Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un amendament potrivit căruia “mișcarea legionară este considerată o organizație fascistă care a activat în perioada 1927 – 1941 sub denumirea de Legiunea “Arhanghelului Mihail”, Garda de Fier și Partidul Totul pentru Țară, anunţă Agerpres.

Amendamentul a fost introdus în proiectul de lege pentru modificarea Ordonanței 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și al promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

“Mișcarea legionară a fost o organizație fascistă din România care a activat în perioada 1927 — 1941 sub denumirea de Legiunea “Arhanghelului Mihail”, Garda de Fier și Partidul Totul pentru Țară. Eu consider că dacă trecem așa definiția și facem strict referire la 1927 — 1941 nu cred că vor mai fi altfel de probleme”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica.

Amendamentul a fost însușit de comisie și votat în unanimitate.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei juridice, caracterul fascist al mișcării legionare este confirmat de către Academia Româna prin Dicționarul explicativ al limbii române din 1998 care la explicația atribuită legionarului precizează că acesta este “membru sau simpatizant al organizației fasciste din România interbelică sau gardist”.

De asemenea, a precizat Nica, manualul de istorie din clasa a XII-a, aprobat de Ministerul Educației, spune că partide cu caracter fascist au apărut și în România în 1927.

PS : Interesant e ca nimeni din Parlament n-a avut minima competenta de cultura generala sa mentioneze in vreun amendament ca extrema dreapta, fascismul si legionarismul au crescut ca o contrapondere la extremismul de stanga, bolsevismul si crimele in masa ale comunistilor sovietici. Fascismul si comunismul, doua tragedii ideologice care au lasat in urma lor zeci de milioane de morti.

 

50 COMMENTS

  • Moldovene, du-te ba cu capra, ca tu nici nu erai nascut pe vremea aia! Ia-ti o gagica, du-te si bea o bere la o terasa, du-te si da la sapa, las-o in chinurile facerii! N-ai o alta cauza?!

   E bine ca ai pus si link-ul, ca sa nu uite lumea ca esti unul lovit cu scandura care are o fixatie. E bine ca ti-ai pus si muianul la avatar, de parca daca iti puneai fesele nu era la fel de relevant!

 1. De unde si pana unde fascismul si legionarismul s-au dezvoltat in contrapondere la extremismul de stanga. Stiinta istoriei spune cu totul alceva despre dezvoltarea miscarilor extremiste nasterea si dezvoltarea lor fie ca sunt de dreapta sau de stanga.
  Se pot lansa tot felul de teorii numai ca e bine ca istoria sa nu fie interpretata si redata altfel, doar pentru simplul fapt ca ne aflam in anul 2015.

  • Cauza primordiala a tuturor relelor si aparitia extremismului de toate felurile a fost si este capitalismul salbatec, combinat cu evaziunea si coruptia, inflorit sub un liberalism desantat care, nedorindu-se controlat,din progresist devine total antisocial si falimentar,generator de crize distructive,asemanatoare cu uriasele epidemii de ciuma.

 2. Parlamentul Romaniei nu mai reprezinta poporul roman ci interesele altor natii daca a votat aceasta lege. Miscarea Legionara a aparut ca o contramasura la miscarea bolsevica deci nu are cum sa fie o miscare ilegala atata timp cat dictatura proletara a omorat oamenii pe banda rulanta. Parlamentarii care au votat acesta lege, la origine fiind Crin Antonescu, sa aiba parte de noroc in viata si sanatate, ei si neamurile lor, dupa cat de corecta si slujitoare a adevarului este legea respectiva votatat de ei.

 3. nu prea primiti multe laicuri cu afirmatia ca bolsevismul si comunismul a fost rau. sa nu mai faci asa ceva, sa superi psd-istii.

  • Mai Parpala,extremistii momentului,bolsevici si fascisti, sunt adunati gramada in dreapta unita, in frunte cu atacatorul parlamentului si democratiei,care s-a zbatut sa fie musai urmas al unor flacai care au creat numai nenorociri la viata lor.Aschia nu sare prea departe de bustean.Cat despre anti-comunistii atat de galagiosi ai zilelor noastre,nu am vazut pe nimeni asa de suparati incat sa isi abandoneze apartamentele comuniste in care traiesc,sau sa le doneze alora care au ramas fara de case, luate de capitalistii vremurilor noastre marete.

 4. imbecilii din parlament pot declara ilegala si viteza luminii (care depaseste binisor viteza legala, bineinteles) dar nu stiu ca istoria adevarata, ideile si martirii vor rezista si vor exista prin transmiterea orala, prin educatia in familie – ca sa nu mai zic de carti, cintece, siteuri…
  Cel mai bun exemplu e chiar biserica, cita a mai ramas dupa 2000 de ani sau anii de prigoana comunista care n-au rezolvat nimic: memoria ramine, cartile ramin.
  Socialistii de azi nu se iau de comunismul criminal pentru ca si ei sunt niste comunisti vopsiti, niste mensevici.
  Problema e ca orice ideologie de “dreapta”, fie ea si extremista, e mult mai aproape de natura umana, de ordinea naturala a lucrurilor, de cele 10 porunci decit orice labareala social-democrata, socialista sau comunista.
  Prostii nu vad falimentul generalizat al utopiei lui Marx, ei doar isi voteaza lor insidi pensii speciale de 1500 de lei pentru fiecare mandat de 4 ani in care fie n-au facut nimic pentru mine fie m-au furat cit au putut. Si ei nu sunt deloc extremisti, ei sunt… democrati! Pai daca si coruptia ar fi incadrata la extremism n-am mai avea parlament vreo 200 de ani.
  Ia sa se publice are Oprea pensie, de la 42 de ani…. or fi 5000 de euro pe luna? Pentru ce ii platim noi lu asta banii astia?

  • @vicontele de ghencea, Legea referitoare la miscarea Legionara a fost initiata de Crin Antonescu dupa o intalnire c-o delegatie de israelieni la sediul Parlamentului cu cativa ani in urma. Ei au cerut, Antonescu a pus botul la teava s-a excutat dupa aceea cu brio ordinele.

   • da, probabil, nu contest – dar asta nu schimba datele problemei
    indiferent cum s-or numi, cum se cred ei, pe fond tot marxisti sunt, tot mensevici.
    tot ce mi-as dori e sa se cunoasca istoria, completa si corecta, cum a fost, cu nume, fapte.
    Rescrierea istoriei intr-un mod convenabil, repetarea unor sabloane sau prezentarea doar a unor parti de evenimente, rupte din context nu ajuta pe nimeni sa devina mai bun, mai destept ci doar mai imbecil si usor de manipulat – asta e problema mea… plus ca nu sufar marxistii, se vede cit rau au facut si fac.
    Ori, din pacate, cam toate guvernele azi sunt marxiste; pretul utopiei e libertatea.

  • Si care este diferenta intre legionari si bolsevici? Au unii batele mai scurte decat ceilalti,iau cu japca si fura mai stiintific,ucid mai elegant sau ce? Auzi la tine,”natura umana,ordine naturala a lucrurilor” adica cine este mai tare in datul cu maciuca in gura pesterii.Si cand o luati pe cocoasa este de vina…Marx.Sunteti de rasul curcilor cu dreapta voastra extremista de rahat care numai nenorociri a facut in lume asa ca si bolsevismul scelerat.

 5. Fiecae cu*istoria*lui, fiecare interpretează dupa cum vrea dar nimeni nu zice cine erau in spatele acestor miscari! Manipiulare de * rahat* ce coincide cu ceea ce se traieste actualmente!

