Agitatie mare in lumea culturala romaneasca. Institutul Cultural Roman, condus de Horia Roman Patapievici, a fost scos de sub coordonarea Presedintelui Romaniei si pus in subordinea Parlamentului.

Problema numarul unu. N-am nici o evaluare citi oameni de cultura sunt in Parlamentul Romaniei ca sa poata coordona o astfel de institutie. Banuiesc doar ca sunt putini, foarte putini. Nici Administratia Prezidentiala, cu seful ei in frunte, nu abunda in personaje cu un nivel cultural acceptabil pentru a  evalua si coordona ICR. Din punctul meu de vedere, orice solutie politica e profund nefericita pentru ideea de cultura.

Problema numarul doi. Horia Roman Patapievici, un personaj controversat prin scrierile sale si opiniile jenante despre poporul roman, conduce de mai bine de 7 ani ICR. A fost una din primele numiri ale regimului Basescu in Ianuarie 2005. “Domnul ministru Patapievici”, cum i se spune in interiorul institutiei, a stat mai mult decit suficient in aceasta pozitie dulce si confortabila. Ar trebui sa nu se mai lamenteze atit, sa nu mobilizeze resurse umane importante pentru a fi mentinut in functie. Daca HR Patapievici este un mare vizionar si un mare om de cultura cum pretinde si cum clameaza prietenii sai, ar trebui sa faca performanta si fara sa fie platit de la bugetul de stat. Un mandat de 7 ani pe banii statului e lung. Excesiv de lung as spune. Patapievici si echipa lui sa lase si altora sansa de a demonstra ceva.

Problema numarul trei. Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si HR Patapievici formeaza virful de lance al intelectualitatii pro-Basescu. Ei joaca, pe rind, rolul de papioane la gitul presedintelui Romaniei, de cite ori acesta vrea sa para un intelectual, un sustinator al culturii romane. Si-au asumat in mod deschis acest rol, e dreptul si optiunea lor. Din pacate pentru ei, putini intelectuali favorabili PDL si lui Traian Basescu se pot lauda cu faptul ca nu sunt platiti de la bugetul de stat, intr-o forma sau alta. Economia e in criza de 3 ani, austeritatea a fost propovaduita de toti reprezentantii regimului Basescu-Boc. A venit momentul, in al 12 lea ceas, ca si laudatorii sa fie bugetari responsabili si sa renunte la sumele si functiile primite drept recompensa de la protectorii lor politici.

Problema numarul patru. PSD, care se afla la originea acestei decizii, face ce face si intra in conflict cu “intelectualii de dreapta”, cei care stiu sa-si apere privilegiile, care au nevoie de bani de la buget pentru a fi indestulati si favorabili asa cum o fac cu Traian Basescu. Victor Ponta le poate da o replica solida, impreuna cu partenerii din majoritatea parlamentara, numind in functie o persoana cu anvergura intelectuala si culturala de necontestat. Revenirea academicianului Augustin Buzura, fondatorul FCR/ICR, poate fi o solutie. Academicianul Nicolae Breban la fel. Mai sunt si altele. Dar daca va promova oameni controversati, cu probleme de biografie sau fara consacrare profesionala, premierul Ponta se va confrunta cu amplificarea valului de critici interne si externe. Care nu cred ca va ramane fara consecinte. Dupa experienta de la Educatie, as spune ca Ponta va gresi cu alegerea numelui de la ICR. Dar poate ma contrazice si ne face o surpriza frumoasa. Mai stii…

 PS 1 : Valeriu Stoica, abonatul PDL la bani de la bugetul de stat cum am demonstrat in postarea anterioara, face parte si el din conducerea ICR. Va mira? 

PS 2 : In  Decembrie 2004, cind s-a schimbat guvernarea, academicianul Augustin Buzura a fost inlocuit de Horia Roman Patapievici. Atunci era corecta schimbarea, acum nu?

