Efectele catastrofalei Ordonante 114 :

Exportul de energie electrică a scăzut cu apoape 32% în primele şapte luni ale anului, la 2.374,1 milioane kWh, în timp ce importurile au crescut cu 45%, la 2.131,6 milioane kWh, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Sa mai adaug si eu :

Italienii de la ENEL anunta ca se retrag din Romania.

Nemtii vand Telekom, nu se stie cui.

CEZ anunta si ea ca vrea sa vanda si sa plece.

Gigantul american Exxon Mobil a inghetat orice initiativa si studiaza serios rezilierea oricarui dialog cu zona guvernamentala, dupa multe promisiuni neonorate. Urmeaza renuntarea la Romania si proiectul din Marea Neagra daca neseriozitatea si lipsa deciziei la Palatul Victoria continua.

Mai multe structuri centrale fac orice pentru a sabota investitorii seriosi, occidentali si a promova tot soiul de sulfurosi orientali si estici, dispusi la compromisuri medievale.

Ministerul Energiei de anunta ca importurile de la rusi au crescut de cateva sute de ori (!) fata de inceputul anului, gratie OUG 114. Deci sporeste dependenta fata de Moscova, asa cum si-au dorit cei doi care au pus la cale ordonanta.

Chinezii, turcii si rusii sunt favorizati de masurile guvernamentale, in timp ce companiile din tarile aliate si partenere din zona euroatlantica au dificultati din ce in ce mai mari.

Premierul Viorica Dancila promite ca anuleaza OUG 114 care a nenorocit zona hard a economiei – investitiile companiilor mari din energie si telecomunicatii – si nu se tine de cuvant. Nici un dialog cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

In tot acest timp, atingem cifra 100 (!!!) cu remanierile. Plus interimatele, schimbarile, racolarile si instabilitatea guvernamentala in zone cheie, ce ar trebui sa duca la performanta economica pentru Romania, nu la baltirea intr-o realitate trista, fara perspective, fara proiecte majore europene derulate, fara implicarea la nivel continental in decizii care ne privesc in mod direct. Nu suntem parte a niciunui proiect de anvergura la nivel UE !

Cresterea economica, bazata in mare parte pe consumul romanilor, nu genereaza nici kilometri de autostrada, nici cai ferate modernizate, nici spitale noi, nici parcuri industriale unde sa vina numele grele sa investeasca.

Perspectivele Romaniei, pe termen scurt, sunt absolut ingrijoratoare.

11 COMMENTS

  1. Nici pe termen mediu si lung perspectivele Romaniei nu sunt bune. Romania este ceea ce se cheama un “stat esuat” (“failed state”). Scapa cine poate.

  2. Jurnalistul M. Badea a susținut că OUG nr. 114 este ok și cei care critică sunt securiști.
    Nu am auzit de la dl Badea să-și prezinte scuze.

    Cred că doar dvs v-ați asumat să criticați OUG nr. 114.

    Dăncilă, Teodorovici trebuie să plece din Guvern și din politică (OUG nr. 114 a distrus domenii importante pentru economia țării – NOI plătim incompetența Guvernului Dăncilă).
    Și când te gândești că doamna Dăncilă vb de responsabilitate politică.

  3. Foarte corecta abordarea, nu este prima data cand o faceti. Problema e ca cei care va urmaresc de ani de zile pe sticla nu admit ca aceasta este linia corecta deoarece ea nu urmeaza si linia postului TV. Si incep insultele, “revoltele”, am vazut pe FB. De partea cealalta exista o apreciere dar una cu rezerve, pentru ei reprezentati, totusi, Antena 3. Eu le-am spus ca nu ma uit la acest post si iau de buna, in ceea ce va prioveste, tot ceea ce vad postat pe FB sau pe Blog. Uneori nu cadem de acord nici acolo dar asa este si normal. Probabil ca exista o discrepanta intre aceste aparitii, in spatiul online, care il reprezentati strict pe Radu Tudor, cel liber de obligatii contractuale, scrise sau nescrise, cu cea de pe sticla, unde se interpune politica editorialistica a trustului. De mult doream sa fac aceste precizari, aici.

  4. Enel si Cez recunosc intr-un articol Agerpres ca sunt pe pierdere din cauza Hidroelectricii detinute de statul roman si care furnizeaza mai ieftin decat pot ele!

    Monopolurile din energie nu trebuiau niciodata vandute statului italian si statului ceh! S-au vandut pt ca a vrut cutare politician sa intram in (UE, NATO, etc), iar el sa stea la masa strainilor cu statut egal, (ce dobitoc!)

    Ordonanta 114 a fost printre ultimele zvacniri de nationalism economic, pe care Merkel-UE au jurat ca il elimina din Austria, Italia, Ungaria, Polonia, Romania, Cehia. Al patrulea Reich reinviat prin alte mijoace.

