Ministerul Sănătăţii prezintă, pe pagina de Facebook, recomandări pentru perioada dinainte şi de după vaccinare, arătând că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, dar “dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi”, arată reprezentanţii MS. Totodată, aceştia afirmă că nu recomandată administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru a preveni eventualele efecte adverse.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 se poate mânca şi bea apă.

“Se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deşi nu există studii care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi conform programării”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a MS.

O unitate de alcool conţine între 8 şi 13 grame de alcool pur.

Alte sfaturi se referă la un odihna în noaptea dinaintea vaccinării, întrucât “un somn odihnitor şi liniştit ajută sistemul imunitar”.

“Nu este recomandat să luaţi paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.  Pacienţii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare”, mai scrie în postare.

Totodată, sunt prezentate recomandări şi pentru perioada de după vaccinare.

“Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă după ce v-aţi vaccinat. Deşi nu este contraindicat, pentru o eficienţă cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare”, arată reprezentanţii MS.

În cazul în care pe o persoană o doare braţul în care i s-a administrat vaccinul, i se recomandă să aplice un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciţii cu braţul ajută la ameliorarea durerii.

“Dacă aveţi stare febrilă, beţi multe lichide. Puteţi lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariţie a unei stări febrile şi / sau dureri de cap. Contactaţi doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile”, adaugă sursa citată.

Conform MS, persoana vaccinată se poate întoarce apoi la lucru, dacă se simte bine.

“Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului”, mai arată reprezentanţii MS, citati de news.ro

 

PS : E halucinanta decizia Ministerului Sanatatii de a recomanda unele molecule pe Facebook si sa faca evaluari despre cantitati de alcool si interactiunea cu vaccinul COVID19. Almanahul Scanteia, dinainte de 1989, ar fi invidios… A spune pe net ce pastile sa ia cetatenii, fara un consult medical sau o discutie cu un medic, tinandu-se cont de sensibilitatile si afectiunile fiecaruia, e un gest inconstient !

 

1 COMMENT

Leave a Reply