Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook :
10 INTREBARI FUNDAMENTALE PENTRU VIITORUL ECONOMIC SI SOCIAL AL ROMANIEI!
In calitate de prim-ministru al Guvernului care a conceput si promovat proiectul noului Cod Fiscal consider ca toate partidele politice parlamentare au datoria (inainte sau in timpul dezabaterii care incepe maine in Parlament) sa raspunda opiniei publice la 10 intrebari legitime si utile :
1. Considera ca noul Cod Fiscal propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decat cel aflat acum in vigoare? Ajuta economia romaneasca sa se dezvolte in continuare, pastrand si crescand numarul de locuri de munca, platind salarii mai decente, achitand taxe mai mici si mai putine (sprijinind efortul autoritatilor de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale)? Daca nu sunt de acord cu aceste afirmatii de ce voteaza pentru?
2. Cand au votat in unanimitate Codul Fiscal au stiut ce voteaza? Au citit textul, specialistii lor au inteles prevederile si consecintele? Daca da, de ce unele partide au considerat dupa vot si dupa trimiterea la reexaminare ca noul Cod Fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?
3. De ce reprezentantii PNL/PDL au depus un amendament privind scaderea cotei generale de TVA de la 20% (propunerea Guvernului) la 19% si chiar au conditionat votul pozitiv de acceptarea acestui amendament? Au avut calcule de impact sau a fost o simpla propunere electoralista si populista? Daca era o propunere buna de ce au solicitat acum sa se revina la varianta Guvernului de 20%?
4. Care a fost impactul estimat al cresterii TVA de la 19% la 24% si al taierilor de salarii si ajutoare sociale din 2010? Care dintre partidele actuale considera si acum ca a fost corecta si utila viziunea economica a guvernarii PDL de atunci cand sute de mii de firme au dat faliment, s-au pierdut peste 170.000 de locuri de munca stabile, s-a redus cu 0,5 puncte procentuale potentialul economic, a avut loc o cadere economica drastica, a explodat evaziunea fiscala, rata inflatiei s-a dublat fata de 2009, iar puterea de cumparare a scazut dramatic chiar cu 40% in cazul profesorilor, medicilor si a categoriilor sociale cu venituri reduse?
5. Care este opinia partidelor politice actuale – Romania ar trebui sa renegocieze tintele de deficit bugetar ESA mai mici de 1% din PIB prevazute in actualul Medium Term Objective sau sa tina cura de slabire (austeritate) si sa acumuleze deficite de dezvoltare? Sau ar fi mai bine tintirea unor deficite bugetare ESA in jurul a 2% din PIB si astfel sa se accelereze procesul de convergenta fata de media UE28?
6. De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 – 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB, iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d., ar fi cu toate sustenabile?
7. Stiu partidele politice ca 2014 a fost primul an din ultimii 12 cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus)? Este nevoie in continuare de austeritate sau de masuri de crestere economica si noi locuri de munca ? (o dezbatere ideologica fundamentala azi in cadrul Uniunii Europene).
8. Stiu Partidele politice ca in 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare alaturi de Olanda, Germania, Danemarca si Austria? Si ca a avut un deficit bugetar MAI MIC decat cel prevazut in acordurile cu FMI/CE/BM ? Este bine sa pastram aceasta situatie sau sa cheltuim mai mult din banii nostri pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai?
9. Doresc partidele politice un nou Acord Stand By cu Fondul Monetar International stiind ca Romania indeplineste criteriile de calificare pentru pentru un alt tip de Acord – accesarea unei Linii de Credit Flexibile (avand conditii macroeconomice similare cu ale Poloniei)?
10. Considera partidele politice ca actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei este sau nu afectat de crize si scandaluri politice avand ca pretext masuri economice? Sau de inconsecvente legislative absolut ridicole (de felul „votam in unanimitate Codul Fiscal si dupa o luna anuntam ca este gresit si nu il mai sustinem”)? Este necesar si se poate incheia un acord politic pentru dezvoltare economica si cresterea nivelui de trai (care sa cuprinda cel putin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul si pensia medie, modul de finantare in educatie si sanatate) – asa cum s-a facut pentru Aparare?
Astept si eu si toti cetatenii acestei tari raspunsurile partidelor politice parlamentare la aceste intrebari clare si importante care definesc politicile publice in domeniul economic social! Cine nu raspunde (daca va fi cineva) este evident ca de fapt habar nu are ce sa faca cu economia si viata de zi cu zi a acestei tari!

