Opţiunile electorale ale românilor nu arată fundamental diferit faţă de rezultatul alegerilor locale din decembrie, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în perioada 11-15 ianuarie.

Potrivit cercetării sociologice, PSD se menţine pe primul loc în preferinţele electoratului, însă tot PNL-USR-PLUS-UDMR ar putea forma mai uşor o majoritate parlamentară. Faţă de sondajul realizat în decembrie, după alegeri, AUR scade de la 15% la 12%. Chiar dacă scorul rămâne unul mai mare decât cel obţinut în alegeri, se constată evoluţia naturală în sensul scăderii entuziasmului pentru acest nou partid.

Scorurile din sondajul CURS:

PSD – 34% (faţă de 35% în sondajul CURS din decembrie şi 29% la alegeri)

PNL – 26% (la fel ca în decembrie şi la fel ca la alegeri)

USR-PLUS – 16% (faţă de 14% în decembrie şi la fel ca la alegeri)

AUR – 12% (faţă de 15% în decembrie şi 9% în alegeri)

UDMR – 5% (faţă de 4% în decembrie şi 5% în alegeri)

PMP – 3%

Pro România – 2%

Altul – 2%

content-image

METODOLOGIE

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 11 – 15 ianuarie, 2020

1 COMMENT

  1. Stiti care e problema principala in Romania? Lipsa totala a unei pregatiri si experiente administrativa a majoritatii politicienilor. Va puteti imagina un director de fabrica fara nici un fel de pregatire si experienta economica (universitate) sa conduca o institutie care sa faca profit?
    Asa se intampla in politica romaneasca, ajung primari, prefecti, parlamentari, ministrii, presedinti, etc persoane fara nici un fel de pregatire sau experienta.
    Daca s-ar face alegerile asa cum se fac in justitie, in functie de experienta si anii de munca in domeniul respectiv situatia tarii s-ar schimba.

    In politica ar trebui sa fie ceva de genul: daca ai fost consilier local cel putin de 2 ori (8 ani) poti candida ca primar; daca ai cel putin 4 ani de experienta ca primar poti candida la presedentia judeteana iar daca ai 8 ani ca primar poti candida ca parlamentar; daca ai 4 ani ca presedinte de consiliu judetean poti si ales parlamentar sau ministru iar daca ai 8 ani poti candida pentru functie de presedinte.

    Acum clasa politica e atat de slaba pentru ca majoritatea celos din primarii si din parlament nu au nici un fel de experienta administrativa (gen Donald Trump). Cand se vor schimba regulile conditiilor pentru toate alegerile (locale si nationale) vom vedea o maturitate a clasei politice, acum vedem doar amatorism in parlament si in guvern. La presedintie vedem mult, foarte mult orgoliu care nu are nimic de a face cu politica protejarii interesului national si bunastarea cetățeanului.

Leave a Reply