Patriarhul Daniel a declarat din nou, sambata, ca Biserica Ortodoxa Romana este de acord sa i se impoziteze veniturile, iar preotii sa nu mai primeasca salarii de la stat, cu conditia ca BOR sa primeasca inapoi proprietatile confiscate.

“Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord, nu numai sa impoziteze veniturile, ci si sa renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati. Deci nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date Bisericii in mod liber. Si atunci cand se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si de celelalte”, a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agerpres.

 

23 COMMENTS

 1. Cred ca BOR sare calul, statul noi toti am fost si suntem mai mult decat intelegatori cu Biserica.
  Avand in vedere abilitatile manageriale ale Intai Statatorului BOR, cred ca este de cuviinta ca biserica sa faca un pas inapoi, mai ales ca proportia scolilor si spitatelor este net inferioara lacaselor de cult si pentru toata lumea trebuie sa fie clar ca BOR nu este o secta sau mai rau un curent fundamentalist. Sunt convins ca Guvernul si toata lumea va sprijini in continuare edificarea Catedralei Mantuirii Neamului, Amin.

  • Avand in vedere ca Romania e pe crestere economica de ce trebuie sa se taie de la biserica? De ce nu pot coexista si biserici si spitale? De ce trebuie taiate bisericile pt a avea spitale? Romania nu isi permite ca tara sa le aiba pe amandoua? Ce e cu manipularea asta ieftina cu spitalele???? a3 tocmai ne-a aratat jaful inspaimantator din padurile Romaniei de zeci de ani, nimeni n-a avut habar, nu iese in strada. Ce a pazit SRIul caruia i se mareste bugetul anual fara ca nimeni sa cracneasca in acest caz? ce informari a facut ? ce interceptari a facut pt DNA? sau noua ni se serveste numai spaga de 10 000 de euro a unui avocat ca Sova si posetele lui Udrea ??? Niste mizilicuri in timp ce jaful se face la nivel de distrugere a tarii ca ecosistem. Cu ce complicitati s-a facut asemenea distrugere ? Si cine are interes sa manipuleze ieftin populatia cu slogane gen spitale nu biserici??????Probabil aceiasi care fura cot la cot cu distrugatorii de paduri, de zacaminte de aur , de furturi in energie etc. Nevazutii sau eternii….

   • @ ochi ager(press)
    Nu amesteca subiectele: intr-o tara in care la spitale stam rau de tot, la scoli stam mizerabil si la salariu minim stam cumplit, la biserici stam absolut decent! Asa ca preotimea ar trebui sa arate un pic de smerenie, sa empatizeze cu acest popor stors de vlaga si sa mai lase dracu’ luxul si huzurul. Isus s-a nascut in paie, si n-a purtat niciodata straiele aurite pe care le poarta acum asa-zisii lui slujitori. Astia nu mai au urma de rusine! Daca te nasti te dijmuiesc, daca te insori, la fel, daca te botezi aidoma. Nici cind mori nu te iarta! Numai pamintul ii mai satura!
    Are vreunul curaj sa-mi spuna ca e muritor de foame?

    • Mi-au murit parintii si la fiecare inmormantare preotul care s-a deplasat la cimitir mi-a spus sa-i dau cat vreau eu si asta la sfarsit. Oricat am insistat el nu a formulat nicio suma. Asa ca nu mai vorbiti fara sa stiti nu e nimeni lacom. Puteam sa nu le dau nimic, le-am dat cat am crezut din suflet.
     ———-
     Nu vad niciun tanar liber si cretin cerand marirea bugetului sanatatii in procente.
     Nu vad niciun tanar liber si cretin cerand miscorarea bugetului presedintiei, securitatii si a altor “amarati” care nu se mai satura.
     Cum de s-au gasit tinerii astia cretini sa ceara tocmai reducerea banilor de la biserica ortodoxa ?

     Ah stiu de ce. Poporul roman s-a format de doua mii de ani in jurul feisbucismului si nu a ortodoxiei ! Cand era razboi roamnii postau pe facebuc nu se strangeau la biserici nu-i asa?

    • Invrajbirea categoriile sociale intre ele tipic neo-securist si prinde la cei fara minte.
     Nu ai spitale suficiente? Cere 7% la sanatate si cere sa taie de la servicii de la procurori de la parcuri facute la sate de la presedintie ca si-a dublat cinicul bugetul, taie de la restituiri facute aiurea la hoti si pe acte false.
     Si daca nu gasesti si nu gasesti bani atunci vino si reduce si din banii pe care biserica ii foloseste pentru cantine sociale, constructia de biserici si salariul preotilor.

     Va dau astia de la servicii sa mestecati un rahat pe feisbuc si voi il luati cu placere si il mestecati si il mestecati il pasati de la unul la altul si va si bucurati: bai ce bune e , like, like, like !

