Publicatia Lumea justitiei gazduieste un editorial semnat de judecatorul Adina Daria LUPEA-AGHINITA intitulat : Lasati-ma sa vorbesc !

Dupa mai bine de 17 ani in magistratura simt ca am dreptul sa deschid gura. Simt ca am dreptul sa spun ca nu imi convine ceva in sistemul pe care sunt chemata zilnic sa il servesc, simt ca am dreptul sa fiu revoltata cand altii din acelasi sistem au mai multe drepturi decat mine sau alti colegi si mai putina, mult mai putina, obligatie de rezerva.

Simt ca am dreptul sa cer unui Consiliu Superior al Magistraturii sa imi pastreze macar dreptul la libera exprimare, constienta fiind de limitele dreptului de exprimare acordate unui magistrat (sa nu spun recunoscute, pentru ca aceste limite au devenit atat de vulnerabile incat am ajuns sa ne intrebam de zeci de ori inainte sa deschidem gura, chiar daca ne revolta si ne subestimeaza inteligenta atatea lucruri).

Simt ca acest drept este si al meu si al altor sute de magistrati din sistem, nu doar al unora care sunt numiti de drept in Consiliul Superior al Magistraturii sau al unora care, desi revocati de sute de colegi din tara, isi permit inca sa vorbeasca in numele nostru, de la inaltimea unei demnitati pe care noi nu le-am mai acordat-o. Ei nu mai sunt acolo reprezentantii nostri, ci ai Curtii Constitutionale a Romaniei, a carei decizie o respect de jure, insa nicio lege din lume nu ma obliga sa o accept si de facto.

Sunt o parte si o veriga a acestui sistem si se pare ca unii au uitat ca suntem zeci, sute, mii. Noua ni se solicita o obligatie de rezerva carora altora le este permisa cu mare larghete, la adapostul unor mecanisme nestiute. Masurile de rezerva, de retinere, de egalitate in fata legii insasi a magistratilor au devenit inegale. Mijloacele noastre de a ne exprima, ca si slujitori ai acestui sistem, sunt reprimate din start. Spectrul unei actiuni disciplinare planeaza asupra oricui care nu se bucura de calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in timp ce alesii nostri sunt vizibil protejati orice, iertata imi fie expresia, ar scoate pe gura.

Cine v-a spus ca un magistrat din Consiliul Superior al Magistraturii este mai egal sau mai indreptatit ca noi, cei care zilnic infaptuim justitia, si este dincolo de orice critica? Cand ati uitat ca sunteti acolo vremelnic si prin vointa noastra si ca orice mandat are un sfarsit? Cine v-a spus voua, domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca afirmatiile domniilor voastre, indiferent ca ating sau nu sfera politicului, sunt dincolo de orice indoiala si ne reprezinta? Cand ne-ati consultat ultima data? Atunci cand ati spus ca nu interpretati semantic sintagma “camp tactic” prin care a fost caracterizat de SRI actul de judecata, dupa finalizarea cercetarii penale?

Cine v-a spus ca dumneavostra puteti critica cand doriti hotarari judecatoresti, in timp ce noi suntem expusi la orice cuvant scos pe gura sau in scris la o sanctiune disciplinara? De cand domniile voastre ati uitat in slujba cui sunteti si va permiteti sa ignorati ideea avansata in spatiul public ca o parte a structurii justitiei – respectiv anumite parchete – este partasa la o lovitura de stat? Atat de neinsemnata vi se pare o astfel de afirmatie?

Sunteti acolo in slujba celei mai apolitice si neutre puteri in acest stat pe care inca il consider de drept. Sunteti acolo sa faceti lumina si fara partinire in fata oricarui, repet, oricarui atac, adresat justitiei, indiferent – indiferent, subliniez – din partea cui vine. Sunteti acolo pentru ca reprezentati corpul magistratilor, si a celor care condamna, si a celor care achita. Si sunteti acolo ca sa fiti impartiali, exact asa cum ne pretindeti noua sa fim in orice solutie adoptata.

