5 sau 6 ministri din acest cabinet dau mari dureri de cap. Exista si titulari de portofolii competenti, dar acestia sunt umbriti in activitatea lor de gafele celor care performeaza prost si sunt (mai) vizibili….

====================

Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

“În faţa actelor grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu”, a spus Radu F. Alexandru.

Potrivit acestuia, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuţii fiind prezent şi ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun.

“Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican şi statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia şi a patrimoniului pe care aceasta îl deţine. Propunerea ministrului Culturii este o iniţiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni şi cu nimeni la Bucureşti. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, preşedinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere”, a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum şi fondul de carte pe care îl deţinea au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon.

Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deţine 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 – circa 70% din incunabulele existente în România. “‘Codex Aureus’, cu siguranţă cel mai celebru exponat, este alături de ‘Tezaurul Pietroasele’ unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deţine România”, a arătat Radu F. Alexandrescu.

Acesta a precizat că toate bunurile şi colecţiile pe care le deţine Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului şi intră sub incidenţa Legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Radu F. Alexandru a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, care revendică biblioteca şi patrimoniul acesteia.

Potrivit lui, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor privind şedinţa din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat.

“Dincolo de modul incalificabil şi inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituţia şi legile ţării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (…) poate să aducă grave prejudicii României şi în relaţiile internaţionale”, a susţinut Vlad Alexandrescu.

Acesta a spus că Vlad Alexandrescu a lansat şi oferta organizării a două expoziţii la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum.

“Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din ţară nici măcar temporar (…). E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziţia, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican şi să spună ‘Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiţiei’ (…). Acest pericol există şi nu poate fi ignorat”, a mai susţinut Radu F. Alexandru.

 

6 COMMENTS

  • Dle Tudor,

   Explicati-i lui B Chiriac care se tot agata de marirea salariilor bugetarilor care chipurile nu ar avea guvernul de unde sa le mareasca, care dau ei gaura in buget.. Spuneti-i sa se uite le bugetele SRI, la bugetul apararii, la bugetul DNAului. Acolo sunt banii pentru marirea salariilor bugetarilor. Ministrul apararii a anuntat ca o sa cumpere flotila de f16, o sa cumpere tancuri etc omul e intr-o mare febrilitate sa cumpere tot ce nu le mai trebuie la altii. De asemenea SRIul si SPPul au bugete marite an de an. DNA nu mai vorbesc o structura care s-a umflat incontinu si orice cere i se da. Iohanis si-a facut renovari de 1 milion de euro, gradini si sisteme noi de irigatii in tara in care nu se pot mari salariile bugetarilor. Kovesi si Stanciu umbla in BMWuri si Audi ultimul tip, dar salariile la bugetari nu se pot creste. Ce suntem chiori?Cand toti astia enumerati vor strange cureaua da, cred ca salariile bugetarilor si pensionarilor nu se pot mari. Pana aunci : DA SE POATE CUM S-A PUTUT SI LA ASTIA DE MAI SUS. Da, Ponta a dat bani la oameni si bine a facut. In conditiile in care politia politica DNA aresteaza pe toti care pun o semnatura pe ceva, trebuie sa fii tampit sa te apuci sa faci sosele sau alte lucruri prin tara. Dece? sa te ridice astia in ziua urmatoare pt mita, trafic de influenta, spalare de bani etc si alte bazaconii insirate de DNA in fiecare zi? Macar a dat bani la oameni daca altceva n-a putut sa faca. Basescu a taiat salarii si n-a facut nimic.

 1. Ce scriam despre ”steaua retrasă a ungurului”?
  Trebuie urmărit acest subiect!
  ”Laszlo Tokes trage cu dinții de “Steaua României””
  http://www.dcnews.ro/laszlo-tokes-trage-cu-din-ii-de-steaua-romaniei_501894.html
  Dar şi scandalul cu tehno-românca care este reprezentantă a Fmi! ”’Scandal imens în Grecia: O româncă, șefa misiunii FMI, implicată în WikiLeaks”’http://www.stiripesurse.ro/scandal-imens-in-grecia-o-romanca-efa-misiunii-fmi-implicata-in-wikileaks_989159.html
  De fapt ce înseamnă tehnocrat în viziunea UE ?
  Doar măsuri distrugătoare pentru orice ţară!
  Se întîmplă altceva la noi?

 2. Dar voi de ce nu puneţi moţiune de cenzură pnl-iştilor? V-aţi obişnuit doar să vă plîngeţi şi să aruncaţi vina pe alţii?
  **Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deţine 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609…**
  Dar niciunul nu e pe limba lui chetroasă plină de ură şi violenţă!

 3. si mai spunetii lui Bogdan Chiriac, ca se batea in piept int-o seara ca bugetarilor li sa marit salariul cu 25%,daca tot iti da Antena niste bani ,vino documentat,sanatatea si invatamantul o fi luat 25%,dar restul doar 10%.

Leave a Reply