 6. Contrapondere la ce?!
  .
  Dacă la inființare Mișcării Legionare, in 1927 , partidul comunist avea in toată Țara 1000 de amărășteni, in 1940 potrivit arhivelor Sigurantei numărul acestora, în toată Țara, era de cca 3.000. Repet, în toată Țara.
  Să spui ”contrapondere” față de NIMIC sau față, doar, la ideea DROBULUI DE SARE (e vorba aici de comuniști) atunci când imaginile și filmele vremii, necenzurate, nearse, încă de ”anti-comuniștii” de azi, erau de coșmar, cu mitinguri, cu demonstrații, cu străzile și piețele pline ochi de ”fasciști” români și, ce să vezi?!, nu și de comuniști. Comunismul ar fi fost, cred, ” mic copil”(cu toate ororile care i se pun în cârcă, reale sau umflate) comparativ cu ceea ce-și propunea Hitler (cu a sa ”Axa Roma-Berlin-Tokyo” cu Acoliții ei, fasciștii din România , inclusiv FDRG-ul vremii), dacă ar fi câștigat Războiul.
  Faptul că înființezi ceva foarte nociv, care neaga TOTUL, doctrina ta fiind clară, și anume să-i lichidezi pe toți cei care aveau o altă filozofie, și să vii, tot tu, după 1989 și din toată filozofia ta să scoți, să ascunzi sub preș tot ce te anima și mâna pe tine în luptă astfel încât să rămâi ”curat”, numai cu …anticomunismul rău famat, este de pork.
  Despre ”contrapondere”, da, se poate spune dar nu redus totul DOAR la ANTICOMUNISM și , obligatoriu, trebuie să lărgiți ”paleta” filozofiei acestei organizații fasciste respectiv : antisemitismul, antiliberalismul, anticomunismul, antiparlamentarismul .

  • @pompiliu, lasa mai vrajla cu comunsitii tai, comunistii au fost niste criminali. “Omul cu carlig: Teroristul care a aruncat in aer Senatul Romaniei – DocumentarFoto: basarabia91.ne
   Dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, Regatul Romaniei a fost la capatul taisului bolsevic. Uniunea Sovietica incerca prin orice mijloace sa zdruncine din temelii statul romanesc, urmand ca apoi sa il poata inhama mai usor jugului comunist. Unul din aceste mijloace a fost Max Goldstein, cel dintai terorist pe care l-a cunoscut tara noastra.
   Pe data de 8 decembrie 1920 in Senatul Romaniei o explozie devastatoare a cutremurat sala de sedinte. Au fost zeci de raniti, iar printre victime s-au numarat ministrul justitiei, Dimitrie Greceanu si senatorii Demetriu Radu si Spiridon Gheorghiu.
   Autorul acestui act a fost identificat ulterior ca fiind Max Goldstein, mai bine cunoscut ca “omul cu carlig”, din pricina piesei metalice pe care o folosea drept proteza pe una dintre maini.
   Un agent sovietic pe taram romanesc
   Nascut intr-o familie de evrei in Barlad, acesta a lucrat ca functionar pentru o scurta perioada. A fost atras de idealurile socialiste, iar viata si-a dedicat-o in consecinta. In urma activitatii sale de subminare a statului a fost condamnat la zece ani de inchisoare.
   A reusit sa evadeze din custodia autoritatilor in februarie 1920 si folosindu-se de contactele sale a reusit sa ajunga in Odessa.
   A devenit un bun cunoscator al materialelor explozibile, desi intr-una din ocazii, din neatentia sa si-a spulberat mana dreapta. De atunci incepe sa poarte un carlig mandrindu-se cu abilitatea si indemanarea pe care o demonstra.
   A primit un sprijin banesc important din partea Internationalei Comuniste si a trecut iarasi granita in tara, dar de data asta prin Dobrogea.
   Atentat asupra ministrului de Interne Argetoianu
   Avand mai multe case conspirative si atribuindu-si identitati false a reusit sa nu fie depistat, in acelasi timp planuind o serie de atentate teroriste. Unul din ele a vizat asasinarea ministrului de Interne Constantin Argetoianu, un vocal critic al miscarii comuniste, pe 2 noiembrie 1920.
   Iesind din halta Chitila o detunatura s-a facut auzita, explozia distrugand partea din fata a vagonului in care se afla ministrul. Goldstein amplasase sub traversele garniturii un pachet de explozibili care la trecerea trenului a fost amorsat. Doar norocul a facut posibil ca ministrul sa scape nevatamat.
   Acest atentat a pus in alerta autoritatile care pornesc intr-o asidua cautare a vinovatului. Din pricina arestarilor fara precedent in randurile simpatizantilor comunisti in urma grevei generale din octombrie 1920 exista si o mare posibilitate ca actiunile sa ii fie deconspirate de vreun cunoscut.
   Se vede nevoit a-si lua anumite precautii, izolandu-se si restrangandu-si cercul apropiatilor, insa nu renunta la activitatea terorista.
   Senatul Romaniei este aruncat in aer
   Prin Leon Lichtblau si Saul Osias, doi prieteni vechi ai sai si sustinatori ai cauzei comuniste, Goldstein pune la cale un nou atentat, dar de aceasta data unul la o cu totul alta scara. Reuseste sa faca rost de doua proiectile germane de 75 de mm pe care le intrebuinteaza in confectionarea unei bombe cu ceas in mai putin de trei zile, dar si de planurile de intrare in cladirea Senatului.
   In noaptea de 7 spre 8 decembrie Goldstein, insotit de Lichtblau intra in institutie si aseaza bomba sub tribuna. Acum trebuiau doar sa mai astepte.
   La 14:40 dispozitivul detoneaza, distrugand sala de sedinte si spulberand ferestrele cladirii. Zeci de inalti demnitari au fost raniti grav, inclusiv presedintele Senatului, generalul Constantin Coanda, tatal pionierului aviatic Henri Coanda.
   Au existat trei decese, cel al ministrului justitiei Dimitrie Greceanu, episcopului greco-catolic Demetriu Radu si al senatorului Spiridon Gheorghiu.
   Arestari in randul comunistilor
   Dupa atentatul reusit intreaga opinie publica a ramas traumatizata de indrazneala acestui atac. S-au organizat funeralii nationale pentru cei trei si s-au tinut momente de doliu in intreaga tara. Se impunea un raspuns decisiv.
   In urma unui nou val de arestari, fruntasii comunisti romani dezvaluie ca o retea vasta de spionaj si terorism de factura moscovita activa sub stindardul Internationalei Comuniste in intreg estul european cu scopul de a destabiliza regimurile politice ale acestor tari, fiind astfel mai susceptibile unei acaparari din partea Uniunii Sovietice.

   Primele indicii
   In legatura cu atentatul de la Senat, anchetatorii descopera in urma interogatoriilor ca pana si cei care au avut un rol activ in aceasta retea nu au avut foarte multe detalii despre identitatea faptasului.
   Chiar si cu acestia folosise alte nume, insa infirmitatea sa a aparut ca semn distinctiv si i-au ajutat pe oamenii legii sa stabileasca ca in fapt era vorba de o singura persoana. In cele din urma Max Goldstein devine principalul suspect si este dat in urmarire pe tara.
   Refugiul bolsevic
   Intre timp acesta se refugiase in Iasi si luase legatura cu agentura sovietica. Astfel a facut rost de fonduri pentru a cumpara un imobil si pentru a pune pe picioare o tipografie unde s-a inceput tiparirea de lucrari de propaganda comunista. In aprilie inca se afla in tara, dar a fost nevoit sa treaca frontiera dupa ce oamenii legii ii dau de urma.
   Dupa inca o sedere in Odessa intra fraudulos pe pamant romanesc la sfarsitul lunii noiembrie prin Ruse, Bulgaria, avand la el si o cantitate insemnata de explozivi. La punctul de control Giurgiu un granicer ii cere acestuia sa se legitimeze.
   Sacrificiul unui granicer
   Goldstein a incercat sa-l mituiasca. Surprins, acesta i-a refuzat suma de bani si l-a somat sa il urmeze pana la detasamentul graniceresc, moment in care Goldstein scoate un revolver si il impusca.
   Grav ranit, glontul strapungandu-i pieptul, granicerul Alexandru Heringa isi aduna fortele si reuseste in a-si alerta camarazii si le indica semnalmentele atacatorului sau, precum si directia in care a luat-o.
   Prinderea teroristului
   Dupa o urmarire intensa culminata cu un schimb de focuri, Goldstein este capturat. In anul urmator are loc procesul de la Dealul Spirii unde aproape trei sute de comunisti de vaza sunt judecati majoritatea fiind implicati in cadrul grevei generale din 1920 sau cei care au votat afilierea Partidului Comunist la Internationala Comunista. Printre ei s-a aflat si Goldstein care va fi intemnitat la Doftana si va muri de pneumonie in 1925.
   Constantin Argetoianu, care supravietuise atentatului teroristului, remarca satisfacut ca in Romania se terminase cu comunismul. Nu avea de unde stii ca in doar doua decenii comunismul va fi impus prin forta, iar el va sfarsi in cele din urma intr-una din inchisorile regimului. “

