Spioni britanici minori, uneori şi cu vârste sub 16 ani, colaborează cu poliţia şi serviciile secrete ale Marii Britanii pentru combaterea şi depistarea unor fapte precum cele legate de terorism, trafic cu droguri, infracţiuni comise cu violenţă şi chiar exploatarea sexuală a copiilor, relevă un raport parlamentar comentat vineri de AFP.

Respectivul raport a apărut la jumătatea acestei luni, în document fiind criticată o propunere a Ministerului de Interne britanic de a le prelungi minorilor spioni durata misiunilor de la o lună la patru luni, astfel apărând la suprafaţă această practică.

În opinia secretarului de stat pentru securitate, Ben Wallace, spionii minori sunt ‘vitali’ pentru activitatea de culegere de informaţii. ‘Întrucât tinerii sunt din ce în ce mai implicaţi, atât ca răufăcători cât şi ca victime în (…) terorism, violenţe de grup, trafic cu droguri şi exploatarea sexuală a copiilor, aceşti spioni minori pot fi tot mai utili pentru prevenirea sau acţiunea împotriva acestor acte’, explică responsabilul britanic, citat în raport.

‘Ar putea fi dificil de obţinut informaţii despre grupările infracţionale fără penetrarea acestor reţele de către tineri spioni sub acoperire’, argumentează mai departe acelaşi oficial.

El nu a precizat numărul minorilor pe care serviciile de securitate britanice îi folosesc în diverse misiuni, menţionând doar că ‘sunt foarte puţin numeroşi’.

Însă comitetul parlamentar se întreabă, în raportul său, ‘în ce măsură minorii pot fi folosiţi pentru acţiuni secrete de supraveghere’ şi îşi manifestă preocuparea faţă de propunerea guvernului de a le extinde durata misiunilor.

În schimb, guvernul invocă faptul că actuala procedură, care presupune prelungirea misiunii după fiecare lună, pune prea multă presiune pe aceşti agenţi să obţină rezultate rapid, scrie Agerpres.

 

6 COMMENTS

 1. In loc de atentia asta sporita asupra serviciilor britanice, mai bine ne-am intreba de ce SRI nu instrumenteaza riguros situatia unor indivizi ca Dide, Sandy, Bot si alte zeci (poate sute?) ca ei, indivizi a caror activitate risca sa arunce Romania in haos si anarhie.
  E limpede pentru oricine ca acesti indivizi, organizati, finantati, antrenati, au in spate niste forte care numai binele Romaniei nu-l vor! Si-atunci, de ce tac suspect serviciile romanesti, in loc sa furnizeze celor in drept sa ia masuri informatii complete despre ceea ce se intimpla si, mai ales, ceea ce se pregateste in back stage, astfel incit acesti indivizi si “dirijorii” din umbra sa fie anihilati si viata sociala si politica din Romania sa intre in normalitate?
  Aceste forte oculte, al caror numitor comun n-ar mira pe nimeni sa fie chiar marele prieten 🙂 al Romaniei, si-au mai facut simtita prezenta de-a lungul celor 29 de ani de la Marea Aplicatie din Decembrie, in momente cheie: 13 iunie ’90 (cind nu era picior de miner in Bucuresti, asa cum mincinos se incearca a se acredita, prin sintagma ticaloasa “mineriada din 13-15 iunie”), apoi alegerile prezidentiale din 2004, 2009 si 2014, ca si in momente de mai mica anvergura.
  Faptul ca aceste forte isi continua si azi activitatile antiromanesti ridica, intr-adevar, mari semne de intrebare cu privire la modul in care serviciile BRITANICE isi fac datoria ::)

  • Ei, cum de ce?
   Cine-și mazilește proprii agenți, mai ales când își fac bine treaba? Zâzania prinde bine „serviciilor”,(serviciilor cui?), pen-că principiul lor de bază e divide et impera. De la familie, pân-la națiune. Important e să fie gras susținuți de politică și buget, ocoliți și cocoliți de lege, liberi să umble cu șoalda și să se joace cu statul după bunul plac.

 2. Din punctul meu de vedere nu e nicio controversa, intotdeauna scopul scuza mijloacele, mai ales in domeniul acesta extrem de sensibil. In privinta exaltatilor anarhisti de la noi, este o problema care-si asteapta de foarte mult trimp rezolvarea.

 3. Eiiiiii,na! Chiar ii credeti!?! Ii antreneaza pentru viitor la actiuni in forta! Comandamentele si comandantii plus sponsorizarile,curg fara probleme! De ce vor sa iasa din UE? Sa isi faca programele cum vor ei fara sa depinda de nimeni!

 4. Ce securisti acoperiti au si astia…

  Cititi cartea : Sub Acoperire – Povestea adevarata a politiei secrete din Marea Britanie de Rob Evans si Paul Lewis ca e in librarii. (editura All)

 5. MI6 recurge de când se știe —de la Războiul 2 și tabăra de la Bletchley Park—la metode neortodoxe inspirate din literatura; acum au dat-o pe Sherlock Holmes și “trupele” lui de copii ai străzii, well, cuiva ii place Conan Doyle pe la sediul central. Interesant e faptul ca s-au prins ca “acoperiții”lor își umfla rezultatele ca sa-i stoarcă de cât mai mulți bani in scurtul timp cât sunt înrolați—asta dovedește ca șefii MI6 sunt mai deștepți decât șefii lui Kovesi, Portocala și compania și nu se lasă jefuiți ca Ponta, de exemplu, pentru rezultate care duc direct la achitări. Mi-e teama însă ca Parlamentul Majestății Sale nu va aprecia metodele” estetice” ale superiorilor lui James Bond—de etica nu vorbim, serviciile secrete nu se încurca cu de-alde astea și nici Parlamentul nu e naiv sa le ceara sa fie umani—pentru bunul motiv ca mărirea timpului de serviciu comandat la acoperitii respectivi înseamnă mărirea bugetului agenției care-i înrolează. Și dacă ceva enervează Parlamentul britanic pana la isterie, acel ceva e o cerere de bani suplimentari pentru o aventura “nesigura” și deja păguboasă (vezi afacerea Novichok in care serviciul s-a dovedit plin de “papagali”)—nici măcar marea lor Elisabeta 1 nu era in stare sa scoată fonduri de la parlament pentru pirații ei de casa, deși aia veneau cu “probe” solide in sprijinul expedițiilor “patriotice” in coloniile spaniole. Foarte interesant!

Leave a Reply