59 COMMENTS

 1. Parerea mea, pe care i-am spus-o si pe facebook si lui Turcescu este cea de mai jos.

  MINERIADA PAPIOANELOR
  Se pare ca Romaniei ii este greu sa revina la normal.
  In anii ’90 veneau minerii si manipulate de fosti securisti, de care s-a debarasad Iliescu in ianuarie ’90, au facut prapad in Bucuresti.
  Din aceeasi manta comunisto-securista ni se trag si “minerii cu papioane” de azi.
  Manipulatii de servicii (prin mai batarni securisti ca Basescu sau mai noi ca Ungureanu sau Coldea), dar si manipulatori prin sinecure grase, domni acestia doresc o mineriada a paioanelor pentru al apara pe Patapievici si gashka de la IRC.
  M-am uitat si eu peste actiunile IRC si, recunosc, ca este putina cultura romaneasca pe acolo, dar sunt multe sinecure.
  IRC, care ar trebui sa fie apolitic, are in Consiliu cel putin doi memebri PDL – fostul ministru al (ne)educatiei Funeriu si avocatul Valeriu Stoica.
  Poate ca nici macar nu m-ar deranja acest lucru, dar va intreb dragi mineri cu papion, daca un scriitor din SUA, Marea Britanie, Franta etc. ar spune despre poporul si cultura natiunii lor ceea ce a spus Patapievici despre Romania, poporul roman sau cultura romaneacsa, ar putea o secunda sa conduca o institutie culturala americana, britanica sau franceza? Si asta este valabil pentru orice tara.
  Poate in graba voastra de a va pune papioanele ati uitat ce parere are Patapievici despre noi.
  Hai sa va reamintesc:
  GEOGRAFIA ROMÂNIEI: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
  POPULAŢIA ROMÂNIEI:
  – “23 de milioane de omuleţi patibulari.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
  – “Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)
  – “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)
  LIMBA ROMÂNĂ:
  “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)
  ISTORIA ROMÂNILOR:
  “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
  Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
  Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
  CULTURA ROMÂNILOR:
  “Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)
  “Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” (Din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)
  “România are o cultură de tip second hand”, a enunţat într-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista “Rost” nr.24/ 2005)
  VIITORUL ROMÂNIEI:
  “Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.”(după Viorel Patrichi în Revista “Rost” nr. 24 / 2005)
  Cum sa-i dau pe mana acestui individ promovarea culturii romanesti?
  Stiti ce ma mira pe mine cel mai mult?
  Ca fii de fosti nomenclkaturisti stalinisti (Patapievici si Tismaneanu), utecisti si uaseceristi de frunte (MRU si BOC), neveste de fosti informatori (Alina Pippidi Mungiu), fosti profitori ai regimului comunist au devenit brusc varful de lance al dreptei “veritabile” si al civismului.
  Nu e rusinos? Nu este scandalos? Nu este degradant pentru Romania?
  Nu este curios ca jurnalisti hraniti de familia generalului de securitate Paunescu sa se gaseasca mai curati decat jurnalistii de la un fost informator (Voiculescu)? Ca sa nu mai spunem ca unul din “papioane” a luat bani buni si de la Vantu, adica din bani pagubitilor de la FNI…pe atunci Vantu era “bun” cad doar se intalnea in secret cu Basescu pe la Tancabesti.
  Nu-i deranja in 2004 pe actualii purtatori de papion ca Basescu era “socialist” si era aliat cu un partid de dreapta. Alianta DA era minunata si nu era strutocamila Minerii cu paioane de azi NU plangeau de mila dreptei romanesti ca se murdareste cu “Internationala Socialista” si comunistul se curist Basescu, tot socialist si el pe atunci!
  Il elogiau si pupaceau pe “socialistul” Basescu in toate partile esentiale cu un zel demn de o cauza “culturala” mai buna.
  Nu e curios ca Basescu, fost communist si seucrist dovedit, este mesia dreptei?
  Cum credeti voi, MINERII CU PAPIOANE, ca avand in spatele vostru asemenea oameni meritati sa fiti credibili?
  In primul rand NU sunteti credibili din cauza PAPIONULUI!
  Stiti de ce ?
  Pentru ca PAPIONUL nu face parete din CULTURA POPRULUI ROMAN!
  Tocmai prin acest papion demonstrati ca IRC nu are nimic cu promovarea culturii romanesti, ci a unor gulere albe sinecuriste, carora “itarii” romanesti (ca metafora) le pute.
  Daca ati fi vrut sa va creada romanii ca NUMAI BINELE CULTURII ROMANESTI il urmariti, ati fi purtat in semn de protest ITARII lui Brancusi, dar el nu face parte din sfera de interes “cultural” al IRC.
  Nu soarta IRCului va scurama pe voi, ci ca gashka isi pierde sinecura.
  M-a revoltat ca pe siteul IRC nu este un cuvant despre Buzura si activitatea IRC pe vremea acestuia.
  Nu va intreb unde erati MINERI CU PAPIOANE, cand un nimeni UMAN ca Basescu la tinut ore in sir pe coridoarele de la Cotroceni pe MARELE SCRIITOR Buzura, care era deja bolnav, pentru a-l expediat intr-un mod gretos pe acesta de la IRC? Atunci nu v-au ramas ceva PAPIOANE din campania electorala?
  Cati din voi MINERI CU PAPIOANE aveti VALOAREA lui Buzura>
  Voi ce vreti sa promovati ?
  Cultura romaneasca sau CULTURA VOASTRA?

  PS Nu vreau sa vorbesc despre “sorosistul” Mihaes, pentru ca imi provoca scarab inca din tineretile lui literare, cand era copil de casa a unui colonel de securitate din Timisoara si nu vreau sa fac hepatita.

 2. Daca nu stiti care sunt oamenii nostrii de cultura, de ce nu-i intrebati pe straini? Ca doar de la ei aflam noi ce valoare au intelectualii, capabilii, talentatii nostri. Pana nu-i recunosc ei noi habar nu avem de existenta lor.

 3. Marii intelectuali ai tarii i-au pus lui Iliescu eticheta de “comunist” si “anti-democrat”, este parerea lor si nu o comentez (prea mult!).
  Nu inteleg insa cum poti sa sustii (uneori chiar intr-un mod gretos) pe unul care a fost (pana in ultima clipa a regimului ceausist) nu numai comunist ci si securist, parte componenta a unei masinarii josnice a terorii!:(
  Iliescu macar a facut ceva disidenta pe timpul lui Ceausescu, Basescu ce a facut?? Doar bisnita 😀 si a supt, din plin, la tata comunismului!

