Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din Romania (AMR), Gabriela Baltag, a declarat, la o dezbatere pe tema justiţiei, că oamenii au încă tendinţa să confunde actul de justiţie cu spectacolul cătuşelor, în ultima vreme, cu toleranţa unor structuri de parchet, sentimentul social fiind că oricine poate fi o ţintă.

“Luptăm ca să desprindem din mentalul colectiv ideea greşită, încetăţenită în anii pe care am dori să-i punem la umbra istoriei, că Justiţia este realizată prin intermediul parchetelor. Oamenii au încă tendinţa să confunde actul de justiţie cu spectacolul cătuşelor derulat într-o paradă fără sfârşit, în ultimul timp, cu toleranţa evidentă a unor structuri de parchet, la rândul lor înflăcărate de un succes efemer, cu vorbe ce pot cutremura şi cele mai tari caractere prin expunerea deschisă a planurilor de arestări viitoare, probabil în amintirea vremurilor trecute, toate justificate, desigur  pe considerente care vor să convingă opinia publică de realizarea actului de justiţie. Sentimentul social prezent este acela că oricine poate fi într-o bună zi ţintă. Este o campanie de manipulare ce nu serveşte în niciun mod ideii de dreptate, o scuză pentru tăcerile îndelungi din anii anteriori, rămaşi în stand-by, motiv pentru care beneficiarii actului de justiţie, cetăţenii, trebuie să înţeleagă că niciunde justiţia nu poate fi confundată cu acte de represiune, că esenţa dreptăţii este incompatibilă cu aparenţa execuţiilor publice, a pierderii aproape ireversibile dintr-un început a prezumţiei de nevinovăţie, că niciodată un judecător care îşi respectă profesia nu va ieşi să-şi strige pe străzi hotărârile, ori să anunţe pe la uşile unor instituţii importante în stat satisfacţia muncii, trâmbiţând pretutindeni împărţirea dreptăţii. Desigur, regula a mai cunoscut însă şi excepţii. Dacă cei mai importanţi actori implicaţi în finalizarea actului de justiţie respectă sau, dimpotrivă, au abandonat menirea profesiunii lor, dacă suntem dispuşi să recunoaştem numai realizările, fără a recunoaşte uneori şi neîmplinirile sistemului, rămâne o problemă care trebuie să ne preocupe la fel de mult ca dorinţa de a mai exista”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).

La dezbaterea “Rolul justiţiei asupra puterilor în stat”, judecători, membri CSM, procurori au arătat problemele cu care se confruntă justiţia, menţionând legislaţia, volumul mare de activitate al magistraţilor.

Deputatul Daniel Florea, membru în Comisia juridică şi fost judecător, a spus că în România se încearcă să se facă justiţie “prea apăsat, prea pătimaş în spaţiul public”. “Cred că este un lucru rău şi, dacă sunt legi care trebuie corectate, să le corectăm în slujba oamenilor”, a spus Florea.

El a menţionat că, în acest moment, Parlamentul se confruntă cu o criză de credibilitate, orice modificare legislativă în privinţa justiţiei având  ca întebare ce se ascunde în spate, ce se urmăreşte.

Procurorul şef Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei procurorilor, a arătat că astăzi nimeni nu este mai presus de lege şi că nu este suficient de remarcat rolul procurorului în înfăptuirea justiţiei.

“Asistăm în această perioadă la o maturitate deplină a statului de drept. Astăzi nimeni nu este mai presus de lege. De la preşedinte la oricare cetăţean fiecare este conştient că, dacă va încălca legea, va răspunde în faţa organelor competente. În acest moment, se poate spune că statul de drept fără justiţie nu poate exista. Există şi costuri. În Franţa se vorbeşte de o dictatură a judecătorilor, în România se vorbeşte de o republică a procurorilor“, a arătat Sima.

El a adăugat că nu este suficient remarcat rolul procurorilor în înfăptuirea justiţiei şi Asociaţia procurorilor propune ca, la revizuirea Constituţiei, “să se consemneze contribuţia procurorului la înfăptuirea justiţiei”.

Bogdan Gabor, vicepreşedinte CSM, a spus că trebuie remodelat modul în care magistratul să se raporteze la lege.

“Consider că trebuie adoptat conceptul de responsabilizare a magistraţilor. Acestea sunt realităţile constatate de CSM. Trebuie remodelat modul în care magistratul să se raporteze la lege. În legea fundamentală trebuie consacrat şi echilibrul dintre magistraţi şi formatorii de opinie”, a adăugat Gabor.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Alin Antochi a spus că sunt tot felul de atacuri la adresa justiţiei şi acest lucru nu face bine actului de justiţie.

