Departamentul American al Apararii a inceput sa cheltuie cea mai mare suma de la terminarea Razboiului Rece pentru consolidarea securitatii in spatiul aliat din Europa de est.

Potrivit unui document al Pentagonului, aprobat de Congresul SUA, intitulat Initiativa de Reasigurare Europeana (ERI), un miliard de dolari sunt alocati pentru operatiuni concrete ce vor fi derulate de Comandamentul European al SUA (USEUCOM), condus de generalul american Philip Breedlove.

ERIMiliardul de dolari, alocat deja si din care au fost operationalizate sume, are ca destinatie precisa urmatoarele operatiuni :

– exercitii ample cu aliatii din NATO in Europa de est, pe toate componentele categoriilor de forte : aerian, terestru si naval
– amplasarea temporarea a fortelor americane in zonele vulnerabile din Europa de est, in special Tarile Baltice si zona Marii Negre
– pozitionarea de echipament militar si armament in Europa de est pentru intarirea tarilor NATO
– misiuni de Politie Aeriana cu avioane de lupta pentru tarile cu deficit in protectia spatiului aerian
– misiuni de monitorizare cu aeronave AWACS pentru prevenirea surprinderii oricarei amenintari in spatiul aerian aliat din Est
– accelerarea amplasarea elementelor Scutului American antiracheta in Romania, cu misiuni 100% defensive si pentru alte tari din Sud-Estul Europei
– extinderea cooperarii militare cu tari precum Republica Moldova, Georgia si Ucraina, grav afectate de agresiunea Rusiei

Potrivit surselor americane, acest angajament financiar si militar american este in primul rand destinat protectiei populatiilor si teritoriilor din spatiul NATO al Europei de est, unde tensiunea si ingrijorarea a crescut dupa agresiunea Rusiei in Ucraina si mentinerea unor intentii neconforme cu dreptul international din partea Moscovei.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai important actor militar al lumii, cu o alocare bugetara de 600 miliarde de dolari anual. SUA este si cel mai important contributor financiar si militar al NATO, cu peste 70 la suta din resurse alocate de Washington pentru protejarea spatiului democratic european.

Publicatia oficiala a Pentagonului, Stars and Stripes detaliaza si ea acest plan important

http://www.stripes.com/news/us-spending-1-billion-to-reassure-european-allies-1.340795

 

9 COMMENTS

 1. **tentaculele sunt împrăştiate unde nu te aştepţi** este o frază care circulă prin mai multe creiere şi guri f. bine informate.
  Aseară Ponta mi-a cam schimbat logica şi gîndirea în perspectivă în sens pozitiv de încredere, încă mai am reţineri cînd văd că tot ceea ce am scris în comentarii se adeveresc. scuze Radu, e părerea mea.

 2. Daca n-am mai cotiza degeaba la UE, am avea si noi bani sa avem armata si dotari la nivelul actual.
  UE nu ne mai foloseste la nimic, din nefericire.
  Am devenit doar o piata de desfacere pentru astia sau mai degraba pentru produsele din clasa a saptea de calitate.
  Romania tara SH-ului.
  NATO e ceea ce ne este necesar si util.
  UE e doar un nou imperiu romano-german ratat.

 3. Mda, mari cheltuitori americanii astia pentru “libertatea” si ” domocratiia” unor straini … daca sunt asa de inimosi de ce nu acorda atentie medicala si suport finanaciar militarilor de pe portavionul USS Ronald Reagan care au participat in misiunea umanitata ” Operatiunea TOMODACHI” din Japonia de pe urma celei mai mari catastrofe nucleare, de la Fukushima!
  Daca, in cazul acesta, marina SUA se sterge la fund cu viata a sutelor de militari americani _( aprox. 500) imbolnaviti din cauza expunerii la radiatia nucleara, atunci de ce unii cred ca americanii isi vor scuipa sangele pentru nistre straini din europa de est! Aaaa doar de dragul de asi apara unele colonii?

 4. poate fi o actiune foarte importanta. un fel de plan marshall pentru aparare. desi are multe pacate , tot usa a luat initiativa intr-un context foarte dificil. europa de vest pare total depasita de orice: radicalizarea pe criterii etnice si religioase, migratia, grecia, somajul la tineri, integrarea sociala.
  de curand germania a refuzat sa livreze tancuri lituaniei. nu cred ca e bine.
  europa trebuie sa arate mai multa unitate in problemele mari.

 5. HOPAAAA, s-au gandit americanii sa ne returneze o parte din banii furati prin BECHTEL!!! Un inceput firav caci pana la cele 20 de miliarde furati prin acordul de la viena intre FMI-Basescu-Isarescu mai e mult, ca sa nu mai punem la socoteala cele 4 miliarde euro jefuite prin Fondul Proprietatea – ANRP si nici cele 10 miliarde dolari din tezaurul BNR transformati in obligatiuni de stat americane cu valoare de piata ZERO ce nu pot fi retrasi decit cu acordul guvernului SUA.

  • Cred c-ati inteles cat se poate de gresit, nu ne dau ne iau, adica tot noi platim.
   De unde ati tras concluzia asta gresita ? Chiar dvs. va dati raspunsul.

 6. oare cat o sa mai punem botul la asa zisul scut antiracheta defensiv 100%?acest scut este defensiv ptr. poporul american si reprezinta o imensa amenintare ptr. fostele tari comuniste.dupa razboiul rece cele doua superputeri au luat-o pe cai diferite:in timp ce americanii s-au axat pe avioane de bombardament stealth[sofisticate si foarte scumpe],neglijand modernizarea rachetelor nucleare,rusii au facut exact contrariul: au lasat dracu bombardierele[au foarte putine si vechi-majoritatea fiind folosite ptr.patrulare maritima indepartata] si au investit in rachete nucleare cu raza foarte mare de actiune[topol-m are 11500 km]si amplasate pe platforme mobile.practic au sute de vectori nucleari capabili sa loveasca teritoriul american dar despre care nu stii nimic din cauza ca se misca tot timpul pe imensiul teritoriu rusesc.asa ca acest scut este defensiv doar pentru americani.din cauza lui noi doar am devenit o tinta ptr.rachetele iskander[care apropo sunt cele mai tari din lume avand posibilitatea sa evite rachetele antiaeriene].macar daca guvernantii nostrii ar fi fost la fel de inteligenti ca cei polonezi:ei au conditionat scutul antiracheta de prezenta unor baterii americane patriot concepute special sa lupte impotriva rachetelor tactice rusesti.

 7. NATO egal pentagon. Restul tarilor din NATO cat dau? sau restul lupta ca prostii pentruinteresele americanilor.

Leave a Reply