 4. Acestui CADAVRU DIN DULAP trebuia sa ii fie luata cetatenia Romana si expulzat in tara lui de bastina .Basescu criminalu natiunii numai anti-romani a promovat asta Tismaneanu.Alogeni peste alogeni care nu au nimic in comun cu Romania doar buletinul.Poate ar trebui SRI-ul sa-l cerceteze pe asta nu cumva e un agent al alora de peste Ocean aia cu perciuni.Din cauza ca Eminescu ia jignit neAmul prin jurnalistica lui asta si-a batut joc de el , oare la comanda?De ce nu se publica jurnalistica lui Eminescu.Asa cum am zis in timp ce altii isi elogiaza criminalii noi ne ingropam eroii.Lui Horty ii fac statui in Ungaria si in Bulgaria .Au sange-n vena ungurii.Mamaligarii nostrii asteapta dictarea de peste Ocean ce si cum sa schimbe istoria ce si pe cine sa promoveze .Ponta va fi poate fortat de stapanii lui de peste Ocean ,,fratii,, lui patacurievici. sa il pastreze in functie.E greu sa lasi osul dulce care il sug de ani de zile.10 milioane Euro anual e o suma.O natiune o distrugi simplu.Ii distrugi sistemul sanitar ,invatamantul si ii schimbi istoria . Pana cand in politica Romaneasca nu ajung oamenii PATRIOTI iubitori de neamul asta,cinstiti curajosi cu DEMNITATE nu se va rezolva nimic.Vom avea coruptie la nivel inalt si in jos.Vom fi o tara ca ei fara DEMNITATE si bataia de joc si ,, curvele,, cui vrea si nu vrea.O ,, vaca,, buna de muls.Un popor fara viitor si o tara distrusa.De ce nu ar putea fi Academicianul Giurescu pus in functia asta?

 5. Si Sever Voinescu COTOI :)) face parte din conducerea ICR. Sincer, avand in vedere personalitatea actuala a individului ce ocupa functia de presedinte nu vad cum ai putea protesta. Basescu care nu recunoaste decat pe regele Mondial Bercea si a ramas blocat cititnd “Levantul”, Patapievici si Plesu daca aveau onoare isi dadeau demisia cand Basescu facea “tiganca imputita” o ziarista.
  P.S: Asta a fost una dintre primele ocazii, insa Prea-Iluminatul Basel le-a oferit o duzina…

 6. In Constitutie, presedintele Romaniei nu are “atributii culturale”.Iar promovarea “artei” prin intermediul ICR nu ne-a adus decat rusine.
  Asi fi curioasa sa aflu printr-un sondaj de opinie, cati doresc reformarea ICR-ului si cati au fost multumiti de prestatiile ICR-ului? Daca prin absurd am initia un referendum, cred ca astia si-ar lasa papionul acasa, ca sa nu-i scuipe multimea!

 7. Afara gasca de anti Romani.Hulitorii valoriilor Romanesti si acestui neam de unde au SUPT.afaaaaaara.

 8. De acord ca ICR-ul sa fie subordonat Parlamentului, dar de ce nu apartine el de facto Ministerului Culturii? N-am inteles ca cauta administratia prezidentiala sa conduca un institut cultural. Sunt convinsa ca exista oameni de cultura cu un inalt grad de moralitate, care pot conduce ICR-ul fara probleme. Lui Patapievici, Liiceanu si Andrei Plesu ar trebuii sa le intre bine in cap, ca oamenii de cultura, cu un intelect ridicat, asa cum se pretind a fi dumnealor, nu trebuie sa intre in jocuri politice. Ce legatura are poezia, proza si critica literara cu mocirla politica? Banuiesc ca numai banii sunt punctul comun. Atunci, de ce se mai intreaba Patapievici ca este scuipat pe strada? Sa ma surprinda ca Stoica este in conducerea ICR? Nu, deloc. Vorba aia ,”banul are trecere in orice curte”.
  In privinta lui Victor Ponta o sa ma abtin de la comentarii, in acest moment. M-a surprins favorabil, desi aveam o idee preconceputa in ceea ce-l priveste.Sa vedem pe cine va alege la ICR. Sunt sigura ca se va consulta cu Mircea Diaconu inainte de a lua o decizie definitiva.
  Ps. Ma framanta o intrebare: s-o mai mangaia Liiceanu cu gelul de dus in timpul dusului de dimineata? Si aceasta stire tot poetica era, cand ne-a impartasit-o dumnealui 🙂 Brrr!!!!!!

 9. O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte!!!Imaginea romaniei este un taram,murdar, mitocan, incult si vulgar cocotat pe gard si trage cu prastia in vecini si trecatori urland cu furie,balos si injurand sa-i faca cineva curat in coliba pentru ca gunoiul de sub covor a ajuns la grinda!!!Cand vecinul face colier de diamante din proiectilele lui de prastie, orbit de furie pretinde ca bijuteria ai apartine!!!Este inuman cum toate dar absolut toate institutiile au fost infectate!!!Chiar despre ce tara vorbim,vorbim cumva de transnistria????De somalia!!!!Sunt convins ca explicatia este simpla,justitia neutralizata in ’89 a permis puroiului sa infecteze totul!!!Stupid penibil si absurd!!!