“Justiţia a pornit pe un drum corect. Vedem tot felul de atacuri la adresa justiţiei. Acest lucru nu face bine justiţiei. Nu cred că suntem în competiţie cu celelalte puteri în stat, trebuie să fim în competiţie pentru echilibru”, a arătat Antochi.

Judecătorul Viorica Costiniu a spus, la rândul său, că mica reformă a fost un dezastru şi termenele prevăzute în noul Cod penal sunt prea strânse.

“Trebuie să avem în vedere şi mica reformă care a fost un dezastru. Nu de puţin ori termenele stabilite în noul Cod penal sunt nerealiste şi păguboase, nu sunt în folosul aflării adevărului”, a menţionat judecătorul Costiniu.

Norel Popescu, membru CSM, a sus că volumul de activitate pentru magistraţi este extrem de mare, ceea ce duce la erori judiciare.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în parteneriat cu Asociaţia Magistraţilor din România, Institutul de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a organizat, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu titlul “Rolul Justiţiei în sistemul puterilor în stat”.

20 COMMENTS

 1. Teatru fara valoare. Teatru in destul de multe acte prezentate pe micile ecrane. Daca tot se spune ca magistratii trebuie sa raspunda pentru greselile in hotariri, procurorii care impun legea in toate cazurile anchetate, daca se dovedesc gresite, nu cumva trebuie sa plateasca si ei? Sau e perfectul GHINION la Romaniei!

 2. daca mafia hypermarketurilor si cea a importatorilor de legume-fructe saboteaza scaderea TVA iar preturile nu scad consistent la 1 iunie atunci Victor Ponta e TERMINAT iar dupa el cade intreg PSD-ul si toti cei care stau acum langa el.
  Victor Ponta sa se trezeasca rapid si sa-si dea seama ca 1 iunie si scaderea TVA sint ultima carte pe care o joaca in caz de nereusita, iar pe urma pentru a ineca pofta de sange a populatiei o sa fie dat exemplu la multi ani de puscarie de catre DNA!

  • Parerea mea e ca tu esti terminat mintal de fapt, iar pofta de sange a populatiei e impotriva unor distrusi mintal loviti cu scandura ca tine, pe care oamenii de rand ar vrea sa ii ia la alergat si la picioare-n cap pe strada. Sper sa te ia DNA-u’, cu mafia din supermarket-uri si cu importatorii de legume-fructe cu tot, sa stai vreo 30 de zile la racoare pe capitala, poate te mai racoresti la cap de sete de sange care ai tu in gat. Te-am mascat. Ti-ai luat covrig, fraiere…

 3. Magistrații din România sunt deasupra legii. Ei dau ce soluții vor pentru că ei nu mai sunt inamovibili, ci infailibili. Procurorii te bagă la pușcărie pe suspiciuni rezonabile, iar judecători pe argumente logico-juridice. Eu cred că jumătate dintre procurorii și judecătorii acestei țări ar merita să ajungă după gratii pentru abuzurile pe care le-au săvârșit și pentru că s-au substituit legii. CSM este o umbrelă pentru protejarea abuzurilor judecătorilor din România.

 4. serios? daca te uiti pe celebrul net vezi o gramada de comentarii entuziaste referitoare la acest spectacol degradant al celor plimbati cu catusele la maini. de la trimisii la fata locului ai televiziunilor ( oare cum sunt alesi acesti indivizi care se remarca doar prin intrebari idioate?) la scribaretii de pe net ( majoritatea sustinatori ai “dreptei” ) toti admira scenele demne de o tara de mana a 3 a ( asa cum este de fapt si tara noastra). lipsa de cultura, lipsa educatiei democratice si nu in ultimul rand lipsurile din viata cotidiana perpetuate din istoria acestui neam oropsit aflat la intersectia intereselor marilor puteri au dus la aceste carente educationale si la nevoia de tradare si pupincurism la adresa celui mai puternic. iar istoria este plina de aceste “calitati” care ne caracterizeaza.sa nu uitam lipsa patriotismului si de ce nu a nationalismului, valori pe care “intelectualii” neamului promovati pe bani straini ( plesu, liicheanu, patapievici etc etc) nu au stiut cum sa le dezavueze mai mult in scrieri si discursuri demne de spitalul 9. ne mai miram acum ca exista abuzuri din partea celor angrenati in asa zisa justitie dna, csm, iccj etc? cand tu parlament ai creat practic aceasata stare de lucruri de la legi, privilegii, statut, salarizare sau pensii? asta ati facut voi [arlamentarii asta patim noi o tara intreaga dar in primul rand ei “alesii” casapiti efectiv de aceste structuri de forta. la noi exista practic o singura putere, judecatoreasca, cu bratul sau innarmat sri. oare parlamentarii au “sange in instalatie” sa indrepte lucrurile? nu cred ca au chiar daca parlamentul va fi injumatatit in scurt timp.

