Acţiunile Facebook au scăzut miercuri cu aproape 3% într-o singură zi la Bursa din New York, preţul pe acţiune ajungând sub pragul de 170 de dolari, pe fondul controverselor privind firma de marketing politic care ar fi folosit informaţii a milioane de utilizatori fără acordul lor, arată Bloomberg.

Înainte de declanşarea scandalului, la începutul acestei săptămâni, cotaţiile acţiunii facebook evoluau la peste 180 de dolari.

„Facebook Inc. se luptă să răspundă cerinţelor din ce în ce mai mari de la Washington pentru a explica modul în care datele personale a milioane de utilizatori ar fi putut fi exploatate de o companie de analize politice, Cambridge Analytica, care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia Statelor Unite”, potrivit Bloomberg.

Camera Comunelor – parlamentul britanic – l-a convocat marţi pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat în ancheta privind activităţile companiei de marketing politic implicată în campania electorală a preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit (ambele suspectate de imixtiune ruseasca).

Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marţi o scrisoare oficială lui Mark Zuckerberg prin care îl invită să fie audiat de Comisia pentru Activităţi Digitale, Cultură, Media şi Sport.

„Comisia parlamentară a formulat în mod repetat solicitări adresate Facebook privind modul în care diverse companii obţin şi utilizează datele din conturile reţelei de socializare online; principala întrebare este dacă au fost folosite date fără acceptul utilizatorilor. Răspunsurile oficiale au subestimat în mod consistent acest risc, iar Comisia parlamentară a fost indusă în eroare”, se arată în scrisoarea adresată directorului general al Facebook.

După apariţia informaţiilor privind activităţile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, instituţii ale Uniunii Europene şi membri ai Congresului SUA au anunţat intenţii de a lansa investigaţii.

Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a reţelei de socializare online Facebook în campanii pentru dezinformare, directorul responsabil de securitate al companiei, Alex Stamos, a decis retragerea din funcţie, informează cotidianul The New York Times. Alex Stamos pledase pentru transparenţă în legătură cu interferenţele Rusiei şi pentru măsuri de securitate, dar întâmpinase opoziţie din partea colegilor. În contextul disputelor, atribuţiile lui Alex Stamos au fost încredinţate altor persoane în decembrie 2017, dar el urma să rămână oficial în funcţie până în august 2018.

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept “război psihologic”. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.


Aleksandr Kogan, un cercetător ruso-american născut în Republica Moldova şi care este acuzat că ar fi ajutat la colectarea datelor a peste 50 de milioane de persoane, susţine că este folosit drept “ţap ispăţitor” de companiile Facebook şi Cambridge Analytica, informează site-ul Politico.eu.

“Evenimentele din ultimele săptămâni au reprezentat un şoc total, iar din perspectiva mea sunt folosit drep ţap ispăşitor atât de Facebook, cât şi de Cambridge Analytica, deşi noi credeam că făceam ceva normal”, a declarat Kogan pentru postul BBC 4.

“Am fost asiguraţi de Cambridge Analytica, ne-au spus că totul este perfect legal şi că face parte din munca noastră”, a adăugat acesta.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica a folosit o aplicaţie creată de Kogan, numită “thisisyourdigitallife”, pentru a colecta date personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook şi pe care le-ar fi folosit ulterior pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA, în anul 2016.

În acest context, compania Cambridge Analytica a susţinut că Aleksandr Kogan a propus această idee. Kogan neagă acuzaţiile şi susţine că a fost solicitat de compania britanică.

Întrebat dacă este posibil ca datele să fii fost folosite în campania lui Donald Trump, Kogan a răspuns: “Cu siguranţă este posibil. Nu cunosc acest lucru”.

Acesta a menţionat că valorile sale nu sunt compatibile cu cele ale actualului preşedinte american.

“Una dintre cele mai mari greşeli pe care le-am făcut a fost că nu am pus suficiente întrebări”, a concluzionat Kogan.

Potrivit activistului Christopher Wylie, firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. El a explicat că Steve Bannon şi Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate şi reţele de socializare online pentru “operaţiuni informaţionale” asupra electoratului din Statele Unite, scrie mediafax.ro

http://www.dw.com/ro/facebook-un-nou-scandal-privind-protec%C5%A3ia-datelor/a-43048551

 

2 COMMENTS

  1. Aceasta firma Cambridge Analytica,parca are ceva cu romanica,am citit azi,scria Sorina Matei,pe surse.ro. e ceva care suna cam urat. S-a cuplat cu politicienii sau politic si nu au voie! Sa vedeti ce “schelalaiala” va fi in caz ca va ajunge la sfintenie si ingenunchere!

    • De ce nu au voie sa se cupleze cu politicieni, mai Einstein?
      Asa sa spui cretinitarti e simplu. Sa vedem daca le si poti argumenta.
      Si nu asocia legalitatea cuplarii cu politiceni cu ilegalitatea perierii datelor personale, ca nu suntem toti cu ciunga-n par

Leave a Reply