Într-un interviu acordat AGERPRES, prim-ministrul Victor Ponta afirmă că își dorește ca, la Chișinău și Bălți, să nu fie aleși, în iunie, primari pro-ruși, “pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil”.

“Eu sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Moldova. Am vorbit cu toți prietenii și colegii mei de acolo pentru că, de 15 ani, îi cam cunosc pe absolut toți cei care fac politică în Moldova, m-am văzut și cu noul prim-ministru la o întâlnire internațională și am rămas în contact.

De ce zic că sunt îngrijorat ? Pentru că anul trecut și cu sprijinul fundamental al României pe proiecte concrete — gazoduct, grădinițe, toate celelalte — practic am câștigat bătălia. Nu noi, ei au câștigat bătălia în sensul în care forțele pro-europene au câștigat majoritatea, însă au pierdut războiul. N-au rămas împreună cele trei partide, există un guvern minoritar și un guvern minoritar întotdeauna este un guvern fragil. Mi-aș dori să țină cât mai mult guvernul actual, dar este un guvern fragil, există alianța cu comuniștii, care, oricum ai da-o, nu cred că este un lucru benefic pentru România, și oameni, așa cum este Iurie Leancă, care era un pro-european și un pro-România convins, are propriul lui partid, așa încât sunt îngrijorat și mă gândesc, evident, că îmi doresc ca la Chișinău și la Bălți, cele două mari orașe, să nu ne trezim cu primari pro-ruși, fie de la Partidul Socialist, fie de la alte partide, pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil”, a declarat premierul.

Potrivit lui Ponta, orice primar din partidele pro-europene e un câștig pentru Moldova.

“Dacă ne trezim, la Chișinău și la Bălți, cu primari pro-ruși, înseamnă că efortul de anul trecut, o mare parte din ce am obținut anul trecut, am pierdut”, a spus șeful Executivului de la București.

Întrebat cum comentează faptul că fostul președinte Traian Băsescu susține că Bucureștiul nu s-a implicat suficient în formarea guvernului de la Chișinău și a greșit, iar, în consecință, Moldova ar fi pierdută pentru UE, Victor Ponta a spus că nu crede că este pierdută.

“Eu cred că în niciun caz nu trebuie să ne dăm bătuți și că trebuie să facem tot ce putem, dar, într-adevăr, așa cum vă spuneam, e o situație mai rea decât anul trecut. Și, într-adevăr, acum îmi pare rău că, ținând cont și de alegerile din România, nu am fost eu însumi mai mult prezent acolo. Îi cunosc foarte bine pe toți liderii: și pe domnul Ghimpu, și pe domnul Lupu, și pe domnul Filat, și pe toți ceilalți. Nu știu dacă, prin prezența mea sau prin implicarea mea, aș fi putut să schimb ceva fundamental, dar, da, îmi reproșez acest lucru și de aceea i-am luat din nou pe fiecare, m-am văzut cu ei, am vorbit și încerc să sprijin, fără a da indicații, fără a le spune eu ce să facă, știu ei foarte bine ce au de făcut, dar să-i sprijin, îi voi sprijini cum i-am sprijinit, de fapt, și până acum”, a subliniat premierul Victor Ponta.

Șeful Guvernului de la București a subliniat că are relații foarte bune cu omologul său moldovean, care însă se află în situația grea de a conduce un guvern minoritar.

“Foarte bune. Ne sunăm la telefon, ne auzim pentru orice fel de problemă. Are o situație delicată pentru că nu este un om politic, a venit cumva din afara mișcării politice, are un guvern minoritar, deci grea situație, îl ajut cu tot ce pot. (…) E un om tânăr, dar este greu să vii din afara politicii, să conduci un guvern minoritar într-o situație atât de dificilă. Nu, nu-i ușor deloc și cu mare drag îl ajut în tot ce pot”, a mai spus Victor Ponta.

4 COMMENTS

  1. Daca cineva mai poate lua serios in seama ce spun sondajele de opinie din tara noastra: la alegerile prezidentiale din 2014, turul al II-lea, casele de sondare a opiniei publice il desemnau drept favorit pe V. Ponta, care conducea cu 10% procente inaintea lui Iohannis. Dupa alegeri, castigator a iesit Iohannis cu 10% procente inaintea lui V. Ponta. Astfel, daca ar fi sa ne luam dupa rezultate, marja de eroare a institutelor de sondare a opiniei publice a fost de +/-20%, fapt nemaiintalnit nicaieri pe planeta, pentru ca nicaieri pe planeta voturile oamenilor nu sunt furate intr-o asemenea masura de servicii, cum procedeaza la noi SRI si SIE, in fapt doua institutii pline de moldoveni cu 3 clase.

  2. Personal am spus de multe ori ca acetea vor fi drumurile moldovenilor, mai vedem si pe la noi destui si destule optiuni. Acum se intrevede o recunoastere subtila a colaborarii intre rusia si marile puteri(…), putin mai e si vor spune adevarul ambele cucuvele care se hartuiesc la vedere.

  3. sunt sigur ca arabii pot face un milion de locuri de munca dar nu pentru roumanii de pretutindeni..ci pentru chinezi! Ei au experienta in administrarea a peste un milion de apartamente- zgarie nori-goale..!

  4. Republica Moldova este sub dominatie ruseasca si sunt multe lucruri negative care nu se pot schimba usor. Situatia poliica este in acest mod pentru ca partidele pro rusia castiga mereu aproape jumatate din voturi. Minoritatile (rusi, gagauzi, ucrainieni, bulgari) voteaza masiv (70-80%) cu partidele pro rusia. Deasemenea sunt si 35% dintre moldoveni care voteaza cu aceste partide pro rusia la alegeri. Este si biserica ortodoxa ruseasca, mass media in limba rusa, saracia economica si morala din tara vecina. Doar votul de la 16 ani mai poate repara aceasta situatie sau/si votul OBLIGATORIU.

Leave a Reply