 10. Tendintele sexuale si anti-romanesti ale ICR, nu au nicio legatura cu ceea ce se numeste cultura. Sustinerea lui Patapievici de catre Basalau, arata ca defapt Basalaului ii place ce se intampla cu tara asta si ca poporul ei este batjocorit in strainatate.

 11. “Dar daca va promova oameni controversati, cu probleme de biografie sau fara consacrare profesionala, premierul Ponta se va confrunta cu amplificarea valului de critici interne si externe.”
  Cate proteste externe au fost domnule Radu Tudor cand s-au taiat salarii si pensii si cand au murit oameni la usile spitalelor inchise ? Eu m-am saturat de “protestele externe”, care apar doar cand sunt pusi in pericol ciocoii cu tendinte anti-romanesti. “Externul” sa-si vada si de treaba lui, ca pana una alta, a trait ca belferu’ si acum, cand cica e criza, cere sa ne sacrificam tot noi…

 12. tocmai ce am citit ca patapievici ramane; eu cred ca ponta isi bate practic joc de noi, este deja arogant, orb si surd la tot ce zic oamenii, oamenii obisnuiti care au avut incredere in el; s-ar putea sa aiba soarta pdl-lui mult mai devreme decat crede…….

  • Mare vulpoi Ponta. Imi place. Are dreptate. Cum sa-l schimbe el pe hahalera de Patapievici, avand in vedere ca ICR este in subordinea si sub controlul Senatului ?
   Asa ca, intr-adevar, n-o sa-l schimbe Ponta ci Senatul.

 13. “[…]
  PS : Valeriu Stoica, abonatul PDL la bani de la bugetul de stat cum am demonstrat in postarea anterioara, face parte si el din conducerea ICR. Va mira? ”
  Nu!
  Si inca ceva, va fi in continuare abonat la bugetul de stat. Nu este singurul. Va trebui doar sa faca parandaratul catre cine trebuie din noua coalitie ce formeaza guvernul, asta daca va dori sa revina in carti. Deja au inceput “reevaluarile” la ministere, iar personaje patibulare reapar discret. La Ministerul Muncii, ministresa Campeanu, a recuperat pe post de consilier personal pe fostul “combinator” de foloase de partid din fondurile structurale, de pe vremea guvernarii Boc. Poate fusese persecutat de MRU… si o fi acum dizident politic. 😉
  Saracul Meleca, lume rea si invidioasa…. iar el pentru binele guvernarii, indiferent de culoarea acesteia este dispus la orice sacrificiu…. moral, evident!

  • P.S. Uitam esentialul, daca se vor verifica contractele de consultanta si management ale firmei domnului Meleca, platite de cei ce au accesat fonduri structurale, si se vor compara sumele cu cele incasate de Valeriu Stoica, acesta din urma va parea a fi ieftin, ieftin de tot, aproape la promotie.

 14. Base iar a incalcat Constitutia! Cica guvernul Romaniei, nu e guvernul lui. Presedintele este apolitic, a uitat? Pai, e presedintele unei tari din Africa sau trebuie sa aiba un guvern al lui, personal? Astia cu papion, ‘telectualii tarii, societatea civila, reactioneaza numai in favoarea presedintelui?

 15. @Bre: io nu inteleg de ce ii bagati atat in seama pe alde telectualii cu pupaslau lipici la basanau prezidential senili, cazuti in bila dupa “varfuri” marca patapievici care urineaza fara rusine pe istoria si devenirea unui neam intreg. Astia de se dau mari intelectuali au transformat iCR , pe langa o sinecura gras stipendiata din ban public, intr-o cloaca de antiromanism si cosmopolitism de pereti de wc-uri publice, totul pe fundalul masurilor si odelor neo-Goebbels- iene, ce proslaveau contra taxa imaginea bisnitarului de trei parale ajuns paraleu peste carnatari, croitorese, berari, parcagii, asfaltagii etc. in detrimentul adevaratelor valori, de orice fel, ale neamului. Ponta le-a dat-o-n bot, nu mai zboara de la Otopeni la Kogalniceanu cu samaliotu’ prezidential pentru a pupa imineii basescului de la talpa si pana in gaura dorsala si sunt disperati. Lasa-ti-i dreacu in plata Domnului ca nu merita bagati in seama, sa si-l ia pe Basescu si pe Caratarescu sef de dormitor prezidential la Jilava si sa-i citeasca tatucului Levantu’ pana o-ntelege si el ceva. Daca adoarme si mai bine!
  sa fiti iubiti
  marcus

