Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de ‘încălcarea materială’ a obligaţiilor asumate în cadrul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare – Intermediate Nuclear Forces) încheiat între Washington şi Moscova, transmit AFP, Reuters şi dpa.

‘Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată’, urmărind ‘slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice’, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

‘Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea’ acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare, scrie Agerpres.


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia că timpul pe care-l mai are la dispoziţie pentru a se alinia prevederilor tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) se scurge rapid şi a confirmat că aliaţii studiază cum să abordeze situaţia, avertizând că impasul actual este ”nesustenabil”, relatează agenţiile EFE şi dpa.

”Toţi ştim că intrăm în criză de timp (…) Avem un tratat de control al armelor pe care o parte nu-l respectă”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai statelor NATO, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Bruxelles.

”Situaţia, aşa cum este acum, nu mai poate continua şi aliaţii discută în acest moment cum să o abordeze”, a indicat el, insistând că preocuparea este legată în special de noua rachetă rusească Novator 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.

Dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului INF, NATO va răspunde corespunzător, ceea nu înseamnă însă că va proceda la fel, pentru că Alianţa ”nu este o oglindă a ceea ce face Rusia, avion cu avion, rachetă cu rachetă sau tanc cu tanc”, a mai afirmat secretarul general al NATO.

Rusia insistă că racheta SSC-8 are o rază de acţiune sub 500 de kilometri, astfel că ea ar nu ar intra sub incidenţa prevederilor tratatului INF, însă NATO subliniază că această rachetă este mobilă şi uşor de ascuns, astfel că, de pildă, ea ar putea fi uşor rapid în enclava Kaliningrad, de unde ar putea lovi cu uşurinţă Berlinul.

Dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat marţi secretarul de stat american, Mike Pompeo, relatează dpa şi AFP.

‘SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă’, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de ‘încălcarea materială’ a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. ‘Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată’, urmărind ‘slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice’, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

‘Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea’ acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.


Statement on the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty

Issued by the NATO Foreign Ministers, Brussels, 4 December 2018

 1. The Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty has been crucial in upholding NATO’s security for over 30 years.
 2. Allies have concluded that Russia has developed and fielded a missile system, the 9M729, which violates the INF Treaty and poses significant risks to Euro-Atlantic security. We strongly support the finding of the United States that Russia is in material breach of its obligations under the INF Treaty.
 3. For over five years, Allies and the United States in particular, have repeatedly raised their concerns with the Russian Federation, both bilaterally and multilaterally. As we stated in the Brussels Summit Declaration in July, Russia has responded to our concerns with denials and obfuscation. Russia only recently acknowledged the existence of the missile system, but without providing the necessary transparency or explanation.
 4. The United States has remained in full compliance with its obligations under the INF Treaty since it entered into force. Allies have emphasized that the situation whereby the United States and other parties fully abide by the Treaty and Russia does not, is not sustainable.
 5. Russia’s violation of the INF Treaty erodes the foundations of effective arms control and undermines Allied security. This is part of Russia’s broader pattern of behaviour that is intended to weaken the overall Euro-Atlantic security architecture.
 6. Allies are committed to preserving strategic stability and Euro-Atlantic security. NATO will continue to ensure the credibility and effectiveness of the Alliance’s overall deterrence and defence posture.
 7. We will continue to consult each other regularly with a view to ensuring our collective security. We will continue to keep the fielding of Russian intermediate-range missiles under close review.
 8. Allies are firmly committed to the preservation of effective international arms control, disarmament and non-proliferation. Therefore, we will continue to uphold, support, and further strengthen arms control, disarmament and non-proliferation, as a key element of Euro-Atlantic security, taking into account the prevailing security environment.
 9. We continue to aspire to a constructive relationship with Russia, when Russia’s actions make that possible. As most recently confirmed at the Brussels Summit, we remain open to dialogue with Russia, including in the NATO-Russia Council.
 10. We call on Russia to return urgently to full and verifiable compliance. It is now up to Russia to preserve the INF Treaty.

8 COMMENTS

 1. hotii striga hotul.prima incalcare a INF a facut-o nato prin baza de rachete de la deveselu.lansatorul mk41(la origine un VLS naval) poate lansa fara vreo modificare atat racheta defensiva RIM-161 SM3 cat si ofensiva BGM-109 Tomahawk cu raza de actiune de peste 2000km.si care,prin posibila prezenta in lansatoarele din Romania,incalca in mod clar tratatul INF. deci ce a facut acum rusia este doar un raspuns la incercarea nato de a incalca pe furis tratatul INF.motivul gasit ptr amplasarea mk41(amenintarea IRBM-urilor iraniene) este hilar si cusut cu ata fosforescenta.ptr asa ceva exista THAAD care in comparatie cu aegis ashore este mobil .

   • incredibil!!!! un analist militar nu stie(sau nu vrea sa stie) ca mk41(vls-ul de la deveselu) poate lansa FARA MODIFICARI rachetele antiaeriene rim66,rim67,essm,rim,174,racheta antsubmarin rum139,antibalistica rim161 dar si racheta de croaziera bgm109 tomahawk.pe care au mai incercat in anii 80 sa o puna pe lansatoare terestre mobile in sistemul GLCM Gryphon si le-a sarit toata europa de vest in cap prin protestele a sute de mii de oameni.acum nu se mai risca in occident si ii pacalesc pe fraierii de romani si polonezi(dar si astia au inceput sa tot amane inaugurarea bazei similare de la redzikowo).asta dupa ce la inceputul programului aegis ashore ungurii,cehii si tarile baltice i-au refuzat mai mult sau mai putin politicos.intrebarea principala este: sunt capabile lansatoarele de la deveselu sa lanseze rachete de croaziera tomahawk(care pot avea inclusiv focoase termonucleare w84 de 150 kt)? DA SAU NU?eu zic ca da!

     • in cazul mk41 intre POATE lansa rachete de croaziera si ESTE incarcat cu rachetele respective este o diferenta de cateva zeci de minute.atat dureaza sa scoti containerul cu racheta defensiva sm-3 verificata (eventual) de inspectori rusi si sa il inlocuiesti cu un container de tomahawk termonucleara adus dintr-un depozit (din tara sau din europa).

   • da un search pe google si gasesti informatii garla.numai sa vrei sa afli mai mult decat ofera propaganda”buna”.

 2. Buuun! Deci ne comunici ca NATO acuza Rusia … bla bla bla. De ce? Evident, ca sa fim informati 🙂 Dar, stupoare: Rusia acuza USA bla bla bla (si dumneata stii foarte bine) DAR ASTA NU NE COMUNICI. De ce? Evident, ca sa fim DEZINFORMATI!
  Cum se numeste asta? Simplu: PRAPAGANDA!
  Q.E.D.

Leave a Reply