Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat, la Bruxelles, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate.

“Am socotit necesar, stimaţi colegi, să vă informez şi să mă folosesc de această întâlnire şi să solicit în numele ţării mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură n.r) şi lui Vytenis (Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară n.r), o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate. România apelează astfel la ajutorul financiar al UE, acordat în baza Regulamentului nr. 652 din 2014 şi Regulamentului nr. 1308 din 2013”, a declarat Petre Daea la Consiliul miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene.

Conform MADR, ministrul a solicitat sprijin pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. De asemenea, el a precizat că ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Petre Daea a mai subliniat, potrivit MADR, că România este în război cu pesta porcină africană pe o suprafaţă de aproape 1.400 km la graniţa de răsărit a UE.

“România de-a lungul istoriei a dovedit şi poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1.400 de km la graniţa de răsărit a Uniunii Europene. Nu am fost, nu suntem şi nu vom fi apărătorii pasivi ai acestei frontiere, nu suntem în situaţia capitulării în faţa acestui virus cum de altfel nu am fost în faţa altor evenimente, dar principiul solidarităţii europene trebuie să funcţioneze în orice situaţie. (…) Frontiera de est a Uniunii Europene, care are pe teritoriul României aproape 1.400 de km, din care 274 de km frontieră terestră, mai mult de 1.000 de km frontieră fluvială şi aproximativ 32 de km frontieră maritimă, a fost amenin/ată de pesta porcină africană din /ările vecine, Ucraina şi Republica Moldova. După cum bine ştiţi, în anul 2015 au fost confirmate focare de boală în Ucraina. De la începutul anului 2017 virusul pestei porcine africane a fost confirmat în ambele state vecine României, Ucraina şi Republica Moldova, la distanţe mai mici de 30 de km de graniţa naţională. Ştiindu-se pericolul iminent prin prezenţa virusului în apropierea graniţelor, instituţiile statului român au luat măsurile de prevenţie stabilite şi au pus în stare de funcţiune structurile abilitate pentru prevenirea pătrunderii în ţară a acestuia”, a explicat Petre Daea.

Acesta a menţionat că au fost aprobate acte normative cu putere de lege în Guvern şi Parlament, pentru a introduce cele mai potrivite măsuri, însă, cu toate acestea, în data de 31 iulie 2017, a apărut primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul României într-o zonă apropiată, la 6 km de Ucraina.

“S-a aplicat cu stricteţe planul de contingenţă privind prevenirea şi eradicarea bolii. Deşi au mai apărut focare, boala a fost menţinută în aceeaşi zonă, unde structurile veterinare au fost în permanentă legătură cu experţii UE, în legătură cu domnul comisar Vytenis Andriukaitis, cărora doresc să le mulţumesc pentru sprijinul acordat. Au fost numeroase întâlniri între specialişti, unde România a fost prezentă, participând activ şi conformându-se regulilor sanitar-veterinare, mobilizându-şi resursele interne şi făcând faţă acestei prime încercări în luptă cu boala. La începutul anului 2018 focarele s-au multiplicat în aceeaşi zonă apropiată Ucrainei, dar zona s-a ţinut în continuare sub control”, a mai spus oficialul român.

Ministrul Agriculturii a subliniat însă că, la începutul anului 2018, focarele s-au multiplicat în aceeaşi zonă apropiată Ucrainei şi că, la un an de la confirmarea primului focar, în data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat şi în alte zone, aflate tot în vecinătatea Ucrainei, în Delta Dunării, zonă aflată sub protecţia mediului ca rezervaţie naturală.

“Apariţia a fost explozivă şi deosebit de agresivă, numărându-se sute de focare şi contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate măsuri de biosecuritate ridicată. Apariţia virusului în această zonă a determinat autorităţile române să aplice măsuri suplimentare în regim de urgenţă, acte normative, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată. Practic zona este sub control strict şi se acţionează pe baza planului de contingenţă. Zilnic se fac analize, interpretări şi acţiuni concrete specifice fiecărei situaţii. La această dată în România sunt practic două zone cu intensitate maximă: judeţul Satu Mare, în nord-vestul ţării, şi judeţul Tulcea, în sud-estul ţării, amândouă aflate în vecinătatea Ucrainei. Acţionăm pentru menţinerea virusului în aceste zone apelând la măsuri specifice în vederea eradicării acestuia. În acest context al situaţiei date, în care complexitatea acţiunilor şi specificitatea zonei, precum şi modul atipic cu care ne confruntăm a putut fi constatat şi de experţii Comisiei, care au fost prezenţi în România”, a mai spus Daea.

El a subliniat, totodată, că sunt pierderi de tot felul, atât în plan financiar cât şi social, cu efecte imediate pe termen mediu şi lung, afectând şi încrederea consumatorilor. De asemenea, băncile au devenit reticente în folosirea instrumentelor financiare pentru acest sector extrem de afectat în zonă şi vor fi probleme şi în aplicarea măsurilor de bunăstare a animalelor.

