Trădări și naționalizări. Voi v-ați pierdut mințile?

COMENTARIU DE ALINA MUNGIU PIPPIDI

Mobilizare mare în România. Și periculoasă, dat fiind că nici publicul, nici moderatorii TV nu ar putea defini ce e totalitarismul, sau autoritarismul, sau dictatura, pe care le evocă toată ziua, deși simpla desfășurare zgomotoasă a prostiei lor arată că trăiesc într-o democrație fără cenzură, sau unde postacii pe Facebook ne îndeamnă să ieșim din casă wekendul ăsta sau o să rămânem cu un singur canal TV de știri – nu spuneți a doua oară, că ne tentează!

Dar, desigur, e meschin să dăm vina doar pe televiziuni care dacă nu ar lua bani să pice Dragnea pe 28 nu ar mai avea din ce da salarii pe 29 (și așa o țin de un an). Problema e că politicienii sunt iresponsabili, Azi, doar două exemple.

Înțelege cineva de ce se vorbește non stop de pilonul doi? Probleme cu el nu sunt. Adevărat, nu a fost piața bursieră ce s-a sperat la crearea lui, dovadă că la ora asta ca să împrumuți un guvern serios din Europa, Germania de exemplu, le dai tu lor ceva, nu invers, practic ca să îți țină ei banii în vremuri de risc, că asta trăim, vremuri de mare risc, deci nici vorbă să vezi mare dobîndă pe ei. Dar chiar și așa, banii de pensii s-au investit decent, sunt la adăpost acolo, deci singura discuție despre lichidarea pilonului 2 – pe care o întrețin mai mulți membri ai guvernului, mobilizînd la maxim sectorul privat și pe cei care au contribuit la ea, care se tem pur și simplu de o naționalizare – are sens dacă vrem să nu mai plătim comision sectorului privat.

Dar cît rost are asta, la costul instabilității și nemulțumirii unor oameni care nu sunt consultați, și a întregului sector privat, care vede asta ca pe un precedent periculos? Voi ați auzit dictonul ăla, care spune că dacă nu e stricată nu te băga s-o repari? Și ce stil de guvernare e ăsta, cu Tăriceanu și dna Vasilescu spunînd duminică că nici vorbă, sunt zvonuri, deși celelate surse sunt și ele destul de oficiale? Cui servește confuzia și anxietatea creată, ce e asta, good cop, bad cop? Vedeți că are un cost electoral, și unul mare! Îmi vine în minte scena din Indiana Jones 2 cu vreo doi fachiri care își tot dansează săbiile amenințătoare în fața eroului nostru, pînă cînd, plictisit, îi împușcă pe amîndoi.

La concurență e Ludovic Orban, care mobilizează tabăra ailaltă. Săriți, vor ăștia să schimbe guvernul fără alegeri, vine Colectiv 2, etc. Dl. Orban mai are și candoarea să spună că a vorbit cu unii care l-au luminat să facă o plîngere penală contra dnei Dăncilă pentru înaltă trădare. Poate li se poate confisca pensia ălora, și numai lor? Cîtă minte poate avea cineva să dea drumul la asemenea aberații, susținute așa de prost în presa securistă că ai impresia că dna Dăncilă trebuie condamnată pentru trădarea limbii române, că doar de asta e vorba la toate orele, nu înțeleg unii ce spune ea, își vine să crezi că atunci cînd nu era o femeie prim ministru și erau ei pe acolo curgea claritatea de la palatul Victoria în cadența Clavecinului bine temperat. Trădătoarea!

Bun e Codul ăsta penal neamendat de PSD, musai să adăugăm și defăimarea, și comunicarea de știri false, nu uitați analizele false, ca alea la care îmi făcea mie Ghiță Funar plîngeri penale. Pe atuncea nu erau în Cod, dar se pot pune. Trădare, trădare, fără îndurare, sună cam ca în Ada Milea cînd atacă el oile. Mai e și înaltă. Ar fi de rîs, dacă nu pe articole din astea s-ar ține la putere alde Erdogan, Putin și Maduro. Ai niște adversari care te acuză că ai controlul justiției? Imediat fă o plîngere absurdă ca asta, ca să le dai dreptate. Spun ei că nu mai ai șanse nici teoretic să cîștigi alegerile? Deci nu-ți rămîne decît să le anulezi, suspendîndu-ți adversarii. Era atît de groasă asta, crează un precedent așa de periculos, că odată se întoarce Rodica Stănoiu la putere, dat fiind că tot o promovează canalul rezistent Realitatea, nu e ea simbolul independenței justiției (la așa rezistenți, așa model), și să vedeți atunci inculpări din astea.

