O nouă ciupercă descoperită, denumită Candida auris, s-a răspândit în ultimii ani la nivel global, afectând un număr mare de persoane care aveau un sistem imunitar slăbit, relatează site-ul cotidianului New York Times.

În ultimii cinci ani, a afectat o unitate neonatală din Venezuela, un spital din Spania şi a forţat închiderea unei unităţi de terapie intensivă din cadrul unui centru medical prestigios din Marea Britanie, cât şi mai multe locuri din India, Pakistan şi Africa de Sud.

Recent, Candida auris a ajuns în New York, New Jersey şi Illionois, unde Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor urmează să adauge ciuperca pe lista “ameninţărilor urgente”, transmite The New York Times, citat de Mediafax.

În luna mai, un bărbat în vârstă a fost internat în în Spitalulul Mount Sinai din Brooklyn pentru o intervenţie chirurgicală la nivelul abdominal. În urma unui test de sânge, medicii au descoperit că acesta fusese infectat cu ciuperca recent descoperită. Acesta a fost izolat în unitatea de terapie intensivă.

Bărbatul a decedat după ce a fost internat în spital timp de 90 de zile, însă Candida auris nu a dispărut. În urma unor teste, medicii au descoperit că aceasta se împrăştiase peste tot în camera pacientului.

“Totul a ieşit pozitiv la teste – pereţii, patul, uşile, perdelele, telefoanele, chiuveta, tabla, stâlpii, ţevile. Salteaua, cadrul patului, fereastra, tavanul, era peste tot”, a declarat directorul spitalului, doctorul Scott Lorin.

Candida auris este periculoasă şi din cauza faptului că este rezistentă la medicamentele anti-ciuperci.

Timp de câteva decenii, experţii în domeniul sănătăţii au avertizat că folosirea in exces a antibioticilor va reduce eficienţa medicamentelor. În ultimul timp a avut loc o înmulţire de astfel de ciuperci şi bacterii.

Cu toate acestea, deşi liderii în domeniul sănătăţii au cerut mai multe reţinere în prescrierea antibioticelor, folosirea acestora în exces în diferite spitale şi clinici a continuat.

În Statele Unite, cel puţin două milioane de oameni contactează infecţii rezistente anual. Aproximativ 23.000 dintre aceştia mor. De asemenea, aproximativ jumătate din pacienţii care sunt infectaţi cu Candida auris mor în 90 de zile.

Leave a Reply