Home Articole Polonia vrea impozite pe banci si supermarketuri. Romania ce vrea?

Polonia vrea impozite pe banci si supermarketuri. Romania ce vrea?

2335
14
SHARE

Dupa discutia interesanta de aseara cu Ilie Serbanescu si ministrul finantelor Eugen Teodorovici, vazand si informatia de mai jos, ma intreb : Romania ce vrea sa faca pentru a stimula incasarile de la bugetul de stat? Bancile fac profituri frumoase, supermarketurile la fel. Poate ideea Poloniei ne inspira si pe noi…

=====================

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), care potrivit unui sondaj de opinie a câştigat alegerile de duminică, vrea să impună în 2016 o taxă pe activele bancare, de 0,39%, a declarat principalul expert economic al formaţiunii politice, Zbigniew Kuzmiuk, transmite Reuters.

Potrivit sondajului efectuat de IPSOS, PiS a obţinut 242 din cele 460 de locuri din Parlament, cel mai bun scor înregistrat de un partid de la căderea comunismului în Polonia, în 1989, înlăturând de la putere Platforma Civică, după opt ani.

“Una dintre primele decizii economice ale noului guvern va fi un amendament la bugetul anului viitor. Deficitul bugetului general va fi de sub 3% din PIB”, a declarat Kuzmiuk.

Analiştii anticipează că Zbigniew Kuzmiuk va avea un rol major în noile politici economice ale guvernului.

“Dorim, probabil în ianuarie 2016, să introducem două taxe importante pentru noi, între care o taxă pe activele băncilor, de 0,39%, şi o taxă pentru supermarketuri”, a explicat economistul.

PiS a anunţat înainte de alegeri că vrea ca banca centrală a Poloniei să lanseze un program de credite ieftine, de 350 de miliarde de zloţi (90,72 miliarde de dolari), respectiv 20% din PIB, pe parcursul a şase ani.

Propunerea a fost criticată de unii reprezentanţi ai băncii centrale şi de experţi economici, care o consideră o încălcare a independenţei instituţiei financiare.

“Vom discuta propunerea cu banca centrală, îi respectăm independenţa, dar astăzi toate instituţiile trebuie să susţină creşterea economică”, a spus Kuzmiuk.

Mandatele a nouă din 10 oficiali ai băncii centrale expiră anul viitor. Asta înseamnă că, dacă rezultatele oficiale ale alegerilor vor confirma datele din sondaje, PiS va stabili componenţa noului consiliu al băncii centrale.

Analiştii consideră că victoria PiS, care, potrivit sondajelor de opinie, va putea guverna fără un partener de coaliţie, este negativă pentru zlot şi perspectivele economice ale Poloniei.

“Se pare că PiS va pune în aplicare principalele prevederi ale planului său, taxa pe bănci, taxa pe supermarketuri şi conversia creditelor în franci elveţieni în monedă locală. Aceste măsuri vor avea un efect negativ asupra climatului de investiţii din Polonia?, a declarat Jakub Borowski, economist şef la Credit Agricole în Varşovia.

PiS vrea ca băncile să suporte cea mai mare parte a costului conversiei creditelor în valută în monedă locală.

Zlotul este în scădere cu 0,1%, la 4,2611 unităţi pentru un euro, la bursa din Varşovia.

14 COMMENTS

 1. MAFIA ponta-basescu-iohanis vrea impozite triplate pe saracie si micile afaceri ca sa salveze mafia monopolurilor corporatiste

 2. eu as zice altceva: companiile astea mari au bugete de implicare social-culturala-locala, care de multe ori sunt nefolosite. sa fie obligate sa contribuie la dezvoltarea locala. de la parcarile supermarketurilor care ar putea fi folosite gratuit de localnici , la dotari in educatie si sanatate. se pot gasi forme directe, imediate.

  aveti si voi o stire in acest sens:
  http://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/fundatia-vodafone-romania-investeste-300-000-euro-in-dotarea-unitatii-de-primiri-urgente-a-320782.html

 3. daca ai obliga companiile mari sa iti doteze cu aparatura medicala niste unitati sanitare de la sate, sau niste scoli direct , nu prin intermediarul hot numit stat, sau pe problem de mediu cum ar fi impaduririle, ar fi rezultate foarte bune.