    • Cei care manipuleaza pe feisbuc pentru a invrajbi populatia Romaniei isi freaca mainile. Si-au atins tinta. E suficient sa iti spuna ca preotii, biserica sunt de vina pentru toate relele Romaniei si gata cititorii de feisbuc isi canalizeaza ura catre aceasta categorie sociala. Si Basescu a procedat la fel cu bugetarii si comunistii au spus ca de vina sunt preotii si bisericile si le-au distrus. Este un caz tipic de manipulare.
     Probabil ca toti cei care spun asemnea vorbe, n-ai mai calcat pragul unei biserici demult. De fapt toti care fac astfel de afirmatii cred ca nici nu dau pe la biserica. Doar repeta ce li se spune pt a-si alimenta ura. Vesmintele preotesti sunt astfel concepute nu pt a epata ci pentru a arata respect si pretuire pt slujire. Asta e semnificatia. Apoi bugetul cultelor este 0.4% din bugetul Romaniei. Restul sunt donatii. Daca oamenii vor sa doneze bani sa se faca biserici ce ai tu cu ei? asta e dorinta lor.In asta cred. Scuza-i ca nu cred in UE! Dupa 50 de ani de comunism se fac biserici. Sunt sute si mii de preoti care trudesc si fac asezaminte pt saraci. Eu insumi am fost in Bucuresti la o inmormantare si parintele gatea el mancare sa dea la saraci. Era vineri, facuse fasole. Facuse si un cabinet medical pt cei ce nu au venituri…
     Nu mai repetati minciunile altora ca va faceti pacate. Si nu mai urati. E postul Craciunului. Linistiti-va si impacati-va cu semnenii. Pe preoti are cine sa ii pedepseasca, nu iti face tu griji. Iar daca sunt si slujitori ai bisericii care nu sunt cum ar trebui isi spun ce spunea un mare preot” daca nu va plac preotii care sunt faceti voi copii, cresteti-i si faceti-i preoti cum vreti voi sa fie”.
     Fiinta noastra nationala se sprijina pe credinta. De-aia se straduie la greu altii sa ne dezbine si sa faramiteze aceasta tara.

 2. Cum? Nu aveţi nevoie de banii ţării??? Terminaţi odată cu manipularea şi minciunile voi popii care după ce v-aţi băgat singuri în cloaca samsarilor şi aţi distrus nucleul încrederii în religia acestei ţări tot prin manipulare şi prin afacerile voastre ca popi-purtători de mantii scumpe suflate cu aur ca şi turlele multor biserici din ţară, mai aveţi curajul să vă jăluiţi! Nu vreţi nimic verbal dar veniţi şi bateţi cu pumnii în uşă la fiecare sărbătoare, mai mult, vă informaţi în zonă dacă este un prenume pentru a-l avea pe gură pentru a avea uşile deschise în zilele de sărbătoare!!! Cum? Nu aveţi nevoie de nimic de la buget că vreţi terenurile-bunurile de acum peste 100 de ani adunate tot cu japca de la naţiunea trăitoare în acea perioadă şi le vreţi înapoi? Pe cine mai cateherisiţi în afară de Videanu-patronul cimitirului din zonă pe care l-aţi luat în buzunar ca definitiv şi irevocabil enoriaş al zonei cimitir?
  http://www.dcnews.ro/dacian-ciolo-patriarhul-daniel-convorbire-telefonica-de-urgen-a-anun-ul-guvernului_491590.html
  **Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă.Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe pe Partintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”, este mesajul transmis, duminică dimineață, de Guvernul României. ** De ce minţi tu popă glăsuitor al celor sfinte, tu popă care-i chemi pe enoriaşi să se închine la picturile numiţilor de pe pereţi ca icoană ”infractori”???
  http://www.antena3.ro/actualitate/mantie-viral-patriarh-daniel-bor-328308.html
  Cum de aveţi buna şi intenţionata ”nesimţire” de a scoate numai aberaţii pe guri cînd e vorba de motivaţii şi justificări pe averile personale: maşini şi vile? Voi popii nu observaţi că aţi distrus intenţionat tot ce înseamnă religie şi încredere? Voi nu simţiţi că împrăştiaţi numai ură şi hulă peste tot???
  http://www.dcnews.ro/limuzina-de-100-000-de-euro-pentru-mitropolitul-ardealului_491604.html
  – Unde ai mai pomenit ca popii şi măicuţele să aibă permis de conducere auto şi maşină? V-aţi uitat menirea şi educaţia!!!
  http://www.antena3.ro/actualitate/guvern-biserica-venituri-fonduri-ue-328316.html
  Stai tu popă calm, nea premierul îţi asigură tot ce vrei, deh: cimitirul este imaginea democraţiei de 26 ani de zile şi nu sînt mulţi interesaţi de traiul zilnic sau de viaţa omului! Videanu e imaginea averilor voastre!
  Apropo:
  – ce avantaje ai tu popă dacă morţii din Italia îi aduci în ţară fără costuri???
  – De unde-ţi scoţi banii pentru transfer??? Nu mă miţi: pomană!
  Credinţa şi religia de oricare ar fi, scrie clar: tot ce e naştere, căsătorie religioasă, deces şi orice ţine de religie, e pomană de la Dumnezeu lăsat!
  – Voi de ce trageţi şi de pe viu şi de pe mort???
  – Ce aţi făcut pentru acest popor în afară de implementarea neîncrederii de sine şi turismul ca afacere plus manipularea: SĂ NE RUGĂM PENTRU PREŞEDINTE ACESTEI ŢĂRI, SĂ NE RUGĂM PENTRU PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, PENTRU, PENTRU SAU LANUMITUL(BECALI, BĂSESCU, PORUMBOIU, UDREA, VIDEANU, ĂLA CU TABLOURILE CARE E PUŢIN LA UMBRĂ, DESTUI) …PUŢIN LIPSEŞTE SCHIMBAREA ÎN: SĂ NE RUGĂM LA PREŞEDINTE…,LA…, LA…, LA , destui!
  – Cum să bagi tu popă în credinţă rugăciunea pentru preşedinte sau pentru orice în afară de eu-omul din mine-să cred în mine!
  – Cum să impui tu popă ca enoriaşul să cumpere lumînare doar din biserica ta şi s-o aprindă tot în biserica ta, cînd omul are dreptul de a alege?
  – Cum rămîne cu popii infractori care poartă haina popilor şi slujesc în biserici?
  – Dar, cum să-i ierţi tu popă păcatele unui enoriaş, tu popă care ai picturi cu moaca infractorilor pe pereţii interiori ai bisericii?
  – Cum tu popă să ierţi păcatele unui enoriaş, tocmai tu păcătosul, infractorul din tine?
  – Cam mulţi sînteţi pocniţi de karmă(paralizie) posibil să ştiţi dar să nu recunoaşteţi sau să nu vreţi să conştientizaţi de ce!
  Am convingerea că îmi iau şuturi grase însoţite de spurcăraie, dar ce am scris e realitate! Menţionez:nu e jicnire !