Conform MADR, 12 miniştri au luat cuvântul şi s-au solidarizat cu situaţia din România, respectiv cei din Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Slovenia, Croaţia, Cehia, Ungaria, Germania, Franţa.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor, scrie Agerpres.

 

17 COMMENTS

 1. Aha, acum scancim și miorlaim după sprijin bruxelles. Pai unde sunt bravurile și accesele de testosteron verde romanesc? Un neam de mitici hotomani, buni doar de gură, cu zero realizări în istoria omenirii (ca și popor căci 4 sau 5 individualități din greșeală tot s-au născut pe aici). Așa o sa cerșim în curând si sprijin financiar.

  • Stai sa vezi patriotii de pe-aici cum spun ca de fapt UE ne-a dat intentionat pesta porcina ca sa ne tina sub control.

   • NU, NU, NU

    1. Nu amnistie fiscala pentru casa furata a lui Iohannis
    2. Nu amnistie fiscala pentru redeventele neplatite de companiile straine
    3. Nu amnistie fiscala pentru Realitatea TV

  • Draga Alex,

   Avem eroi:

   Basescu mare personalitate iubit de cei mai slugarnici intelectuali romani. A lasat in urma…nu autostrazi, nu spitale ci un sistem securist superb !

   Eroina Kovesi e in viata, e slujirea si e adulata de Liiceanu lumina intelectualilor romani care au dinti naturali in gura. Ca la “prostii” aia de la tara nu le-a dat nimeni niciun sediu gratis !

   Minunatul Iohannis pe care Victor Rebengiuc l-a votat fericit si care a primit in schimb in 2017 Ordinul National Steua Roamniei in grad de cavaler de la Iohannis.

   Si desigur “marele” istoric Boia care are inteligenta ta si ne-a explicat cum Romania n-a dat nimic omenirii ci doar a copiat de la altii.

 2. Cit de jalnic esti! Toate tarile (cu exceptia acelora foarte dezvoltate si puternice, 10 – 15 sau cite vor fi fiind) beneficiaza de astfel de ajutoare, in situatii grele. Regulamentele alea UE in baza carora solicita Daea, CEL MAI BUN MINISTRU AL AGRICULTURII de dupa ’89, ajuror, nu sint facute de Romania sau la solicitarea Romaniei.
  Au fost facute si adoptate fiindca, la nivelul UE, s-a considerat ca sint normale si necesare. Si vii tu, adica nimeni in drum, care, judecind totul prin logica antipesedistului visceral care gindeste cu matele, sa ne spui ca asa ceva iti pute. Cita mizerie umana in putrefactie zace in ambalajul tau de mucava! Esti doar un gunoi!

   • Stați liniștit dle. Radu Tudor. Insultele de mai sus îmi erau adresate mie. Despre dvs. s-ar putea spune multe dar “antipesedist visceral” în niciun caz. Eu as vrea sa-l întreb pe dl. Augustin radescu dacă, în calitate de antieuropean convins și iubitor de maica Rusie, cum privește domnia sa “tradarea” PSD care se milogeste de Bruxelles pentru ajutor financiar după ce a înjurat de zor politica forurilor europene. Pai normal ar fi fost ca PSD sa nu mai ceara niciun ajutor, sa fie “neatarnat” în politica asumat antieuropeana, sa dea cu flit Bruxelles – ului și sa nu linga unde a scuipat. De fapt ăsta e PSD – azi scuipa și apoi linge, pentru ca după doua zile sa muște iar mâna care îl hrănește ca o hiena de pripas.

    • Bai Alexe, taica, nu ca vreau sa te laud de fata cu lumea, dar esti prost de behai. Si visceral, pe deasupra. Afla de la mine ca, pentru fiecare euroi pe care ni l-a dat pina acum UE, NE-A LUAT INAPOI minimorum 50!
     Pentru a calcula, iti trebuie un “creon” – poate fi si chimic, si 4 clase primare, chiar facute la seral! Ca nu-i cu integrale curbilinii sau triple… E “dacit” cu cele 4 operatiuni de baza!
     Pentru a intelege, e mai greu. Fara 12 clase, no way, dude! De-aia nici nu ma mir daca nu vei intelege, dar poate ai si tu un prietenar, o ruda (mai indepartata, desigur), ceva, sa-ti explice. Eventual sa-ti faca un desen, care-i mai bun decit 1000 de cuvinte.
     Asa incit, la bilantul asta financiar-contabil, ar putea si ei sa se simta cu macar jumate de miliard, acolo, ca banii oricum si-i scot. Tu de mila lor plingi, sau tipa-n tine oftica pe guvernul Dragnea?
     Daca da, fa bine si la urmatoarele alegeri, misca-ti posteriorul la vot, puiule, daca vrei o tara ca afara. Ca afara nu conduce Strada, nicaieri in lumea civilizata! Si daca nu te duci la vot, parca vad ca PSD o sa aiba SINGUR 55%, si precis dai in boala ofticoasa. Si mi-ar parea rau, ca tocmai incepi sa-mi devii simpatic! Cu aproape toata dragostea ti-o spun 🙂
     P.S.: Parca te aud cu prostia ca vreau sa iesim din UE! Stai linistit! Dupa cei ai facut peste 500
     de kilometri PE JOS, prin Paris, cum am facut eu, nu te mai dai scos din UE nici cu militia!