  5. – “Procesul de vânzare a activelor Enel, aflat deocamdată în primele faze, vine într-un context în care alte companii internaţionale de utilităţi, precum CEZ, E.ON şi Engie, îşi revizuiesc opţiunile cu privire la prezenţa pe această piaţă, deoarece se chinuie să concureze cu firma de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a declarat una din surse.”
    https://financialintelligence.ro/enel-a-demarat-procesul…/
    Editează sau şterge
    Enel a demarat procesul de vânzare a activelor din România (Reuters) – Financial Intelligence
    FINANCIALINTELLIGENCE.RO
    Enel a demarat procesul de vânzare a activelor din România (Reuters) -…

    -https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/piata-de-capital/titlurile-omv-petrom-sfideaza-pietele-externe-si-supraperformeaza-cotatiilor-petrolului-si-actiunilor-companiei-mama-din-austria-19098960?fbclid=IwAR0iaLgPMa65Gb3GwjTB1NbkOGFIuf4-Rs_kHZiAujDJs3LNXBZesDVNSQE

    -“Grupul ceh de utilităţi CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia, a declarat CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters. Este primul mare jucător care decide să iasă de pe piaţa energetică din România”
    https://jurnalul.antena3.ro/…/soc-pe-piata-energiei-cez…
    Editează sau şterge
    Şoc pe piaţa energiei: CEZ se retrage din România
    JURNALUL.ANTENA3.RO
    Şoc pe piaţa energiei: CEZ se retrage din România

    -“Faptul că Exxon este extrem de sensibilă la evoluția prețurilor este demonstrat de vânzarea majorități activelor offshore din Europa (în special din Marea Nordulu), dar și din Australia, SUA sau, mai nou, Nigeria. Potrivit raportului companiei pe primul semestru al acestui an, prăbușirea prețurilor gazelor (în special din Europa) la minimul ultimilor ani va afecta rezultatele pe 2019 ale companiei. Prețul gazului pe piețele europene din luna iunie este cu peste 25% mai redus decât cel din perioada similară a anului trecut. În plus, pentru a adopta o decizie finală de investiție favorabilă, americanii ar fi trebuit să aibă contracte deja semnate cu potențialii clienți. Numai că, în prezent, nu prea există cumpărători. Bulgaria și restul statelor din Balcani au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom, iar Ungaria, singurul potențial cumpărător declarat, nu poate risca să rămână fără gaz până începe producția în Marea Neagră. De altfel, maghiarii au dat deja un ultimatum Exxon în luna mai: dacă până în septembrie nu adoptă decizia de investiție în Marea Neagră, vor semna un nou contract pe termen lung cu rușii. Însă chiar și dacă ar avea o piață de desfacere, Exxon ar mai avea două probleme: decizia guvernanților români de a impune obligativitatea tranzacționării a 50% din producție pe piața internă și absența infrastructurii de export (BRUA II, prin care s-ar putea exporta peste 4 miliarde metri cubi fiind în prezent blocată). Toate acestea survin și într-un moment total nepotrivit: după o campanie agresivă de achiziții și investiții în explorare, ExxonMobil trece printr-o perioadă de optimizare a portofoliului.
    Citește mai mult la: https://www.profit.ro/…/de-ce-vrea-exxon-sa-vanda…

    -“De altfel, actuala politică a Exxon (care a contribuit la luarea deciziei de vânzare a participației deținute în Neptun Deep) a fost anunțată încă de acum un an de prim-vicepreședintele companiei, Neil Chapman.
    Citește mai mult la: https://www.profit.ro/…/de-ce-vrea-exxon-sa-vanda…
    Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.”
    https://www.profit.ro/…/de-ce-vrea-exxon-sa-vanda…
    Editează sau şterge
    De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliului
    PROFIT.RO
    De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții…

    https://www.economica.net/exxon-vinde-activele-din-norvegia-pentru-4-miliarde-de-dolari-gigantul-american-se-retrage-din-aceasta-tara-dupa-o-prezenta-de-peste-un-secol_173493.html?fbclid=IwAR3DHejl1EK5X3vDFH1XBwXl1mXLPl8EyuBxap-25aKMBkyflB7Tfgn94Lw

  6. Concluzia care este. Iohannis este de vina ca au dat cei de la PSD-ALDE ordonanta 114. Pentru Antena 3 Iohannis este vinovatul de serviciu. De ce nu-i critici pe cei care au dat ordonanta? Tot timpul s-a afirmat la Antena 3 ca Iohannis nu face nimic, ba mai mult le pune bete-n roate celor de la PSD-ALDE. Adevarul este ca le-a pus bete-n roate pentru prostiile pe care le fac acestia. Face parte din fisa postului sa nu semneze si sa conteste la CCR, altfel de ce am mai avea nevoie de presedinte.

Leave a Reply