Daca ma uit bine la numele persoanelor si companiilor din materialul de mai jos si iau in calcul reactia absolut isterica a oligarhilor Moscovei prin purtatorul de cuvant de la Kremlin, pare ca Panama Papers dezvaluie mecanismele mafiote ale plimbarilor de bani rusesti prin diferite vehicule via offshore.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/04/04/-panama-papers-putin-si-stabilitatea-rusiei-sunt-principala-tinta-a-dezinformarilor-acuza-kremlinul-14-42-45

Dmitri Peskov e nomenclaturistul pozat de jurnalisti cu un ceas de..600.000 Euro la mina !

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3183941/Anger-Russia-Vladimir-Putin-s-aide-seen-wearing-watch-worth-397-000-four-times-official-salary-wedding-photos-new-glamorous-ice-skater-wife.html

====================

Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România și a unor oligarhi, printre aceștia numărându-se miliardarul necunoscut din acționariatul Rafo Onești, legăturile sale cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană, oamenii-cheie din privatizarea Alro, modul în care Frank Timiș și-a început afacerile în România etc.

“Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas sau Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale. Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii”, menționează reprezentanții RISE Project.

Documentele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

“Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ?90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale. Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited, înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca, în afacerile demarate în România în 1997. În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale”, se precizează în articolul publicat de RISE Project.

Pe de altă parte, RISE Moldova publică primul set de documente obținut din scurgerea globală #PanamaPapers, care arată legăturile offshore ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

“Ion Sturza, ex-premier și politician moldovean s-a retras în 2002 din politică, devenind partenerul de afaceri al miliardarului român Dinu Patriciu, decedat în 2014, la acea vreme director general al Rompetrol Group, o societate petrolieră multinațională cu majoritatea activelor în România, Franța, dar și Ucraina, Georgia, Republica Moldova. Sturza a făcut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom și Novochimtrans, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din Statele Unite ale Americii și Germania”, explică jurnaliștii RISE Moldova.

Potrivit acestora, Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informațiile din registrul companiilor.

“După șapte ani de activitate, compania este lichidată. Decizia a fost luată la adunarea acționarilor din 2012, secretar al adunării fiind ales Ion Sturza, care a și semnat decizia de lichidare. Precizăm că Sturza este cel care a participat în 2007 la negocierea și vânzarea a 75% din capitalul Rompetrol Group către firma de stat kazahă KazMunaiGaz (KMG), iar în 2009, a celuilalt pachet de acțiuni de 25%. În urma acestei tranzacții, kazahii au obținut acces la două rafinării din România: Petromidia de la Marea Neagră și Vega din Ploiești, dar și a terminalului maritim Midia, din Năvodari”, mai precizează RISE Moldova.

Conform sursei citate, în 2009, când Rompetrol este preluat în totalitate de kazahi, Sturza pleacă din funcția de vicepreședinte și membru al Consiliului de administrație al Rompetrol Group și devine președinte al fondului investițional Fribourg Capital, o companie din Luxemburg, prin intermediul căruia a lansat mai multe afaceri în România și Republica Moldova.

Documentul mai vorbește și despre faptul că Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings. Printre fondatorii offshore-ului figura și Gunnar Nordsletten, fiului fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada anilor 2000-2008.

RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers. Materialul original a fost publicat de International Consortium of Investigative Journalism.

Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri — și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări — aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări.

Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore care ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.

Baza de date #PanamaPapers conține informații despre mai mult de 200.000 de entității offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informațiile sunt un amalgam de emailuri, copii după pașapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilități, formulare bancare și, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore, mentioneaza Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. Cumva ştie ceva Adrian Năstase? Poate-şi aminteşte măcar un moment din perioada lui ! Abia acum au început dezvăluirile din perioada despre care scriam şi pentru care mi-am luat-o intens! Sper şi vreau să vedem advărul(ceva am auzit acum 3 ani, în 2013, dar era prea multă muncă pentru translator din arabă şi engleza de neînţeles în română şi trebuia timp). De ce nu recunoaşte băsescu? N-o fi prost ca mine să se autodivulge la fel ca A. Năstase!
  Nu eu am organizat adunarea tuturor reprezentanţilor a cel puţin 5 de ţări pentru afaceri ! Nu eu eram în guvern sau să am funcţie în guvernul politico-afacerist !

  • Asta sa nu mai traim cu prejudecata ca noi suntem coruptii coruptilor si ai nostri sunt mai rau decat toti- de unde circul cu DNAul. Nu. In toate tarile inclusiv cele care ne dau noua lectii de dimineata pana seara sunt coruptii coruptilor. Diferenta intre noi si ei e ca ei mai fac ceva si pentru populatie de frica ca altfel ii matura de la putere, in schimb la noi se fura dublu si de catre ai nostri si de ai lor si nu mai ramane nimic cu care sa se faca ceva in Romania. Cat despre popor, poporul doarme in papuci si casca gura la circul anticoruptiei de la DNA.