 16. Daca Patapievici ramane este o pata grava adusa onoarei noastre,nici nu vreau sa ma mai gandesc, oricum in ultima vreme vreau sa vad ceva mai categoric din partea lui Ponta ca daca nu la alegeri il paste soarta PDLeilor.Am fost inselati destul, daca nu exista solutii sa gaseasca, nu vreau sa mananc rosii si mere de peste hotare cand tara mea a fost o mare producatoare , prin starea de fapt care continua sa fie nu devenim decat exact ce a spus Patapievici despre aceasta tara.Nu merge cu balbaieli la guvernare, nu este vremea balbaielilor, este vremea masurilor luate.PDL-ul si tot ceea ce inseamna el trebuie sa moara acum!!!!Trebuie sa moara institutional de tot pentru ca toti sunt reprezentantii unei doctrine, Basescu si-a intemeiat un adevarat Reich cu accente fascistoide.Am facut o comparatie fizionomica din care poate sa reiasa usor aceeasi ura si obstinatie cu cea emanata de privirile exponentilor celor de-al treilea Reich, creierele lor au fost prinse in mrejele unei idei de rezistenta pana la capat cu orice pret.Este o greseala tactica sa hranesti inca vipera la san, am dat intr-o postare exemplul revolutiei franceze, cei care nu sunt destul de hotarati in a schimba ceva si totusi actioneaza in directia schimbarii pot sa devina victime ale ezitarilor pe care le-au avut si sa plateasca scump.Politicienii ar trebui sa invete mai multa istorie si mai ales sa analizeze aceasta istorie nu sa se preocupe numai de buzunar.

 17. Va aduc atentia cu privire la erori grave in urmatorul fragment al carui autor este Patapievici.Citez fragmentul:

  “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
  Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.”
  (“Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

  Partea referitoare la “ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni” este gresita cronologic.Batalia de la Razboieni a fost pierduta de Stefan cel Mare si nu de Mihai Viteazu dupa ce a castigat de la Calugareni iar turcii nu au castigat teren la Razboieni pana nu a intrat Mohamed in lupta.Dupa Patapievici mai intai a fost Calugareni(1595) si pe urma Razboieni(1476).

  Credeti ca o persoana incompetenta in istoria Romaniei poate emite judecati de valoare?

 18. Base ii facea remarca sarcastica lui Tariceanu :
  cu fata de european cu papion ( ca si cand asta era ceva de rau ).

  Pai cand Base jignea filosofii si scoala romaneasca acesta papioane nu au protestat .

 19. In cazul in care,Doamne fereste,HRP(nu e prescurtarea de la HARPIE !)ar fi nevoit sa plece din fruntea ICR,cred ca Victor Ponta s-ar putea gandi la un alt intelectual de renume,MRU !
  Iata ce spunea acesta,la 4 aprilie,cu ocazia zilei Academiei Romane :”Apelul meu catre cei care ma asculta este urmatorul: Lasati intelectualii sa faca politica. Lasati-i sa critice. Critica lor va fi intotdeauna o critica blanda, lipsita de patima, lipsita de invective (…) Lasati-i sa vina spre administratia centrala si locala”…
  Oare la care intelectuali se referea eminenta sa cenusie ?!la Andrei Plesu,Gabriel Liiceanu,sau la “brandul” Baconschi ?!
  Dar critica acestora nu este blanda deloc,ci …inexistenta !
  Oare acesti”intelectuali”,nu confunda ICR-ul cu CR-ul(Cantarea Romaniei )?!

  • HîR patapievici.nu-i nici o harpie,e de la hîîra(adica turcescul bok),pasaroiul asta bolnav dezaxat si scabros te duce cu gandul la un bok nu la o harpie.

 20. Pe artistii care protesteaza acum, atat de indignati, si atat de ingrijorati de soarta lui Patapievici, nu i-am vazut sa ia atitudine cand Basescu a incercat sa distruga tot ce inseamna arta si cultura, cand i-a lasat cu salarii si pensii de mizerie, cand a inchis filarmonici si teatre, si nici pentru faptul ca incurajeaza manelizarea Romaniei; ca sa nu mai zic de celelalte crime comise de basescu si acolitii lui asupra romanilor, la care acesti artisti au ramas total impasibili…
  Cand maestrul Ion Luchian a aparut plangand la televizor nu au iesit sa protesteze! Cand mari artisti romani au murit in saracie crunta nu au iesit sa protesteze! Cand Parapievici a declarat ca urineaza pe poporul roman si pe valorile lui, si cand l-a detractat pe Eminescu, nu au iesit sa protesteze!
  Ei cer acum sa nu fie politizat ICR-ul? Adica, fiind acest ICR direct sub comanda presedintelui basescu, un manelist incult si ahtiat dupa putere, care incurazeaza cu entuziasm cultul personalitatii (proprii), nu e politizat? Rusine artistilor si intelectualilor care s-au dat de partea lingailor!
  Eu traiesc o foarte mare din timp in America, si sa nu-mi spuna nimeni mie ca acest ICR a facut cunoscuta cultura romana in Statele Unite, sau macar in New York, ca nu e adevarat!

  • Ce sa promoveze cei care arunca cu bale in istoria si cultura acestui popor.Anti-Romanii nu au decat o sarcina sa distruga tot ceeace apartine acestui neam.Tara ,istorie,cultura natiunea in final.Au umplun tradatorii si dusmanii acestui popor institutiile statului toti cu nume oachese sau transformate.

  • Julien Benda are o carte aparuta si la editura D-lui Liiceanu, se numeste “Tradarea carturarilor”, este o lectura foarte actuala, mai ales in ceea ce priveste situatia Romaniei de azi.