18 COMMENTS

  1. Nici cetatenii si nici politicienii nu stiu cum e mai bine. Unii considera ca daca s-au recuperat veniturile salariale pierdute in anii trecuti, redresarea asistentei medicale si redeschiderea spitalelor inchise, relansarea fiscala si a economiei nu este un fapt imbucurator.
    Foarte multi plang dupa vremurile recent apuse ale basismului care inca se manifesta pregnant in comportamentul multora. Asa e si cu Codul Fiscal unii il considera nepotrivit altii il accepta.

  2. F amuzant. Asta e pe modelul hoțul striga hoții :))). Întreg parlament al româniei e plin de razgandaci, dar toți. Ponta e șeful razgandacilor. Am ras f mult la titlul articolului. Ponta ăl mai catolic decât Papa :)))))

  3. S-a văzut şi se vede clar comportamentul ”sporiţilor de a hărţui prin aberaţii pentru a ajunge la ciolan”. Are dreptate Ponta s-au contrazis în formele de comunicare(una făcusese şi alta arătau prin vorbe) în emisiuni fără să-şi dea seama ciolănarii! Orice om de bunsimţ putea să-şi dea seama!
    Nu e vorba de acoperirea acestui subiect dar vreau să răspundă serios la unele întrebări:
    1. de ce s-au aruncat ei-politicienii ”înainte la plăcinte” cu mărirea salariilor totul deodată şi deîndată pe ascuns, salarii deja grase bazate pe afaceri ascunse cînd de fapt sunt tot corupţi şi coruptibili că s-au obişnuit???(ştiţi cum e: dacă n-am furat ceva azi, îmi rup nasturele de la haină şi-l bag în buzunar)
    2. de ce i-au pus pe ultima linie de trai-mărire salarii şi doar dacă sunt bani la buget şi strict în mai multe tranşe pe cei care muncesc cu adevărat??? ”la război înapoi”
    3. nu vă daţi seama că voi cădeţi în capcana voastră chiar dacă e unanim votat totul???
    4.Hello! caută un om-doi cu care să vorbeşti şi care să-ţi spună ceea ce trebuie să faci, din rîndul oamenilor de rînd ca să ieşiţi din rahatul în care aţi intrat singuri şi în ultima perioadă cu ajutorul unanimităţii votante(ciolănarii). Sincer, nu vă văd bine cel puţin cu legile din ultima perioadă(penalii apar iar pe liste şi după ce vor cîştiga vor fi arestaţi fără nicio problemă100%)! Liniştea va dispărea iar şi descurajarea va fi uriaşă încît veţi fi înlocuit cu distrugătorii!

  4. Sper ca de acum inainte dl Ponta sa redevina in forta cu adevarat Prim Ministru!!! Personal, astept sa ia o atitudine ferma si in alte probleme care dor: cazul Rarinca de exemplu.

  5. inainte de raspunsuri sa radem : “In calitate de prim-ministru al Guvernului care a conceput si promovat proiectul noului Cod Fiscal ” :)))))))))))))) de promovat, l-a promovat prost si fara succes , ca un tehnocrat de succes ce e. asta a intrat in guvern si numara pe degete.

    cine il opreste pe tehnocratul asta de spiru haret sa faca investitii ? are o autostrada care se prabuseste. sa-i puna doua propteli sa nu cada din excedentele alea.

  6. nu conteaza ce intrebari pune acum. cu ajutorul interesului national a pierdut initiativa politica si joaca dupa cum ii canta pedlistii acum. si nici dragnea nu prea este de dat la o parte! psd-ul iar o sa iasa pe locul doi cand alerga aproape singur!

  7. D-le Tudor, pe mine ma surprinde MULT faptul ca in spatiul media nu se discuta deloc urmatoarea ipoteza privind aceasta resupunere la vot a Codului Fiscal. Acest asa-zis compromis electoral este una din cele mai scarboase intelegeri transpartinice. Nicidecum nu i se poate spune o negociere.
    Stiti cum suna aceasta intelegere?
    “Nu reduceti voi (PSD) totul acum ca sa ne ramana si noua (PNL) ceva de redus, macar alea doua taxe” (cu care s-a facut atat de multa valva la vremea introducerii lor).
    E foarte posibil ca PNL sa vina la guvernare in 2016 si sa se cheme ca fac si ei ceva, ca reduc si ei taxe, ca reduc TVA si mai mai mult, ca iau si ei masuri liberale.
    Te uiti in urma 25 ani si cu greu gasesti ceva mai mizerabil. Sa conditionezi prima votare a Codului Fiscal de scaderea TVA la 19% in loc de 20% cat propusese Guvernul si sa te rasucesti apoi sa conditionezi votarea de scaderea exact invers la 20% in loc de 19% cat deja votasera este summum de ipocrizie, politicianism, populism, orice altceva rau se poate adauga aici. Inchipuiti-va pe Alinutza ca Lenutza, pe Buldog, pe Predoiu fereasca-ne Dumnezeu, cum vor vitupera pe la televizor ca au facut dreptate, ca au scos infama acciza pe carburant si ca au taiat stalpii cu taxa cu tot. Ti se intoarce stomacul pe dos de ce sunt in stare.

