Parlamentul European discută luni un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, marţi fiind programat votul, însă decizia finală pe acest subiect revine Consiliului UE. Documentul a fost adoptat în noiembrie de Comisia pentru Libertăţi Civile din PE.

Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) a reiterat în 5 noiembrie recomandarea adresată miniştrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.

O abordare în două etape – suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre – implică un anumit număr de riscuri şi ar putea să aibă un efect negativ asupra viitorului extinderii spaţiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.

Astfel, eurodeputaţii cereau ca decizia să fie luată sub forma unui ”act juridic unic”.

Ei îi îndemnau, de asemenea, pe miniştrii UE să ia o decize cu privire la aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, imediat ce această ţară va îndeplini criteriile de aderare.

Membrii Comisiei subliniau că spaţiul Schengen este un dispozitiv unic în felul său şi una dintre cele mai mari reuşite ale UE, iar mânarea aderării depline a României şi Bulgariei are consecinţe negative atât asupra celor două ţări, cât şi asupra întregii Uniuni.

Menţinerea controalelor la frontierele interne şi reintroducerea lor în spaţiul Schengen pot afecta încrederea cetăţenilor în instituţii în în integrarea europeană, sublinia Comisia LI BE.

Această menţinere a controalelor are de asemenea consecinţe economice negative asupra pieţei interne a UE şi asupra importurilor şi exporturilor dinspre şi către România şi Bulgaria, insistau eurodeputaţii.

Extinderea spaţiului Schengen sau libera circulaţie a cetăţenilor UE nu ar trebui să fie afectată de efectele negative ale lacunelor altor politici UE precum cele referitoare la azil şi imigraţie, aprecia LIBE.

”Comisia Libertăţilor Civile a reafirmat că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen şi a respins perspectiva unei aderări parţiale, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu frontierele terestre”, a declarat atunci  raportorul Serghei Stanişev, din cadrul grupului parlamentar european al socialiştilor şi democraţilor (S&D).

”Această abordare în două etape creează un precedent periculos, care nu doar că nu are nicio bază juridică solidă, dar care implică totodată inconveninete economice, sociale şi politice asupra UE”, a adăugat eurodeputatul bulgar.

Acest proiect al raportului a fost adoptat de Comisie cu 36 de voturi la patru şi o abţinere.

8 COMMENTS

 1. Decizia finala va fi a Consiliului Uniunii Europene… Adica a lu’ ala al carui presedentie va fi detinuta de Romania. Eu stiu ca trebuie unanimitate, iar Olanda nu are niciun motiv sa piarda miliarde de euro prin aderarea Romaniei la Schengen.

  • Olanda nu ne vrea in Schengen asa ca noul Imperiu German o sa blocheze intrarea.
   Este vorba de protectia portului Rotterdam si a circulatiei de marfuri care nu trebuie sa treaca prin Romania ci prin Olanda.

   Olanda prin sistemul securist procurori si servicii blcocheaza si constructia de autostrazi in Romania. Pentru ca in cazul in care am intra in Schengen pe acest autostrazi ar urma trasportul de marfuri. Baietii astia nu lasa nimic la intamplare…totul e be bani.
   D-aia sunt o gramda de ONG-uri sorosiste care blocheza autostrada csub pretext ca nu mai put urisii si broasca cu burta galbena sa le traverseze.

 2. Cum se spune, ar fi o magie de Craciun si cand te gandesti ca suntem pregatiti de ani buni pentru pasul cel mare.

 3. ce mai cadou! ce mare bucurie pentru unii…

  mai mult ca sigur ca pretul platit pentru acesta dubioasa favoare e ca Romania sa preia migrantii refuzati de Germania, Italia – si nu numai, sa ia si altii noi!
  Bucurati-va ca Melescanu, Iohannis, Traiceanu, Dancila si Dragnea (care au inmorimintat ideea de familie normala, traditionala prin trintirea referendumului) dau drumul acum singurei bariere care impiedica venirea necontrolata a miilor si zecilor de mii de migranti arabi, africani si asiatici: Romania nu era stat Schengen deci aia nu aveau de ce sa vina aici si nici nu prea puteau fi retrimisi de la altii.