   • Povesti fasciste aruncate pentru fraierii lipsiti de logica.Pai mai flacai “isteti”,cine si ce ar fi castigat din asfel de atentate?E greu cu logica.Si nu vedeti macar cat de bine se aseamana lucrurile cu ce se intampla la vremea aia in Germania cu scopul de a fi lichidati in final toti politicienii nefascisti ca sa ramana sceleratul Hitler sef absolut.Si asta tot sub lozinca mincinoasa a “luptei cu coruptia”.Rezultatul,milioane de tineri germani morti si tara facuta tandari.Nu zic ca Stalin nu ar fi vrut sa navaleasca nitel in Romania si ca nu avea si agenturi cum aveau si alti “indragostiti” de tara asta, dar atunci in vremea din poveste nu mai era cazul, caci Armata mare si Rosie tocmai ce si-o luase in freza in Polonia si-i cam pierise cheful de cuceriri.Dar pana la urma,nu au venit rusii peste noi,au reusit sa ii aduca nemtii.

     • Mai nea @gelu.Nu pot sa inteleg cum de in unele chestiuni dovedesti logica,inteligenta si obiectivitate si in alte chestiuni te arunci fara sa iti soliciti inteligenta pe care,comparativ cu multi altii,o ai totusi.Sunteti doi de “gelu” sau ce??In ce priveste povestea cu pricina,or fi fost faptele adevarate dar mobilul atentatelor asa cum este motivat nu se potriveste deloc cu logica elementara si cu vremea aceea in care comunistii nu aveau nici partid macar.Privind la rece si obiectiv,acel atentator se pare ca era tocmit ca sa arate mai degraba opiniei publice romanesti ce rai sunt comunistii si ce periculosi sunt sovieticii.Si punand lucrurile in contextul momentului cand,atunci tocmai se desfasura la rusi razboiul civil contra bolsevicilor,de unde stii tu ca niste “prieteni” ai romanilor nu vroiau sa convinga si sa atraga si pe romani in acel razboi,care prieteni se casapisera intre ei in primul razboi mondial, care abia se incheiase,iar acum se unisera intre ei, sa se duca peste rusi ca sa-i casapeasca si p’aia care indraznisera sa scuipe pe capitalismul infloritor si mai le trebuia ceva carne de tun de pe la noi. Si inca ceva,care nu se poate sa nu fi constatat si tu,ca nu esti fraier sa nu fi vazut.Cat timp a existat pericolul sovietic,care, din pacate, ne-a inglobat si pe noi romanii,occidentul a stat cuminte,a oferit cetatenilor lui democratie adevarata,libertate,respect pentru drepturile omului,etc,si de aici a rezultat progres si bunastare generala..Cum a disparut oarecum amenintarea,toate cele bune au inceput sa scartaie,cu tendinte spre oarece dictaturi mai mult sau mai putin mascate sau democratie care pare a deveni cam de zugraveala,in spatele careia se intaresc sisteme de forta dincolo de controlul democratic.Naiba stie unde or sa duca toate astea pe viitor si cum draq o fi mai bine si pentru noi romanii.

    • @paris,
     .
     Povesti fasciste aruncate acum, în secolul 21 , de către fasciști , binențeles, și în nici un caz de către un democrat. Așa-i la ei. Ei presupunând, adică având ”suspiciuni rezonabile” că ai fi comunist, sau cu simpatii comuniste, te căsăpesc.
     Deci, unul de-al lor ”remarca satisfăcut”, cu subiect și predicat, ”ca in Romania se terminase (fizic, firește) cu comunismul(deci fuseseră căsăpiți toți comuniștii) asta spun și eu ceva mai sus și vin unii boy, urmași ai unor odrasle ale ”ciumei verzi” și mă fac comunist și că eu am fost mai rău decât fasciștii(fie ei și români). Istoria asta spusă de netot este scrisă, binențeles, de unul ca Neagu Djuvara cel care într-o istorie ceva mai recentă ne povestea ce Mare Om Politic și Mare Șef de Guvern a fost Emil Boc. Și să nu-i iei cu parul (cuvântului) pe astfel de istorici care de la pupatul poalei regelui au trecut atît de ușor la pupatul poalei băsescului? Cum să-i crezi pe mincioșii ăștia?

     • Da prietene,ai dreptate.Niste derbedei extremisti care au sarit de sub steagurile infierarii bolsevice a semenilor, care nu le impartaseau fanatismul,sub steagul crucilor imbarligate si al ideilor sclavagisto-elitiste cu si mai isterica infierare a semenilor, pe care i-ar trata,cel putin, cu niste maciuci adevarate.iar cand isi iau ei maciucile pe cocoasa se dau loviti in aripa si se plang ca lumea-i a dracu’,ca mineriade, ca kaka maka,etc.

 7. In principal ANTISEMITISM! Pe model german, deh! Oricum, noi, romanii avem darul sa demolam. Tot, orice. In loc sa vedem partea plina a paharului, o vedem pe cea goala. De aia suntem goi. Din toate punctele de vedere. Si, mai ales, multi dintre noi avem sufletele goale dar si cutiile craniene la fel…. Va admir domnule Tudor dar incercati sa fiti mai drept si mai realist. Legionarii au fost o plaga, la fel si bolsevismul. O razbunare va atrage intotdeauna o razbunare, uneori chiar mai crunta…

 8. Am si eu cateva intrebari, de ce se pune egal intre legionarismul romanesc , cu nazismul Hitlerist?E diferenta atat de ideologie cat si de scop ( in Romania ideea de patriotism se pare ca nu e bine primita de catre diferite interese, si pot spune ca legionarii intr-o oarecare masura erau oameni de carte, si patrioti ) In primu rand in romania legionarismul ca forma a prins in 1927 , iar in Germania nazismul in 1933 , daca e sa criticam faptele pai partidul comunism a comis mai multe crime in romania de cat se presupune c-au comis legionarii, si totusi avem un partid comunist democrat (sau social democrat) la putere . Din punctul meu de vedere interzicerea unei formatiuni politice care are o oarecare doctrina legionara si detine o denumire asemanatoare e un act care nu respecta democratia , nu poti sa interzici un lucru si sa fi tolerant cu altul , mai ales daca e sa punem in balanta crimele savarsite de legionarism (sau mai bine spus actele de eroism cum le-au numit dansii) si cele savarsite de comunisti , comunisti care au distrus coloana vertebrala a neamului romanesc (mai exact elitele si valorile tarii)

  • “Coloana vertebrala a neamului romanesc”?Care a fost coloana aia care a stat teapana in fata lui Hitler care ne-a luat tinerii si i-a trimis la macel in RUSIA, ASTA DUPA CE NE-A JONGLAT TERITORIAL CU RUSII SI CU UNGURII?CARE “COLOANA VERTEBRALA” A STAT BATOASA ATUNCI?Ce vii cu aiureli din carti legionare si taraniste,gogosi pentru fraieri cazuti din gaoace de curand, cu cultura rupta din ziare on line,gogosi care se bat cap in cap cu realitatea traita de romani si cu logica elementara.Ce viteji se dau toti “istoricii” acum dupa ce altii au stat si au cazut in ’89 in fata gloantelor,gloante adevarate nu gogosi cu pudra istorica.