  8. Cît de cretin să fii ca să nu înţelegi că COMUNICAREA şi COLABORAREA sînt baza a tuturor reformelor şi a legilor???
    Dacă nu există COMUNICARE şi COLABORARE toate se duc de rîpă!
    Toul se transformă în haos şi violenţă!
    ASTA SE VREA???
    Nu vedeţi că hărţuiala e la cote alarmante mai ales de cînd se ascultă telefoanele şi procurorii sunt pe felie? Nu mai spun de reacţia apărătorilor libertăţii de orice cît sînt de învrăjbiţi împotriva poporului!
    Apropo de legea cu şpaga: plătim asigurări de sănătate prin procentul din salarii şi pensii, mai plătim şi prin card un procent şi minune, mai plătim şi medicul specialist ca să nu stai la rînd să fii vindecat! Mulţumim: moarte lentă şi sigură! Oare nu ar fi bine să trecem pe naturiste că pămîntul acestei ţări încă are resurse de vindecare prin naturiste şi să se spele pe cap politicienii cu medicii şi tratamentul impus prin liste medicilor, tratament care nu prea vindecă nicio boală şi în plus încă pe liste sînt medicamente pentru prescriere care sînt interzise şi medicii sînt obligaţi să le scrie pe reţete!!!
    ”ÎNGROZITOR! SĂNĂTATEA OMULUI ESTE O AFACERE FINANCIARĂ PROSPERĂ ŞI NEVINDECABILĂ!”

  9. Un ”sikktir” vouă care-l pupaţi şi nu vreţi să acceptaţi adevărul! Cu timpul toate vor ieşi la iveală! ”INVESTIGAŢIE: Iohannis a ‘uitat’ să declare 115.000 de euro din chirii”http://www.stiripesurse.ro/investigatie-iohannis-a-uitat-sa-declare-115-000-de-euro-din-chirii_965008.htm
    ANCHETĂ : http://www.riseproject.ro/articol/averea-familiei-iohannis-rentele-nedeclarate/
    O să vi se pună pe suflet şi o să crăpaţi ”moliilor” de oftică!

  10. hopa. pai nici psd-ul nu stie ce a votat, pentru ca dragnea a amanat dezbaterea si vrea consultari cu ministrul muncii si cel al finantelor. pai nu e bine sa areti cu degetul si la voi la psd e la fel de mare haos.

  11. O fi bine, o fi rău domnule Ponta cu legea salarizării!?
    E ADEVĂRAT DOMNULE PONTA???
    *Declaraţia de avere a lui Alexandru Florian, din care aflăm că doar salariul anual primit de la buget este cu mult peste 80.000 de RON ca director al Institutului „Elie Wiesel”, aflat în subordinea Guvernului României, venitul său total fiind de 170.249 RON anual!Universitatea „Dimitrie Cantemir”, de unde primeşte anual 29.838 RON ca profesor,
    – Institutul de Economie Agrară, de unde încasează 37.851 RON pe an fiind cercetător ştiinţific II,
    – Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, de unde ia încă 7.398 RON ca profesor asociat,
    – Institutul de Antropologie, de unde mai ia 8.520 RON ca expert,
    – Asociaţia Rom. „V. Madgearu”, de unde încasează 5.028 RON ca expert.
    1. în anul 2013, salariul lui anual a fost de 43.248 RON, iar în 2014 salariul lui aproape s-a dublat, ajungînd la 81.614 RON, fiind mult mai mare decît salariul prim-ministrului!Şi sînt multe întrebări:
    – ce treabă are Alexandru Florian cu Agronomia şi Medicina Veterinară ca să fie profesor asociat la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară?
    – ce competenţe l-au recomandat pe Alexandru Florian pentru a fi şi „cercetător ştiinţific” în cadrul Institutului de Economie Agrară?
    – pe ce bază o fi fost recrutat în calitate de „cercetător ştiinţific” şi la Institutul de Antropologie?
    – cînd are timp să desfăşoare toate aceste activităţi, căci doar nu şi-a dovedit ubicuitatea?
    – cu ce-şi probează pregătirea profesională pentru a le desfăşura simultan pe toate?
    *http://www.cotidianul.ro/alexandru-florian-are-un-salariu-de-81614-ron-pe-an-de-la-guvernul-ponta-266933/
    Recomand articolul pentru cei care vor să ştie cum sînt plătiţi muncitorii şi numiţii sau menţinuţii în funcţii!!!

