Ministrul polonez al apărării și oficiali militari americani au participat, marti, 21 martie, la o ceremonie de înființare a primei baze militare permanente a Armatei Americane pe Flancul Estic al NATO, pe fondul războiului din Ucraina vecină.

În Polonia sunt staționați peste 10.000 de militari americani. Ei aparțineau grupului de sprijin zonal Polonia, care a fost acum modernizat pentru a forma prima garnizoană a Armatei americane pe Flancul Estic al NATO – o decizie anunțată de președintele Joe Biden la Summitul NATO de anul trecut.

SUA au deja cinci baze permanente în Germania, una în Belgia și una în Italia.

„Apreciem foarte mult faptul că trupele americane sunt permanent în țara noastră”, a spus Blaszczak. „Este foarte important ca lumea occidentală să rămână unită”.

„Aceasta este o veste bună pentru securitatea Poloniei și a Flancului Estic al NATO”, a adăugat Blaszczak la ceremonia de la Poznan, vestul Poloniei. Cooperarea Poloniei cu SUA este „exemplară” și urmărește realizarea interoperabilității între forțele armate ale celor două țări, a mai spus el

Unele dintre trupele americane supraveghează sprijinul militar oferit Ucrainei de țările democratice.

Multe mii de militari americani au staționat ani de zile în Polonia impreuna cu alte națiuni pe Flancul Estic al NATO ca forță de descurajare, dar numărul și rolul lor au crescut semnificativ din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat în al doilea an.

Baza militara americana permanenta din Polonia are sediul în Camp Kosciuszko.

Urmatoarea baza militara americana permanenta pe Flancul Estic al NATO ar putea fi in Romania, la Mihail Kogalniceanu.

Asta daca Romania va fi suficient de persuasiva in relatia cu aliatul si partenerul strategic american.

In Romania se afla de 8 ani o baza americana permanenta cu participare militara redusa a Fortelor Navale SUA (aproximativ 200 militari) ce opereaza Scutul antiracheta de la Deveselu, trecut sub comanda operationala a NATO. Semnificatia strategica a Scutului de la Deveselu este insa unica pe Flancul Estic, inca din 2015. 

2 COMMENTS

 1. Enough is enough ! – Propaganda si de o parte si de alta, e stiut ca adevarul e undeva pitit ,coplesit de propaganda, dar cind se adauga si minciuni chiar ca totul devine intolerabil.
  Ieri seara pe DIGI24 era invitat un colonel Dr. in stiinte militare etc.etc., nu stiu exact numele, e cel mai tinar, e colonel printre generalii invitati ficsi la DVS. ,A3.
  Ultima enormitate este afirmatia acestui “pregatit si informat” colonel, nu comentez profesionalitatea: munitiile cu Uraniu saracit nu fac rau , s-au facut studii si nu a reiesit nimic grav cind au fost folosite.
  Ei bine stim ca au fost folosite pentru prima oara in Razboiul din Golf 1991, dupa care NATO le-a folosit in razboiul din fosta Jugoslavie, in Bosnia 1995 si Kosovo 1999.
  La momentul respectiv sefa tribunalului penal International. ce se ocupa de crimele de razboi de atunci, afirma ca folosirea muniiitlor cu uraniu saracit putea fi considerat fara probleme ” crima de razboi”.
  De atunci incoace au fost mereu controversate. Cum sa vii sa spui ca nu e nimic rau cind au fost inregistrati 366 militari Italieni morti si alti 7500 militari italieni bolnavi de tot felul de patologii dupa “misiunile umanitare”. Definitia “umanitar” nu-mi apartine.
  Bolile de care pe care le aveau erau de natura prevalet canceroasa, cu predilectie LINFOM HODGKIN o forma tumorala leucemica.
  Nu vorbesc de munitii pentru ca evident le cunoasteti dar sa faci afirmatii de acest gen mi se pare cel putin deplasat. Evident daca aceste munitii donate UKR de catre UK vor fi folosite impotriva soldatilor rusi e OK, poate fi benefic ceva in ele.
  Detestabile aceste iesiri, mai bine tacea precum mai bine tacea si vice ministra lui Ben Wallace, Baroneasa (alta baroneasa razboinica) Annabel Goldie stupid cow!

Leave a Reply