Prin urmare, lasati-ne sa vorbim cand vedem ca nu sunteti acolo pentru acest lucru!

Legea e una pentru toti!

11 COMMENTS

 1. E foarte deranjant ca toti astia deschid gurile dupa 10 ani de tacere.
  Nu-i rau, asa mai aflam din tenebrele Justitie si a altor institutii demne.

  • Lasati ca mai tac si altii, nu le reprosati doar lor asta. Bravo judecatorului ca are curaj. Daca se redica doar unul si spune e anihilat usor.de securisti.

 2. Cloaca aceea infecta trebuie deratizata, alaturi de CSM, DNA si alte cateva institutii care fac dictatura in Romania. “justitia” trebuie deratizata astfel incat judecatorii si procurorii onesti sa se poata bucura de respectul nostru.

  • Ai citit tu ma, da. Daca nu citeai tu, era grav. Acum, daca ai citit tu, gata, problema este rezolvata. Moldovene mintal ce esti!

   P.S. Ce muian ai …

 3. Mai era o judecatoare la Antene acum 3 ani de o faceau colegii nebuna ca judeca corect. Ce s a intamplatcu dansa?

 4. O micuta veriga intrun lant gros si ruginit este nesemnificativa! Trebuie înlocuit lantul cu alte verigi noi si rezistente, altfel nu vom mai fi in siguranta! Poate asta se vrea!

 5. Lumea trebuie incurajata sa vorbeasca ! Indiferent din ce zona vin manifestarile diferitor persoane . cu cat mai multe voci vor rasuna cu atat mai mult se va cunoaste adevarul chiar si de cei din ultimul catun din tara . Romanii din afara tarii nu prea stiu multi cum stau treburile pe la noi . sunt manipulati si iau de bun doar ce le convine pentruca nu sunt afectati direct . nu au timp sa urmareasca indeaproape stirile sau se uita doar la unele canale basiste . Si ei ar trebui informati !

 6. mi-e cam silă de toţi magistraţii, judecători şi procurori, dacă vor să vindece sistemul de ce nu intră în grevă până îl vindecă şi scapă de toţi cei care îi supără. sau să-şi dea demisia în masă. să vedem atunci cum rezolvă sistemul problema,că dacă o să ia judecători şi procurori de afară îi bagă pe toţi la puşcărie. poate aşa se vor trezi şi românii şi vor ieşi în stradă!

 7. Nu este absolut nimic senzational in aceasta “luare de pozitie” a doamnei judecator! Dansa e suparata probabil pe cei din CSM pentru ca nu au spalat obrazu’ justitiei cand manevra procurorului Uncheselu a fost interpretata de mass media (de fapt pe bune asa si e) drept o tentativa de lovitura de stat. Cum care manevra? Cea de atribuire a calitatii de suspect lui Ponta intr-un dosar “de coruptie”. Prea putine explicatii, dezinfomari din partea sefei DNA, prea multe puncte slabe ale caricaturii de ancheta declansata vizibil la comanda.
  Acum, dupa toata mustruluiala administrata CSM-ului de distinsa d-nă judecator: ce asteptari avea dânsa? Sa iasa șefimea sa-l apere pe Unchieșelu sau sa-si dea demisia tot CSM-ul pentru ca nu sunt capabili sa opreasca abuzurile DNA iar prin aceasta îi este afectata propria imagine ca magistrat? Ori, poate ca-si dorea mai mult tact, mai putin tam-tam pana îl loveau decisiv pe premier si nu se mai faceau de cacao procurorii fiind trimisi la plimbare de Parlament cand au solicitat incuvintarea inceperii urmaririi penale impotriva lui Ponta pentru fapte care nici macar nu erau de competenta DNA pt.simplul motiv ca nu erau de coruptie.
  Nu rezulta nimic concret din revolta d-nei judecator. Astept sa revina cu lamuriri. Pana atunci…doar vorbe goale care pot fi interpretate de oricine oricum!

Leave a Reply