In anul in care se marcheaza 75 de ani de la debarcarea aliata in Europa, in Normandia franceza, operatiune esentiala pentru terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial prin infrangerea nazismului ; in acelasi an in care sarbatorim 70 de ani de la crearea NATO, alianta care a generat pace, securitate si prosperitate pe ambele maluri ale Atlanticului, presedintele francez Emmanuel Macron vine cu o afrimatie controversata despre viitorul Europei. In loc sa intareasca solidaritatea intre cele doua maluri ale Atlanticului si sa combata punctual unele decizii neinspirate ale lui Donald Trump, Macron toarna si el gaz pe foc. Deloc inspirat !

Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă într-un interviu publicat miercuri de ziarul belgian Le Soir că este în favoarea unei coaliţii “mai largi” în Parlamentul European decât actuala majoritate dintre “socialişti şi conservatori”, pentru a promova “un proiect european ambiţios” după alegeri, potrivit AFP.

“În prezent, în Parlamentul European există o majoritate între socialişti şi conservatori. Este nevoie de o coaliţie mai largă, în care echilibrele vor fi mult mai bine respectate. Va trebui lucrat la construirea acestei coaliţii de progres şi de viitor cu lideri precum (belgianul) Charles Michel, (olandezul) Mark Rutte, (portughezul) Antonio Costa şi alţii”, a spus el.

“Trebuie să reconstruim un proiect european ambiţios într-un moment de fractură în lume, când trebuie să ştim cum îşi apără Europa istoria şi viitorul în faţa Statelor Unite şi Chinei. În ierarhia priorităţilor, sensibilităţile între unii şi alţii sunt mai puţin importante decât prăpastia care ne separă de extreme”, a mai afirmat preşedintele Franţei.

Macron spune că nu vrea să se regăsească “într-o situaţie în care nicio coaliţie nu va putea forma o majoritate” şi că, prin urmare, îşi doreşte “să lucreze” pentru a o forma cu “social-democraţii, cu o parte a creştin-democraţilor şi cu ecologiştii”.

În privinţa procesului de alegere a viitorilor preşedinţi ai Comisiei Europene şi Consiliului European, el a precizat că este vorba “de obţinerea unui consens” între lideri după alegeri. Întrebat despre Michel Barnier, Macron a afirmat că negociatorul european pentru Brexit “se numără printre liderii europeni care au calităţi eminente şi care pot face parte” din lista de candidaţi potenţiali, la fel ca actualul premier liberal belgian Charles Michel, pe care l-a lăudat pentru “curaj”.

În legătură cu negocierile comerciale dintre UE şi Statele Unite faţă de care Franţa şi-a exprimat opoziţia la mijlocul lunii aprilie, Emmanuel Macron spune că “Europa greşeşte dacă cedează presiunilor externe”. “Greşim dacă lăsăm ambiguitatea să planeze asupra faptului că am accepta să facilităm intrarea unor bunuri sau produse care nu ar avea aceleaşi cerinţe sanitare, de mediu şi climatice ca ale noastre”, a declarat el. 

2 COMMENTS

  1. distractia continua: the Brexit Party va lua cel putin 30% din voturi, Trump merge la Londra cam intr-o saptamina (cind May, cel mai probabil, va fi “history”) iar “populistii” (adica cei ce se opun globalismului, internationalismului, federalizarii cu forta si prin pacaleala) vor lua 30-40% in mai multe tari.

    Macron stie ca partidele corupte si globaliste vor pierde teren si vrea noi aliati ca sa aiba de o majoritate, de o oaste de strinsura… “sa se schimbe, primesc, da sa nu se modifice nimic”, asta e formula stagnarii falimentare.

    Istoria se face si se reface sub ochii nostri, nu e cazul sa ne mai uitam la birlicii locali. Si nici sa-i votam, e pura pierdere de vreme – pentru cei care si-au pierdut naivitatea, pentru ceilalti, “votul tau conteaza” (asa cum a contat si in 2003, 2004, 2009, 2012….)

Leave a Reply