Grupul austriac Erste este obişnuit cu atacurile unor politicieni împotriva companiilor sau băncilor multinaţionale, aşa cum este şi Erste Group, a declarat marţi preşedintele Erste Group, Andreas Treichl, care nu crede, totuşi, că politicienii români sunt atât de iresponsabili încât să pună în pericol cea mai mare sursă de finanţare a economiei româneşti.

“Suntem obisnuiti. Daca sunteti din Romania, credeti ca (astfel de acuzatii) au loc doar in Romania. Ne-am obisnuit sa facem fata la schimbari ale mediului politic. Trebuie sa tineti seama de un lucru: BCR este o banca romaneasca si are sarcina de a finanta economia romaneasca. 99% dintre angajatii BCR sunt romani, 99% dintre clientii BCR sunt romani, iar BCR este cea mai mare banca din tara”, a afirmat Treichl, in conferinta de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfasurata la Viena.

“Nu cred ca politicienii din Romania sunt atat de iresponsabili incat sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara. Nu sunt ingrijorat, am o perspectiva pozitiva asupra Romaniei”, a completat presedintele Erste.

Seful Erste Group a vorbit in termeni laudativi despre economia romaneasca, ce a inregistrat in 2016 cel mai inalt ritm de crestere din regiunea pe care opereaza, de 4.8%.

“Rata somajului este mai mica acum in Romania decat in Austria”, a subliniat Treichl.

Intrebat despre retorica in crestere din mai multe state din estul Uniunii Europene impotriva companiilor sau bancilor multinationale, seful Erste a mentionat ca intrarea bancilor straine pe piata a avut un efect benefic.

“In Cehia, cele mai mari trei banci sunt detinute de entitati din strainatate, iar Cehia are unul dintre cele mai bune sisteme financiare din intreaga Europa. In alte state, unde bancile au fost pastrate fortat sub controlul guvernului sau al altor entitati locale, sistemul bancar a trecut prin probleme uriase.

Cea mai mare parte a sectorului bancar grec este controlat de entitati grecesti. Care sistem bancar este mai bun, cel grecesc sau cel ceh?”, a spus Treichl.

Referindu-se la potențialul de creștere al sectorului bancar românesc, Andreas Treichl a făcut o comparație între Austria și România. În Austria, țară cu o populație de aproximativ opt milioane de locuitori, Erste Group Bank, împreună cu banca de economii, controlează 20% din piață și a acordat credite totale în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. În schimb, în România, cu o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, unde Erste controlează 20% din piață, BCR a acordat credite în valoare de șapte miliarde de euro.

“Unde vrei să mergi ca bancă? Nu se pune problema de 2017, 2018 sau 2019. Peste doi ani vom aniversa 200 de ani de la înființare și acesta este motivul pentru care suntem siguri că Erste va mai exista și peste 100 de ani”, a menționat Treichl.

Întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la București să adopte o taxă pe bănci pentru a-și finanța deficitul, directorul general al Erste Group Bank a subliniat că performanțele economice ale țărilor care nu au o astfel de taxă sunt mai bune comparativ cu țările care au introdus o taxă pe bănci.

“Dacă România vrea să își reducă potențialul de creștere și toate celelalte performanțe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili și se gândesc la viitorul populației României, atunci nu o vor face”, a adăugat Andreas Treichl.

În plus, acesta a precizat că BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanțare din țară.

 

11 COMMENTS

 1. Corect ce spune omul, cum ca de fapt camatarii planetari conduc si o tara mica de pe planeta numita Romania, printre multe altele!

  P.S. Sper totusi ca presedintele Treichl asta al Erste Group nu are nicio legatura totusi cu Oerste Alexandru Scarlat Teodorescu ala care a fost la A3 si acum presteaza, era sa zic propaga, la Realitatea, bagand la greu din ordinul de zi pe unitate trimis de stapanii catuselor de la DNA! Adica sper sa nu fie vreo legatura intre astia doi, ca nu mi s-ar parea deloc corect!

  • Atacurile la banci si multinationale au loc atunci cand acestia participa la protestele de daramare a unui guvern legitim ales. Daca reprezentantii bancii respective cer demisia unui guvern in strada e firesc sa te intrebi ce-i cu ei pe-acolo…

   • @ochi ager
    Crezi ca in tari precum Franta, Germania, Anglia reprezentantii bancilor sau ai multinationalelor ar fi indraznit sa participle la mitinguri antiguvernamentale (si neautorizate pe deasupra)?

