Toată lumea care trăiește în Marea Britanie trebuie să poată vorbi limba engleză și ar trebui să se renunțe la așa-numita practică “multi-culty” de a traduce informații în alte limbi, a cerut primarul Londrei Boris Johnson, criticând “balcanizarea” societății britanice, notează marți ziarele The Telegraph și Daily Mail citate de Agerpres.

image

Primarul Londrei a spus că el este de acord “cu pasiune” cu sugestia lui Nigel Farage, liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), că personalul NHS (Sistemul Național de Sănătate britanic n.r.) ar trebui să aibă o bună cunoaștere a limbii engleze.

În timpul intervenției sale în propria emisiune lunară la radioul LBC, Johnson a fost întrebat despre remarcile lui Farage, care afirmase în weekend că este de acord ca medicilor și asistentelor medicale ce nu stăpânesc bine limba engleză “să li se facă vânt” din NHS. “Sunt de acord cu pasiune cu tine”, i-a declarat el unui ascultător care a telefon pentru a spune că împărtășește opinia lui Farage. “Sunt uimit de rapoartele că oamenii nu se pot face înțeleși când vorbesc în engleză cu persoanele care lucrează în NHS. Este foarte rău”.

Boris Johnson, primarul Londrei, co-găzduiește emisiunea lunară la postul de radio LBC (intitulată “Întrebați-l pe Boris” n.r.). “Cred că toată lumea din Londra, toată lumea care vine să lucreze în economia noastră, ar trebui să poată vorbi engleza”. “Aceasta este o țară în care limba engleză este vorbită de o mie de ani. Cred că ar trebui să avem o cultură în această țară în care faci ceea ce fac romanii și vorbești engleza”, a insistat el.

Johnson a remarcat că există părți ale Londrei, cum ar fi cartierul Tower Hamlets, unde generații de familii de imigranți nu au reușit să învețe limba engleză și, mulțumită disponibilității mass-media în limba lor, nu au simțit niciodată nevoia să se schimbe. “Oamenii trăiesc în bună înțelegere în propria lor comunitate și nu simt nevoia de a vorbi limba comună a acestui oraș, a acestei țări”, a notat el. “Este o oportunitate ratată pentru acești oameni”. Remarcând că a existat o “multi-culty”, o “balcanizare” a culturii în trecut în care consiliile traduceau toată publicitatea lor în limba engleză și copiilor li se preda într-o varietate de limbi, el a subliniat: “Cred că este o abordare dezastruoasă. Noi ar trebui să le predăm, iar ei ar trebui să învețe, în limba engleză”.

“Nu vreau să par ostil vorbitorilor de alte limbi. Alte limbi sunt lucruri frumoase, dar aceasta este o țară în care se întâmplă să se vorbească engleza… Nu este o limbă dificilă. Engleza este incredibil de ușor să o vorbești”, a mai spus el.

 

21 COMMENTS

 1. lasand la o parte emotiile, daca traiesti intr-o tara straina este de bun simt sa inveti limba tarii respective.

 2. Nu inteleg de ce se cramponeaza toata lumea de declaratia asta. Trecand de aspectul sugerat de toate institutiile media de nationalism, mi se pare absolut normal. Imigrantii care ajung in Marea Britanie, ajung acolo pentru ca la ei e rau, iar acolo e bine. Ei bine, societatea britanica a fost construita de britanici. Ei sunt la ei acasa, au si ar trebui sa aiba toate drepturile. Imigrantii sunt cei care ajung acolo pentru o viata mai buna. OK, iti pastrezi identitatea culturala, dar daca vii aici si ceri un loc de munca bun, ceri o cetatenie atunci imi pare rau dar trebuie ca TU sa te adaptezi. TU, cel care vii sa ceri ceva de la noi, tu trebuie sa inveti limba si obiceiurile noastre, si sa se respecti. NU trebuie sa ne obligi pe noi sa ne adaptam la obiceiurile tale. Atata timp cat esti afara in societate, respecti regulile noastre. Intri la tine in casa, faci ce vrei. Altfel, daca tuturor tarilor li s-ar putea impune o adaptare a regulilor societatii la noi veniti, cam seamana cu o invazie …

 3. Aţi auzit prea tîrziu, problema asta este în orice ţară străină, altfel nu te poţi descurca. Mai e o problemă gravă cu care se confruntă românii care vor să muncească, chiar şi cei care muncesc: legislaţia cu multe hăţişuri, trebuie să fii pus la curent cu absolut orice chichiţă ca să poţi reacţiona la timp, altfel, eşti terminat! este realitate, nu e băşcălie!

