Politia : PNL a incalcat legea. Amenda, 10000 lei

Directorul general al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti Bogdan Berechet a anunţat, în şedinţa de marţi a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, că organizatorul Congresului PNL a fost amendat cu valoarea maximă prevăzută de lege şi anume 10.000 lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei la evenimentul care a avut loc sâmbătă la Romexpo. De asemenea, poliţiştii au cerut şi înregistrările video pentru a vedea care sunt participanţii la Congresul PNL care nu au respectat distanţarea socială şi purtatea obligatorie a măştii pe toată perioada Congresului.

„Cu privire la acest eveniment, la data de 25 septembrie, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă au fost înregistrate 17 apeluri prin care se semnala faptul că nu toţi participanţii păstrează distanţarea fizică, precum şi faptul că nu toţi participanţii au purtat pe toată durata Congresului masca de protecţie. (…) Din datele raportate, în urma verificării aspectelor semnalate prin intermediul acestor apeluri a fost aplicată o sancţiune contraveţională organizatorului Congresului pentru o faptă prevăzut de Legea 55/2020 cu cuantumul maxim prevăzut de hotărârea de Guvern. Această sancţiune a fost aplicată pentru că organizatorul nu s-a asigurat că sunt respectate condiţiile de distanţare fizică a participanţilor, prin aceea că la un moment dat, în realizarea procesului de vot, calea de acces spre cabinele de vot a fost aglomerată de o parte dintre cei prezenţi. De asemenea, sancţiunea contravenţională a fost aplicată organizatorului şi pentru faptul că acesta nu s-a asigurat că toţi participanţii poartă mască de protecţie pe toată perioada desfăşurări Congresului, lucru reliefat inclusiv în spaţiul public”, a afirmat Bogdan Berechet, marţi la audierea în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor.

Şeful Poliţiei Capitalei a mai spus că autorităţile vor viziona înregistrările video pentru a identifică toate persoanele care nu au respectat măsurile de protecţie şi prevenire a transmiterii COVID-19, scrie news.ro

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti nu a primit nicio sesizare referitoare la încălcarea regulilor la organizarea Congresului PNL de sâmbătă şi nu are nicio atribuţie în autorizarea unor astfel de evenimente sau în aplicarea de sancţiuni, a declarat, marţi, Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Oana Nicolescu a fost audiată la Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, la solicitarea deputaţilor PSD.

Alexandru Rafila, deputat PSD, a cerut explicaţii reprezentantei DSP în legătură cu verificările făcute de instituţie legate de desfăşurarea Congresului PNL.

“Bucureştiul este pe unul dintre primele locuri din ţară în ceea ce priveşte incidenţa cumulată şi presiunea foarte mare pe spitale în ceea ce priveşte internarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, respectiv în ATI, pune probleme foarte mari în Capitală şi limitează accesul pacienţilor cu alte patologii la servicii medicale din această cauză. Iar la sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat un eveniment politic – Congresul PNL. Noi am înţeles ca el a fost asimilat cu un eveniment cultural. (…) Ce a văzut toată lumea că verificarea statutului de persoană vaccinată sau testată nu a fost sistematică.(…) După care discutăm despre durata conferinţei, care a fost deosebit de lungă şi interacţiunile vizibile între persoane, unele persoane publice care nu au purtat mască au dus la o problemă de sănătate publică care este în responsabilitatea DSP”, a spus Rafila.

Oana Nicolescu a precizat că DSP Bucureşti nu a primit nicio sesizare în acest sens.

“DSP a Municipiului Bucureşti nu are în atribuţie avizarea, autorizarea, organizarea, desfăşurarea de evenimente, spectacole, concerte. La nivelul Direcţiei nu a fost înregistrată nicio solicitare privind organizarea evenimentului la care faceţi referire. De asemenea, ulterior, nu am primit nicio sesizare referitoare la încălcarea anumitor reguli. Având în vedere prevederile HG 932/2021 cu modificările şi completările ulterioare, DSP informează organizatorii ce obligaţii urmează să se realizeze în cadrul evenimentelor, spectacolelor, concertelor, dar acestea trebuie să se înscrie în HG. Motiv pentru care, din punct de vedere legal, nu avem nicio obligaţie vizavi de aceste evenimente. Nu suntem cei în măsură să dăm aceste sancţiuni. Inspectorii sanitari aplică sancţiuni numai persoanelor fizice care sunt angajaţii agentului economic verificat”, a afirmat Nicolescu.

Leave a Reply