Prețurile de consum au continuat să crească în luna noiembrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% și a celor nealimentare cu 4,12%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.
Față de luna noiembrie 2016, prețul serviciilor a scăzut cu 0,10%.
“Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2016 — noiembrie 2017) față de precedentele 12 luni (decembrie 2015 — noiembrie 2016), calculată pe baza IPC, este 1,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,9%”, precizează INS.
Față de luna octombrie a acestui an, prețurile au urcat cu 0,66%, în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.
Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.
Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.
Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019, scrie Agerpres.
Ciolos e de vina, Radu Tudor. tehnocratii sunt rai.
Pai de ce ne plangem de inflatie ? Doar avem cresterea aia economica de 7 sau 8%…
Asa ca o sa mancam crestere economica pe paine… sau, aia mai amarati, chiar si fara paine.
Cifre seci, intelegere pe masura…
E plina tara de masini, nimeni nu pleaca nici la buda fara turismul din dotare; dar ne vaitam ca a crescut pretul la pompa…
N-ai loc in parcarea supermarket-urilor, in goana dupa “plasticuri” alimentare, aduse de la aia de pot sa ni le vanda, si e vaiet general…
Stai linistit, ovidiule, putini sunt aia de nu-si permit painea cu care sa unga “cresterea economica”…
Exista, de la facerea lumii, si d-aia de au, si d-aia de n-au… Nu dezvolt, c-o dam in filozofie !
Altfel, geme tara de d-aia “de dreapta”, capitalisti in cuget si simti…
Cresc astea doua repere/afaceri,dar mai mult creste saracia, incat, esti obligat de cei care maresc preturile si de cei care tin cetateanul la cel mai scazut nivel de trai,cetateanul revenind la viata de dinainte de 1989 cu economie la limina si gaze plus restul utilitatilor. O sa auzim “ce cauta nespalatii astia in oras sau la rand pentru cumparaturi”? O sa fie consum in exces de lumanari in loc de curent electric si apar incendiile cu morti si raniti! Iar se va da vina pe cetatean! De fapt cine si cati sunt vinovati de acea stare? Destiu dar arunca vina de la unul la altul,ca asa e mentalitatea politico-afacerista prin care toti isi umplu buzunarele si conturile dar niciunii nu sunt vinovati! Este exact ca in sanatate si educatie-invatamant-cercetare! Nu va,suna cunoscute actiunile primordiale,cu prioritate!?
Sa-i ia dracu pe pesedsiti…ne-au distrus tara viata si justitia!
Asta o stim -o simtim direct in buzunarul nostru.
Intrebarea este de ce nu raspunde nimeni pentru SITUATIA asta, care ne afecteaza direct viata- adica saracie si mizerie in continuare!
Vreau sa stiu si eu: Responsabilii /vinovatii de ce mai stau in functii?
Cand sunt intrebati in emisiuni (foarte rar insa) despre cresterea aberanta a preturilor la utilitati /alimente…. o balmajesc, vorbesc despre altceva bla, bla generalitati…ei nu sunt vinovati, ci sfantul Sisoie!.
Uite asa incet, incet din ce in ce mai multi vor fi de acord cu “rezist” fie si doar pentru a-i zbura afara din guvern, parlament. Nu credeti ca s-au saturat romanii ca an de an sa fie bataia de joc a unora sau altora? pe fondul acestor scumpiri NESIMTITE! si nimeni sa nu raspunda, sa nu fie vinovat?
Helloooooooooo! continuati cu nesimtirea asta, o sa va ia romanii la suturi pe toti.
Daca voi credeti ca dand 100 lei la salariu, iar alimentele + utilitati se scumpesc cu 500…+,+ lei si ati facut din rahat bici -va inselati amarnic crezand ca romanii sunt fraieri si vor inghiti porcariile voastre -NU!.
PSD -ALDE va fi maturat de furia romanilor definitiv, nici cat e PMP acum nu veti mai exista.
Tot timpul a fost asa . Guvernele socialiste si democrate nu au fost si nu sunt preocupate de bunastarea populatiei. Sunt preocupati de asigurarea bugetului pentru functionarea institutiilor. In epoca socialista comertul cu alimente si bunuri de stricta necesitate era asigurat de comertul socialist de stat.Alte bunuri si alimente considerate moft erau asigurate de bisnita. Pretul la bisnita functiona dupa principiul : ai dat un leu vinzi cu doi iar la ce se vinde mai greu + 50 -75 bani. Acum comertul se face in totalitate de catre bisnita numita adaos comercial in ,,economie de piata” Daea care reprezinta statul se ocupa doar de degustari si plange dupa gusturile de alta data. Bisnitarii sunt organizati si au acces la statistica sau chiar de la ministere si fac pretul in functie de viteza de vanzare a unor produse (v interventia lui Daea la grau si oua) Guvernul lui nea Crepon parca este in slujba bisnitarilor nu al cumparatorilor. Pretul si in democratie respecta acelasi principiu din comunism dai un leu vinzi cu unleu si cincizei sau doi daca este sarbatoare.
DEX : INFLÁȚIE ~i f. Devalorizare și scădere a puterii de cumpărare a banilor dintr-o țară, datorită existenței lor excedentare în circulație.
Scaderea puterii de cumparare a banilor – care sunt, la randul lor, o marfa – inseamna, ca sa inteleaga toata lumea, crestere de preturi : dai mai mult din marfa-bani, cu putere de cumparare scazuta, pentru marfa dorita in schimbul lor).
E ca si cum am spune ca iarna nu-i ca vara…