Ce chestie ! Premierul din acte al Romaniei spune exact pe invers decat spune anti-europeanul Valcov, premierul din umbra. Intrebarea e : la socialistii romani, conteaza mai mult ce e in umbra sau ce e la lumina? Raspunsul, intr-o emisiune viitoare…

Trimisul secial al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: România, ca viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, va susţine în continuare obiectivul consolidării Uniunii pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale – unitate, coeziune, tratament egal şi convergenţă, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

“Procesul de reflecţie privind viitorul Europei cunoaşte multiple provocări, atât prin prisma căutării numitorului comun al viziunilor noastre, cât şi prin prisma subiectivităţii implicite pe care acest proces îl presupune. Europa suntem noi, viitorul Europei înseamnă viitorul nostru şi contribuţia noastră la o lume mai bună şi mai sigură. Niciodată nu va fi uşor să traducem aspiraţiile noastre, însă eforturile pe care instituţiile europene şi statele membre le-au depus şi le depun în continuare pentru identificarea celor mai bune soluţii comune constituie cea mai bună garanţie a solidităţii proiectului nostru”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene, intitulată “Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project”, organizată de Institutul Aspen România la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE.

Premierul a adăugat că “abordarea consensuală şi pragmatică a oricărui proiect reformator al Uniunii Europene este esenţială pentru viabilitatea întregului demers”.

“Aceasta este o premisă solidă pentru evoluţia Uniunii Europene, către o construcţie mai integrată şi mai puternică, capabilă să valorifice în favoarea cetăţenilor proiectele şi politicile sale de succes pentru a face faţă provocărilor din interiorul Uniunii Europene, dar şi din afara graniţelor sale. Din această perspectivă lucrăm împreună pentru ca summitul informal de la Sibiu, un eveniment major pe durata Preşedinţiei române a Consiliului, să marcheze lansarea discuţiilor pentru definirea noii agende strategice a Uniunii Europene, document ce va oferi ghidajul acţiunii Uniunii Europene pe termen mediu, cu atât mai relevant în contextul imediat al Brexit. Este important ca Uniunea Europeană şi statele membre să fie în măsură să transmită un semnal clar, pozitiv privind capacitatea de a continua să lucreze împreună în aceeaşi direcţie pentru consolidarea unui proiect puternic şi unit, dedicat păcii, democraţiei, libertăţii, respectării valorilor, drepturilor omului şi asigurarea bunăstării economice şi sociale”, a adăugat Dăncilă.

Premierul a accentuat că cetăţenii români sunt puternic ataşaţi ideii europene şi România, ca viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, “va susţine în continuare obiectivul consolidării Uniunii pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale – unitate, coeziune, tratament egal şi convergenţă”.

“Avem în continuare o Uniune care nu lasă niciun stat membru în urmă în demersurile de aprofundare ale integrării europene. Credem că o Europă puternică şi unitară în toate dimensiunile ei – politică, economică, socială – reprezintă cea mai bună soluţie pentru viitorul proiectului european. În context extins, consider că România a promovat întotdeauna o abordare consensuală bazată pe unitate, coeziune, solidaritate, iar preluarea Preşedinţiei ne va permite să continuăm acest rol de facilitator al deciziei europene bazate pe echilibru şi consens. Vom avea ocazia de a reconfirma maturitatea statutului nostru european şi de a influenţa viitorul construcţiei europene, căutând să avansăm în dosare de interes strategic precum cadrul financiar multianual, migraţia, reforma Zonei euro, inovarea, întărirea rolului Uniunii în vecinătatea sa. În acelaşi timp, vom avea responsabilitatea de a ne modela conduita în plan european, acţionând în beneficiul tuturor statelor membre ale UE şi al cetăţenilor acestora”, a spus Dăncilă.

Premierul a menţionat, în context, aspiraţiile privind Europa deceniului următor şi a afirmat că-şi doreşte o Europă puternică prin unitate, mai bună prin îndeplinirea angajamentelor către cetăţeni săi şi mai europeană prin promovarea valorilor autentice europene şi stimularea la nivelul cetăţenilor a sentimentului apartenenţei la spaţiul european.

