Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat joi, la Timişoara, pentru AGERPRES, că nu s-a simţit niciodată presată de comentariile din spaţiul media atunci când a pronunţat o hotărâre şi a spus că în acelaşi sens ar trebui să acţioneze toţi magistraţii.

“Nu m-am simţit presionată, nu mă simt intimidată, mă simt un magistrat în plenitudinea forţelor mele şi niciodată nu aş putea să spun că am pronunţat o hotărâre sub imperiul unei presiuni. Niciodată, chiar şi atunci când am greşit, poate. Personal, am primit multe atacuri din partea presei. Într-o fază incipientă, virulente, mai apoi, mai puţin virulente, pentru că în decursul anilor îţi formezi o imagine, o părere, se duc ecourile, se fac cercetări, verificări”, a afirmat Mariana Ghena.

Preşedintele CSM a subliniat că, în calitate de magistrat cu mulţi ani de activitate, poate spune că,editor: Elena Stanciu de multe ori, justiţia televizată nu a fost primită de ea “cu un mare confort”, pentru că a văzut “aspecte comentate, interpretate de către persoane care nu înfăptuiau actul justiţiei”.

În opinia sa, doar judecătorul poate exprima un punct de vedere în cadrul unei cauze, de orice natură ar fi ea, prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, prin motivarea acesteia, motivare în care expune, pe baza probatoriului care doar în dosar se poate găsi, pe care numai magistratul îl administrează şi îl interpretează şi pe care numai magistratul este abilitat să-l
circumscrie unei încadrări juridice.

“Şi cine ar putea comenta, critica şi examina sau explica mai bine (în spaţiul media, n.r.) decât o parte nemulţumită, în contextul exercitării unei căi de atac? Şi cine ar putea să dea caracter definitiv unei judecăţi, în orice materie ar fi ea, decât tot un judecător care în aceeaşi modalitate legală, să constate dacă ceea ce a făcut primul (cel nemulţumit, n.r.), cel din prima judecată, a făcut bine, legal ori nu”, a explicat Mariana Ghena.

Preşedinta CSM a remarcat faptul că, mai ales în ultima perioadă, se văd multe aspecte de nemulţumire cu referire la unele cauze, mai ales penale, chiar şi când în cadrul acestora nu s-au pronunţat hotărâri definitive.

“Nu sunt de acord că trebuie să se facă astfel de comentarii, pe de o parte, de alte persoane decât cele care înfăptuiesc justiţia în această ţară, iar pe de altă parte, până ce aceste hotărâri să rămână definitive, să capete autoritatea lucrului judecat, să fie lege pentru cei cărora li se adresează”, a afirmat magistratul.

Mariana Ghena a explicat că în momentul în care magistraţii sunt învestiţi cu acest statut, ştiu foarte bine ce presupune el, iar pe parcursul exercitării acestei profesii, înţeleg tot mai bine ce înseamnă această profesie.

“Un judecător care consideră interpretările mediatice drept o presiune, înclin să consider că nu este magistrat, indiferent ce comentarii se fac în spaţiile media într-un sens sau altul, de orice natură ar fi ele, nu trebuie să constituie presiuni asupra magistratului şi nu trebuie să se reflecte în soluţiile pe care le pronunţă cu privire la o persoană sau alta. Fără îndoială că aceste comentarii nu induc o stare de confort, dar în momentul în care ştii că ţi-ai pregătit dosarul, cunoşti dosarul, că eşti derobat de orice situaţii care ar putea să-ţi inducă o presiune, nu ai de ce să te consideri presionat şi lipsit de obiectivitate în actul de justiţie”, a conchis şefa CSM.

Preşedinta CSM a participat, joi, la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Timişoara.

7 COMMENTS

 1. pai sa-i spuna si Procurorului General care tocmai a declarat ca se simte intimidat de mass-media/. poate se hotarasc odata s’odata de ce au inamovibilitate

  • Inamovibilitate au pentru ca nu exista legea raspunderii magistratilor, sau viceinversa!

   Au o grea misiune, sa elimine concurenta oamenilor de afaceri straini de la noi prin arestarea tuturor oamenilor de afaceri romani si ai factorilor de decizie. De-aia nici nu e anchetata nicio firma straina care sa fi dat vreun mega-tun ceva, sau vreun mare om de afaceri strain de la noi. E protectie de la cucustiuc, licurici, sau cum sanatatea lui ii spune! Sunt pe treaba…

 2. Cum? Citez:”“Nu ma simt intimidata de criticile mass media””?
  Bravo! Eşti bugetarul numai bun de felicitat!
  Dar ăştia care urlă după spălarea imaginii confuzionată intenţionat cu instituţia unde sunt angajaţi ca bugetari, de ce urlă? Pute a ceva…urât mirositor în preajma lor, cumva!?
  🙂 🙂 şi mai vor să dea imunitate ”totală” pentru colegii mata dar laolaltă, chiar dacă fac nefăcute intenţionat!

 3. Basescu si PSD au ajuns sa aiba acelasi discurs cand vine vorba de justitie as putea spune ca atacurile fostului locatar sunt chiar mai naucitoare la adresa institutiilor pe care le-a creat exclusiv pentru el de a-l proteja si de a-i proteja apropiatii dar nici cu adversarii din PSD n-a fost prea nemilos doar Nastase a platit niste polite mai vechi.Singurul cazut in acest razboi inegal a fost Voiculescu.Ceilalti taceau chitic pe margine.Acum vad ca DNA functioneaza exact pe codul penal facut de “contestatarii” de azi,a inceput sa-i ia de la stanga la dreapta pe rand,prieteni sau dusmani de-ai lui Basescu nu conta….Acum Basescu ce face ? Pur si simplu conduce lupta imp[otriva sistemului basist care,ce sa vezi,nu mai functioneaza la comanda lui si asta il ustura cel mai rau….Cat despre presa anti Basescu sau pro Basescu toti de la stanga la dreapta a trecut in barca anti DNA mai vehementa decat era pe vremea lui Basescu,atunci chiar o intelegeam,intelegeam frustrarea si strigatul lor disperat la care nimeni dintre “aparatorii statului de drept” de azi nu au reactionat lasandu-i singuri in ghearele acestui betivan hidos…Trist dar adevarat,sunt multi jurnalisti si analisti politici de la care nu ma asteptam sa treaca atat de repede si de firesc in tabara acestor infractori…

 4. Corect. Singura forță care poate intimida CSM-ul e Johannis, s-a văzut de curând cum au zburat ca găinile bete sa dea asalt la CCR sub îndrumarea cocosului sibian. Mai ca-mi vine a crede ca Nelu Mexicanu a avut dreptate cand a prezis dezirabilitatea extinsă a lui Johannis, toate muierile de o anumită vârsta, cel puțin, aflate in poziții cheie, se lasa “călcate” de purtătorul de palton si Cruce de Fier de la Cotroceni. Excepțiile Baltag si Gârbovan întăresc regula. Of si vai!

Leave a Reply