  • “Infractorii” astia de preoti sunt singurii care au cladit ceva in 25 de ani adica sute de biserici. Ceilalati de ce nu au ridicat macar 10 spitale? Niste sosele?
   Sa fi furat preotii banii de la spitale si sosele? Sa fi distrus preotii economia tarii ? Au vandut preotii combinatele pe 3 lei? Ah, ah ce nenorociti te obliga sa iei lumanarile lor ca sa mai faca iar o biserica!

 3. :))))))))))))) Mă tem că în ţară sînt mai multe biserici şi popi decît şcoli! În perimetrul a 1000 metri pătraţi găseşti o biserică la 150-200 metri pătraţi sau 5-6-7 biserici funcţionale sau în constucţie cu bani de la primării sau şi consiliile judeţene! E normal???

  • Am senzatia ca nu prea ai fost la biserica pana acum. Ai tu impresia ca faceau serviciile pe gratis popii? Nu numai ca nu erau pe gratis dar nici nu am vazut sa dea chitanta sau bon pentru banii incasati. Si stai linistit ca au tarife foarte mari.

 4. Au explicat vreodata, mult prea fericitii astia, la ce le trebuie avutii nemasurate? Apare cite unul impaunat numai in fir de aur si argint, cu pietre scumpe atirnate de straie, de zici ca e o expozitie ambulanta de bijuterii. La ce le trebuie? Astia au auzit de pacatul trufiei?
  Asta in timp ce Isus s-a nascut in paie, iar ei, chipurile, propovaduiesc invataturile Domnului. Niste nesimtiti!

 5. Daca managerul Daniel nu are nevoie sa stea cu mana intinsa la stat poate ii spune cineva ca statul are nevoie ca si ei sa plateasca taxe si impozite ca toti enoriasii lor fara sa se inteleaga ca statul sta cu mana intinsa la biserica. Se lauda afaceristul Daniel ca a avut profit anul trecut de 6 milioane de euro? As face si eu profit frumusel, ca foarte multi dintre romani, daca nu as plati niciun fel de taxe pe locuinta, teren, autoturisme si nici impozit pe salariu. Cum dracu nu au stat cu mana intinsa daca refuza de ani de zile sa plateasca taxe si impozite? Mai mult, te oblige sa cumperi tot ce ai nevoie la biserici de la ei, produse pentru care nu platesc absolut nimic. Nu mai spun de taxele de inmormantare, botez, parastas sau cununie. Tot fara impozite si alea si scuze dar sunt considerabile ca valoare iar cei de la care pretind aceste taxe platesc catre stat.