 9. Am citit zilele trecute un document olograf care cuprindea istoria unei comunitati bucurestene in perioada 1897-1941. Pentru anul 1940, in afara de mentiunea cutremurului si ale catorva detalii legate de cel de-al II-lea Razboi Mondial, mai apare abdicarea Regelui Carol al II-lea si proclamarea Romaniei ca Stat Legionar, moment in care se mentioneaza ca tot poporul s-a bucurat. Acuma nu stiu ce sa zic. O fi fost autorul acelor insemnari legionar…
  Oricum, in Romania totul este interpretat in functie de cei care sunt la putere. Pana si istoria se reinventeaza in functie de regimul politic. 🙁

  • poporul roman s-a bucurat si la sfarsitul anului 2004 cand l-au ales pe prea cinstitul baselu in contrapondere arogantului nastase nu? si odata cu treceerea anilor si-au dat cu tesla in diverse parti ale corpului pentru prostia facuta in urma unei propagande a celei mai mari parti din mass media. sa nu uitam lucrul asta. cand citesti istoria comunismului de la noi constati ca,la inceputuri, surpriza, “marii” comunisti ai pc roman nu prea erau romani culmea, ca si la rusi, erau evrei din ” mareata” mama rusia. la ps -ul din articol se poate raspunde cu documentele pe masa, o simpla afirmatie nu prea inseamna si adevar istoric. pana sa ma acuze unii ca sunt comunist, pesedist etc poate are si argumente nu istorisiri de genul celor ale unui postac de mai devreme., care avand o alta intentie, imi confirma spusele. in rest subiectul fiind prea amplu repet trebuie discutat cu dovezile pe masa.

  • @Dezbina si cucereste, istoria despre Miscarea Legionara e scrisa in cartile de istorie de catre comunisti care s-au ascuns atrocitatile aruncand oprobiul public asupra miscarii. Actiune de felul mineriadei din 13-15 Iunie 90 cand posturile de radio si televiziune dar si presa scrisa aservita FSN a bombardat populatia cum ca Golaniada de la Universitate avea in spate o actiune legionara.

   • In toate cartile de istorie comuniste sau nu,legionarii tot criminali sunt etichetati pentru ca au comis crime si acte extreme de violenta,l-au asasinat pe primul ministru liberal Duca,promovau violenta si executarea fizica a tuturor celor care nu erau de acord cu ei.Capitanul lor de rahat,zelea codreanu, si-a permis sa impuste in sala de judecata in vazul lumii pe un prefect.Ce sa mai…niste lepre jegoase,cele mai jegoase.Cine nu crede in cartile de istorie,sa caute si sa citeasca in arhive,in ziarele vremii de atunci.

    • @paris,
     .
     Degeaba spune prostii diversionistul acesta, eu, unul, nu pot să uit nicicum:
     1. bandele de ”tineri frumoși” din timpul și de imediat, după, a buboiul anarhist numit ”Piața Universității” s-a spart, care tineri, în spatele lor, din umbră, îi aveau pe cei care , de democrați ce erau, nu voiau, în ruptul capului, să recunoască un președinte și un guvern ales ,
     2. de acțiunile lor de o violență extremă care oripilau o Țară întreagă și aminteau de vremuri apuse cu acei celebrii ghiogari ai partidelor istorice care așa știau ei că se face politică, ca pe vremuri,
     3. de violența extremă manifestată de ghiogarii noii democrații care prin incendieri ale instituțiilor precum Televiziune și Sediul Poliției (programate din umbră de cei care doreau zurbă) vroiau instabilitate Țării propice pescuitorilor în ape tulburi,
     4. de luptele grele, de stradă, la care, de la distanță, asistam neputincioși, duse de acele hoarde cu (încă) miliția ”rău famată” și care, vrei nu vrei(și asta nu voiau și nu concepeau , ofticoșii , că pierduseră alegerile cu nici trei săptămâni în urmă) trebuia să restabilească ordinea și liniștea publică, lucru ”cerut” și dorit de către majoritatea populației Bucureștiului și a Țării.
     5. De ”tinerii frumoși” ai Pieții Universității conduși de vestitul ”student”, Marian Munteanu(de care unora le este rușine, astăzi, și nu mai vrea nimeni dintre aplaudacii și susținătorii săi și ai ”fenomenului” numit Piața Universității să-și masi aducă aminte, lider care îngemăna prin atitudini, acțiuni și discurs, legionarismul mentorilor săi cu securismul ceaușist de care nu era deloc străin.
     6. de ăia de ieri dar și de unii de astăzi, care uită vinovat ce voia majoritatea acestei Țării văzând ce se petrece cu votul ei(acum , ai dracu, clamează și ei lucru, nu?!) în oribila zi de 13 iunie de care , de 25 de ani constat că se vrea uitată atât de către ”intelectualul ” devenit peste noapte… democrat(parcă se zicea că intelectualitatea fusese căsăpită de comuniști?!), cât și de către ziaristul făcut, peste noapte, ziarist de către ziariști școliți la Ștefan Gheorghi u și specializați la ”Băneasa”.
     7. de faptul că după un an, în 1991 cu sprijinul acelorași mineri aplaudați frenetic la Congresul PNT dar și în Parlament(de către aceleași partide istorice) cereau demisia (acum) liberalului Petre Roman, os de ardelean ca iohannis, dar și de progenitură kominterniștă venită cu tancurile sovietice să-i învețe pe cei 3000 de comuniști (existenți la Eliberare) cum să conducă ei Țara.
     8. de aceleași hoarde de bucureșteni (așa ziși democrați de nostalgici ai Pieței) care mână în mână cu minerii și avându-i în spate pe căpeteniile partidelor istorice asediau clădirea Guvernului ducând lupte grele cu forțele de ordine, care asediau și preluau temporar sediul Televiziunii , care asediau Cotrocenii lui Iliescu impunându-i acestuia demiterea Guvernului.
     9. De plângerile păguboase la aceeași Înalta Poartă pe care le făcea u aceleași forțe ”istorice” precum , mai târziu aveam să le vedem și la băsismul-macovist în ultimii 10-12 ani.
     10. de guvernarea catastrofală 1996-2000 plecându-se de la precepte odioase care au pus pe butuci Țara cum că: Statul este cel mai prost manager, că industria este un morman de fiare vechi, că trebuie tăiată coada câinrelui(adică economia comunistă așa cum era ea, bună rea) dintr-o lovitură, că trebuie eliminată dintr-odată industria energofagă, să eliminăm comerțul(de democrați ce eram, cu țările nedemocratice(Uniunea sovietică, China )cu ”restituțio in integrum ” care a pulverizat agricultura, punând mâna pe una dintre cele mai mari bogății ale României și foștii, și biserica dar și samsarii moderni , capitaliștii doriți, profitori ai unei asemenea legi criminale.
     .
     Cam atât, astăzi, eu neuitând nici un moment de cei care au luptat ca Țara asta, comunistă, așa cum era ea în 1989, să fie pusă, efectiv, la pământ (nu-i așa) și cu contribuția majoră a celor mai anticomuniștii dintre …comuniști, reprezentați și de legionari, atâtia câți au mai rămas dar , mai ales de către odraslele lor pe care-i vedem mai peste tot .
     Nu uit , însă, un adevăr și anume că ,dacă ar fi să luăm numai turnătorii și odraslele turnătorilor ca și fostelor partide istorice, cu progeniturile lor cu tot, care veneau ”la bucate” după 1989 braț la braț cu legionarii erau o forță intelectuală majora care și-a făcut și prozeliți, în special printre tinerii necunoscători dornici de schimbări radicale și neținând cont de riscul de a ne trezi ocupați de către cei care tocmai încheiaseră tratatul GENSCHER- SHEVARDRNADZE (sau cum naiba l-o fi numit și pe ăst ministru sovietic de externe) de intervenție și de reîmpărțire a statelor foste socialiste intre cele două puteri după căderea comnunismului) care tineret în speranța de a accede rapid la ciolan, ca și din spirit de conservare și de a nu fi catalogat de NOUA INCHIZIȚIE ca ceaușist , colabotaționist sau neo-cripto-comunist s-au înregimentat acestora și, în special, vârfului de lance anticomunistă de sorginte legionară de atunci, GDS-ul. Acum, mulți dintre ei, o dau cotită atunci când este vorba de vechi simpatii față de Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Andrei Pleșu, Andrei Cornea , Vladimir Tismăneanu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Andreea Pora, Mircea Mihăeș, Stelian Tănase și alții…
     ”Din datele prezentate de liderul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici reiese ca printre persoanele recrutate se numarau 29.613 legionari, 6.726 taranisti, 3.641 liberali. O statistica prezentata de fostul senator arata ca 241.932 de informatori aveau varste cuprinse intre 60 si 80 de ani, 145.294 intre 40 si 60 de ani, 81.572 intre 30 si 40 de ani. Numarul informatorilor sub 30 de ani era de doar 17.995. Constantin Ticu Dumitrescu sustine ca a intrat in posesia acestor informatii in anul 1993, cand era presedintele Comisiei senatoriale pentru cercetarea abuzurilor”(mai multe: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mii-de-turnatori-de-la-pnl-si-pnt-10197.html#ixzz3dH6C8tlA)
     Nu mai vorbesc că cei mai mari torționari ai anilor 50-60 au fost foștii legionari care au înlocuit, odată cu căderea comunismului(și la cărui cădere contribuția lor, ca sugaci ai vechilor binefaceri comuniste, sloganul ” Căpitane, te iubim ori învingem ori murim” cu unul , puțin schimbat de odraslele de legionari care pusese mâna pe instituțiile de cultură și de învățământ și pe care Piața l-a strigat din toți rărunchii după dec.1989 , ”Libertate te iubim ori învingem ori murim”. Ca un omagiou adus și Căpitanului și Legiunii. Că n-a murit nimeni dintre cei care puneau în circulație aceste slogane s-a văzut odată cu venirea la Putere a lui băsescu. Legionarii, odraslele acestora, au venit ”pe felie” cu băsescu.

