Avand in vedere stirea de mai jos, cred ca statul roman trebuie sa intervina din 2 perspective : cea de partener strategic al SUA si de actionar minoritar la OMV Petrom. Compania petroliera romanesca, partener inca alaturi de Exxon, e dispusa sa cumpere o parte din actiunile americanilor si sa devina majoritara in exploatare. Pentru asta, OMV Petrom are nevoie de sprijinul Guvernului, personal din partea premierului Ludovic Orban care trebuie sa regleze prin cateva decizii aceasta miscare, pentru a impiedica o companie rusa paravan pentru Kremlin sa devina actionar majoritar. Sper ca Ludovic Orban sa inteleaga acest semnal important, cu atat mai mult cu cat pleaca azi la Bruxelles. Ar trebui sa urmeze o deplasare la Washington si o discutie, printre altii, cu reprezentantii la varf ai ExxonMobil.


ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).

  • Reprezentanții ExxonMobil România nu au răspuns la întrebările adresate de G4Media.ro până la publicarea articolului.

ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Vezi aici mai multe detalii.

În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deține 50% din acțiuni (restul fiind deținut de OMV Petrom) și este operator. Lukoil, companie privată condusă de Vagit Alekperov, este considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin și managementul companiei sunt regulate, după cum arată și un comunicat din 2019 al Kremlinului. Posibila intrarea a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e considerată de sursele guvernamentale citate o problemă majoră de siguranță națională, dat fiind că exploatarea gazelor din Marea Neagră e văzută drept o alternativă la dependența de gazele din Rusia.

Lukoil mai operează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Petrimetrul Trident, alături de Romgaz. Primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi, iar Lukoil a primit în noiembrie acest an permisiunea de a începe forajul de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO).

ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit informațiilor G4Media.ro


PS : Sper ca acest Guvern sa intelega ca sta in puterea lui sa opreasca vanzarea actiunilor catre rusi. Statul e inca actionar la Petrom, care e parte din business. Are deci dreptul si chiar obligatia sa o faca. Pana acum, Guvernul s-a miscat destul de incet prin Ministerul Economiei pentru nevoile companiei romanesti Petrom. Poate o face acum, in ceasul al 12 lea !

Leave a Reply