   • @ochi ager, te simţi reprezentat de vreun politician de cînd este democraţia celor 26 ani?
    Nu am scris de DNA acum dar nici nu ocolesc subiectul tratat doar cu tevatură, circ şi scandal permanent!

 2. Firmele ,sau societatile offshore nu sunt ilegale in lumea civilizata ,de ex. presa spañola a dezvaluit ca si Messi , una dintre fiicele regelui si persoane publice (politicieni ) au societati acolo , iar procuratura s-a autosesizat si vor incepe investigatii in acest sens , pt. ca daca nu si-au indeplinit obligatiile fiscale fata de statul Español , atunci constitutiue delict si este tratat ca atare , nu ca in Romania unde statul este tras in piept iar armatele de anafisti cheltuie mai multi bani de la buget decat aduc !

 3. Scurse la Suddeutsche Zeitung… Nici un nume american pe lista, de asemenea nici un german nu e corupt. O copita lui Cameron ca vrea sa iasa de sub cizma EU. Nimeni nu se mai uita – in acest rastimp – cum face Germania alba/neagra cu migrantii vanzoliti de colo-colo si trimisi probabil si in Europe de Est cea docila.
  Pare evident ca serviciile germane sunt la originea leak-ului. Iar in spatele acestora sunt alte servicii, si mai mari (carora le-a fost intai ceruta opinia, Gott sei dank!).

 4. Nu ma intereseaza cati corupti au altii, ma intereseaza sa avem noi cati mai putini insa, se pare ca noi concuram cu succes alte “puteri” mondiale ale coruptilor si hotilor.
  Daca nu se furau in toti acesti ani averi incomensurabile din avutul statului roman, al cetatenilor, cu certitudine astazi Romania arata cu totul altfel.

 5. ce ma distreaza e ca documentele alea sunt din anii 70 incoace, ca din 200 000 de firme au gasit doar vreo 5-6 nume mai cunoscute si ca lasa impresia ca Putin are vreo treaba doar pentru ca sunt bagati citiva rusi cu care asta “se cunoaste”.
  Statele socialiste Franta si Germania sunt in cacat si intotdeauna altii sunt de vina, nu sistemul lor opresiv dpdv economic care a ajuns la final.

  Paradisuri fiscale? Ia sa vedem mai aproape… Ce ziceti de Olanda (pentru tranzactii, holdinguri), Lichtenstein (pentru holdinguri in real-estate), Luxemburg, Elvetia, Malta, Cipru, Gibraltar, Isle of Man (astea ultimele pentru orice), Irlanda (pentru corporate HQ), City of London (pentru financial assets si carry-trade)…

  Astept sa ne zica Ciolos de ce functionarii de la Bruxelles si de la FMI sunt scutiti de impozit pe venit (si declarare si plata) si de ce pentru ei exista o intreaga legislatie care nu le este aplicabila… se humeste imunitate…. prin legislatia data tot de ei, logic.
  Pina atunci, hai sa lansam tinte false, hai sa dam poporului o explicatie de ce merge treaba prost 🙂 poate ii mai pacalim si la alegerile de anul asta.
  Asta a fost si teoria bolsevicilor: saracii erau saraci pentru ca bogatii erau prea bogati. OK, au luat banii bogatilor, bogatii au devenit saraci si saracii au ramas saraci. Acum, dupa o suta de ani, de destepti ce suntem, hai sa facem la fel ca poate iese alt rezultat! Cit de imbecil sa fii ca sa crezi ca finalul va fi altfel?

 6. Trebuie sa recunoastem, pe parte mafiota, avem servicii si institutii ”redutabile”, suntem in top cu mapamondul! Ceva semnale de la servicii in toti acesti ani, redutabilii DNA, ANI, ANAF? Ei as, ” mucles”, blat perfect!Hai sa vedem ce zice si BNR, asa de curiozitate…cu sprvegherea finciara! Incepand de luni, se inchid toate OFF-Shores, asa s-a decis si, se returneza banii bancilor centrale!!!:)

 7. Radu, amintiti ca exemplu comparativ cu Islanda, cazul Biris, care cu off-shoruri nedeclarate si gasite de presa, este inca in functie iar prim-ministrul tehnocrat doar aproba….Ar trebui dupa acest efect Islanda, sa-si dea demisia si prim ministrul si cabinetul lui, caci au tolerat astfel de caz in guvern si au sfidat romanii in totalitatea lor.

Leave a Reply