 21. proasta idee cu institutul pli asta facut intru gloria psd (care se credeau vesnici ca si astia) si preluat sa slujeasca taratura basita.

  dar nu e vorba doar de slujirea basaului,ci si de “cultura” bolnava ce o promoveaza institutul asta ,niste mizerii pornografice,scabroase pe bani publici.chiar asa,daca pitzigoiul ala bolnav are asa succes sa-si vanda porcariile si sa ia premiu Nobel in morti masi,nu sa se sparga in figuri pe banii mei cu mizeriile alea.

  a iesit mai rau decat daca slujea discret baronii grasi ai lui nastase oograse.nu stiu ce om de cultura e dl. dinaintea hrp-ului si ce invartea el acolo dar
  patzachievici asta e la fix e ca pentru basescu,slugoi din ala scarbos,bolnav,prost.si cati fac parte din conducere!! o armata frate!

  sa desfiinteze naibii mizeria asta,avem minister pt. asta.

  ps. sa le iau papionul in pla la tinerii protestatari,lua-m-ar in spinare de papagali tampiti.ce porcarie.bataie de joc.
  sa-l dea in privat,ong deala,sa se autofinanteze si sa promoveze “cultura” pana le-o veni acru

 22. placinta reprezinta si ea ce?ca ce chestie mai apare si asta pe sticla?puiul sau de dropie pisacios ar trebui sa fie in conducerea icr se incardeaza in peisaj.

 23. Patapievici, mi-au dat turcii papion in loc de streang,
  Insa neavand mana formata mi-a iesit nodul cam larg.
  Drept urmare, veni turcu’ cu un rus s-un ostriac
  Si-urinara drept pe mine taman cand vroiam sa cac.

  De la udatura ceea, plina de un un jet ureic
  Mi se stranse nodul, nene, chit ca era cam anemic.
  Si-uite asa patibularu’ a luat-o din nou in freza
  De-a uitat de papioane si-a bagat in draci viteza.

 24. Pai dragilor, sa caute PSD unu care plagiaza mai cu talent si sa il puna in frunte acolo! Poate Breban, ca cica e mare academician. Dna de mai sus zice ca ICR nu a facut nimic sa fim cunoscuti in afara. Pai asta se prelungeste imediat si peste perioada Buzura. Haideti sa va spun ceva stimati tovarasi. In afara de cei care suntem plecati afara si muncim in cercetare de orice fel si poate in afara de Cartarescu (ma rog!) in rest nici un mare academician contemporan nu este cunoscut! De Funeriu mai dai pe net ca si-a facut un doctorat ca lumea, de Cartarescu am zis, dar in rest, toti asa-zisii profesorasi si academicieni sunt ilustri necunoscuti pe plan mondial. Nici chiar Patapievici. Dar nu veniti sa imi spuneti ca in locul lui o sa puna dl. Ponta pe vreunu destept. Nici vorba! O sa puna pe unul care “sa ramina asa cum am stabilit” (Vezi si situatia de la ANCS.)
  Aaa, am gasit solutia! Sa il puna pe tatuca Voiculescu, ca o sa aiba toata sustinerea de la RT si altii. Nu are el fundatia aia care scoate tot felul de genii analfabete? Si-asa el conduce tara, sa conduca si cultura si invatamintul si sanatatea si TV-ul si tot!!

  • Mai sustinatorul lui Funeriu fara diploma, esti la fel de inteligent ca patronii tai spirituali. Aveti toti un singur neuron si stati la coada, sa-l folositi pentru postari multiple

  • @ Tudor
   Amice, inainte de a discuta, te-as ruga sa reformulezi. Poti sa le spui ”tovarasi” prietenilor, familiei sau oricarui alt cunoscut de-al tau, daca-ti permit. Eu nu ma simt comunista. In privinta fundatiei de care aminteai, nu ma intereseaza ca o conduce Voiculescu, puteau sa fie in locul lui Basescu si tot m-as fi simtit linistita ca cineva incearca sa ajute niste copii supradotati sau cu probleme grave de sanatate. Ma bucur din toata inima ca copiii fara sansa de vindecare in tara au reusit, cu ajutorul nostru al tuturor, bineinteles, sa se trateze in strainatate. Sa nu legam o actiune umanitara de politica.
   Stii de ce mi-a fost mie greata toata viata? De oamenii care-si jignesc propria tara si concetatenii sai. Uita unde s-au nascut si fac propaganda pentru tara adoptiva. Daca ai ajuns sa-l compari pe Funeriu cu Patapievici sau Cartarescu, ai probleme grave de apreciere a valorilor culturale. Redau din discursul lui Funeriu in Senat:”Imi voi permite doar să spun că în limba română, conform DEX, cuvântul ‘coleg’ este neutru, nu este de fel ”feminin”, a spus ministrul Educaţiei”. Deci, cine si in ce fel si-a luat doctoratul?

