Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că în urma deciziei CCR pe completurile de 3, care au fost declarate ilegale, că în acest moment România nu mai are Curte Constituțională. Orban a cerut demisia judecătorilor CCR care au votat în favoarea lui Liviu Dragnea.

”Este stupefiantă decizia de astăzi a Curții Constituționale referitoare la completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astăzi vedem rațiunea pentru care această decizie a fost amânată de patru ori, aparent în mod inexplicabil, rațiunea a fost aceea de a fi schimbată componența Curții Constituționale pentru a se realiza „majoritatea lui Dragnea”.

PSD a reușit prin politrucii pe care i-a instalat la Curtea Constituțională să obțină compromiterea acestei instituții fundamentale în orice democrație.

Practic, de astăzi, România a rămas fără Curte Constituțională, după ce fantoma lui Dragnea le-a șoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituție s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupților, un instrument politic de grațiere care operează în afara cadrului constituțional. Majoritatea conturată în Curtea Constituțională servește o agendă a răului, care este încarnată nu doar în Liviu Dragnea, ci în miile de alți Dragnea care populează PSD sau instituțiile publice infestate de acest partid.

Totul, după ce românii s-au exprimat în mod clar și răspicat împotriva oricăror forme de grațiere a corupților, prin Referendumul din 26 mai.

Astfel, de astăzi nu mai avem o Curte Constituțională a României, care să judece în funcție de Constituția țării, ci avem 5 cetățeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Acești indivizi se consideră deasupra voinței poporului român, deasupra Constituției și deasupra democrației.

Solicit în mod imperativ demisia de îndată a judecătorilor Curții Constituționale care au fost favorabili acestei decizii și, ulterior, revizuirea hotărârii de astăzi.

De asemenea, precizez că vom folosi toate pârghiile pe care le vom avea la dispoziție în momentul în care Partidul Național Liberal va prelua puterea pentru a readuce Curtea Constituțională în serviciul cetățeanului și în cadrul constituțional.

Totodată, fac apel către toți magistrații să își mențină integritatea, să nu cedeze indiferent de presiunile care se vor face la adresa lor și să-și mențină deciziile luate în mod echilibrat, imparțial și profesionist.”, susține Ludovic Orban.


USR înfierează judecătorii Curții Constituționale și arată că aceștia s-au transformat în actori politici aserviți PSD și lui Liviu Dragnea.

”Uniunea Salvați România constată că Justiția din România a primit o nouă și devastatoare lovitură, prin intermediul Curții Constituționale politizate, doar pentru ca infractori din partidele la putere să nu răspundă pentru faptele de corupție comise. Decizia de astăzi a Curții Constituționale, la sesizarea lui Florin Iordache, servitorul credincios al lui Liviu Dragnea, arată de ce este esențial pentru statul de drept și democrația din România să fie adoptată propunerea USR de reformare a CCR, prin introducerea condiției ca persoanele numite judecător constituțional să nu fi fost membru în vreun partid politic în ultimii nouă ani.

„Este o nouă decizie dintr-un șir mai lung de decizii care au arătat că actualii judecători ai Curții Constituționale au îndepărtat instituția de la rolul său fundamental de gardian al Constituției. În ultimii ani, CCR a fost transformată într-un jucător politic, într-un actor cheie pus în slujba intereselor PSD și ale lui Liviu Dragnea. Curtea, în componența sa actuală, a ajutat la dezincriminarea unor fapte de corupție, a limitat atribuțiile președintelui României și a tras concluzii despre ce dosare trebuiau procurorii să claseze. În speța de față, degeaba au fost aduse argumente potrivit cărora toți judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt specializați în materie de corupție. CCR, în actuala componență colorată politic, a decis să-i ajute pe toți infractorii judecați în ultimii 16 ani pentru fapte de corupție”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Semnele de întrebare cu privire la decizia de astăzi a CCR sunt cu atât mai mari din perspectiva celor trei sesizări adresate Curții de Justiție a Uniunii Europene de instanțe din România, sesizări legate de competența CCR de a face aprecieri și a lua decizii legate de modalitatea de compunere a completurilor de judecată. Judecătorii CCR au refuzat să amâne un verdict la sesizarea lui Florin Iordache până când se pronunță CJUE.