Să nu își închipuie cineva că odată ce apare obiceiul să îți inculpi adversarii pentru trădare națională el nu va fi continuat cu brio. Tot ce e rău prinde rădăcini. În plus, va fi un fîs. Vă aduceți aminte cînd niște politicieni, aflînd că facem noi coaliția pentru un parlament curat s-au grăbit să iasă ei cu niște liste de ”dalmațieni”? Bineînțeles, fiind de la ei, efectul a fost zero, sursa nu era credibilă, în plus listele nu erau obiective, etc, dar atîția l-au dat în judecată pe Teodor Stolojan că l-au convins să nu mai candideze la prezidențiale. Plîngerea de la șeful opoziției e o minge atît de stîngaci ridicată la fileu, că pînă și trupa fostului meu șofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage. Bine că s-a băgat Ludovic Orban, asta e ca și cum te-ai semna pe armă înainte să te lămurești dacă poți să faci și crima.

Chiar crede cineva că oricît de prost ar guverna PSD, ca în exemplul cu pensiile, e justificat așa ceva? Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda și aresta unii pe alții, sau amenințarea cu suspendările și cu pușcăria a devenit cotidiană nu mai e o democrație. Sigur că a fost o prostie bîlbîiala cu Ierusalimul, mai ales că la anul avem președinție europeană și trebuie să fim coordonați între noi. Dar soluția e exact ce lipsește acum, mai mult dialog și cooperare, nu mai multe amenințări și plîngeri și insulte cu penali și trădători. Sunteți iresposabili de tot? Sub ochii noștri, Occidentul se face pulbere, Merkel și Macron, după ce nu s-au putut înțelege cu Trump, au ajuns la Putin.

Dnul Dragnea a dat un interviu în străinătate în care a spus că nu vrem o Europă cu două viteze. Nici o grijă: nu mai e nici o viteză deja, și în zilele cînd sărbătorim totuși că ne-am dublat venitul din anul cînd am fost invitați să aderăm și pînă azi să ne gîndim că tot acest context favorabil, care ne-a permis să fim iresponsabili practic fără nici un cost, și-a trăit zilele, și fără viziune și solidaritate națională în anii care urmează o să pierdem pentru copiii noștri și ce am cîștigat cu destulă trudă.

 

2 COMMENTS

  1. Well, mințile nu mai erau acasă de când cu celebra ieșire a lui Johannis, in geaca roșie, la mitingul anti-OUG 13–deși văd ca face pui modelul românesc, Erdogan iese și el la proteste, in străinătate !!!—deci marea pierdere putea fi prevăzută măcar de experți, dacă nu de muritorul de rând. Și nu e nici o mare descoperire faptul ca mediocritățile care conduc UE, Juncker, Timmermans, Mogherini, trebuiau sa-și dea neputința pe fatza la prima hurducatura a “carelor greoaie” statale aflate in “jurisdicția” lor. De aceea, cu toată rezonanta apelului sau, Alina Mungiu-Pippidi culege ce-a semănat: o totala lipsa de autoritate in fatza “trupelor” pe care, pe vremuri, le-a antrenat pentru exterminarea bunului simt din practica politica românească. Nu e singura vinovata, nici pe departe, de isterizarea ciracilor săi intru anticoruptie, dar, așa cum Tudorel Toader și-a pătat onoarea profesională acordând doctoratul unei nulități precum Kovesi, tot așa și Alina își vede pătați anii de activism pentru cauza “bunei guvernări” prin asocierea—asumată, de altfel—cu personaje abjecte precum Denunțătorul Politeanu. Sa speram ca se trezește măcar electoratul și, in caz ca vor mai fi alegeri—nu e sigur ca Johannis va mai tolera așa ceva, odata ce va gusta din puterea centralizată in persoana lui— ne va scuti pe toți de prezenta unei nulitati la Cotroceni susținută de alte nulitati ascunse in vilele K1,2, etc.

  2. Da doamna,

    E sistemul securist-dement care si-a pierdut mintile pe care l-ai sustinut si pe care la creat basau si preluat werner.

    Si acum apari nevinovata si te miri ! Bai ce tupeu fantastic.

    Evident ca orice asa zis intelectual roman trebuie sa dai vina pe politicieni nu pe securitate si procurori si amabsadele straine care au distrorsionat complet viata politica eliminand politicienii ok si promovandu-i pe cei slugi.

Leave a Reply