“Ruşine” autorilor violenţelor – este mesajul transmis de preşedintele Emmanuel Macron după manifestaţiile “vestelor galbene” de sâmbătă din Franţa, relatează AFP.

“Mulţumiri forţelor noastre de ordine pentru curajul şi profesionalismul lor. Ruşine celor care le-au agresat. Ruşine celor care s-au manifestat violent faţă de alţi cetăţeni şi jurnalişti. Ruşine celor care au încercat să intimideze parlamentari. Nu există loc pentru aceste violenţe în Republică”, a scris pe Twitter şeful statului francez.

Înaintea acestei reacţii, notează AFP, preşedinţia şi guvernul nu făcuseră niciun comentariu legat de noile manifestaţii ale “vestelor galbene” care cer în special anularea creşterii taxelor la carburanţi şi măsuri privind puterea de cumpărare.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a denunţat violenţele din mai multe locuri din Franţa, în cursul cărora s-au operat 130 de reţineri, dintre care 42 la Paris.

Mai puţin semnificativă la nivel naţional decât a fost săptămâna trecută, mobilizarea ”vestelor galbene” s-a soldat sâmbătă cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în centrul Parisului şi cu mai multe reţineri.

La ora 14:00 GMT, aproape 81.000 de manifestanţi erau în stradă în întreaga ţară, faţă de 244.000 săptămâna trecută la aceeaşi oră, a anunţat Ministerul de Interne.

Opt persoane au fost rănite, dintre care doi jandarmi, faţă de 106 săptămâna trecută, a adăugat aceeaşi sursă.

Celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, unde autorităţile au interzis protestele pe o anumită porţiune, a fost teatrul principal al incidentelor de sâmbătă.

De dimineaţă, manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine, aruncând cu obiecte şi construind baricade, în timp ce jandarmii şi poliţiştii antitero au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

 

9 COMMENTS

 1. Ha, ba iohannis,sau macron n-a avut geaca reflectorizanta?I-auzi dle. i-au gazat,i-au bulanit,le-au facut dusuri reci cu tunul nu e deja vu?!Unde mai pui ca sunt si morti!Parca de curand dadeau cu rezolutii abjecte in Romania cand de fapt Jandarmeria Romana a aplicat corect legea si la ei anu’ si bulanu’!La Bruxelles cum a fost,sarba in caruta?Cata ipocrizie si minciuna dar imi pare bine ca adevarul se intoarce impotriva lor!

 2. Se repeta scenariul de pe “10”. Se pare ca vor fi aceeasi actori, plus intariri. Ce avem noi aici ? Sa nu credeti ca numai prin Fundatia Stefan Batory s-au primit bani. De 2 ani, Institutiile Sorosiste ale Statului se fac ca ploua, fiind conduse de Sorosisti. Si acum “vor face” la fel. La astfel de actiuni PROGRAMATE (nu spontane) indreptate impotriva Ordinii Constitutionale va trebui ca Poporul sa reactioneze. Bineinteles, in limitele legale. Valorile, traditiile acumulate in peste 2.000 de ani (nu doar 100, cum incearca papagalii sorosisti si globalisti sa ne bage in cap !) vor trebui nu numai aniversate, ci si APARATE ! Reteaua oculta perversa (masonica) care a capusat Institutiile de forta ale Statului si Justitia (87%, masoni) nu mai au cum sa reactioneze, pentru ca vor pati precum Iorgovan, Timofte, Hossu s.a. Se vede ca Reteaua este internationala, infiltratii conducand, pana la Europarlamentare, si UE.

 3. La noi totul e pe invers, Presedintele critica fortele e ordine si prin diverse tertipuri le cheama in fata instantei. N-as vrea sa cred ca avem un Presedinte al Republicii care incurajeaza haosul, este Presedintele tuturor romanilor, cel putin pe hartie.

 4. Unul dintre cei mai toxici si periculosi lideri europeni. Socialist, anti NATO, cu multe derapaje in ultima vreme.

 5. Cineva la comentarii(unde nu am acces) îl denumește ”dulap” pe unul care spus altei slugi(proc.general) să i ancheteze pe jandarmi !Pe Băse ,preț de 10 minute în 10 ani l am văzut/ascultat..cât să schimb canalul !. Chestia ”nostimă” ,este că și acum mi se întâmplă la fel ,oare de ce ?