  • Catre Tudor: Bai UTC-istule, mars de pe bloc, spunem nu basismului on line si te bagam de unde ai iesit, adica din nentu MRU , un alt UTC-ist cu papion, din care parte ai iesit te lasam pe tine sa meditezi, sper sa ai soarta maidanezilor, fara gratuit la policlinica, ti-o aplicam ambulatoriu, daca vrei sa ramai fara clopotei de Craciun mai zornaie tu mult ca s-o gasi si momentul sa te scurtam de glas.Voi basistii sunteti toti niste avortoni, nu stiti nici unul cine va este tatal, stiti numai de mama dar din deductie va duce gandul la Anvers sau la vizitele nocturne ale lui Udrea la Cotroceni.Voi sunteti la fel ca fratele care isi vinde fratele pentru avantaje si din rautate, o asemenea persoana merita de doua ori mai mult moartea.

   • va rog pt ultima oara, aveti grija la exprimare, la cuvintele folosite. chestia cu moartea e complet exagerata. in rest, opiniile sunt ale fiecaruia

 25. Bre’ oamenilor , chiar totul este despre Basescu?? Este vorba despre ICR,iar daca oamenii de cultura sar in pastrarea statutului acestuia, inseamna ca e un sambure de adevar.Cat despre Plesu,Liiceanu,Cartarescu…l-au criticat in diverse randuri pe ”Baselu’ ”…Succes cu Dan Diaconescu, Voiculescu,etc.Ponta nu este atat de cretin sa schimbe ceva pe la ICR, pt. ca institutia chiar functioneaza bine.D-nule jurnalist Radu Tudor,stiu ca post-ul nu va intra,ca multe alte post-uri de bun simt….

  • Functioneaza pe naiba .Cu un antiRoman in frunte functioneaza precum celelalte institutii.De aceea Romania e unde e.Tara as fi curios in tara lui de sange Israel daca si-ar fi batut joc de ea asa si de evrei ce ar fi patit?Un picior in fund .

 26. eu nu stiu ce oameni de cultura il pot apara pe patapievici.”noul Cioran”(!!) a scris despre romani ca sunt niste rebuturi bune de spanzurat,ca sunt facuti din urina si ca Eminescu e cadavrul din debara.care sunt idiotii,aia ce apara asa un gunoi sau aia care vor sa-l arda cu bocancul?toate idioteniile de mai sus le gasiti in”emanatia culturala” a acestui tampit,numita”politice”.pt asa apucaturi artistice “maestrul”patapievici nu ar trebui dat afara ci impuscat.

 27. Aveti dreptate, un fost membru in Comitetul Central e tot ce lipseste la ICR. Sau sa se intoarca performerul cultural in fabrici de paste fainoase (dupa declaratiile sale).

 28. Buna dimineata Radule,
  Pana la urma toate expresiile astea simpatice,incep sa le scriu intr-o agenda sa nu se piarda!Uite, una ca asta cu neuronul la care se sta la coada, nu mi-a fost dat sa mai vad pana acum.:) Ziceam ca mai gasesc postat ceva legat de poza lui Base, cel care si-a tocit coatele prin blibliotecile din porturi si si-a obositul ochiul pe cand scruta “exponatele din muzeele” pe care le-a vizitat pe cand era marinar. Base e facut cam din acelasi aluat cu Patapievici.Amandoi la fel de perversi si gretosi. Ce mai oameni de cultura cu limbajul ala de haimanale! De fapt n-ar trebui sa ne mai mire nimic daca ne amintim ca actualul presedinte s-a folosit de o manea cu Guta si Roxana,pentru clipul electoral din 2009, aia cu “ascultati-ma pe mine ca numai asa vom trai bine”(…) Sa-l alegem presedinte, ca Basescu nu ne minte” s.a.m.d, continuarea de gasesti pe youtube.:)

  PS: Astept sa mai citesc si alte articole scrise de tine(daca mai ai timp si de asa ceva saptamana asta).Imi plac foarte mult si la fel imi plac, comntariile tale.

  Cele bune si o zi frumoasa iti doresc!

  Gabriela B

   • Macar o deduce, daca nu intelege. Trebuie ca interjectia “Huo” o mai fi auzit-o cand o mai fi coborat si el din sferele inalte de unde ne priveste pe noi de sus. Ca doar el a etichetat poporul roman drept un popor de patibulari (deci semnificatia acestui cuvant o stie prea bine). Sunt putin reticenta la intelegera domniei sale a cuvantului “Rusine”….aici a dat mai mereu dovada ca asa ceva nu se afla in vocabularul elevat pe care il foloseste si cu care are credinta ca lasa vulgul prostit de admiratie.
    Si chiar daca nu intelege, tot o fi avand sentimentul ca nu e de bine…

 29. La starea jalnica de imoralitate la care a ajuns Romania, nu ma mai mira mizeria morala la care au ajuns canaliile ce-si aroga titlul de intelectuali…

 30. ICR, la ce serveste el, al cui este, cui foloseste si cine il plateste ?!

  Am vazut la Tv printre cei cu Papioane care au sarit in apararea lui HRPatapievici, Hulitorului Romaniei si al Neamului Romanesc, multi din cei care pe vremea lui Ceausescu faceau spume la gura cantandu-i si ridicandu-i osanale Dictatorului de atunci !
  Se vede treaba ca multi din cei adunati acolo sunt fosti servitori ai regimului Ceausist si azi servitori Basisti, sau fosti Securisti, turnatori, informatori si buni la facut orice marsavie in folosul acestui Regim Basist !
  Propaganda si diversiunea Basisto- Securista, acesta este rolul principal si obiectul principal de functionare al ICR si de aceea se doreste pastrarea lui in subordinea directa a Securistului Basescu si al stapanilor sai !