 5. Spectacolul catuselor este de fapt o combinatie intre o procedura prevazuta de lege si foamea televiziunilor pentru senzational…Putin important este ceea ce cred unii sau altii,mai needuicati sau mai educati important este ca la finalul fiecarui dosar care debuteaza cu acest “spectacol” cei gasiti vinovati sa isi primeasca pedeapsa meritata si prejudiciul sa fie recuperat.Unii se intreaba de exemplu de ce nu e recuperat prejudiciul dosarul fiind in faza de cercetare,tot ei opunandu-se ridicarii acelei imunitati din parlament.Asa ca nu trebuie ca un magistrat sa aiba aceasta angoasa “oare ce crede lumea ?” Lumea crede orice i se pune pe tava.Se uia la A3 cred ce ved acolo,se uita la B1 cred opusul.Ca unii au o audienta mai mare asta-i ajuta sa reziste financiar pe picioarele lor dar nu inseamna ca au intotdeauna si mai multa dreptate … Asta este viata,dvs ca magistrati trebuie sa nu credeti nimic ci sa analizati chirurgical dosarul care va este in fata.Cu toata simpatia va doresc mult succes mai departe.

  • Si daca TU zici ca la-be1 au dreptate 😯 , de ce se intorc atatea dosare de la CEDO ❓ , SI GRESELILE JUSTITIEI INDEPENDENTE 😳 , tot NOI le platim 😥 ❗
   Nu este vorba de AUDIENTE, este vorba de dreptate 😮 .
   Un MIC exemplu:
   ➡ Cand se vorbea ca HIDROELECTRICA sa intre in insolventa 😮 , pe timpul pdl-istilor 😎 , sarea si FMI-ul 😯 , Europa 😯 , agenturile straine 😯 . Shock, si acum e pe plus ! Deci e clar, cineva 😀 in acel moment a gresit.
   CINE E ❓ , si DE CE NU PLATESTE :mrgreen: ?
   Cred ca toti vrem sa recuperam prejudiciile create de acel sistem, si NIMENI LA FEL CA EI NU TREBUIE sa mai ajunga la BUTOANE 👿 (indiferent de partidul din care fac parte) !
   Iar acest spectacol de catuse este creat ARTIFICIAL, pe NIMIC CONCRET (suspiciuni rezonabile), pentru a fi scosi TOTI BASISTI din puscarii !!! …

   EU zic sa ne plimbam cu BICICLETA, cum a spus presedintele de FACEBOOK (JOShannis), citez “Sunt alături de bicicliști și îndemn cât mai multe persoane să se deplaseze folosind bicicleta.

   Urmeaza sa ne zica CUM SA MANCAM SANATOS !!!

   • Se intorc atatea dosare de la CEDO pentru ca multi procurori si multi judecatori nu si-au facut treaba si ser uita prea mult ce zic unii sau altii la TV iar motivarile lor treptat au inceput sa semene cu editorialele unor ziaristi de casa ai rivalilor politici.Despre asta si spuneam.Judecatorii trebuie sa fie impartiali si sa nu se lase influentati de forfota.Eu nu analizez de fapt ca un om din afara Justitiei ce sunt daca pe fond Voiculescu e vinovat (pentru ca acest dosar e de fapt cuiul lui Pepelea) dar pot constata ca s-au incalcat grav proceduri si regulamente care au viciat grav verdictul final.De aceea cred ca acest dosar trebuie rejudecat iar cei care l-au viciat sa plateasca.Daca un alt complet va constata ca altul ar fi in realitate verdictul atunci acela sa fie,poate sa fie si mai grav dar sa fie facut corect.Nu mai putem merge la nesfarsit cu politica asta a mafiotilor,cei care-mi incurca hotiile sa plateasca cu ani grei de temnita iar cei care ma ajuta sa fie achitati ca sunt eu Bulibasa in satra asta numita Romania

