Proiectul de țară coordonat de președintele Klaus Iohannis va avea o abordare generală referitoare la ceea ce-și propune România pentru anii următori și va include și o componentă economică, a declarat premierul Dacian Cioloș, luni, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă proiectul de țară este complementar cu strategia economică pe care o va prezenta marți, Cioloș a spus că viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de țară.

“Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de țară sau, altfel spus, proiectul acesta de țară coordonat de Președinție, de domnul președinte, și care va implica și partidele politice și alte instituții cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-și propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte și cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Și acest proiect de țară va avea și o componentă economică. Ceea ce noi am propus este ca discuția pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care noi îl vom prezenta mâine și îl vom supune dezbaterii publice”, a spus premierul Cioloș înainte de a participa la recepția organizată cu ocazia Forumului Administrației Publice Locale.

Prim-ministrul a spus că, la începutul mandatului, actualul Guvern a anunțat că va lansa dezbateri pe două subiecte.

“Unul e cel legat de viziunea de dezvoltare economică a României și celălalt — România în Uniunea Europeană și în perspectiva pregătirii Președinției pe care România o va asigura la nivelul Consiliului Uniunii Europene în 2019. Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri și ceea ce domnul președinte a lansat acum, ideea aceasta a proiectului de țară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, cumva, fără să știm cum o să evolueze lucrurile, am anticipat la începutul mandatului. Deci, practic, Guvernul va pune la dispoziție ceea ce a lucrat până acum, iar partidele politice împreună cu societatea civilă, cu mediul economic vor avea o bază de plecare a acestei discuții”, a explicat Cioloș.

Premierul a mai spus că discuția privind proiectul de țară va fi lansată în acest moment și foarte probabil va fi concluzionată după alegerile parlamentare, pentru a nu se suprapune cu campania electorală.

“Eu cred că, în măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, așa cum au declarat astăzi, există toate șansele ca un astfel de proiect de țară să poată să fie acceptat de toată lumea”, a adăugat Cioloș, fiind întrebat dacă crede că un Guvern politic care va urma la Palatul Victoria își va asuma aceste proiecte și strategii elaborate în prezent.

Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României, va lansa marți în dezbatere publică, la Palatul Parlamentului, documentul strategic “România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”, scrie Agerpres.

16 COMMENTS

 1. Observ că toate lucrările pentru orice, pornesc de la 23 milioane de euro, dar absolut toate! De ce?
  Este verdictul incontestabil şi obligatoriu”23 milioane de locuitori şi toţi sunt obligaţi să contribuie cu cel puţin un euro la faceri”???
  – Dacă omul nu are nicio treabă cu facerea respectivă sau nu poate să se deplaseze pe drumurile ţării, pentru ce este obligat să plătească euro?
  – Pentru ce să plăteşti dacă ilegalităţile se ţin lanţ şi anchetele cu pedepsele sunt pe alese???
  Pentru educaţie şi învăţământ nu se grăbeşte nimeni să aloce 1 euro, cum nici spre protecţia reală a vieţii omului!
  Doar vorbe şi programe..de încasat bani de cei cu lipici la buget/fonduri!

  • Daca va plictiseste de moarte planul de tara am ceva mai interesant:
   Plenara CC al PCR
   Tov. Nicolae Ceauşescu: Stimaţi tovarăşi,
   Declar deschise lucrările primei Ple­na­re a noului Comitet Central al parti­dului. (Aplauze puternice, prelungite).
   Doresc şi în acest cadru, al plenarei, să adresez cele mai calde felicitări tuturor membrilor Comitetului Central, membrilor supleanţi, Comisiei Centrale de Revizie şi urarea de a acţiona cu toată fermitatea pentru a realiza hotărârile Congresului, pentru a asigura înfăptuirea Programului partidului. Să facem astfel încât Co­mitetul Central să răspundă încre­derii partidului şi poporului. (Aplauze puternice, îndelungate).
   ——————
   Culmea e ca astia aveau un plan de tara in care se si construia ceva nu numai limbaj de lemn!

 2. proiectul asta e simplu, in esenta trebuie sa contina doua cuvinte:
  1) Ja
  2) Javohl
  Daca suntem coiosi putem sa adaugam un al treilea, “Bitte”

  • Pai nu esti mandru Viconte? Vorbesti cu presedintele direct in germana. Nu e presedintele pe care ti l-ai dorit ca sa-l citez aproximativ pe Victor Rebenciuc imediat dupa alegeri?

 3. nu stiu ce dracu e “proiectul asta de tara”(si nici nu prea ma intereseaza),dar daca este coordonat de prea-lentoarea sa wc joshannis e clar ca se alege praful de el.sa ii fie tarana usoara!