     • Dle. Radescu doua chestiuni: prima – nu interesează pe nimeni amănunte picante din biografia dvs. (gen cum ați făcut dvs. trotuarul prin Paris pe o distanță de n km; pot doar sa sper ca km respectivi nu i-ați făcut pe tocuri) și doi: NU MAI DEZINFORMAȚI CU NERUȘINARE – CHIAR PE ACEST BLOG DL. RADU TUDOR A FĂCUT UN MIC CALCUL DIN CARE REIEȘEA CLAR FAPTUL CA ÎN CEI PESTE 10 ANI DE LA ADERAREA LA UE SUNTEM PE UN PLUS DE PESTE 20 DE MILIARDE (asta apropo de minciuna dvs cum ca la fiecare euro primit am fi dat 50 inapoi). Mincinoasă și dezinformatoate mica ce ești (asta apropo de insultele adresate mie și de km făcuți de dvs prin Paris).

     • Alex, trec peste glumele tale de santier; nici macar pentru asa ceva nu te duce bibilica. Dar ce sa-i faci: daca NU E, UE!
      Ceea ce conteaza cu adevarat e chestiunea bilantului financiar Romania – UE.
      Dupa cum spuneam, pentru a face bilantul corect iti trebuie un pic de carte si, adaug acum, si ceva glagore. Ori la tine, mai greu. Tu bagi chimicul in gura si aduni transferurile bancare, cu plus intrarile si cu minus iesirile, si ajungi la concluziile tale – si ale altora – mirobolante. Dar, vai, marmota a invelit in poleiala ciocolata, iar afara e vopsit gardul!
      Insa pentru tine, fiindca stiu cum e cu scolerii in suferinta neuronala, am o intrebare, ce sa vezi, AJUTATOARE: faptul ca tu (si eu, si el, si ea si noi…) maninci cartofi din Polonia, are vreo legatura cu bilantul financiar de care vorbeam?
      Evident, in spatele acestei intrebari aparent nerelevante se incoloneaza, cuminti, alte mii si mii de intrebari de acest tip, care vor si ele dreptul de a fi bagate in seama. Dar cine sa le bage? Unul ca tine, #rezistent la orice forma de logica?

   • Omu’ se adresa astora care nu dorm bine noaptea, nu-si fac dusul rece la ore fixe si sunt copii rai ca nu-si iau tratamentul, astora, nimeni in drum.

    • Îmi cer scuze pentru dl radescu. A vrut sa spună ca are probleme cu “alienarea” (în special cu alienarea fata de bunul-simț, verticalitatea și logica elementară).

 3. Singurul ajutor pe care il poate primi pentru pesta porcina este o bricheta, o cana cu benzina si doua galeti de var pe cap de porc. Poate a vrut sa spuna in dancileza ca vrea bani pentru despagubiri. La cat alearga cu sacosa prin ferme chiar el poate fi un factor de raspandire a molimei. Daca vrea sa vada cum se transmite boala sa mearga in ferme si sa constate ca nimeni nu respecta regulile de carantina, Ce sa mai vorbim, nu le respecta ei in spitalele umane dar in fermele de porci. Parca si mustafa crestea porci. In zona insulara a Dunarii si delta,porcii sunt crescuti in libertate si intra in contact cu mistretii si alti factori de propagare….chiar taranii care cresc in gospodariile personale animale si care nu beneficiaza de asistenta sanitar veterinara. Taranii umbla in aceleasi cizme si in aceiasi salopeta si acasa si in ferma de porci. In loc sa dea un ordin ca taranii sa primeasca asistenta sanitar veterinara gratuita domnul cu oaia boceste pe la Bruxelles. Cerseste bani pentru gasca flamanda care mai vrea actiuni gen gripa aviara si vaca nebuna cand spalau cu apa pe post de dezinfectant cauciurile de la masini dar pe bani multi A fost atunci o rusine veterinara la nivel national . Are si asta nevoie de osanale gen olguta : v-am dat subventii, v-am dat despagubiri, v-am facut oameni. v-am dat salarii marite, va facem cadastru gratis sa puteti vinde pamanturile, am vrut sa va dam si apa dar Dumnezeu a fost mai sprinten……. Votati daea cu oaia sa va fie bine si la iarna cald!

 4. Inainte de 1989 se cresteau porci masiv,fiecare curte avea cel putin un porc si nu mai era pesta porcina,nu mai mureau oameni sau omorau porci! Dupa 1990 a intrat aceasta pesta porcina in forta pe teritoriul patriei noastre,de unde mama naibii au mai scos si acest diagnostic,ce naiba au introdus de prin strainataturi de s-a ajuns in halul asta?! Cerd ca e o manevra a afaceristilor pentru a sabota exportul romanesc,sau, e ceva introdus in alimentatia importata din strainataturi pentru a nu avea cetatenii hrana in curte,dupa modelul: porcul de taie cum vor strainii si nu cum se taia odata in romamica!

Leave a Reply