Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat vineri că iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie este legitimă, iar din primăvară poată să fie supusă referendumului naţional – dată avansată şi de liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Vom discuta luni şi despre proiectul care se află în Parlament în acest moment pentru că orice iniţiativă legislativă făcută la iniţiativa cetăţenilor care reuşeşte să coaguleze un număr de peste 3 milioane de semnături este legitimă, îşi urmează calea parlamentară. Este în Senat, în acest moment, blocată în plen din lipsă de cvorum, sesiunea parlamentară s-a cam sistat la Senat, dar în opinia mea în primăvară poate fi deja o iniţiativă care să poată să fie supusă referendumului naţional”, a afirmat Alina Gorghiu, solicitată să spună care va fi poziţia PNL cu privire la iniţitiva de modificare a Constituţiei.

Ea a mai menţionat că în PNL sunt mai multe voci pe această temă, ”lucru care este firesc să se întâmple într-un partid liberal şi într-un partid care nu mimează democraţia”, adăugând că subiectul urmează să fie discutat luni la BPN.

”Poziţia mea este (..) că PNL susţine familia tradiţională. Este un punct cheie din programul de guvernare familia, măsurile care încurajează natalitatea, demografia, însă, evident, credem în egală măsură în forme de protecţie juridică pentru minorităţi, aşa cum Constituţia prevede”, a reiterat Gorghiu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că susţine organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei pe tema familiei în aprilie-mai 2017.

Pacea socială nu poate fi niciodată rezultatul unui vot de tip referendum, a declarat preşedintele Klaus Iohannis miercuri seara pe tema iniţiativei de revizuire a Constituţiei ce aparţine Coaliţiei pentru Familie, adăugând că ”a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”.

”Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste iniţiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi, dacă pacea socială în ţară se rupe nu există nici un câştigător, există numai perdanţi, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranţi”, a explicat Iohannis.

Proiectele vin în contextul în care iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei a primit raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului.

Potrivit articolului 151 din Constituţie, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, scrie Mediafax.

 

7 COMMENTS

 1. Să vedeţi câte modificări vor fi introduse pe lângă această iniţiativă de modificare a Constituţiei ! Australia a refuzat să accepte homo şi lesbi în Constituţia lor şi la noi s-a dat în prosteală? Iar ne mint că ni s-a impus? Bă fraierilor, minciuna cu impunerea nu ţine! Această metodă se utilizează când te au mulţi la mână ca ţară politic sau când ai o amendă uriaşă privind infracţiuni financiare cu urmări grave în marile ţări! La noi încă nu se pune problema aşa!
  Nu ştiu, dar parcă ceva nu este în regulă!

 2. Poate ca mai avem si alte multe puncte sensibile in Constitutie pe care sa le schimbam de ce sa nu facem un referendum pentru o noua Constitutie e clar ca cea veche nu permite nici macar revizuirea ei in anumite puncte importante.De ce clasa politica se tot ascunde de acest crunt adevar ?

 3. Și uite încă o temă de interes național chiar internațional pentru care aceleași partide de mizerii de 27 dde ani au distrus țara asta iar vor fi votați tot ei

 4. Pe de o parte e bine ca PSD si PNL sunt pentru referendum. Acum sa speram ca nu adauga un “rider” legat de regionalizare.

 5. Ce faci daca tu esti un mare tehnocrat, le ai cu democratie si cu jocurile cinstite si tehnicr, esti premierul Romaniei si afli, sa zicem caCompaniaTarom este falimentata grav, intern, de o companie low-cost care are zboruri (sa alegem la intamplare) de 7 ori mai ieftine spre Timisoara?!
  Pai f simplu: te dai om din popor, iei low-costul pana la Timisoara (din banii de buzunar pt ca functionarii de stat nu au voie cu low cost in romania, doar cu compania nationala, tren sau masina), te faci ca gasesti o neregularitate, gen ca aia in aer vand in eur (desi doar preturile sunt ineuro, poti plati f bine si in lei, whatever) si cand te dai jos ceri control la acea firma!!!
  Asta este modul tehnocrat de a scoate din faliment Tarom: sa moara vecinul si sa-i luam capra;)))
  Desigur, noi n-ar trebui sa ne prindem 😉

  • Intrebarea fireasca daca tot (fac pariu pe orice) si-a luat bilet din banii lui: era in campanie sau in delegatie? Ca daca era in delegatie nu i se deconteaza bileteke de low cost. Orice functionar public stie asta

 6. Eu nu cred ca Iohannis mai stie, dupa atatea drumuri la Miami ca sa joace tenis cineva, ce mai e aia “familie traditionala”, parol. Lui ii e teama doar sa nu para “tantalau”. Tot in ochii acelui cineva:)

Leave a Reply