     • Tot ce spui despre evenimentele petrecute le zici corect,eu am fost pe acolo si le-am vazut pe viu,inca din zilele revolutiei,cu toate figurile dubioase care se perindau “la treaba” prin Piata Univesitatii pe unde treceam zilnic dus-intors caci lucram prin zona.Ma intrebam cu ce draq traiesc aia care stateau toata ziua in piata,unii in corturi de vreo trei saptamani.Si nu erau putini.Taranistii spuneau ca ei nu-i finanteaza,pai atunci cine?.Nu ar fi rau sa se cerceteze si treaba asta intr-o buna zi. Iar ATUNCI prostovanii obisnuiti nu se deosebeau cu nimic de prostovanii de astazi numai ca erau cu mult mai putini.ASTA MI SE PARE ACUM TARE CIUDAT,avind in vedere zicerea cum ca,vezi Doamne ,capitalismul este superior comunismului.Ce sa mai vorbim de cat au distrus istoricii lu’ peste,(in principal o adunatura de ratati puturosi din economia socialista) in combinatie cu feseneu’ abandonat de Iliescu tocmai datorita infectiei de care era cuprins acest partid,infectia lacomiei esalonului secund,”sfintii” care te lichidau sau te buzunareau pana la…Zeus.Toti astia sunt tovarasi intru hotii si excrocherii si acum.

  • @alexph – Romanii s-au bucurat si la Marea Unire. Nu poti sa stabilesti daca o actiune e benefica Romaniei luandu-te dupa gradul de bucurie al romanilor. Ar trebui intr-adevar, asa cum ai spus, sa discutam cu dovezile pe masa. Din pacate, in functie de regim si de interese, dovezile au tot disparut sau au fost modificate, iar fara a avea toate informatiile e aproape imposibil sa tragi o concluzie corecta.

   @gelu – Fanatici exista in orice grupare (politica, religioasa, etc). Nu ar fi imposibil ca niste nostalgici legionari sa fie implicati in evenimentele din iunie’90, dar daca a fost asa, atunci unde sunt dovezile? Probabil ai dreptate si povestea cu implicarea legionarilor a avut ca scop deturnarea atentiei de la ceea ce s-a intamplat cu adevarat.

   @Paris – Ce garantie exista ca in arhive, in ziarele vremii de atunci s-au pastrat toate informatiile? Daca peste 100 de ani din presa vremii noastre s-ar pastra doar articolele din presa basista, oamenii viitorului ar fi convinsi ca T B s-a bucurat de sprijinul popular in toti cei 10 ani de mandat, ca la 29 iulie 2012 s-a incercat o lovitura de stat si ca la Referendum s-au prezentat foarte putini romani, cifra de 7,4 milioane fiind o inventie a USL. Nu zic ca nu exista crimele infaptuite de legionari, dar nu putem stii in ce masura ele reprezinta vointa intregii miscari legionare, sau doar a catorva tradatori ajunsi in pozitie de decizie. Cum s-a intamplat in zilele noastre cu PSD-ul. Ioan Rus s-a sters la fund cu optiunea democratica a 7,4 mil de romani si apoi a numit cateva milioane bune de romani “curve si golani”. Pentru ca a facut asta in calitate de membru PSD, foarte multi atribuie aceste actiuni direct PSD-ului. Poate ca asta s-a intamplat si in cazul miscarii legionare. Si chiar daca legionarii au fost cu totii niste nenorociti, cu ce au fost mai buni nazistii? “Continuatorii” lor o duc bine-mersi in Romania si nu se discuta nici in Parlament nici in sistemul juridic despre bunurile care au trecut din proprietatea statului in proprietatea lor.

   • Da in unele privinte ai dreptate,dar la Miscarea Legionara violenta si razbunarea,executia “tradatorilor”(tradatori fiind considerati toti ceilalti politicieni ai tarii si nu numai politicieni) era doctrina de partid.Si apoi s-a vazut ce nenorociri au facut cat au fost la putere cu hoardele lor de “politie legionara”.Si care era ,dupa tine diferenta intre legionari si nazisti in afara de faptul ca unii erau romani iar ceilalti de aceeasi teapa dar de prin Germania,Italia,Spania,si chiar Anglia, Franta si America?Astia care vorbesc despre istorie,dupa tine,toti sunt mincinosi,iar tu esti cel ce stie adevarul?

    • Pai asta intrebam si eu: care e diferenta intre legionari si nazisti, de unii sunt condamnati in Parlament si ceilalti sunt improprietariti de statul roman? Aceasta dubla masura care a imbolnavit societatea noastra ma deranjeaza, nu altceva.
     Cat despre a sti adevarul istoric, comentariul meu se invartea in jurul ideii ca e greu sa cunosti cu certitudine acest adevar. Nu am pretins ca as cunoaste eu acel adevar si nicidecum ca ceilalti ar fi mincinosi. Nici macar nu am spus ca realitatea e “aia”sau “aialalta”, am spus doar ca, din punct de vedere logic, pentru a trage o concluzie corecta trebuie sa existe certitudinea ca toate premisele sa fie adevarate.

     • Este corecta observatia ta vizavi de niste retrocedari ce se vad a fi total ilegale,dar de multe neinterventii ale “statului” ne tot punem intrebari.Poate vor raspunde cei care trebuie,intr-o zi.

