Scara normală a valorilor din sistemul de salarizare bugetară trebuie rearanjată, deoarece nu este normal ca preşedintele ţării, prim-ministrul, preşedinţii Camerelor parlamentare să câştige mai puţin decât un angajat dintr-o instituţie militarizată sau companie de stat, a afirmat premierul Ponta.

Trebuie să rearanjăm, totuşi, scara normală a valorilor, trebuie să existe în primul rând o ordine. Nu-i normal ca preşedintele ţării, primul-ministru, preşedinţii Camerelor să câştige mai puţin decât cine ştie ce angajat dintr-o instituţie militarizată sau dintr-o companie de stat, pentru că nu există nicio ţară europeană unde să se întâmple chestia asta. Cerem performanţă de la cei care conduc instituţii, dar în schimb credem că nu trebuie nimic altceva pentru performanţă“, a spus Ponta, în deschiderea Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a adăugat că şi medicilor, profesorilor, militarilor, poliţiştilor trebuie să li se asigure un plan de carieră şi a precizat că noua lege a salarizării va fi definitivată în a doua parte a acestui an.

Guvernul propune în noua lege a salarizării.

Duminica trecuta la Antena 3, ministrul muncii Rovana Plumb a anuntat un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare.

http://www.antena3.ro/romania/rovana-plumb-la-punctul-de-intalnire-pentru-salarii-exista-doar-perspective-de-crestere-287793.html

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

În primăvara anului trecut, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Muncii afirma o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.

În 2013, premierul Victor Ponta declara că vrea să modifice Legea salarizării, incluzând în “anvelopa naţională” cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi “un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, şi un salariu maxim” şi că vrea ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare în 2013.

Un document oficial prezentat în iunie 2013 de MEDIAFAX releva că noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor.

În document se arăta că, prin noua lege a salarizării pregătită de Guvern pentru anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păsrată la 2,5%.

6 COMMENTS

  1. In principiu nu este rau ! Tentatia de a primi mita va fi mai mica, sa speram. Numai ca trebuie bine calculat deoarece este bine sa tinem cont si de posibilitatile economiei noastre.

  2. Cât timp președintele României în funcție,vrea guvernul lui și doar coabitează cu premierul în funcție,nu se va întâmpla așa ceva ceea ce oricum e foarte puțin.Se măresc salariile,se măresc și taxele.Privesc cu scepticism nu proiectul ci aplicarea acestui proiect

  3. Bă, terminaţi odată pentru totdeauna cu mizeria de motivaţie cu salariu contra mitei! Poate nu vreţi să vedeţi şi să analizaţi clar de ce sunt utilizate aceste stereotipuri guristeÎ Nu se pune problema în acest fel, este strict interesul unei afaceri între mai multe părţi cu susţinere legală sau nu! Nu are nicio legătură cu salarizarea! Pot să aibă sute de milioane salariu, dacă le iese cel puţin un procent din afacere niciunii nu se dau în lături, îi vedeţi clar cum sunt anchetaţi, arestaţi dar NU SE VEDE SECHESTRU PE BUNURI SAU VÎNZAREA BUNURILOR! Oricui îi convine să fie în situaţia lor, să fure, să aibă avere şi în urma anchetelor sau arestului se trezesc cu un an arest la domiciliu şi rămîn cu absolut totul! Mai sunt şi cele 6 case!

  4. Bun … Ponta e nemultumit de valoare salariilor de presedinte si premier … Dar de salariile amaratilor de romani care-si rup spinarea pt economis tarii e multumit .. ?

  5. Este bine de pus în discuţie diferenţa între salariile demnitarilor şi ale celorlalţi bugetari. Trăim într-o ţară liberă şi omul poate spune ceea ce gândeşte. Dar ar trebui analizată situaţia acelui “cine ştie ce angajat” care câştigă mai mult ca preşedintele sau primul ministru, cât ar costa să aibă şofer şi maşină de la SPP, să fie păzit de SPP, să fie însoţit de toată coloana aia de maşini pe timpul deplasărilor, să aibă case întreţinute de RAPPS, să aibă asistenţă medicală de acelaşi nivel şi elicopter sau avion plătit de administraţia prezidenţială pentru deplasări rapide în ţară. A comparat cineva cheltuielile pentru un demnitar cu cheltuielile pentru un “cine ştie ce angajat”?

  6. Cresterile de salarii (cele cu pasi mici si rari cum se fac in Romania), au efect doar la salariile deja mari. Adica, sa exagerez un pic, ca sa te imbogatesti trebuie sa fii deja bogat.
    Un salariu minim pe economie ajuns la 1200 (vorbim de salariu brut)in 2016 va fi fix zero deoarece pana atunci vor creste taxele si preturile la servicii si produse cum s-a intamplat de fiecare data. Motivatii se vor gasi. Orice crestere de salarii nu ramane nepedepsita de capitalismul murdar din Romania. Sa nu mai pun la socoteala si cota de inflatie.Deja s-a anuntat o marire a pretului la gaz si electricitate daca nu ma insel. Pai cum, sa supravietuiesti putin mai bine si sa platesti mai putin?
    Salarii mai mari pentru presedinte si premier… Nu e de ajuns ca au totul asigurat : cazare, mancare, telefon, internet, transport, paza si alte beneficii ce le implica functia? Se simt frustrati? Au ajuns la concluzia ca totul e bine, nivelul de trai in tara noastra a explodat si a mai ramas de rezolvat aceasta problema.
    Domnule presedinte si domnule premier, nivelul de trai al “supusilor” reprezinta cartea dumneavoastra de vizita oriunde pe glob! Nu statura, nu paltonul(aruncat sau nu pe capota masinii), si nici daca esti poliglot, acestea sunt doar forme ale materiei, doar atat…cum traieste populatia din tara ta.

Leave a Reply