“Europa trebuie să fie triumful acestei unităţi asupra opozabilelor nord-sud, est-vest, state membre vechi, state membre noi, nucleu-periferie, pentru că aceste fragmentări împiedică procesul de integrare europeană şi subminează eforturile de consolidare a Uniunii noastre. Trebuie să putem depăşi această abordare a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale. Clivajele nu fac Europa mai puternică, mai prezentă în lume şi nici nu o reconectează cu cetăţenii săi, ci îi reduc capacitatea de a produce rezultate pentru cetăţeni. (…) În primul rând, cred că trebuie să investim în cultura dialogului deschis, constructiv, mai puţin axat pe viziuni contrastante şi mai orientat către puncte şi acţiuni comune”, a punctat Dăncilă.

Premierul a menţionat că la nivelul UE există o agendă comună cu multiple proiecte generatoare de valoare adăugată în diferite arii, vorbind în acest sens de domeniile energetic, digital, economic, academic.

“Din această perspectivă a Europei convergenţei, dimensiunea socială ar trebui să reprezinte o componentă principală a eforturilor de creştere a competitivităţii. România pledează pentru coeziune şi protejarea cetăţenilor ce îşi exercită dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, considerând că mobilitatea lucrătorilor compensează măsurile de creştere economică echilibrată. Prosperitatea Uniunii şi siguranţa sa economică sunt generate de o Uniune economică şi monetară inteligentă adaptabilă şi puternică”, a mai spus Dăncilă.

Premierul s-a referit în acelaşi context şi la alegerile europarlamentare de anul viitor.

“Este o ocazie pentru noi, cei care credem în Europa, să promovăm o Europă mai puternică, orientată către principiile sale fondatoare în rezonanţă cu spiritul nostru european. Sunt încrezătoare că anul 2019 poate fi un an al relansării ideii europene”, a mai afirmat Dăncilă.

10 COMMENTS

 1. limba, ca si capul, e de lemn: “Sunt încrezătoare că anul 2019 poate fi un an al relansării ideii europene” (V Dancila)
  Femeia e dusa complet, habar nu are pe ce lume traieste, nu pricepe ce se intimpla nici daca-i desenezi.

  Tanti, hai cu taxa Gavrilescu-ALDE pe toate masinile, ca sa fie si Bucurestiul Micul Paris, din nou…

  • N-ai să vezi veste galbene chiar dacă tanti ecologista pune 50 lei pe gramul de emisii de CO2!

  • Lumea s-a lamurit:
   Socialistii romani cum ii numiti au bagat tara in NATO si UE.

   Dreapta romaneasca n-a facut nimic dupa revolutie: Constantinescu cu CDRul au plecat dupa patru ani de mandat cu specialisti cu tot si cu coada intre picioare,Basescu zero barat, Iohanis dublu zero barat.
   14 ani de zile Romania a avut 2 presedinti la rand de dreapta PPE isti care au avut o tara pregatita de guvernele socialiste prin securizarea frontierei sa intre in Schengen si n-au fost in stare s-o faca. De ce? pentru ca sprijinul lor vine de la SRIul controlat de Soros, ei n-au avut partide puternice care sa-i sprijne, iar SRI si Soros n-au interes sa ii fie Romaniei mai bine ci lor. Ati vazut cine era in spatele lui Iohanis la Alba Iulia: sorosistul Helvig cu camarila lui de generali. “Dreapta” romaneasca e SRIul.
   Ati vazut vreodata in vreo tara ca institutiile de forta sa construiasca ceva pentru tara aia???
   Pe cand PSDul se sprijina pe popor, pe vot si ca sa se mentina la putere trebuie sa faca lucruri pentru popor.

 2. Valcov nu e antieuropean, formula preferata de a cataloga un om care indrzneste sa spuna argumentat niste critici la adresa UE. Ca sa fii credibil trebuie sa argumentezi de ce, ce spune Valcov nu e bine. Lozincile nu tin loc de argumente.
  Ca sa numai pun; faptul ca critici e benefic pentru UE, ii permite sa se corecteze si sa existe in continuare. E bine cunoscut faptul ca societatile, tarile populate de oameni in ansamblul lor evolueaza deci si UE ca organizatie trebuie sa accepte criticile, schimbandu-se in bine, deci evoluand.
  Numai dictaturile nu recunosc niciodata nici o greseala sau un pas stramb fiind condamnate, fapt demonstrat de istorie, la disparitie prin propria inflexiune. Nici un dictator nu a acceptat niciodata o critica.

