Agitatie mare in lumea culturala romaneasca. Institutul Cultural Roman, condus de Horia Roman Patapievici, a fost scos de sub coordonarea Presedintelui Romaniei si pus in subordinea Parlamentului.
Problema numarul unu. N-am nici o evaluare citi oameni de cultura sunt in Parlamentul Romaniei ca sa poata coordona o astfel de institutie. Banuiesc doar ca sunt putini, foarte putini. Nici Administratia Prezidentiala, cu seful ei in frunte, nu abunda in personaje cu un nivel cultural acceptabil pentru a evalua si coordona ICR. Din punctul meu de vedere, orice solutie politica e profund nefericita pentru ideea de cultura.
Problema numarul doi. Horia Roman Patapievici, un personaj controversat prin scrierile sale si opiniile jenante despre poporul roman, conduce de mai bine de 7 ani ICR. A fost una din primele numiri ale regimului Basescu in Ianuarie 2005. “Domnul ministru Patapievici”, cum i se spune in interiorul institutiei, a stat mai mult decit suficient in aceasta pozitie dulce si confortabila. Ar trebui sa nu se mai lamenteze atit, sa nu mobilizeze resurse umane importante pentru a fi mentinut in functie. Daca HR Patapievici este un mare vizionar si un mare om de cultura cum pretinde si cum clameaza prietenii sai, ar trebui sa faca performanta si fara sa fie platit de la bugetul de stat. Un mandat de 7 ani pe banii statului e lung. Excesiv de lung as spune. Patapievici si echipa lui sa lase si altora sansa de a demonstra ceva.
Problema numarul trei. Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si HR Patapievici formeaza virful de lance al intelectualitatii pro-Basescu. Ei joaca, pe rind, rolul de papioane la gitul presedintelui Romaniei, de cite ori acesta vrea sa para un intelectual, un sustinator al culturii romane. Si-au asumat in mod deschis acest rol, e dreptul si optiunea lor. Din pacate pentru ei, putini intelectuali favorabili PDL si lui Traian Basescu se pot lauda cu faptul ca nu sunt platiti de la bugetul de stat, intr-o forma sau alta. Economia e in criza de 3 ani, austeritatea a fost propovaduita de toti reprezentantii regimului Basescu-Boc. A venit momentul, in al 12 lea ceas, ca si laudatorii sa fie bugetari responsabili si sa renunte la sumele si functiile primite drept recompensa de la protectorii lor politici.
Problema numarul patru. PSD, care se afla la originea acestei decizii, face ce face si intra in conflict cu “intelectualii de dreapta”, cei care stiu sa-si apere privilegiile, care au nevoie de bani de la buget pentru a fi indestulati si favorabili asa cum o fac cu Traian Basescu. Victor Ponta le poate da o replica solida, impreuna cu partenerii din majoritatea parlamentara, numind in functie o persoana cu anvergura intelectuala si culturala de necontestat. Revenirea academicianului Augustin Buzura, fondatorul FCR/ICR, poate fi o solutie. Academicianul Nicolae Breban la fel. Mai sunt si altele. Dar daca va promova oameni controversati, cu probleme de biografie sau fara consacrare profesionala, premierul Ponta se va confrunta cu amplificarea valului de critici interne si externe. Care nu cred ca va ramane fara consecinte. Dupa experienta de la Educatie, as spune ca Ponta va gresi cu alegerea numelui de la ICR. Dar poate ma contrazice si ne face o surpriza frumoasa. Mai stii…
PS 1 : Valeriu Stoica, abonatul PDL la bani de la bugetul de stat cum am demonstrat in postarea anterioara, face parte si el din conducerea ICR. Va mira?
PS 2 : In Decembrie 2004, cind s-a schimbat guvernarea, academicianul Augustin Buzura a fost inlocuit de Horia Roman Patapievici. Atunci era corecta schimbarea, acum nu?