Președintele Emmanuel Macron a susținut primul său interviu televizat din al doilea mandat prezidențial. El a abordat mai multe teme – războiul din Ucraina, a vorbit despre trupele franceze prezente în România ca parte a forțelor NATO, a abordat problema dependenței de gazul rusesc, reforma pensiilor.

Președintele Emmanuel Macron a mai acordat un singur interviu cu ocazia zilei naționale, se întâmpla în 2020, un an extrem de sensibil, pe fondul pandemiei de Covid.

De această dată, avem un război în Europa, în Ucraina. Seful statului susține că francezii ar trebui să se pregătească cu ideea că războiul din Ucraina va dura: “Vă spun, războiul va dura. Iar vara și începutul toamnei vor fi foarte dure. Rusia utilizează energia drept armă de război. Ne pregătim de un scenariu în care nu vom mai utiliza deloc gazul rusesc. Este un scenariu foarte dur pentru care trebuie să ne pregătim. Trebuiem să fim sinceri, nu depinde de noi această posibilitate, dar ea este probabilă”.

Are Franța mijloacele militare pentru a face față unui conflict? Pentru președintele republicii, Franța are o armată puternică, este prima armată a Europei și a adus un omagiu soldaților răniți în diverse zone de conflict.

El a explicat că bugetul armatelor a fost suplimentat cu 26 de miliarde de euro dar, că ceea ce se poate observa este că avem de a face cu un război de înaltă intensitate în care este implicată o putere nucleară Rusia: “Franța are mijloacele pentru a ajuta Ucraina.  Dar, în acest context complet nou, Franța trebuie să continue să investească, să angajeze și să formeze. Avem o armată care este pregătită. Dar trebuie intensificat efortul, trebuie continuat până în 2030”.

Moscova utilizează gazul rusesc ca armă de război dar Franța se pregătește să trăiască fără acest gaz.

Președintele Emmanuel Macron a explicat că Franța este puțin dependentă de gazul rusesc și că sunt făcute stocuri din Norvegia, Qatar, Algeria și Statele Unite. Totodată, sunt ajutate state foarte dependente de gazul rusesc, cum este cazul Germaniei.

În ceea ce privește criza energetică, președintele a lansat un apel la responsabilitate și spune că francezii ar trebui să facă un efort pentru a consuma mai puțină energie: “Punem la punct un plan, destinat administrațiilor publice, încercăm să fim atenți colectiv cât consumăm. Este un plan de sobrietate – de austeritate și de cumpătare- în care vom cere populației să se angajeze pentru a reduce consumul inutil și va fi un plan și pentru companii. Deja am început să utilizăm mai puțin, consumăm mai puțin decât o făceam anul trecut. Este o vânătoare de risipă energetică. Ne ajută și pentru protejarea mediului dar și pentru independența energetică”.

În altă ordine de idei, președintele a mai cerut companiilor să însoțească mai bine salariații. El a amintit că de la 1 august va crește salariul minim pe economie. La o inflație record răspunsul vine prin această majorarea a venitului minim, este a 4-a creștere în mai puțin de un an. În total, creșterea este de 100 de euro în ultimul an, precizează șeful statului.

De la 1 august, salariul minim pe economie va crește cu 27 de euro, de la 1.302 euro la 1.329 de euro, scrie www.rfi.ro

Leave a Reply