  Ei bine, dupa ce onor tov. gradu Melescanu si camarila globalista va semna in doua zile “The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” sa va asteptati ca si la noi sa se intimple ce s-a intimplat in Grecia, Italia, Germania, Franta, Suedia: jafuri, violuri, mizerie, murdarie… zone cu legea Sharia…. Dupa care guvernul va va creste impozitele ca sa-i subventioneze pe astia si ca sa se lupte cu incalzirea globala, desigur.
  In plus, va deveni ilegal sa critici migratia in masa, orice mijloc media care sustine criticile va putea fi inchis in vreme ce altele care vor sustine migratia in masa, amestecul cultural, religios si rasial va primi subventii de la stat. Asta se semneaza in Maroc de catre prosti, slugi, colonii.
  Cine poata sa fuga din acesta UE ar fi bine s-o faca mai rapid, la un moment dat chiar si pasapoartele vor fi luate.

  Intre timp, pe strazile Parisului au aparut blindate cu steagul UE, nu cu cel la Frantei. Se vede treaba ca armata europeana, pina sa ne apere de rusi, trebuie sa apere guvernele globaliste de propriile popoare. Asta ne asteapta si pe noi, n-aveti grija.

  • La mine, la țară, în sărăcie, nu vine nici cel mai sărac congolez! De obicei migrația se așează pe la periferia metropolelor, pe lângă Ghencea!

 4. Extras din UN Global Compact on Migration:

  “[…] OBJECTIVE 17: Eliminate all forms of discrimination and promote evidence-based public
  discourse to shape perceptions of migration

  33. We commit to eliminate all forms of discrimination, condemn and counter expressions, acts and
  manifestations of racism, racial discrimination, violence, xenophobia and related intolerance
  against all migrants in conformity with international human rights law. We further commit to
  promote an open and evidence-based public discourse on migration and migrants in partnership
  with all parts of society, that generates a more realistic, humane and constructive perception in
  this regard. We also commit to protect freedom of expression in accordance with international
  law, recognizing that an open and free debate contributes to a comprehensive understanding
  of all aspects of migration.

  To realize this commitment, we will draw from the following actions:
  a) Enact, implement or maintain legislation that penalizes hate crimes and aggravated hate
  crimes targeting migrants, and train law enforcement and other public officials to identify,
  prevent and respond to such crimes and other acts of violence that target migrants, as well
  as to provide medical, legal and psychosocial assistance for victims. […]”

  Scuza, initiala va fi ca “tratatul” asta nu e obligatoriu.
  Dar odata existind cadrul legal international, incet-incet in legislatia nationala se vor introduce prevederile astea (si se va da de munca si de profit oengeurilor care au cam sfirsit prin a salva balenele, a trata copii de sida, a lupta pentru democratie, justitie, drepturile homosexualilor, etc)

  Asa au facut si la Rio in 1992, la Rio Earth Summit: au inceput intii cu o poveste frumoasa despre incalzirea globala si despre ursii polari care mor de foame. Dupa care a urmat Euro 1,2,3… pina la 6, si finalul glorios e ca incalzirea a trecut doar ca taxele si impizitele au ramas: pe masini, pe centrale termice, pe benzina, pe… ce vor ei.

  Noroc ca mai sunt si tari care nu se sinucid; de exemplu: SUA, Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Israel, Bulgaria, Australia….
  Melescene, cum va fi primita ma Bulgaria in Schengen daca nu semneaza chestia asta?

 5. Adica o doza de cianura, pt si asa mult prea slabul stat roman! Inconstienta, ca stil de viata, are consecinte grave si tineti neaparat sa le probati pe propia piele!
  Nur zu, ca sa raminem la limba sasului conducator.

 6. Trebuie sa dea unda verde de intrare,cat sa mai tii santajul politic asupra unui stat membru cu aceleasi drepturi ca si celelalte care au drept de acces?!In afara de discriminare n-am vazut niciun motiv care sa stea in picioare,sunt de acord ca ne-a trebuit un timp sa ne pregatim,am facut-o demult si am intrat in hatzisul declaratiilor,ba intram,ba nu intram!Hotarati-va fratilor odata,fara zaharel aruncat in doua etape,gaselnita aiuritoare,intai in aer si apa si apoi la sol,te face sa crezi ca un nebun le dicteaza astfel de aberatii sau o forma de pedepsire continua a Romaniei,elevul trebuie urechiat doar pentru ca sta in fundul clasei?!Intram bine,nu intram iarasi bine,je men fiche!

Leave a Reply