Produsul Intern Brut al Uniunii Europene s-a ridicat, în anul 2017, la 15.300 miliarde euro la preţuri curente, iar PIB-ul României a fost de 187,8 miliarde euro, echivalentul a 1,2% din PIB-ul UE, ţara fiind a 16-a economie din UE, arată datele comunicate vineri de Eurostat.

Conform acestor date, PIB-ul României este puţin mai mare decât cel al Greciei, 177,7 miliarde euro, dar mai mic decât cel al Cehiei, 192 miliarde euro.

Peste jumătate din PIB-ul UE a fost generat în 2017 de trei state membre: Germania, Marea Britanie şi Franţa. Cu un PIB de aproape 3.300 miliarde euro anul trecut, Germania şi-a consolidat poziţia de principală economie a UE, fiind responsabilă pentru 21,3% din PIB-ul UE. Pe poziţia secundă se situează Marea Britanie care este responsabilă pentru 15,2% din PIB-ul UE, urmată de Franţa (14,9%), Italia (11,2%), Spania (7,6%) şi Olanda (4,8%).

La polul opus, 11 state membre UE au avut anul trecut un PIB mai mic decât 1% din PIB-ul UE: Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Luxemburg, Slovacia şi Ungaria.

În ceea ce priveşte zona euro, cele 19 state membre au avut, anul trecut, un PIB total de aproape 11.200 miliarde euro. Zona euro a fost responsabilă pentru 72,9% din PIB-ul UE. Germania (29,2%) şi Franţa (20,5%) au fost responsabile împreună pentru jumătate din PIB-ul zonei euro iar Italia (15,4%) şi Spania au fost responsabile pentru un sfert din PIB-ul zonei euro, scrie Agerpres.

 

6 COMMENTS

  1. Citez din Macron,presedintele frantei ” daca sua ar decide in treburile noastre,inseamna ca nu mai avem suveranitate”! Declaratire surprinzatoare,pentru cine mai gandeste si vede! Parca e coincidenta cu ce se intampla de ani buni in romanica,asa pare! Inca nu observati coincidenta?! Materialul e pe cotidianul.ro scris si pus de aseara!

    • Macron, ia uite cum e sa te calce aia mai mari in picioare! Acuma ca nu mai ai suveranitate ce faci? sa stim si noi cum reactionam cand ne calca Imperiul German European in picioare. Imperiul German la care te caciulesti tu.

  2. Din pacate in Romania nu traim din cifre. As prefera sa fiu la polul opus, sa am crestere sub 1% dar Romania sa arate ca tari reprezentate de acest indice “neperformant” precum Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croaţia, Luxemburg sau Ungaria.

  3. Bun suntem a 16-a economie din UE dar la nivelul de trai ? A cata ? Statisticile bat viata ,mancam statistici pe ,paine si ne plimbam pe harta ca drumuri canci … acum astept laude-le guvernului cu voma pregatita !

Leave a Reply