Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a declarat joi că în 2020 au fost acordate 3,2 milioane de certificate medicale, o cifră în creştere începând cu 2017, aproape jumătate dintre concediile medicale fiind pentru maxim 10 zile.

“Vorbim la nivelul anului 2020 de aproximativ 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate. Comparativ, în anul 2017 vorbeam de 2,8 milioane de certificate de concedii medicale, cu o creştere relativ liniară de la 2017 la 2020. (…) Din datele pe care le deţinem, aproximativ jumătate dintre aceste certificate de concediu medical se acordă pentru perioade cuprinse între 5 şi 10 zile. Aproximativ 20-25% dintre certificate se acordă pentru perioade de mai mult de zece zile. Referitor la plăţi, soldul la 31 decembrie 2020 – concedii medicale procesate, dar neplătite încă – se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. (…) La finalul lunii iunie 2021, soldul era de 2,8 miliarde de lei, cu 300 de milioane mai mare decât cu şase luni în urmă, în condiţiile în care s-au făcut plăţi în primul semestru de 2,1 miliarde de lei. Practic, în şase luni s-a plătit aproape 80% din tot soldul anului anterior, dar s-au acumulat plăţi de efectuat într-un ritm cel puţin comparabil”, a spus Adrian Gheorghe.

Potrivit acestuia, toate casele de asigurări de sănătate au depus eforturi foarte mari din punct de vedere al resursei umane şi analitic pentru a procesa cât mai mult şi a subliniat că CNAS a făcut un efort bugetar mare pentru acest an pentru plata indemnizaţiilor de concediu medical, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. In afara de statistica asta s a gandit ca de vina este proasta alimentatie( ce importam fara verificari), suprasolicitarea la locul de munca, accesul limitat la stomatolog, la medicamente, copii inchisi in casa si mai nou, poate Covid 19 doar cu dureri de cap sau de burta ?

Leave a Reply