 6. Pai daca pana anii trecuti ii plimbau la dna doar la un taifas,pana la Nastase,care cred ca-si va gasi dreptatea la CEDO cum cred si la Voiculescu, acum au evoluat si au descoperit catusele,e bine e rau,dar numai gandindu-te la prejudiciile uriase comise si-ti zici las’ca-i bine la wc-ul turcesc,inghesuiti ca sardelele,au prilejul sa se caiasca si sa toarne tot!La noi totul se transforma in exces de putere,io-s mai tare si te strivesc,pana nu-ti arati muschii nu esti convingator,alta cale este mai dificil de ales pentru ca implica inteligenta,bun simt,educatie,profesionalism si dragostea fata de munca prestata ori la procurori se vor nemuritori si rece!Cand am sa vad ca prejudiciile au fost recuperate atunci am sa zic ca-si fac treaba pana atunci mai va…nu si-au aratat muschii cand a fraudat voturile anastase si arata muschii lui Tariceanu,cat de netrebdnic poti fi ca tocmai in vazul tuturor s-a comis infractiunea si tu dna nu faci nimic ca… tatucu basescu a dat telefon si trebuia sa iasa numaratoarea!Cata mizerie a facut basescu asta si in oameni!Sa vad un procuror vertical care sa-l ancheteze pe tartor si-l plimba in catuse la fiecare chemare,pana atunci zanganeala catuselor tot intre ei este,ma intreb cum si-or lua din mormanul de dosare dosite inculpatii dupa comanda neachitata de la Ciresica?!

 7. Domnule Radu Tudor,mă simt minunat și motivat 🙂 Și…DA!Încă sunt în România Yupppiii! 😀 Sâmbătă îți scriu asta
  Am fost la piață și mi-am luat tot ce s-a putut din grădină de la țărani,apoi niște litrii de lapte.
  Apoi am luat niște telemea.OOOO…e atât de naturală că nici nu-ți vine să crezi,nici prea sărată,nici prea cremoasă,telemea adevărată,nu Napolact.Și acum urmează BOMBA!
  Am făcut o economia de 35%,în comparație cu un bon fiscal de-acum o săptămână într-un mare magazin.Și m-am ales și cu sănătate!SUSȚIN ÎNCHIDEREA MARELOR MAGAZINE ÎN WEEK-END!
  FIȚI CALMI ȘI MERGEȚI LA PIAȚĂ!

 8. Nu cred ca statul de drept a ajuns la o maturitate chiar daca arestarile sunt pe banda rulanta si spectacolul catuselor face raiting la toate posturile de stiri. Aceasta este o dovada a lipsei de maturitate a statului. Aceasta parada este o incalcare a drepturilor omului ( vorbim de dreptul la imagine ) In toate statele democratice acest lucru se respecta. Si sa nu uitam ca cei care pretind acum ca “fac justitie” ( o afirmatie care starneste oroare cand vine din gura unui procuror pentru ca nu asta este menirea lui ! ) sunt cei care timp de zece ani au tacut si au intors ochii de la numeroaslel ilegalitati comise de gasca lui Basescu. Acum au pretentia ca sunt mari luptatori impotriva coruptiei adica isi construiesc o imagine la fel de falsa ca pretentia lor de a face justitie.

 9. HOTII (din parlament si de prin zona politicului): “sa facem tot posibilul sa oprim justitia ca altfel nu se va mai putea fura in Romania. Cum ii pacalim pe romani sa voteze cu noi si sa ne sustina impotriva DNA si a justitiei? Bine ca au ajuns unii sefi de televiziuni in inchisoare ca sa atace oamenii din acele televiziuni justitia!”

  • Cum ii pacaliti pe romani ca sa va voteze pe voi ,cei care “aparati justitia” doar aceea care va apara pe voi,Peneleaua hotilor.

 10. “Spectacolul catuselor nu e act de justitie”. Ei nu! Acum se merge direct pe ideea că afacerile de succes personale(om de succes/vedetă tv/ legături de afaceri în viitor) îţi asigură viitorul privind traiul bun, toate acestea fac parte din viaţa omului alături de un cazier judiciar, sau detenţie 1-2-3 ani de zile, dar rămîi cu tot ce ai acumulat în timp, că nimeni nu pune sechestru real pentru vînzarea bunurilor sau pentru golirea conturilor celor care au fost dovediţi infractori(legea 18 neabrogată, nu se vrea punerea în aplicare). Numai d-lui Voiculescu şi toţi din dosarul lui au fost curăţaţi de tot ceea ce aveau! Restul…PAS!
  Mai bine nu-i mai daţi pe micile ecrane, pur şi simplu le faceţi publicitate permanentă atîta timp cît finalitatea este: fac puşcărie dar rămîn cu absolut totul.

 11. Cati neuroni iti trebuie sa-ti dai seama ca sanchi “Justitia Independenta” e frectie la picior de fag. KovesiKoldea + Zegrean + CSM + ICCJ sunt niste infractori tupeisti care au tinut de sase ca sa ne jefuiasca mafiotii portocalii si i-au eliminat pe inamicii macacului sau pe cei care puteau reprezenta un pericol pentru mafie. Restul e doar propaganda abjecta. Unde si la cat se ridica prejudiciul din banul public din timpul guvernarii Boc-MRU ? Vor sa-l faca pierdut sau sa-l ascunda, le e teama ca ar iesi cu varsare de sange.

Leave a Reply