Un spion rus a încercat, însă nu a reuşim să obţină un stagiu la Curtea Penală Internaţională (CPI) folosind identitatea falsă a unui cetăţean brazilian, pe care şi-a construit-o în mai bine de un deceniu, potrivit serviciilor de informaţiil olandeze, citate de The Guardian.

Serghei Vladimirovici Cherkasov, în vârstă de 36 de ani, acuzat că este un agent al serviciilor secrete militare ruse GRU, a zburat în Olanda în aprilie crezând că a reuşit într-o încercare extraordinară de a obţine acces în interior la tribunalul pentru crime de război, folosind identitatea falsă a lui Viktor Muller Ferreira, de 33 de ani.

Cu toate acestea, Cerkasov fusese deja descoperit de ofiţerii de informaţii occidentali. Când a sosit pentru a-şi prelua funcţia, a fost reţinut de oficialii olandezi de imigraţie şi trimis înapoi în Brazilia.

La acea vreme, CPI începuse să investigheze presupusele crime de război ale Rusiei în Ucraina. Dacă Cherkasov ar fi reuşit, ar fi obţinut acces la sistemele de e-mail ale instanţei şi ar fi putut să copieze, să modifice sau să distrugă documentele sau probele prezentate.

Surse occidentale se tem că criza din Ucraina a determinat GRU şi alte agenţii ruse să adopte o atitudine mai agresivă şi posibil imprudentă faţă de operaţiunile lor de spionaj, deoarece Moscova a fost izolată dramatic de vest de la invadarea Ucrainei.

Erik Akerboom, directorul general al agenţiei de informaţii olandeze, a declarat: „Ne arată clar ce fac ruşii, încercând să obţină acces ilegal la informaţii în cadrul CPI. Clasificăm acest lucru drept o ameninţare de nivel înalt”, scrie news.ro

Leave a Reply