Consiliul de miniștri din Franța s-a reunit pentru în prima ședință după vacanța de vară. Președintele Emmanuel Macron le-a cerut miniștrilor seriozitate și credibilitate pentru că perioada pe care o trăiesc francezii nu este ușoară iar toate crizele pe care le traversează arată sfârșitul perioadei de abundență.

Președintele Emmanuel Macron a fost cât se poate de ferm în fața miniștrilor. Perioada de abundență și a lipsei de griji s-a încheiat, a anunțat șeful statului. Sunt multe decizii de luat în perioada care urmează iar guvernul are misiunea de a le spune francezilor cum stau lucrurile, clar și serios, fără să fie însă catastrofal.

Miniștrii trebuie să-și respecte cuvântul dat în fața cetățenilor și să îndeplinească promisiunile, a mai spus Emmanuel Macron. Liderul de la Elysée le-a cerut miniștrilor conduși de Elisabeth Borne să fie uniți, pentru ca Franța să-și poată consolida suveranitatea și independența.

”Momentul pe care îl trăim și pe care compatrioții noștri îl trăiesc alături de noi, poate fi structurat de o serie de crize, unele mai grave decât altele și am putea vedea destinul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize și urgențe. Din punctul meu de vedere, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare, o mare bulversare. Mai întâi, pentru că trăim asta nu numai din această vară sau din ultimii ani, finalul a ceea ce pare ca abundență, aceea a lichidităților fără costuri și vom trage consecințele în ceea ce privește finanțele publice, dar lumea se reorganizează, pentru sfârșitului abundenței, a produselor tehnologiei care ni se păreau disponibile pentru totdeauna, am trăit asta în timpul perioadei covidului și o retrăim acum și mai puternic, ruperea lanțurilor valorice, raritatea unora sau altora dintre materiile tehnologice reapare, sfârșitul abundenței pământului sau a materiilor și aceea a apei, și aici avem de luat decizii pentru a trage toate consecințele”, a precizat Emmanuel Macron la prima reuniune a Consiliului de miniștri.

Războiul din Ucraina, inflația, seceta, canicula și incendiile care țin de dereglările climatice cer mobilizare pentru abordarea priorităților guvernamentale. În centrul activității se va afla ‘’sobrietatea energetică’’ Franței care presupune decizii ce țin de tranziție ecologică și tehnologii care să se bazeze pe energii regenerabile. Strategia Franței este să fie independentă din punct de vedere energetic. La sfârșitul lunii, prim-ministra Elisabeth Borne va prezenta viziunea echipei sale despre sobrietate și tranziție energetică, în discursul de la Universitatea de vară Medef.

Agenda de lucru a guvernului de la Paris mai conține câteva proiecte de legi foarte importante cum sunt reforma pensiilor, legea asigurărilor de șomaj, reforma ministerului de interne, reforme în educație și sănătate și, nu în ultimul rând, bugetul pentru anul viitor.

Parlamentul se întoarce la lucru în octombrie când este de așteptat ca opoziția să recurgă la toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a critica majoritatea. Reamintim că după ultimele alegeri legislative majoritatea prezidențială a devenit relativă iar pentru adoptarea legilor va fi nevoie și de votul altor fomațiuni politice, așa cum s-a întâmplat la adoptarea pachetului de măsuri care se referă la creșterea puterii de cumpărare.

Nici sindicatele nu vor face viața ușoară guvernului. Unele proiecte de legi au fost criticate chiar înainte de anunțarea variantei finale cum este cel despre reforma pensiilor. În acest caz, cea mai mare dispută va fi în jurul propunerii de creștere treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Rămâne de văzut cum va reuși să depășească echipa condusă de Elisabeth Borne toate aceste obstacole. Președintele Emmanuel Macron a fost din nou ferm: ‘’ Este ușor să promiți tot și orice, câteodată să spui orice. Să nu cedăm acestor tentații, mai ales demagogiei. Ele înfloresc azi în toate democrațiile, într-o lume înfricoșătoare și complexă’’, a mai spus președintele referindu-se și la pericolul pe care îl reprezintă consolidarea unor regimuri autoritare și regimurilor iliberale pe plan internațional, scrie rfi.ro

1 COMMENT

  1. Quel con ce Macron ! Cere sacrificii “lacrime si sange” (si el si B.J. se cred reincarnarea lui Churchill) .
    Nu a fost niciodata abundanta pentru cei multi cum delireaza Macron. Ce tupeu are se ceara sacrificii cind deja francezii stiu ce inseamna sacrificiile.
    10 milioane de saraci, proteste si ati uitat Gilet Jaunes ! Sa zicem adio bogatiei sau inconstientei lui Macron, vasal al pradatorilor bogati. A fost lipsa de raspundere, hotiile, risipa si comercializarea a tot ce inseamna context socio-politico culturale inclusiv a oamenilor redusi la calificativul de “numar”. Numere chemate la vot si la consum dupa modelul : “ai bani, manenci, nu ai bani, nu ti-e foame!” .
    E pentru a doua oara cind Emmanuel “veut emerdér les Francais” dupa ce a declarat acelasi lucru “emerder” nevaccinatilor!
    Slava, ca se poarta, ex banchierului la serviciile fam. Rothschild !.

Leave a Reply