   • @Dezbina și cucerește,
    .
    Uite, și aici spui adevărul pe jumătate, ești, deci, părtinitor.
    Atunci când spui …Ioan Rus ar fi trebuit să spui obligatoriu și Victor Paul Dobre fostul ministru al Administratiei care consimte la tot ce spunea Ioan Rus fie și numai cu acel Îhî!…Îhî…Dar politrucul din tine cum să spună așa ceva? Apropo de Hotnews, acolo unde au apărut prima dată stenogramele, ea mai este credibilă? Sau ce ne convine, da, ce nu ne convine, nu.
    Asta nu înseamnă nicicum că eu l-aș absolvi pe vreunul dintre ei de o anumită vină legat de Referendum cu toate că grație lui barosso, și philip gordon și cu liste refacute, și fără liste refăcute și la…15.000.000 de electori, tot aia era. Lovitura de stat era ”ghilotina” DNA ce ar fi urmat și care ar fi liniștit pe toți românii. Tu însă faci o selecție partizană cu ”Așa se face, așa nu se face, asta se spune, asta nu” . Și-o fac toți ai tăi care au colaborat foarte bine cu băsescu și atunci când l-au adus pe acesta la putere și in ziua Referendumului(și sunt foarte, foarte mulți adică diferența între 7,4milioane și, posibilul poate, 16 milioane de pe liste,adică tot un drac pentru deznodământul Referendumului)

    • Subiectul comentariului meu era miscarea legionara. Povestea cu Ioan Rus a fost atinsa tangential si nu am considerat necesar sa intru in detalii. Daca asta ma face politruc, ghinion 🙂

     • @Dezbină și cucerește,
      .
      Scuză-mă, te rog, pentru tonul iritat, puțin malițios, inclusiv pentru formularea mea ”Dar politrucul din tine cum să spună așa ceva?” care nu-și avea rostul. Ceea ce scriai mai sus, per/total, corespunde în mare parte și modului meu de a trata mai nuanțat și cu o mai mare prudență astfel de probleme …dilematice Rămâne asta, cu tandemul Rus-Dobre, eu considerând în continuare că ambii au fost vinovați, cu circumstanțe atenuante pentru amândoi, amândoi simțind și nu-i deloc simplu să auzi zornăitul cătușelor, care îi paraliza și așa cum s-a văzut în niciun caz scandalos vizând invalidarea Referendumului votanții noștri nu și-au apărat voturile. Adică, cum s-ar zice, nici dracu nu-i apăra. Se presupune, și asta știau și ei mai bine, că DNA-ul avea mandate ”in rem” de la băsescu, via gordonii și barossanii lumii și că în pofida scandalului uriaș produs , DNA-ul punând lumea să jure cu mâna pe Biblie pe capota mașinii, la prima lor acțiune de încercare a modificării listelor (de către primarii lui …Dobre) liste care au stat la baza Referendumului erau arestați ca proștii.
      Cât despre istorie (”care nu ține de foame ” așa cum afirma fostul Președinte Emil Constantinescu alături de veteranii de Război la Mausoleul de la Mărășești) istoricii adevărați ai României , cei care vorbesc numai și numai documentat și nu pe mărturii mincinoase , acoperitoare și subiective, documente devoalate în urma unor cercetări laborioase, nu lipsite de ”tălpi” puse de noii diriguitori ai culturii de după 1989, deci acei istorici printre care Gh. Buzatu, Ioan Scurtu, Florin Constantiniu, Petre Țurlea, Viorica Moisuc au fost anatemizați ca și comuniști de noua șleahtă , fost kominternistă, fost legionară(extremele se ating , nu-i așa?) . Au fost etichetați, anatemizați, tocmai că spuneau niște adevăruri care nu conveneau și nu aruncau cu bale și noroi în tot ce-i românesc, în tot ce-i național, incomode culturnicilor și politrucilor de după 1989, astăzi propovăduitori ai unor realități fardate ale vremurilor interbelice. Au ajuns până acolo încât, și noii istorici dar și cei mai vechi (gen Neagu Djuvara) cei cu nostalgii și sechele legionar-țărănist –liberale, la a-l face curvar pe Ștefan Cel Mare, de a le înscrie în cărțile de istorie (urmare serviciilor aduse, desigur), la loc de frunte, numele lui Ion Cristoiu și Alexandra Esca.

     • @pompiliu – Scuze acceptate 🙂 Sunt de acord ca Rus nu ar fi facut ce a facut si nu ar fi ramas in prim-planul vietii politice fara sprijin. Si probabil cei care ii impartasesc punctele de vedere sunt mai multi decat se banuieste.
      Sunt de acord si cu ce spui legat de adevaratii nostri istorici, cu mentiunea ca in zilele noastre exista istorici ale caror vieti au fost distruse doar pentru ca au fost capabili sa sustina adevarul istoric prin probe de necontestat. Pentru ca adevarul nu convenea, oamenii astia au fost redusi cu bestialitate la tacere, eliminati din societate. Se sting nestiuti, iar despre ei nu va vorbi nimeni, nici de bine nici de rau. Pentru izvoarele istorice relevante adunate cu pasiune si devotament de acesti oameni nu exista loc in maualele de istorie…

     • S-a marcat! 😀
      S-auzim de bine !(cu toate că nu prea cred să se întâmple așa ceva în această viață)

 10. Este un subiect f sensibil… Personal consider ca actuala miscare politica este mai perversa si mai periculoasa, prin modul in care opereaza, decat fascismul miscarii legionare. Nu comentez ce a facut miscarea legionara, dar in mod cert NU a vandut Romania si nici NU a furat asa cum fac, de 25 de ani, “politicienii ” romani

 11. Titutescu răspundea, din Elveția, pe vremea dictarurii carlist-legionară întrebat fiind de un ziarist cum vede el ascensiunea „verzilor” la putere (pe atunci nu erau încă ecologiști), acesta a răspuns:
  „ – Azi pătlăgica este VERDE, mâine va fi ROȘIE!”
  *
  La Bună Vedere!

 12. Comisia Instructorie (organul de urmarire penala) din cadrul Tribunalului de la Nurenberg a scos de pe lista acuzarii Miscarea Legionara in anul 1945. Parlamentul Romaniei a incriminat Miscarea Legionara in 2015, woow!!! Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Ţuţea, Emil Cioran, Constantin Noica, Ernest Bernea, George Manu, Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Mitropolit Bartolomeu Anania, Arhim. Justin Pârvu, Arhim. Arsenie Papacioc, Pr. Gheorghe Calciu, Pr. Arsenie Boca, Pr. Daniil Teodorescu (Sandu Tudor), Mircea Vulcănescu, Neagu Djuvara samd au fost fascisti? Nu sunt nici pe departe adeptul miscarii respective dar nici al aberatiilor unor pseudo-juristi nu pot fi. :”Mai întâi, să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste” (Neagu Djuvara). Acelasi lucru il sustine si istoricul Ilarion Tiu in cartea sa „Istoria Mişcării Legionare. 1944 – 1968” (sub coordonarea Acad.Dinu C.Giurescu, pe care-l stimati si apreciati si sper ca-l si cititi). Sa ne luptam in anul de gratie 2015 cu oameni de culturala colosali apreciati in alte tari (Cioran, Eliade, Noica) e aberant si absurd, sa ne luptam cu Sfintii Inchisorilor (Gafencu, Anania, Boca, Parvu, Calciu…) este un afront adus ortodoxie romane.

