Pentru prima oară de când există aeroport la Brașov, o aeronavă militară NATO a aterizat în acest loc, a cărui semnificație strategică va crește semnificativ.
La mai puțin de un an de la inaugurare, Aeroportul Internațional Braşov și Grupul de Luptă NATO de la Cincu (NATO BG) își propun să dezvolte un port aerian de debarcare (APOD) care să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni, precum Airbus A400M sau Airbus A330 MRTT.

Pentru prima dată de la înfiinţarea Misiunii Aigle, a națiunii cadru Franța pentru Grupul de Luptă al NATO, luni, 25 martie, un avion militar francez de logistică a aterizat pe aeroportul din Braşov. Este vorba despre un Boeing C130 al Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze.

Potrivit NATO BG, obiectivul noului APOD este de a depăși provocările logistice actuale și reducerea timpilor de dislocare.

Pe Aeroportul Internațional Brașov rebuie făcute anumite amenajări în special în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de desfacere a paleţilor și depozitare a mărfurilor.

Până în prezent, militarii NATO BG au efectuat aterizări la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța, aflată la o distanţă de 10 ore de mers cu mașina de Cincu.
Acest nou aeroport, situat la doar o oră și jumătate cu mașina de Cincu, le va permite aliaților NATO să aibă mai multe rotații de personal și echipamente. El reprezintă un nou pas în postura defensivă și de descurajare a apărării pe Flancul Estic al NATO.
Odată cu rotaţiile militarilor din misiunea Aigle, traficul aerian pe aeroportul din Brașov poate creşte considerabil, cu un efect benefic și pentru economia locală.
#Romania
#Brasov
#Franta
#NATO

Leave a Reply