 4. Taxarea supermarket-urilor a fost o idee pe care am avut-o si eu, acum o vad lansată public. Oricine face bani multi in tara asta, dar multi, trebuie sa fie impozitat mai mult! E clar sa te gandesti ca o posibila impozitare ar reveni tot in seama clientului, inclusa in pretul produsului de pe raft sau bancar…De aceea, trebuie gandit cumva ca acest impozit sa nu poata fi platit de client…o taxa in plus pe care să o suporte pe langa alte multe taxe si impozite. Deși e greu sa cred ca factorii de decizie, guvernul etc. vor da dovada de asa patriotism incat sa nu se moaie la presiunea cartelurilor bancilor si supermarketurilor. Intotdeauna se poate la altii si la noi nu…conducatorii nostri sunt slabi, poate pentru ca sunt santajabili, dispusi la compromis, spaga și tradare a intereselor nationale și ale poporului. O vom duce bine cand vom avea politicieni care sa pota sa spuna nu numai ,,DA!,, , dar și ,,Sictir!,, , cand vor asculta vocea poporului si vor lua decizii in functie de vointa acestuia și nu decizii personale, numai pentru a fi ,,copii ascultatori,, . Guvernare buna…in statistici? … prin pensii si salarii crescute…din ce bani? Din banii de investitii, impozite suplimentare sau marite, imprumuturi externe? S-a taiat panglica la vreo fabrica de nasturi, de chibrituri?…Unde e productia tarii? Ce mai producem noi? Base-Boc nu a facut autostrazi…A facut Ponta? Padurile nu se mai fura? Terenul arabil – un bun strategic – 40% apartine strainilor! Nici o tara UE nu are conditiile de vanzarea a acestor terenuri asa de simple, inclusiv Polonia…Pamantul pentru care si-au varsat sangele stramosii nostri indepartati și foarte apropiati, bunici si strabunici, a fost vandut parcela cu parcela strainilor…Se restituie sate urmasilor unor grofi, latifundii intregi – desi Romania a despagubit cu tone de aur Ungaria (100-600 tone aur), dupa 1930…De fapt tara nostra aproape ca nu mai este a nostra – in stilul asta o sa ramanem doar cu fasia de pe linia de granita! Ce se face? Nimic! Acestea sunt subiecte de discutie importante, care ar trebui tocate la TV zilnic pana Guvernul va lua o atitudine ferma, corecta și in interesul țării…

 5. Şi la noi ”parşivii” aleşi încasează banii în plic şi obligă poporul să treacă banii prin bănci, cînd costurile cresc încît îţi nu rămîi cu minim pe economie pentru a beneficia de drepturile ce ţi se cuvin ca”ajutor”. La polonezi găseşti mai mulţi ”creori” de îşi impun reformele în favoarea poporului pe cînd la noi ”se impune controlul din străinătate”, de parcă acest popor este angajat de străini şi în străinătate, nu în România de români !

 6. Pai cu taxe noi,mariri de taxe si impozite,taieri de pensii si salarii, sa tot faci “politica”,la asa ceva nu-i nevoie de prea multa inteligenta.Indiferent de forma implementarii lor,taxele si impozitele se duc pe buzunarul beneficiarul final al serviciilor sau marfurilor care este populatia.Deci asta nu-i de lauda in niciun caz.In economia de piata nivelul preturilor,micsorarea lor, echilibrarea lor cu veniturile majoritatii depind in principal de concurenta adevarata,de pretul resurselor si de nivelul taxelor.Deci cu ce se compenseaza taxele noi, sau mariri de taxe si impozite, astfel incat sa nu creasca preturile?

  • Vrei sa spui “bisericile”.Nu se pot impozita pentru ca ele nu sunt firme,si daca ar fi, ar trebui sa nu fie monopoluri ci firme care sa se concureze intre ele,iar atunci ar reincepe o batalie si mai dura intre biserici si credinte pentru “clienti” si astfel s-ar ajunge la razboaie religioase mult mai mari decat au fost si sunt cateva si acum.Atragerea de prozeliti este si asa destul de dura chiar daca nu este la vedere.Terenul religios oricum este foarte minat ca sa se faca experiente noi pe el.

 7. Polonezii,prin alegerea facuta acum ,cred ca s-au cam saturat de bine.Prea le mersese teaba bine pana acum si au vrut si ei o “schimbare”.

 8. gindirea comunista nu dispare usor… singura preocupare a lor e cum sa maresca un impozit, cum sa bage altul
  statul, guvernul, alesii, hotarasc cit iti lasa; totul e al lor, ei hotarasc cit iau si cit lasa, ei hotarasc ce fac cu proprietatea privata, cum o impart…
  nu ad diferenta intre a fura de la unul cu legea in spate si a fura de la altul, pe strada, fara para anul legii. Fapta e la fel, motivatia e la fel (ca ala are mai mult, asa ca eu am dreptul sa-i iau). Fata de comuna primitiva, in care ti se administra si o ghioaga in cap cind erai praduit, nu vad diferenta de esenta
  Si unii se bucura, unii aproba…

 9. Situaţia din Polonia nu este aceeaşi ca la noi. Este suficient să ne uităm pe indicatorii prezentaţi public! Pentru început, la noi în ţară ar trebui să se acorde mai multă atenţie ocupării forţei de muncă în agricultură şi să se aplice nişte modele de dezvoltare dovedite că au succes, pentru că zonele rurale sunt în regres, se apropie de Evul Mediu. Dacă nu impulsionezi producţia degeaba taxezi instituţiile care plimbă banii şi vând puţinele produse. Ne tăiem craca cu ferăstrăul mare!

Leave a Reply