 6. Santaj ordinar facut de un afacerist ordinar imbracat in straie de patriarh. A invatat ceva de la Basescu al lui cu care se hlizea prin fotografii de grup.

 7. Cred ca bunurile luate cu japca la care se refera Preafericitul sunt cele recuperate, cu chiu cu vai, de biserica greco-catolica (cea cu adevarat persecutata de comunisti). Si-aici nu vad ce se poate face, mai ales daca vrem sa fim in bune relatii cu papa Francisc; pe deasupra, cei mai multi greco-catolici sunt in Ardeal de unde ne vin si conducatorii actuali, si necazurile obisnuite cu ungurii de toate credintele. Oricum, Ciolos a dat un raspuns diplomatic la cererile patriarhului deci banuiesc ca ramane ca-n tren.

 8. ?! Stiti cumva exact la ce se refera IPS Daniel? De cand este intai statator purtataori de mesaj ai bisericii s-au mai referit la aceasta retrocedare. Din afirmatiile lor reiese ca se refera nu la bunurile confiscate de regimul comunist, ci la bunurile secularizate de domnitorul Cuza, in cunoscuta masura care a stat la baza administratiei laice a tanarului stat – noi ii ziceam romania, iar puterile europene Principatele Unite.
  Asadar Patriarhul tinteste catre contestarea unei masuri aflate la baza statului roman.
  Sper ca formatorii de opinie sa citeasca mai multa istorie, pentru a putea citi mai bine astfel de afirmatii. Care vor abunda.

 9. Are dreptate (mult)prea-fericitul: Nu au nevoie să stea cu mâna întinsă la stat tot timpul ci doar din când în când…

 10. Bun, bun de acord cu retrocedarile, numai ca nu scoate nimeni o vorba cum au obtinut aceste bunuri, sunt convins ca prin multa rugaciune si penitenta.

  • Absolut! Se mizeaza pe memoria scurta (colectiva) a acestui popor.
   Eu i-as fi intrebat si pe mostenitorii lui Malaxa cum a facut acesta averile revendicate.
   Cred ca de-asta Codruta (cum care Codruta?) nu se inghesuie sa confiste averile stim noi cui. Parca vad pe mostenitorii lui Videanu venind peste vreo 80 de ani sa ceara inapoi proprietatile (cinstite) ale lui Adriean.

 11. Daca noi oameni de rand mai pactuim ,mai gresim cu buna stiinta sau necunoastere , este firesc dupa credintele parintesti , dar fetele bisericesti cu buna stinta traiesc in lux ,case , masini ,bani ,studii in streinatate a copiilor pe bani enoriasilor ,a necajitilor cu o nesimtire clara jacmanesc tot ce prind si se roaga sa fie iertati ,au impanzit calendarele cu tot felul de sfinti dar nu urmeaza viata acestora modul cum au trait si muncit de au ajuns la marile iluminati . Toti furam statul si avem pretenti tot de la stat. Biserica trebuie sa revina la menirea ei sa renunte la caile gresite pe care a apucat.

 12. Vad multi papagali pe-aici jelindu-se de mila preotimii. Probabil chiar exista printre preoti oameni cu har, cu chemare si cu daruire. Din pacate, foarte multi dintre ei se balacesc in pacatul trufiei, ca sa nu mai vorbim de “darul” betiei, al preacurviei si necinstei. Daca am sti, vreodata, citi preoti au turnat, inainte si dupa ’89, la Securitate sau SRI, cred ca tare greu am mai calca pragul unei biserici.
  Adevarul este ca tagma preoteasca nu e nici mai buna, nici mai rea, decit intreg acest popor. La fel si politicienii, si jurnalistii.
  Radu Tudor, n-o lua personal…

 13. Domnule Radu Tudor , am urmărit emisiunea Dincolo de ştiri cu Cristina Topescu şi am rămas uimită de lipsa de fair play a moderatoarei.Tema: BOR şi rolul ei în comunitate. Invitaţi , doi oameni pe care îi respect foarte mult :Dr Monica Pop şi dl. Marius Pieleanu . După ce toată emisiunea a fost o polemică dusă de doamna dr. împotriva preoţilor ortodocşi pe principiul “toţi sunt nişte hoţi” , “atâtea spitale , atâtea biserici “. Vehemenţa cu care înfiera biserica ortodoxă m-a uimit foarte mult , venind de la un medic , dar surpriza avea să vină la sfârșit. Domnia sa nu era de religie creştin-ortodoxă. Pe bună dreptate dl.Pieleanu s-a simţit jignit considerând totul o “bătaie de joc”. Urmăresc zilnic Antena3 , dar astfel de emisiuni îmi lasă un gust amar.Sunt ortodoxă şi respect toate cultele , şi apoi fiecare pădure are uscăturile ei.

Leave a Reply