 6. Reacția lui Macron e cea așteptata: rusine celor care desecreaza simbolurile democrației, Parlamentul/aleșii poporului, armata “populară”–Jandarmeria e parte din armata— și, la ultimul nivel al metaforei, monumentele arhitectonice care definesc Parisul drept oraș al “luminilor”, Câmpiile Elizee făcute bulevard/artera de circulație cu Arcul de Triumf ca simbol suprem al progresului. Orice alta pozitie l-ar fi dezonorat ca “președinte al tuturor francezilor”fiindcă in afara șoferilor dezlănțuiți pe motiv de scumpire a carburanților sau a celor care protestau, autorizat, împotriva violentei asupra femeilor, mai exista și marea masa a francezilor care nu împărtășesc ideologia feminista de nuanță militanta sau nu considera creșterea prețului la benzina drept un motiv de revoluție, iar președintele ii reprezintă și pe aceștia. In plus, desecrarea monumentelor arhitectonice e punctul unde se opresc toate “revolutiile” post-Revoluția Franceza (1789) deoarece francezul de rând e, întâi de toate, mândru de statutul de nație a “luminilor” și nu vrea sa cada in “barbarie” oridecateori își contesta guvernarea și guvernanții, amintirea barbariei in care au căzut in timpul Revoluției din 1789: desfigurarea monumentelor religioase, devastarea palatelor istorice, distrugerea bibliotecilor și a colecțiilor de arta fiind cea mai “rușinoasa” dintre amintirile luptei pentru libertate, egalitate și fraternitate pe care au inițiat-o la sfârșitul secolului luminilor. Nu degeaba s-a grăbit madam Le Pen sa se delimiteze, cu toți “populiștii” ei, de Bătăușii in veste galbene—dacă vrea sa ajungă vreodată la palatul Elysee, și vrea, atunci nici vorba sa îndemne la distrugerea “peisajului” parizian, let alone a palatului însuși, ca n-o mai voteaza nici naiba la viitoarele alegeri. Contrastul cu Johannis Geaca Roșie e atât de flagrant încât nu merita comentat, ca sa nu mai vorbim de caricatura de revoluționar numita Cioloș—care se pretinde de inspirație franceza in timp ce îndeamnă la acte de “nesupunere civică”, de fapt, de “barbarie”, pe zurbagiii oraselor—esențial, însă, e faptul ca noi, romanii de rând, nu suntem mândri de neamul din care facem parte, ca suntem practicanți ai “snobismului invers” (cei mai nedemni, cei mai corupți, etc) ceea ce ne face sa alegem reprezentanți de tipul clovnilor sus-menționați. Cale lunga de la Micul Paris la Parisul Luminilor!

 7. Pai si presedintele nostru a zis rusine autorilor violentelor. Numai ca la noi autorii aia au fost jandarmii, nu avea cum sa-i laude dupa ce ii apostrofase. Altfel da, Jandarmeria Romana a devenit o Rusine Nationala si sper sa fie desfintata imediat ce zboara PSD de la putere.

 8. OT:
  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/11/25/slovacia-nu-va-sprijini-pactul-onu-privind-migratia-anunta-premierul-pellegrini–216754
  ”Slovacia nu va sprijini acest pact al Naţiunilor Unite sub nicio formă şi nici nu va fi de acord cu el”, le-a declarat [premierul Slovaciei] Pellegrini reporterilor în Bruxelles.

  SUA, Austria, Ungaria, Cehia, Australia, Estonia, Bulgaria s-au retras din Pactul Marrakesh Pro- Migratie. La noi, d-l Melescanu si-a pus piciorul in ghips (metaforic vorbind; de fapt a plecat in Coreea). D-l Johannis e fericit sa ne umple Romania de straini, de la el nu poate veni nici un act inteligent.

  O analiza de 1 pagina, pe puncte, a Pactului se afla aici:
  https://www.cspii.org/en/blog/global-compact-for-migration-global-impact-on-western-civilisation

  “The Global Compact establishes a steady process of Islamisation of the UN members while undermining the existing legal framework of the sovereignty of their States. It uses non-discriminatory foundation actions to ensure the dominance of Islamic migration, Hijra.”

Leave a Reply