 31. Stimate Domnule Radu Tudor,
  va urmaresc in special pe Antena 3 si credeti-ma , imi place sa vad un tanar combativ,destept si cu un schelet ce are continutul de Calciu normal ,nu ca cele ale altor tineri “politicieni”precum cotoi,bourul Munteniei (poate e mai bine fara “r”) boureanu ,mru (cred si-a cam terminat cariera politica , fiind doar o carpa de sters pe jos a lui “baselu'”),pseudo ziaristi ca alde “rockerul jurnalist sau jurnalistul rocker” , care a albit repede si degeaba,colonel pitit sub masca de “glas” al opiniei publice (cum se crede a fi),care mai mult folos ar aduce pe post de autopsier la morga unui spital,dar avand cica facultatea , merge si la Institutul de Medicina Legala(autopsierii sint acele persoane care spala cadavrele (eventual inainte , dar mai sigur dupa ce medicul legist a facut autopsia…)si o pleiada intreaga de oameni de “kultura” , precum preshu , liceeanu ,revolutionarul din sudul Olteniei si multi altii…
  Apropos de mru , acesta a fost sef de promotie la Liceul “Costache Negruzzi” (Liceul Internat) din Iasi ,liceu pe care l-am absolvit si eu , nu asa de doct ca mru si care a fost frecventat si de “baselu” iin clasa a IX-a(1967),dar doar un singur trimestru,plecarea fiind motivata de “mutarea” in interesul serviciului a tatalui(mai sigur e faptul ca nu a facut fata nivelului impus de un corp profesoral deosebit de bine pregatit,care iti impunea respect doar prin prestanta si cunostinte)…Nu am nici o incredere in sefii de promotie ,care dupa parerea mea,sint prcum caii de la dric ,cu acei ochelari care nu le permit sa vada si in jur…Dupa mine ,cu toata stima pentru cunostintele pe care le au,cand ii pui in situatii reale , de viata ,nu sint in stare sa se descurce normal..E doar o parere , dar care mi-a fost intarita de ce s-a intamplat cu doi sefi de promotie de la Liceul Internat ,unul coleg cu mine,celalalt fiind fratele lui cu 2 ani inainte…
  Sper din toata inima ca se va schimba ceva in mentalitatea neamului,deoarece am stat de vorba cu tineri de 27-28 de ani(de varsta fiului meu) care dovedesc o maturitate in gandire si o seriozitate pe care mi se pare ca eu n-am avut-o la varsta lor…Ar trebui ca legiuitorii sa fie alesi dupa niste teste psihiatrice,de comportament moral si absolut necesar testul de IQ…Daca IQ este mai mic de 110 ,sa ne lase in pace…
  Mai toti care apuca pe cale politicii sint niste tipi care in viata lor nu au facut nimic concret,niste rebuturi ale societatii , de aceea si credinta in “eternalitatea” si “inamovibilitatea” lor…
  Iar acesti “corifei” ai “kulturii” sint buni de pus la munca intr-o ferma de crestere a porcilor…Ma intreb cati bani le-a platit Televiziunea Romana “kultur”-men-ilor Preshu si Liceeanu sa stea 1 ora in eter ,folosind un limbaj voit criptic si impanat cu termeni hiperspecializati,incat un om normal , chiar cu facultate, nu intelegea tot ce spun , iar cei mai putin invatati cascau gura si probabil isi spuneau , in special babele , cu mainile impreunate , “maica , ce dashtepti e !”…
  In vremuri din acestea ,pentru care trebuie multa hartie igienica , chestia aia se ridica si pluteste…acesti “kulturniki”vor trebui odata sa bage si ei capul la fund…(ca-n bancul cu ceausescu- “pauza s-a terminat , capul la fund !”)
  Am prevazut ca vor dispare taranistii,acum simt ca vor dispare “portocalele” si sper(cred) ca acesti 3 tineri ,”Triumviratul” cum le zic vor trece peste diferentele “doctrinare”si vor ridica tara asta amarata si pe oamenii dinea…Ca sa poata face acest lucru , vor trebui sa scape de “Dinozaurii” fara credibilite,gen hrebe ,patricianul,ilici si multi altii…
  Cu stima

 32. Aceasta caricatura de intelectual, dupa cum arata si scrie s-a hranit numai cu fecale si a baut doar urina! A jignit grav poporul roman si a promovat incultura. Ghemul de lipitori din ICR, care si-au infipt venuzele in ugerul bugetului public a intrat in .sevraj. A intarcat Balaia. Bai leprelor la munca! In economia de piata nu muncesti , rabzi.

 33. Romania poate progresa si se poate face cunoscuta si fara intelectualii lui Base (de fapt servetelele lui Base). Avem atatia oameni de valoare care ne pot reprezenta.Asa ca, sa dispara!!!!

Leave a Reply