  Ce spune Valcov: vocea Romaniei trebuie sa se auda in Europa cum se aud vocile altor tari: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia. Ce e rau in a-ti face vocea auzita ca tara? Tot el mai spune ca proiectele europene costa f mult si contractele merg la exclusiv la tari straine si nu la romani. Ce e rau in asta? de ce sa nu castige contracte si romani, nu trebuie sa ne simtim toti egal tratati in UE?

  Considerand acestea Valcov e un european convins. El vrea mentinerea Romaniei in UE indereptand ce e argumentat, gresit.

 3. “Anti-europeanul” Valcov a spus multe adevaruri dureroase, stiute de unii, nestiute de altii, iar daca v-ati uitat la emisiune nu se poate ca-n unele privinte sa-i dati dreptate, numai cineva rau intentionat sau neinformat poate nega acest lucru.
  Ar fi si culmea ca aflata la carma Preseditiei rotative a CUE Romania sa fie anti UE, cu toate ca-n ultima vreme Romania a fost pusa la colt pe nedrept de mai marii UE, ca sa nu mai amintim de santajul continuu cu Schengen.

   • In teorie ,doar un ” mesaj cu efect in orb ” Dancila ne-a convins de multe ori cat de pregatita este ,cred ca te-ai amuzat copios cand l-ai citi Radu Tudor !

  • Cei care au cel mai mare interes pentru Schengen sunt tot companiile străine. Ele dețin cota majoritară atât la exporturi cât și la importuri. La un moment dat Dragnea a făcut mișto că suplimentează punctele vamale pentru TIR-uri cu 50 porți și vor fi controlate la sânge toate TIR-urile care intră și care ies din țară, nu cum se întâmplă în prezent, prin sondaj!
   Dacă nu era o declarație la mișto și dădea de înțeles că intenționează să pună în practică măsura, a doua zi am fi fost în Schengen.
   În aceste condiții, companiile străine strâng din fese până se hotărăște Ministerul Economiei să vândă Portul Constanța. Ideal ar fi să vină Cioloș și în 3 săptămâni Portul Constanța va fi vândut unei firme olandeze cu capital majoritar statul olandez, iar în ziua următoare semnării vânzării vom fi în Schengen. Pentru cetățenii români va însemna doar că nu mai stau 15-20 min la o coadă ca să prezinte un act de identitate!

 4. Radu daca tie iti place ce-a ajuns E.u.-ul asta, minunatele “valori” pe care le impun si ce-au facut din Romania, o rezervaztie cu un popor vegetal, asa cum a spus A. Blandiana, ajunsa bataia de joc a “civilizatilor” si transformata in vinovatul de serviciu si teren experimental, pt orice fel de inginerie sociala, atunci continuati ca sa vedeti si sfirsitul, care vine precis. O sa vedeti atunci daca o sa va placa, insa nu uitati ca nu exista drum de intoarcere, iar consecintele vor fi valabile pt toti! Te asigur ca nu vor exista exceptii! Profita de voi, deoarece le este clar ca experienta lor o depaseste total pe-a voastra, care nu le puteti face fata in nimic, lucru vizibil, indiferent unghiul de vedere. Am cazut 200 de ani in istorie, ajungind exact intr-o perioada fanariota. Ai si trasurile trase de cerbi! Astazi, acestea sint Ferari si Porsche, pe care le vezi prin localitati pline de gropi, noroaie si saracie. Daca ar veni Bratianu si ar vedea asa numitii lui urmasi ar face infarct in 2 secunde. Cind ii auzi pe Vilceanu, Vijulie :), Dancu si restul, n-ai cum sa nu intri in criza de inima! Mai vine si Ben Kenobi de Hunedoara si ride important, mindru de prostiile pe care le spune si pe care le crede “inteligente”.

  Simţiri reci, harfe zdrobite,
  Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
  Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
  Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
  În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
  Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!

  Europa aia plina de “civilizati” ne spune ca Eminescu nu “ie cool”!

Leave a Reply