Primele F-16 pentru Ucraina au sosit în România.

Trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, 19 martie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, anunță Forțele Aeriene Române.
Aeronavele vor deservi Centrul de Instruire înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale Olandeze, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16.
Centrul de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană îşi propune să creeze un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16, nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor inclusiv a celor ucrainieni.
Conform acordului de colaborare :

1. Ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă
2. Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16
3. Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța
Centrul contribuie la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia, menționează Forțele Aeriene Române.
Aeronavele F-16 pregătesc la Fetești piloți români, piloți din alte state NATO și piloți din Ucraina.
Pe măsură ce vor fi livrate din Norvegia cele 32 avioane F-16 către România, este posibil ca avioanele F-16 olandeze pe care se instruiesc acum și ucraineni să fie primele livrate de Olanda în Ucraina, în efortul de apărare împotriva invadatorilor ruși.
#NATO
#Ucraina
#F16

1 COMMENT

Leave a Reply