Liberalii vor discuta luni stadiul fuziunii în teritoriu între fostul PNL şi fostul PDL, în condiţiile în care o singură filială mai trebuie să primească lider unic, prin numirea de la centru, o analiză urmând a se face pe marginea oportunităţii şefiei unice şi la nivel naţional, printr-un Congres, în toamnă, şi nu în 2017, cum era stabilit iniţial.

Varianta stabilirii unei conduceri unice şi la nivel naţional a fost lansată de secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, săptămâna aceasta, potrivit unor surse liberale, această ieşire având ca explicaţie nemulţumirile venite din partea unor lideri din teritoriu, privind modul de funcţionare al partidului, în formula cu co-preşedinţi.

Astfel, aceştia s-au plâns că în organizaţiile în care au existat conduceri bicefale, rezultatele la alegerile locale au fost slabe, astfel că se impune o accelerare a fuziunii, şi la nivelul conducerii centrale, în contextul apropierii alegerilor parlamentare din toamnă.

Cu toate acestea, sursele precizează că organizarea unui Congres, în următoarele luni, este puţin probabilă, pentru că ar trebui să fie susţinută de o majoritate cât mai mare a liderilor partidului din teritoriu. În plus, pentru că este o perioadă scurtă, de câteva luni, până la alegerile parlamentare, PNL ar putea pierde şansa de a se organiza pentru aceste alegeri, şi de a-şi stabili o strategie clară şi un mesaj unitar, în condiţiile în care s-au preocupa mai mult de alegerile interne.

Liberalii se tem şi de nemulţumirile din partea părţii perdante, care ar putea surveni în partid, în urma alegerii conducerii unice. În plus, în acest moment, conducerea partidului, formată din Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, va aproba lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare, în timp ce, în cazul unei conduceri unice, decizia va fi doar a preşedintelui ales.

De asemenea, PNL are în acest moment o mare problemă, pe care trebuie să o rezolve până la începutul campaniei electorale, şi anume găsirea unui premier cu care să poată merge în alegerile parlamentare şi care să promoveze programul de guvernare liberal.

Cum Dacian Cioloş le-a transmis celor de la PNL că nu doreşte să se înscrie într-un partid, şi că vrea să îşi finalizeze mandatul de premier, în calitate de tehnocrat, liberalii trebuie să decidă dacă susţinerea acestuia, fără implicarea premierului în campanie, poate aduce beneficii partidului, sau, din contră, le diminuează şansele de câştig.

Astfel, şansele ca un Congres să fie organizat până în alegerile parlamentare sunt mici, potrivit unor surse din partid, cel mai probabil, conduerea unică la nivel naţional urmând a se stabili după alegeri, prin vot, rezultatul scrutinului contând foarte mult în alegerea noului şef al partidului, scrie news.ro.

 

5 COMMENTS

 1. S’il vous plaît !
  Please!
  Să rămână Blaga zis buldogul !
  Hai cu PDL-ul care a băgat PNL-ul sub fusta pentru guvernare!
  🙂 🙂 Hai băieţii !

 2. Soluţia “co-preşedinţi” a fost cea mai proastă alegere a liberalilor. În situaţia în care se afla PDL-ul ar fi acceptat preşedinte din PNL şi prim-vicepreşedinte PDL. Astăzi, lucrurile sunt olecuţă mai complicate, având în vedere că la alegerile locale foştii pedeliştii au obţinut rezultate bune. Sunt curios cum se va vota şi cine va vota… Alegerea unui singur preşedinte este de salutat, dar pentru fostul PNL este cel mai prost moment. Nu-l înţeleg pe Călin Popescu Tăriceanu care continuă să respingă orice invitaţie. Alina Gorghiu a făcut suficienţi paşi în sensul ăsta, nu i se poate reproşa ceva. A făcut greşeli multe la conducerea PNL, dar cu privire la C.P. Tăriceanu nu a greşit, deşi a primit refuz după refuz. Dacă s-ar întoarce în PNL ar fi ales preşedinte fără discuţie şi nici nu s-ar mai pune problema viitorului premier liberal. M.I. Quintus este încă o voce puternică şi ar fi în stare să gestioneze situaţia. Cine l-ar refuza pe Senior? Fără acceptul său nu s-ar fi făcut fuziunea, asta este clar. De ce refuză revenirea în partid C.P. Tăriceanu? ALDE nu are viitor, să fim serioşi.C.P.Tăriceanu va avea soarta lui Crin Antonescu, dar cu menţiunea că acesta din urmă a ales să plece din politică. Păcat. Fuziunea PNL cu PDL + imaginea bună a lui C.P.Tăriceanu ar fi dat un partid puternic. Chiar foarte puternic.

  • Nu ati urmarit atitudine Alinutei la adresa lui Tariceanu ,de toata jena ,este incompatibil cu ce este acum la liberali .Sa mearga pe calea lui , ALDE chiar va reprezenta dreapta romaneasca .Pe parcursul dezvoltarii economice a Romaniei ,liberalismul va ocupa tot mai mult din politica romaneasca ,ALDE va fi o voce clara , puternica ,va creste in sondaje ,se va tine cont de acest partid.

Leave a Reply