Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate. Ulterior, într-o intervenţie televizată, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că suspendarea contribuţiilor este o soluţie propusă de Comisia de Prognoză, dar guvernul nu este de acord cu ea.
Comisia de Prognoza este un organism guvernamental aflat in subordinea Ministerului de Finante.
“Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii”, a explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
Reacţia ministrului Muncii vine după ce programul legislativ al Guvernului pe 2018 se menţionează că după 1 iulie contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.
O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.
Propunerea vine în condiţiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât şi cele pentru sănătate şi şomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.
Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.
Olguţa Vasilescu: Legea pensiilor va fi gata până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, dumincă seara, că legea pensiilor va fi gata până la finalul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca în luna iulie actul normativ să intre în dezbatere publică.
Întrebată care este termenul limită până când legea pensiilor va fi gata, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a spus: “La sfârşitul acestei sesiuni parlamentare şi cred că în luna iulie va putea intra în dezbatere”.
De asemenea, demnitarul a precizat că încă se fac calcule şi simulări referitoare la această lege.
“Legea pensiilor este în lucru, în sensul că, la ora actuală, facem evaluarea pe această lege. Facem calcule cât mai exacte. Se lucrează din luna octombrie a anului trecut. Am avut întâlniri cu mediul universitar, cu foşti miniştrii ai Muncii care cunosc foarte bine legislaţia de pensii şi le-am solicitat şi dumnealor să şi spună punctul de vedere”, a mai explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
Programul legislativ al Guvernului: Încasările din impozitele pe pensii vor alimenta bugetele locale
Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele un „proiect de lege pentru aprobarea Codului finanţelor publice locale”, care prevede includerea impozitului din pensii ca sursă de venituri la bugetele locale.
Proiectul prevede „îmbunătăţirea sistemului de echilibrare a bugetelor locale prin creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 71,5% la 100% şi a masei impozabile, prin includerea impozitului din pensii”.
Venitul din pensii este impozabil, în prezent, numai pentru sumele care depăşesc 2.000 de lei, în sensul că – spre exemplu – la o pensie de 2.500 de lei se impozitează, cu 10%, numai suma de 500 de lei, adică partea din pensie care depăşeşte 2.000 de lei. Aceste încasări, care acum constituie venituri la bugetul general, vor constitui, potrivit documentului citat, venituri la bugetele locale.
Iniţiatorul proiectului va fi – potrivit Programului Legislativ – Ministerul Dezvoltării Regionale, iar ca termen de lansare este prevăzută luna iunie 2018, scrie Mediafax.
Lucrurile sunt destule de clare, tara nu mai produce mare lucru dar cheltuieste tot mai mutl de undeva trebuie sa vina banii aia.
FLORIN CITU AVEA DREPTATE ! PSD si ALDE vor sa distruga tot ce pot, sa lase guvernarea pentru PNL si sa castige iar alegerile pe aceleasi promisiuni.
CRIMINALII !
Dacă PSD și ALDE ar face ce zice Cîțu înseamnă că ar fi abili, nu criminali, iar peneliștii proști de bubuie că vor să preia guvernarea în loc să lase PSD și ALDE să-și rupă singuri gâtul!
Problema e ca astia isi rup gatul dupa ce ni-l rup pe al nostru intai. Sa nu crezi ca n-o sa avem de tras, ca cine o sa vina dupa ei nu o sa piarda cel putin juma de mandat sa repare ce mai poate fi reparat.
Prostia si Incompetenta au ajuns la cote maxime ,Președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, susține că propunerea privind suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii a fost trecută din greșeală în programul legislativ” mai intelege cineva ceva ?mai “marii ” nostri conducatori se incurca in explicatii ,halucinant guvern !
Cum vad reactiile ostile din partea populatiei cum ies sa dezminta. Asta e programul lor de guvernare, la doua capete. Infrastructura rutiera si feroviara NU, masuri pentru cresterea calitatii vietii NU, investitii din fonduri europene NU, scoli, spitale … DOAR IN DISCURSURILE SFORAITOARE care incep cu “vom avea” ori “se vor face” “se va demara” samd Intre timp lumea din jur evolueaza si ramanem de caruta. Noi traiom din dezmintiri, explicatii lamuritoare, promisiuni aiuritoare… Nimic concret, nimic sigur, doar vorbe si desene pe carton in studiourile Antenei 3 in direct si la ora de varf.
Lipsa programelor guvernamentale postdecembrieste, de ieri si de azi, solide bazate pe studii, prognoze si viziune pe timp mediu si lung, face ca Romania sa nu beneficieze de o dezvoltare, pe toate palierele, pe termen mediu, care se va solda la un moment dat cu un dezastru national. Intrebarea este, cine va guverna la acea data Romania ?
Păi, cine guvernează și acum! Cel ce deține capitalul acela ia și deciziile. Regula este valabilă în toate formele de guvernare, cum este valabilă și într-o firmuliță, oricât de mică ar fi!