  • Duceti-va ma in responsabilitatea voastra basista expirata “de dreapta”! Duceti-va direct in gard cu gargara si cu vrajeala voastra bazata pe inverse si pe sloganuri de galerie de stadion pe care vi le induc propagandistii acoperiti slugile stapanilor de catuse! Duceti-va in anticoruptia si in antihotia voastra, ca la fel zicea si Hitler ca nemtii o duc prost pentru ca ii furau jidanii si comunistii, ca asta descoperise el care era un caporal veteran din primul razboi mondial! Si s-a vazut dupa aceea ce urmarea acest f mare lider national-socialist de dreapta de fapt! Asa ca duceti-va in antihotia si anticoruptia voastra si puneti mana la munca si mai terminati cu golania, cu sloganurile si inversele propagandistilor DNA, ca trebuie cineva sa construiasca si economia-n tara asta, nu sa stea toti si sa se lupte cu coruptia si cu tot felul de inverse si abureli abstracte, doar pentru ca au interesul unii sa-si elimine ei adversarii! Mars la munca si lasati gargara, ca habar n-aveti de capul vostru, abia de scrieti trei cuvinte, d-apoi sa mai si ganditi sau alte procese evoluate poate o sa bagati in alta viata, ca in asta v-a baut vaca cerneala! Dati-i drumul la munca si lasati vrajeala ca in tara asta mai trebuie sa faca si cineva treaba, nu doar sa stea toti fraierii pe ragaieli si opinteli “de dreapta”! Paaaa

 2. pai deduc ca sistemul grecesc e mai biun!!! ca Grecia a obtinut finantari nerambursabile pe cand Cehia nu stiu sa fi obtinut. da poate nu am auzit eu

 3. ”Atacuri la banci si multinationale nu au loc doar in Romania” dar numai la noi au avut loc atacuri ale băncilor, prin reprezentanții săi, în stradă, împotriva Statului de drept, a asaltulului clădirii Guvernului, în ziua respectivă lozinca fiind ocuparea ”pașnică” a clădirii Guvernului, după care a ocupării Parlamentului și arestarea de către DNA a guvernului, a Parlamentului, a Antena 3 și România TV. Apoi atacurile banditești , cu tot felul de clauze greu de înțeles și discutabile, la buzunarul omului astea ce-s, nu-s atacuri de-ale voastre?
  Păi, duceți-vă, învârtindu-vă dacă voi nu-mi dați nicio dobândă câtă vreme constat că taxele de administrare, retragerile și alte operațiuni depășesc dobânzile, deci valeaaaa! Și ce-i ăla, decât atac, atunci când voi atacați Guvernul și strigați din toți rărunchiii : Jos Guvernul !….. Sus DNA !..pe toți să vă ia..

 4. Foarte corect ce-ai scris. Te pui cu maimutele si cu toti sifonarii inversori, e greu…

 5. Ce intelegem de aici ca oamenii, multinationalistii, sunt extrem de bine pregatiti, stiu ca intra in intimitatea financiara a unei tari si nu numai, vor sa domine, este crezul lor, este “steagul calauzitor” si a celor cooptati in “sistem”, asa ca ei se asteapta la orice si ce-i mai grav au contramasuri. Cine va reusi sa aiba contramasuri la contramasuri va iesi invingator. Sa nu credem ca acesti multinationalisti fara Dumnezeu sunt de neinvinsi, infailibili. Am exemplele la purtator.

 6. Cica: “crede, totuşi, că politicienii români sunt atât de iresponsabili încât să pună în pericol cea mai mare sursă de finanţare a economiei româneşti” :)))

  Pe bune?! Ia sa vedem cum e si mai vorbim dupa aia despre responsabilitate. :)))

 7. Ungaria are de ani de zile o taxa pe banci (pe care vor sa o reduca acum) — si austriecii de la Erste au platit-o si n-au zis nimic. Fac gura doar cand li se permite, cu Orban nu le-a mers. (Site-ul Reuters are arhivate stirile pe subiect.)

Leave a Reply