  • Moto: ”Lasă-ne Gheorghe, lasă-ne dom-le!
   (parafrazare a sloganului-poezie a lui Radu Gyr, fost membru de seamă al Mișcării Legionare, comandant legionar și șef al regiunii Oltenia și autorul textului Sfânta tinerețe legionară, imnul neoficial al Mișcării Legionare, al Imnului Moța și Marin (dedicat lui Ion Moța și Vasile Marin, legionari căzuți în luptă la Majadahonda în 1937 în timpul războiului civil din Spania împotriva forțelor republicane), al Imnului muncitorilor legionari și al altor lucrări dedicate mișcării)
   .
   Câtă vreme voi puneți egal între fascism și comunism, scoțând cu penseta legionarismul din miscarea mai largă, fascistă, iar toți cei care nu vă împărtășesc ideile și credința sunt, după voi, comuniști, atunci să nu te aștepți ca ceilalți(ne-legionarii) să nu vă facă fasciști.
   Ați ajuns să mințiți și să ascundeți niște adevăruri sub preș pe care nu trebuie să fii neapărat comunist(eu nefiind așa ceva) să le înțelegi .
   Fără a susține, neapărat, că ”Wikipedia” este Dumnezeu pe pămînt, izvorul tuturor adevărurilor spuse sau nespuse, dar nici o gazetă de perete COMUNISTĂ, iată, pentru niște ochi dispuși să citească și o minte care să nu fie subjugată unor convingeri moștenite de la părinți, rude sau apropiați ai tăi, care au fost legionari sadea sau numai simpatizanți spunându-ne că ați fi fost întruchiparea dreptății, blândeții, a supușeniei și a toleranței iată, pe scurt, niște adevăruri la îndemână, pe care ți le citesc, pe scurt din Wikipedia(necomunistă și nepesedistă, cred) :
   .
   ”Legiunea Arhanghelului Mihail, numită și Mișcarea Legionară,. Legiunea Arhanghelului Mihail, numită și Mișcarea Legionară, a fost înființată în România interbelică, la 24 iunie 1927 de Corneliu Zelea Codreanu – în urma rupturii dintre acesta și mentorul și principalul său susținător, A.C. Cuza – ca o organizație paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS[1], cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic[2][3]”(…).
   ” Membrii ML purtau uniforme asemănătoare cu cele militare, de culoare verde, ca simbol al reînnoirii, de unde și denumirea „cămășile verzi”, și se salutau folosind salutul fascist (reactualizarea mussoliniană, apoi nazistă a salutului roman). Principala siglă al mișcării a fost crucea triplă, reprezentând o rețea de zăbrele de închisoare ca simbol al martiriului, denumită de Codreanu „crucea arhanghelului Mihail”(…)
   ”Fapt este că uniformele, cămășile verzi cu diagonală și pistol la șold copiate după uniformele “cămășile negre” fasciste-italiene și “cămășile brune” ale SA din Germania, precum și frazeologia mistic-religioasă, patriotardă-xenofobă (pericolul reprezentat – în viziunea codrenistă – de democrația liberală, care ar fi dus la acapararea puterii în stat de către inamicii principali ai legionarilor și naționaliștilor români, „evreii”: „democrația sfarmă unitatea neamului românesc, expunându-l dezbinat în fața blocului unit al puterii iudaice” să curețe țara de moravurile politice murdare, să înlăture influența pernicioasă și cosmopolită a evreilor și a masonilor… „Să facem o țară ca soarele sfânt de pe cer…” (C. Z. Codreanu în cartea sa Pentru legionari) au atras o numeroși studenți, preoți și intelectuali ca Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, precum și personalități din protipendada română, ca Ghica, Cantacuzino, Sturdza, Manu ș.a.[19 Majoritatea susținătorilor ML erau studenți și țărani. Cu Zelea Codreanu ca lider carismatic, ML s-a făcut cunoscută pentru propaganda sa de succes, inclusiv o bună utilizare a spectacolului. Prin marșuri, procesiuni religioase, miracole, imnuri patriotice, muncă voluntară și campanii cu caracter obștesc în zonele rurale, ML își făcea cunoscută filosofia, care includea antisemitismul, antiliberalismul, anticomunismul, antiparlamentarismul și se prezenta ca alternativă la celelalte partide, prezentate cu dispreț ca formațiuni politice corupte și clientelare.(…)
   Mă opresc aici cu citatele.
   Asociind însă acest ”Tabel nominal” al tău care cuprinde numele unor personalități ale culturii și ortodocsiei române antebelice legionary sau cu simpatii legionare ( Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Ţuţea, Emil Cioran, Constantin Noica, Ernest Bernea, George Manu, Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Mitropolit Bartolomeu Anania, Arhim. Justin Pârvu, Arhim. Arsenie Papacioc, Pr. Gheorghe Calciu, Pr. Arsenie Boca, Pr. Daniil Teodorescu (Sandu Tudor), Mircea Vulcănescu, unui alt ”Tabel nominal” la care răspunde… present!, șleahta cu vederi și nu arareori, cu ascendență legionară, țuțerii băsiști de mai târziu, de la GDS & Revista 22 (Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Mircea MIhăeș, H.R Patapievici, Horia Bernea și mulți, mulți alții) care scriau pe clădiri sau strigau în Piața Universității, din toți rărunchii ”Libertate te iubim ori învingeri ori murim”(parafrazare a sloganului legionar ”Căpitane te iubim ori învingem ori murim”) și care ne promovau clasa, în anii 90, numai și numai dacă adormeam cu cărțile acestora la căpătâi. Cei care, cereu aderarea a cât mai multă lume la tot felul de petiții anticomuniste împărțind lumea, fâcând, încă de atunci, o selectarea a cadrelor fidele și a celor indezirabile în anii 90(dar și astăzi, la 25 de ani de la Revoluție) in comuniști și anticomuniști și la care demers a achiesat , de voie sau din interes, intelectualitatea…fină, umanistă, ăilalți, adică inginerii, economiștii, muncitorii și țăranii(în special țăranii, votanți masiv ai lui Ion Iliescu) erau catalogați, otova, ca fiind comuniști, naționaliști, colaboraționiști, securiști, KGB-iști, neo-cripto-comuniști, într-un cuvânt antidemocrați. Intelectuali rasați, năpârliți peste noapte care, în alte condiții, aceea de a avea o coloană vertebrală după ce au pus botul la beneficiile epocii comuniște, își vedea periclitate pozițiile și funcțiile din domeniile culturii și învățământului pe care NOUA INCHIZIȚIE puseseră mâna și în mod discreționar își numea fidelii.
   .
   PS Cât despre scoaterea Miscarii Legionare de sub acuzare la Tribunalul de la Nurenberg asta-i justificare ta, á la băsescu, (băsescu se jura cu mâna pe biblie că ”nu a lovit cu pumnul copilul nici în plex, nici în faţă”) . Acest Tribunal ancheta pe ”Vinovații De Crime De Război Și Crime Împotriva Umanității în Timpul Celui De-al Doilea Război Mondial”.
   Deci, vinovății ”din timpul Războiului”, ale ”Germaniei Hitleriste și ale aliaților săi, inclusiv de organizațiile fasciste care au acționat ALĂTURI de cei din axa Berlin Roma.
   Mișcarea Legionară, nefâcând , deci, obiectul acestui proces faptele sale (reprobabile și criminale) nefiind petrecute, înregistrate, în timpul RĂZBOIULUI. Mișcarea Legionară după ce , nota bene, pe 14 septembrie 1940 România a fost proclamată de către regele Mihai I ca “stat național-legionar”, ea a fost desființată , de facto, pe 23 ianuarie 1941 de către Ion Antonescu, înainte deci de declanșarea Războiului înregistrată la data de 22 iunie 1941, prin intrarea României în război alături de Germania nazistă.
   Părerea mea.