 4. salut Radu,
  traiesc in londra din 2007 si stiu exact cu ce ne confruntam. Primarul Boris incearca sa capteze politic ca si UKIP(partid extremist cu asccensiune f mare) pentru ca se apropie alegeriile.
  Parerea mea este ca atunci cand ne platim noi “imigrantii” taxele si impozitele nu se cere un nivel ridicat de cunoastere a limbii engleze. Oricine vb engleza se descurca mult mai usor si poate avea un job corespunzator platit.
  Intamplator stiu u caz de asistent roman care NHS il platea cu 10 lire pe ora pt ca nu stapanea limba engleza fata de 18-20 lire /ora british staff……deci ei castiga prin platirea sub pretul pietei. Si acest caz nu este singular …in toate domeniile este exact la fel…..egentii de recrutare care lucreaza cu imigrantii si ii jupoaie de bani.
  Eu imi platesc taxele la primarie 102 lire pe luna fara a lua nici un ajutor plus ca platesc impozitul pe venit.
  Rusinoasa aceasta iesire a primarului unei mari capitale …unde democratia este pentru “toti” dar nu si pentru imigranti !
  Imigrantii prin taxele platite sustin economic spitale, scoli, politie, transport si infrastructura….pentru ca imigrantul consuma bunuri si servicii si plateste impozitele si taxele sale.
  United Kingdom are probleme mari nu cu balcanicii si cu valuri masive de imigranti din Italia, Spania, Portugalia, India, Pakistan, Irak…etc de asemenea ‘vorbitori de engleza’
  Dar ce uita mr Boris si anume ca la urmatoarele alegeri vom vota cu cine ne respecta !!!

   • NICI EU NU STIU CA IL URAM CLAR PENTRU CA A CRESCUT ABONAMENTELE LA TRANSPORT (BUS + METROU), pRETUL LA PARCARI, AMENZILE AU CRESCUT DE LA 80 LIRE LA 135 PT EXPIRAREA TIMPULUI…ETC….E O MARIONETA CARE VREA FUNCTIA PREMIERULUI cAMERON….

  • Boris are dreptatea lui, noi pe a noastra.

   Si eu locuiesc in uk…

   Sa nu uitam ca uk e cam cat romania, dar de 3-4 ori mai populata…

   Britanicii se tem ca le furam noi locurile de munca,

   Dar, fara imigranti, economia lor nu ar functiona.

   Asadar, ei sunt ca un om care vrea sa ajute un nevoias,

   dar nu vrea sa il primeasca in casa.

   Iar noi ne suparam ca nu vor sa ne primeasca.

   Si-uite asa, ei cu discursul lor, si noi cu ale noastre…

   Cum s-ar spune, ne vedem de treabă.

 5. Dar si chinezii din Chinatown San Francisco ar trebui sa invete engleza! Parerea mea… Si englezii care vin ocazional prin Romania (tara membra UE), ar trebui sa invete si ei limba rromano! Bafta

 6. Off-topic:

  Auzi la antena 3, cica, acest meteor care a luminat cerul romaniei… Pai, meteor bai frate?!! meteor?! Ce e acela, meteor?! Altii zic ca cica-i un bolid extrem de stralucitor. Bolid?!!

 7. Acest lucru ar trebui să fie valabil pentru și în TOATE țările lumii.

  În cazul României, până și icoana “nemțească” Iohannis ar trebui să știe să vorbească fluent și corect limba română, fără a citi de pe foi și cartonașe. Fără expresii de genul “anticomunist privat”, “politruc”, “un magistrat este atat de independent cât alege el să fie”, etc.

  Dar România e România, așa că “lasă bă, că merge și așa”…

 8. Ar trebuii sa invatam si noi de la ei si sa aplicam o lege similara pentru limba romana la noi in tara. Tare curios as fii sa vad ce se intampla.
  Un alt aspect ar fii acela de a ne aduce personalul medical inapoi acasa cu aceasta ocazie. Alo… Ministerul Sanatatii! Se aude?

 9. mama sa fiind catolica a renuntat la catolicism si sa reformat pe biserica angliei devenind ortodoxist! dintr-un jurnalist ajuns pina in parlament unde a renuntat la functie a candidat la primaria londrei,odata cu jocurile olimpice devenind primar! El fiind un conservatorist!

 10. Când aici aveam terme, se purta toga și se vorbea latina, în Britania încă nu se spălau la dosuri.
  Înclin să-i dau, totuși, dreptate. Dacă te duci într-o țară străină, ar fi bine să știi engleza. Cu atât mai mult la Londra!

  • Pe teritoriul UE nu esti imigrant daca esti cetatean european . Colonistii englezi mint cand spun ca romanii si Bulgarii sunt emigranti deoarece noi nu avem treaba cu biroul de imigrari ci santem la Londra , Paris . Berlin acasa la noi in Europa fiind cetateni europeni

   • Și UE asta e tot un fel de “Ferma animalelor”. Unii sunt mai egali decât alții. Noi suntem cetățeni europeni cu emceveu.

Leave a Reply