Şeful Forţelor Aeriene Germane, general-locotenent Ingo Gerhartz şi şeful Forţelor Aeriene Române, general-maior Viorel Pană, au semnat joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Declaraţia de intenţie privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul aerian.

“Două avioane Eurofighter au ajuns în Baza NATO de la Constanţa, din România, acum câteva zile, cu un mesaj foarte clar (…) de solidaritate între naţiunile NATO. Suntem împreună, demonstrând că NATO este o organizaţie defensivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări şi, da, ameninţări. De aceea, Forţele Aeriene Germane, pentru prima oară, patrulează de-a lungul frontierelor statelor din flancul de sud-est al NATO alături de aliaţii britanici şi români”, a spus general-locotenent Ingo Gerhartz.


Fregata “Regina Maria” se va integra într-o grupare navală NATO, care va acţiona timp de aproape o lună în Marea Neagră, iar la plecare aceasta a făcut mai multe exerciţii cu o fregată din Ţările de Jos.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, fregata ,,Regina Maria” (F222) a plecat miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanţa pentru a se integra în gruparea navală permanentă a Alianţei Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) care acţionează, în perioada 30 iunie-22 iulie, în Marea Neagră.
“La plecare, nava a executat o serie de exerciţii împreună cu fregata „HNMS Evertsen” din Ţările de Jos, în vederea dezvoltării capacităţii de acţiune în comun. Au fost exersate manevre şi evoluţii care au cuprins trecerea navelor prin diferite scenarii, tehnici şi proceduri de R.A.S. (Replanishment At Sea – realimentare pe mare), precum şi acţiuni complexe, în cadrul serialelor de luptă antiaeriană, cu implicarea aeronavelor de tip MIG 21 LANCER ale Forţelor Aeriene Române”, se arată în comunicatul Forţelor Navale Române.
Sursa citată precizează că instruirea bilaterală româno-neerlandeză dintre cele două fregate a avut ca scop creşterea nivelului de interoperabilitate, şi a reprezentat un bun prilej pentru echipajul de la bordul fregatei „Reginei Maria” de a se pregăti pentru misiunea sub comanda NATO, pe care o vor desfăşura în această lună.
Forţele Navale au precizat că misiunea celor 240 de militari de la bordul fregatei ,,Regina Maria” este adaptată la situaţia epidemiologică actuală, iar întregul personal participant a fost vaccinat şi testat anticovid, înainte de a pleca în misiune, scrie news.ro

Leave a Reply