Instrumentele de diagnostic din domeniul medicinei nucleare au câștigat tot mai mult teren în defavoarea metodelor clasice ce nu mai corespund nevoilor avansate ce se impun în analizarea cazurilor medicale actuale cu grad ridicat de dificultate. Se vorbește tot mai mult despre prevenție și diagnostic precoce, iar pentru a pune în practică aceste principii, industria de echipamente medicale se află într-o continuă expansiune și progresie tehnică tocmai pentru a răspunde cerințelor din ce în ce mai complexe.

Mecanismul de acțiune al medicinei nucleare vizează investigarea modificărilor de metabolism și funcție a diverselor organe și sisteme de organe, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului, prin concentrarea datelor medicale obținute și suprapunerea peste celelalte investigații efectuate.

Centrul Oncologic SANADOR oferă acces pacienților la o paletă generoasă de investigații avansate: PET-CT, SPECT-CT și scintigrafie, funcționale în cadrul Departamentului de Medicină nucleară, cu remarcabile posibilități de aplicabilitate în multe categorii de patologii.

Bolile oncologice se caracterizează prin capacitatea crescută a celulelor tumorale de a metaboliza glucoza. În acest sens, PET-CT este un instrument dedicat în mod special diagnosticului afecțiunilor din acest domeniu medical, prin identificarea și evaluarea funcției și metabolismului țesuturilor din organism.

PET-CT este o investigație imagistică de înaltă precizie, care asociază tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), contribuind la elucidarea diagnosticului prin identificarea elementelor bolii înaintea altor teste imagistice. Această scanare are la bază utilizarea trasorilor radioactivi introduși în corp prin înghițire, injectare sau inhalare și vizualizarea ulterioară a localizării acestora în regiunile de maximă activitate metabolică.

Impactul PET-CT în diagnosticul cancerelor este de mare amploare, datorită contribuției importante pe care o are această investigație în furnizarea unor date medicale extrem de valoroase: localizare tumorală precisă, identificarea răspândirii cancerului (metastaze), evaluarea răspunsului terapeutic, evidențierea eventualelor recidive. Există multe tumori solide care pot fi diagnosticate prin efectuarea PET-CT: cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancerul esofagian, cancerul colo-rectal, cancerul pancreatic, cancerele ginecologice.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia de echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Un aspect foarte important este faptul că investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Investigația PET-CT se efectuează în urma recomandării medicului specialist din cadrul examinării oncologice.

Centrul Oncologic SANADOR asigură îngrijire medicală personalizată pentru fiecare pacient. În acest sens, se întocmește o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board) compusă din medici cu experiență, din diferite specialități (Oncologie medicală, Radioterapie, Chirurgie oncologică, Medicină nucleară, Radiologie-imagistică medicală și alte specialități, în funcție de situație), în cadrul căreia fiecare caz medical este analizat individual.

Afecțiunile oncologice reprezintă acea arie de patologie complexă din medicină care aduce zilnic provocări profesionale experților din domeniu. Succesul terapeutic depinde foarte mult de comunicarea reușită dintre medic și pacient, buna colaborare între specialiștii implicați și analiza amănunțită a datelor medicale furnizate de investigațiile efectuate.

La SANADOR, cazurile medicale sunt soluționate cu succes de fiecare dată, iar interacțiunea pacienților cu personalul medical este bazată pe încredere și transparență.

Leave a Reply