De decizia de astăzi a CCR ar putea beneficia toți cei judecați și condamnați pentru fapte de corupție de un complet de trei judecători în perioada 2003-2019. Pe listă se află Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, Darius Vâlcov, condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare cu executare, Viorel Hrebenciuc, condamnat în prima instanță la 2 ani de închisoare cu executare, Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, baronul de Constanța Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, Dan Șova și mulți alții.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată doar cât de fragile sunt progresele înregistrate în ultimii ani de România. O gașcă de infractori, cocoțată la putere prin înșelarea electoratului, distruge sistematic, de doi ani și jumătate, sistemul judiciar și lupta împotriva corupției, rescrie legile pentru a scăpa și pentru a putea continua să fure în liniște.

Sub guvernarea PSD-ALDE, infractorii au devenit acuzatori și vor să-i bage la pușcărie pe judecătorii și procurorii care îndrăznesc să îi tragă la răspundere. Sub guvernarea PSD-ALDE, România se îndepărtează tot mai mult de Europa și de valorile europene.”, arată USR.

6 COMMENTS

 1. Ia stati voi ba,gaunosilor,nitel,mai mult,in puscarie,INCERCATI PE PIELEA VOASTRA EXPERIENTA ASTA!Ati facut presiune ca descreieratii,ati vrut executie,militie politica,UITE CA NU MOR CAII CAND VOR CAINII!MARSH,MA LA MUNCA NU LA MISMASURI SECURISTE,CONTRACTE CU STATUL,BANI MURDARI VENITI DIN CANALE,GLOATA DE BEZMETICI,PDL,AICI DNA CHIAR ARE DE LUCRAT,USR,STRUTO-CAMILA ASTA,IN CARE DACA DESFACI CIOLOSHENIA RAMAN TOT NISTE TOLOMACI,PARDON “CHICHIRAI””VIJULESTI” CE NU VOR UMPLE UN STADION!DISPERATILOR,NU ATI REUSIT NIMIC,DRAGNIEA IESE!E UN FAPT DECIZIA CCR E SFANTA!

  • Nu e sfântă, a existat o decizie a CCR care s-a dovedit a fi neconstituțională (un judecător din SM dacă nu mă înșeală memoria a dovedit necostitutionalitatea). Decizia s-a reîntors la CCR și a fost anulată (filme cu proști)

 2. Nu înțeleg logica USR – PNL.
  1. Nu inculpații au decis ca ÎCCJ să nu respecte legea de compunere a completelor de 3.
  2. ÎCCJ nu a respectat legea (nu este abuz în serviciu?!)
  3. Dacă intervine prescripția faptelor vinovații sunt exclusivi judecătorii de la ÎCCJ care nu au respectat legea nu inculpații care s-au prezentat la fiecare termen de judecată și au decis să joace după regulile impuse de ÎCCJ.
  4. Judecătorii de la ÎCCJ mai sunt credibili? (dacă legea o aplică facultativ atunci decizia pe care o pronunță cu privire la vinovăția/nevinovăția unui inculpat nu poate fi pusă sub semnul întrebării)?

 3. Nu e suspect totusi ca s-a luat decizia cu majoritate slaba? Nu cu 8-1/7-2, ca Teodoroiu si Minea nu au vrut sa voteze inainte de condamnarea lui Dragnea si a fost nevoie de venirea lui Stan de la SS si de Deliorga din judetul lui Mazare? Ca Mona Pivniceru si Morar au votat impotriva?

  Ca balanta a inclinat-o Atilla numit de UDMR si acum vine guvernul PSD sa dea ordonanta de urgenta la ordonanta de urgenta ca au uitat o propunere UDMR la Codul Administrativ?

  Ca iar CCR se pronunta pe legalitate in loc de constitutionalitate? CCR trebuia sa spuna cel mult ca legea nu e constitutionala si sintagma “complet specializat in coruptie” e neclara! Ce e ala complet specializat in coruptie, a explicat cineva?

  • CCR a decis și că atribuțiile constituționale ale prim ministrului nu pot fi delegate,dar ale șefului Camerei deputaților da.

Leave a Reply