Premierul Ludovic Orban a precizat, marţi, că nu există un proiect privind creşterea vârstei de pensionare.
Întrebat dacă există la Ministerul Muncii un proiect privind creşterea vârstei de pensionare, el a negat, susţinând că este un ‘fake news marca unei anumite părţi’.
‘Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii cum sunt Educaţie, Cultură, Sănătate sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zicem până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor cum este cazul Educaţiei să se reia din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoşi să-l mai lase un an să vină să predea. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi pe ce perioadă, dacă vrea să se pensioneze la 69 să se pensioneze la 69. (…) Nu există încă (n.r. – un astfel de proiect). Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educaţie în anumite şcoli catedre neacoperite pentru că aceste ore sunt ţinute de profesori pensionari şi nu am o posibilă soluţie’, a spus Orban, după ce a participat la dezbaterea organizată de Confederaţia patronală Concordia ‘Dialog pentru dezvoltare’.
Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că PNL susţine punctul de vedere exprimat de preşedintele Klaus Iohannis privind pensiile pentru magistraţi şi militari.
‘Dacă preşedintele are un punct de vedere, întotdeauna noi ţinem cont de acest punct de vedere, dar în ceea ce priveşte decizia politică a PNL, pe care am cumpănit-o mult, este aceea că noi susţinem principiul contributivităţii care să stea la baza calculului pensiilor, cu excepţia pe care o admitem, cea a cadrelor militare, pentru că cei care îmbracă haina militară sunt în serviciul ţării toată viaţa. Sistemul acesta este folosit în toate ţările NATO, în care se acordă un sistem de pensii de serviciu, în rest noi susţinem principiul contributivităţii’, a spus Orban după ce a participat la dezbaterea organizată de Confederaţia patronală Concordia ‘Dialog pentru dezvoltare’.
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că nu este oportună cumularea pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat şi a menţionat că nu susţine eliminarea pensiei speciale în cazul magistraţilor sau a celei de serviciu pentru militari.
‘Personal, sunt de părere că statul român nu îşi permite şi nu trebuie să îşi permită să se cumuleze la stat şi pensia, şi salariul. Pe de altă parte, foarte mulţi specialişti şi-ar dori să rămână în activitate un pic mai mult timp. Şi acest lucru se poate. Dar atunci trebuie găsite metodele cele mai bune pentru a întrerupe, de exemplu, pensia, de a continua pe un salariu care este aferent funcţiei şi, după un timp, se poate reveni la pensie. Nu este, după părerea mea, bine să se continue cumularea pensiei cu salariul la stat. Dacă cineva se pensionează şi se angajează în privat, cred că nu trebuie să avem această limitare’, a arătat preşedintele într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a mai apreciat că ‘PSD a exagerat’ cu pensiile speciale şi a subliniat că pensiile de serviciu trebuie menţinute în cazul militarilor, scrie Agerpres.