Deaia a reusit PSD sa faca “revolutia fiscala”? Ca guverneaza capitalul. Nu. Guverneaza niste neo comunisti care distrug tot ce ating.
Acest subiect face parte din programul initial prezentat pentru alegeri? Arca NU, din cate imi amintesc! Ar trebui sa va atac cu destule anomalii financiare peste limita europeana(sumele pentru cresterea copilului si alocatia lunara) dar mai bine,nu.
Uite ce-am înțeles eu cum este cu pilonul ăsta 2! Dacă am înțeles greșit, să mă corecteze cei care cred că au înțeles corect!
Un procent din contribuțiile pentru pensie ai actualilor salariați este dat cu titlu gatuit, de către statul român în administrare unor firme private pe ideea că la privați lucrează extratereștrii și ăștia se pricep al dracu’ de bine să sporească banii și salariatul când va căpăta statutul de pensionar o să beneficieze de mai mulți bani decât a contribuit, deoarece privații i-au sporit miraculos și pentru acest miracol își iau și ei partea leului. Am mai înțeles că principalele modalități ale privaților isteți de a sporii banii sunt cumpărarea de titluri de stat. De fapt, o parte din banii românilor destinați pensiilor sunt dați unor privați, cu titlu gratuit, să-i administreze iar privații cu aceiași bani împrumută statul român (evident contra unei dobânzi – că la extratereștrii nu merge cu titlu gratuit!) Păi, după ce că fondul de pensii este pe deficit (banii colectați acum sunt insuficienți pentru plata pensiilor) și statul este nevoit să se împrumute din altă parte, este văduvit și de procentul pe care-l dă cu titlu gratuit privaților și mai plătește și dobânzi la plasamente de titluri de stat. Păi, statul român este de-a dreptul imbecil! Pe modelul ăsta, care te bagi să administrăm bani din pilonul 2! Profitabilitatea este garantată și doar n-om fi proști să împărțim frățește profitul cu pensionarii, zicem că randamentul nu a fost cel scontat și cheltuielile de administrare au fost mari din cauza lui Dragnea, că tot este el vinovatul universal!
Pe de altă parte banii administrați de privați din pilonul 2 sunt o sumă fixă de care va beneficia pensionarul primindu-i toți odată în momentul în care capătă calitatea de pensionar sau sunt împărțiți în mai multe bucățele, rente, ce i se vor da pensionarului pe o perioadă determinată stabilită de comun acord cu administratorul pilonului 2.
Pensia din pilonul 1, mică, mare, cum este, se acordă pensionarului pe toată perioada cât acesta are de gând să trăiască spre deosebire de pensia din pilonul 2 care este reprezentată de o sumă fixă!
Nu-mi dau seama cât de avantajat va fi pensionarul datorită pilonului 2 (depinde direct proporțional de onestitatea administratorului privat), dar, cu certitudine, în formula cu pilonul 2 statul este tras în piept de firmele private ce administrează pilonul 2!
Corect ar fi să nu mai cerem statului să ne mai construiască autostrăzi ci administratorilor privați care trag în piept statul român și implicit contribuabilii acestuia.
Ai inteles gresit sau te-a indobitocit PSD. Statul nu e tras in piept, tot politicienii/statul au/a dat legea crearii si functionarii pilonului 2! Titlurile de stat sunt cele mai sigure si nu obliga nimeni statul sa se impurmute in fiecare an asa. In plus cu banii de pensie nu au voie sa joace la Bursa de la New York ca sa aiba randamant de 100-300%! Pt ca riscul e mare sa ii piarda.
Pensia de la Pilonul 2 e una suplimentara, cea de la Pilonul 3 e una care rivalizeaza cu 1 unde poti sa-ti pui, daca ai, inca un salariu deoparte. De asta e si mai mare la Plionul 1 pentru ca statul ia 25%, Pilonul 2 ia doar 3,75%, lua 5% inainte si trebuia conform legii sa fie de 6% demult! De aici si suma mica la 5-10 ani, dar ea trebuia sa fie mult mai mare la un procent de 6% dupa 30 de ani.
Am mai auzit o aberatie, cica sa ii tina statul in trezorerie cu dobanda de 10% mai mare decat randamantul fondurilor private! Pai de ce nu face asa cu aia 25%?
Cu banii de pensie de la Pilonul 1 nu se fac autostrazi! Aia nu-s destui nici sa se plateasca pensiile recurente, din varii motive, principalul fiind ca politicienii din ’90 incoace tot ne gonesc afara din tara!
Sigur m-a îndobitocit pesedeul, că nici tu nu m-ai făcut să înțeleg mare lucru.
Cert este că:
Pilonul I – Pensia publică de stat;
Pilonul II – Pensia obligatorie, administrată privat;
Pilonul III – Pensia facultativă, administrată privat.
Și politicienii români au dovedit până în prezent că au dat legi doar în beneficiul cetățeanului și al statului român! Pleci de la premisă subțire.