  12. Cum adică”Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie.”??? Dar vouă nu vă e ruşine de voi şi cu voi băi nemernicilor! Cum adică noi mîncăm, plătim datoriile la stat, medicamente, consultaţii medicale, necesarul pentru copii la şcoală peste 2 luni că luna viitoare sunt negocierile şi nu se ştie dacă se vor rezolva??? Bă scîrbelor(scuze: m-au enervat rău!) Ioiii frate! ei au totul deîndată şi obligă poporul să sufere că aşa vor ei! Nu cumva trebuie să se iasă cu parul ca să vă ologească??? Nu cumva profitaţi de bunătatea acestui popor, de liniştea, de armonia pe care fiecare o caută şi voi distrugeţi totul??? Bă neghiobilor,(scuze Radu) i-aţi întrecut şi pe cocalari chiar şi pe manelişti cu comportamentul vostru josnic şi mizerabil!!! Bă”animalelor” nici pînă în ziua de azi nu le-aţi dat cadrelor didactice banii pe corectarea la bacalaureat şi nici recuperările din hotărîri judecătoreşti, toate aruncate în spatele primarilor sau primăriilor!!! Nu cumva vă declaraţi toţi tehnicieni politici precum Ponta şi la alegeri vă băgaţi deîndată pe listele impuse??? Începe să-mi fie scîrbă de ”porcarii” care mănîncă r.h.t non-stop deşi se dau doctori docenţi sau rectori universitari ori profesor doctor, plini de diplome de parcă le-au găsit la promoţie în supermarket sau cadouri cu ocazia unei sărbători!!! Bine că lu’ ăla de la institutul „Elie Wiesel” îi daţi bani cu sacul la fel şi vouă leneşilor chiulangii!!!

  13. la antena 3 in emisiunea lui ursu apare penelistul pieleanu cu informatii despre un sondaj telefonic in perioada 15-23 august cu vreo 800 mde intervievati( parca 1000 era limita minima)m si eroare de 3,46%. pe langa pupincurismul la adresa natafletului prezidential pe care il protapeste de voie de nevoie la vreo 61% tovarasul pieleanu in deontologia lui “proverbiala” ne anunta senin ca pesedeul depaseste semnificativ partidul basisto-penelisto-johannnist. si ce sa vezi nu vrea sa arate plansa cu partidele pentru ca: ” Am o rezervă, pentru că am cules datele în luna august, și evit să îmi asum public…”. pai bine bai nesimtitule( si imi asum dragalasenia fata de acest penelist) candil pupi in cur pe johannis nu eziti? adica la partide nu e bine ca e pesedeul peste peneleul basist dar la johannis nu mai e valabila ezitarea? m-am cam saturat de “deontologii” astia pupincuristi care umplu ecranele tv gen b chireac sau pieleanu. oare antena 3 e de acord cu “deontologia” acestui sociolog? acum cateva luni acelalsi sociolog in emisiunea lui gadea prezenta un sondaj in care aparea fondatorul trustului pe locuri fruntase la incredere si ce sa vezi in barometrul publicat de avangarde a 2 a zi nu aparea???!!!! pai bine bai “deontologule” pieleanu nu iti e rusine sa minti? chiar nu intelegi ca poti fi prins usor chiar prin actele publicate de tine? ce sa mai zic de “foca” umflata chireac? baiatul generalului de securitate, ghidul ont care dadea rapoarte scrise tatalui, cel dat afara de la gandul pentru magariile facute prin afacerile cu statul, individul care se ocupa alaturi de puscariasul srs si el fost informator dovedit al securitatii cu santajul, vrea sa fie formator de opinie pupand la greu curul prezidential si ramanad alaturi de sclerozatul narcisist vanghelion singurii care mai cer din minut in minut demisia lui ponta la orice subiect. si astia si altii ca ei invadeaza ecranele tv zi de zi de dimineata pana seara.

Leave a Reply