  • Pai asta a vrut Ciolos sa ne spuna prin “Proiectul de tara v-a fi coordonat de presedinte. ”
   Adica nu va speriati ca nu se intampla nimic.

 4. Ce incredere pot avea in intentiile lui Ciolos, in 8 luni nu a demonstrat ca poate face ceva bun pentru Romania .Ma astept la un program ca si programul de guvernare ,pe trei pagini ,schimbandu-se de la o zi la alta , avandu-l in cap de lista pe Iohannis, numai sa se spuna ca au facut ceva in acest timp de cand sunt la conducerea Romaniei .Ce sa-si asume acesti oameni vremelnici la guvern si presedentie ,doar neputinta ,reaua credinta si incompetenta de care au dat dovada.Sa lase Romania pe seama parlamentului ,guvernului ce se vor forma dupa alegeri ,sa faca programe pentru a fi absorbit macar un euro ,asa oameni prost pregatiti in fruntea tarii nu cred ca mai exista undeva pe pamant .Imi stau pe suflet ,sa plece odata.

 5. Alta facatura acest “proiect de tara”. Unii n-au reusit sa puna doua caramizi una peste alta pentru tara asta si vin cu “proiecte de tara”. Intai sa fie oameni pentru oameni, apoi sa vina cu chestii gen “proiect de tara”.

 6. proiect de tara al unui guvern de tehnocrati parasutati de la bruxeless pentru doar 1 an? ce se ascunde de fapt in spatele acestui proiect fantasmagoric? in loc sa faca ceea ce ar fi normal pentru un guvern interimar pus in fruntea tarii, nu discut cum, doar pentru 1 an, sa mentina economia tarii acolo unde a fost lasata de fostul guvern su datorita “valorii” tehnocratilor sa faca chiar o crestere, vad ca acest putregai johannist face ceea ce stie mai bine distruge tot in cale . in plus, pe langa declaratii idioate ale tuturor incepand chiar cu seful lor premierul cilos pupat in fund de toata mass media fara exceptie, s-au apucat sa ia masuri cu mare impact asupra situatiei sociale a romanilor. astia se cred vesnic la guvernare? cine le da iluzia asta? tara asta a ajuns rau de tot si nu ne mai facem bine.

  • Doar un an, cine a zis ca doar un an? Jokeanus, a vrut guvernul Lui, si n a zis ca doar un an, vrei Sa moara iar oameni?

  • Sa nu ne iluzionam, acest guvern este impus de la Poarta si indiferent de rezultatul alegerilor din toamna, astia vor continua in aceeasi componenta, de aici mult trambitatul “proiect de tara”.

 7. Proiectul de tara sa fie pus in dezbatere publica , insusit de partide .guvern, presedentie votat de parlament si pus in aplicare de executiv presdedintele sa intervina numai in cazul cand nu se realizeaza etapele si prin si atunci prin sesizarea parlamentului . Nu amestec al presedintelui in dictarea executivului ce sa faca .De la proiect de tara ne trezim la dioctatura.

 8. Un om incapabil sa lege trei cuvinte fara sa citeasca, ne coordoneaza proiectul de tara! M-am linistit, suntem pe maini bune. Pana sa facem proiecte de tara pe termen lung, poate nu strica sa se fi dat subventiile pentru agricultura inca de la inceputul anului. Apropo, s-au dat deja? Nu de alta, dar celalalt creier din imagine cica e specialist in agricultura.

 9. OK, Ciolos si-a facut tema (ca si șeful lui Juncker, are un proiect european oricând in tolba) dar neavând si mandat pe măsura temei i-a dat lui Johannis copiuța s-o citească el la “mase” si, bineînțeles, si la Bruxelles, unde a cam fost ignorat in ultima vreme iar acum vine si-si ia revanșa. Intre timp, insa, trebuie făcută curățenie, ca nu se construiește nimic pe fundații putrede așa ca același Ciolos da ghes gunoierilor (pardon, operatorilor ecologici, așa le zice in Europa) sa adune deșeurile umane ale erei pre-Johannis urmând ca excesele lor de gunoieri fara carte sa fie atribuite exclusiv celor care le-au comis (drepturile omului sunt un lux, pușcăria nu e centru de cercetare, toate astea i se vor scoate pe nas Prunei post-factum) atunci cand Ciolos va fi permanentizat in funcția de premier./la curățenia mare din toamna. Culmea e ca, probabil, Ciolos crede in “viziunea” lui si nu se va da înapoi de la sacrificii ca s-o puna pe roate-unul din acestea fiind acceptarea tuturor prostilor ca miniștri in primul sau cabinet. Dar si cand s-o scula D-sa, Pre mulți va prosti!

Leave a Reply