   • Daca wikipedia tine loc de surse si arhive istorice, m-ai lamurit total (eu recomandasem o carte nepartinitoare care relata adevarul istoric cu bune si rele in urma documentarii in arhivele statului; o alta carte ar fi “Hitler, Regele Carol şi mareşalul Antonescu” ca sa-ti dau si opinia unui istoric strain), daca tu ai inteles ca sunt fascist si adept al Miscarii Legionare, daca pui semnul egal intre Noica, N.Ionescu, E.Cioran, pe de o parte si Liiceanu, Mihaies, Plesu sau Patapievici…..chiar n-am ce sa-ti raspund. Cat despre vanatoarea de vrajitoare a legionarilor si lupta cu fascismul a Parlamentului Romaniei de astazi este o gluma proasta si o diversiune trista sa trecem peste subiectele arzatoare (saracia, pierderea controlului asupra economiei, lipsa oportunitatilor de redresare in conditiile in care bancile, resursele, terenurile agricole sunt in mana strainilor, abuzurile institutiilor statului, scandalurile Rarinca si SRI-Justitie “camp tactic” samd).
    PS. Tribunalul de la Nurenberg a statuat ca Miscarea Legionara nu a fost o organizatie de tip fascist. (a se vedea Wilhelm Hoettl, “The Secret Front. The Story of Nazi Political Espionage.” New York, 2003)

    • Ultimul comentariu pe subiect: Parerea mea este ca Ordonanta este imbecila, sa vedem acum cum o sa-i condamne “justitia independenta” la 5 ani cat zice legea la care se ref.Ordonanta respectiva pe profesorii francezi care-l predau pe Cioran la facultate, pe istoricul francez Henri Michel care zice ca nu a fost niciun Holocaust in Romania, pe zecile de mii de pelerini care se duc la mormantul “legionarului” Arsenie Boca, sa-i condamne post-mortem pe judecatorii Tribunalului de la Nurenberg care spun ca la Iasi pogromul din 1941 nu se poate retine in sarcina Maresalului Antonescu atat timp cat Hans Olendorff a fost gasit vinovat de acesta (a se vedea Stenogramele procesului, vol. IV, pag.168), pe regretatul Prof. Gheorghe Buzatu, pe Prof.Jipa Rotaru, pe generalul Ion Dan, pe generalul Radu Theodoru, pe Prof. Alexandru Moraru etc. pentru cartile scrise despre Maresal, pe Eliade, pe Tutea pentru opiniile lor pro-miscarea legionara si pe toti care-i pomenesc in vreun fel pe acesti fascisti (Noica, Nae Ionescu, Radu Gyr, Cioran, Steinhardt, Papacioc, Iustin Parvu), pe lucratorii editurilor care au publicat cartile lor s.a.m.d.

     • @Gheorghe,
      .
      Nu , domnule! Dumneata, acum , n-o da cotită. Îmi citai ceva mai sus din Neagu Djuvara(”Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste” (Neagu Djuvara). El vorbește despre grupări studențești anticomuniste din anul 1920 ca despre gruparea anticomunistă studențească a bătrânului student Marian Munteanu , liderul Pieței Universității un simpatizant al lui Petre Țuțea –legionarul.
      Așa cum spunea și dl Radu Tudor(Neagu Djuvara isi scoate palaria in fata lui Boc By Radu Tudor Feb 16, 2012 ) , mai multe, ia de aici http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/neagu-djuvara-jos-palaria-in-fata-lui-boc-ponta-si-antonescu-marionetele-lui-iliescu-1151072
      … și convinge-te de… convingerile acestui ramolit și el simpatizant legionar(degeaba se dă el liberal de-al lui băsescu)
      Citindu-l pe ceI mai sus, așa-I că omul este un mizerabil, liberal sau legionar ce-o fi el? Ai auzit ce scrie despre Boc, MRU și Macovei . Și-atunci cum să crezi in ceea ce spune omul ăsta?
      Cât despre bibliografia indicată cu acești iluștri necunoscuți mie(dar care nu spun nimic nici multor altora,cred). Cum să vadă ăia mai bine, ce-a văzut o Țară? Ș-apoi ăia nu pot fi plătiți ca să scrie așa ceva ca , de exemplu, NATURE.
      Așa că mai lasă-mă și nu vă mai dați victime neînțelese. Nu eu am deschis această discuție și ceea ce m-a intrigat a fost că Mișcarea Legionară , din tot ce a făcut (și gândit) rău, cei cu afinități legionare le-ați dat la o parte toate păcatele și din toate reieșind numai lupta lor consecvent anticomunistă. Nu tu, faptul că ați fost închiși marea majoritate de Instituțiile Statului de dinainte de 1944, nu tu faptul că ați fost cei mai veroși torționari ai închisorilor comuniste, nici faptul că securitatea a recrutat cel mai mare număr de turnători din rândurile voastre (tot dintre legionar)
      La venirea sovieticilor peste noi (grație și SUA ,și Marii Britanii) comuniștii, repet ce scriam mai sus , erau vreo 3000 în toată țara dar halul in care ați lăsat voi și partidele istorice, partide care au lipsit nemotivat din viața și istoria Țării(și asta nu din vina comuniștilor) în perioada 1938-1944 a făcut ca talpa Țării să fie păcălită de noile autorități cuceritoare și , chiar , s-o aplaude. Și , astfel, Țara asta a căzut pradă Comunismului și…liber consimțit. Atunci când vei da citate ale unor lideri de partid ai partidelor istorice vorbind la modul laudativ a ceea ce a reprezentat Mișcarea Legionară pentru Țara asta , mai stăm de vorbă. Ați păcălit prin mijloace populist-sforăitoare , prin mimetism, floarea intelectualității , studențimii pentru care tot ce zboară se mănâncă (nu erai intelectual dacă nu erai legionar), eliminând fizic pe alți mari intelectuali ai Țări ca și pe unii care voiau să trăiască o viață mai bună .
      Dacă dumitale îți place ceea ce se întâmpla cu Țara asta în momente în care nici nu era vorba de comuniști ci doar de visele demente ale unor fasciști, sușținuți de o intelectualitate exaltată și debusolată care nu mai putea de bine și se juca cu Țara cu pistoale la brâu, placă-ți ! Îți plac imaginile cu Bucureștiul sub ocupație LEGIONARĂ care defilează ameninșător cu pistoale la brâu? O oroare!
      https://www.youtube.com/watch?v=7jlt66gGFa0

      PS.Tu faci o altă mare greșeală în legătură cu Pr. Arsenie Boca atunci când îl amesteci cu celelalte nume și-l încadrezi la legionari sau simpatizant legionar(precum au făcut-o comuniștii, pentru acest motiv fiind și închis).
      PS. Acum văd că-l pui pe” legionar” intre ghilimele.

     • N-ai inteles nimic Pompiliu. Nici Legea nu ai citit-o sa vezi consecintele, deh romanul comenteaza ceea ce nu cunoaste. Nici ceea ce am scris (“analfabetismul funcţional se referă la situaţia în care o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, sau sa-l citeasca dar nu îl înţelege suficient”) nu ai inteles. Primul pas in insusirea si intelegerea istoriei este facut prin a citi (dar nu Wikipedia, nu Libertatea) – vezi ca “ilustrii necunoscuti” fusera unii membrii ai Academiei Franceze si membrii fondatori ai Comité d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondiale sau Revue d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondiale, pune mana pe carte ca nu musca, vezi ca si Acad.Florin Constantiniu pe care-l laudasi fuse tot simpatizant legionar, l-a interzis post-mortem si pe el OUG-ul asta. Si ca sa-ti spulber si iluziile de psiholog, nu sunt adeptul miscarii legionare pentru ca sunt de stanga, si daca sunt de stanga nu sunt de dreapta ca sa intelegi si tu, in plus sunt un admirator al doctrinelor economico-agrare ale lui Virgil Madgearu si a lucrarilor lui Nicolae Iorga, deci ar fi culmea sa fiu fascist, legionar sau cum zici tu. Faptul ca unii cred ca vor defila legionarii cu pistoale pe strazi in 2015 e din categoria “nu votam cu Ponta ca vin minerii”…deci caz de targa.

Leave a Reply