Procuratura din Manhattan acuză Apple şi Google că îngreunează asigurarea protecţiei new-yorkezilor prin criptarea smartphone-urilor şi propune o lege federală care să permită accesul autorităţilor la datele stocate pe dispozitivele mobile, relatează MarketWatch.

“Deciziile Apple şi Google de a criptare din default a smartphone-urilor înseamnă că autorităţile nu mai pot avea acces la dovezi privind activităţi ilegale stocate pe aceste dispozitive”, afirmă biroul procuraturii districtului Manhattan într-un raport intitulat “Criptarea smartphone-urilor şi siguranţa publică”.

Criptarea îngreunează accesul autorităţilor la dovezile existente pe smartphone-uri, chiar când dispun de mandate de percheziţie, se arată în raport.

În perioada 17 septembrie 2014-1 octombrie 2015, biroul procuraturii din Manhattan nu a reuşit să pună în aplicare 111 mandate de percheziţie pentru smartphone-uri dotate cu sistemul de operare iOS 8 al Apple.

“Apple şi Google nu sunt responsabile de asigurarea protecţiei publice. Asta este sarcina autorităţilor”, notează raportul.

Biroul procuraturii propune o lege federală care ar impune ca smartphone-urile fabricate sau comercializate în SUA să poată fi deblocate sau ca furnizorii de sisteme de operare să facă disponibile datele stocate pe aceste dispozitive.

“Respectarea acestei legi nu va necesita o nouă tehnologie sau ajustări de costuri. Pur şi simplu, proiectanţii şi producătorii sistemelor de operare nu trebuie să le proiecteze sau să le construiască pentru a nu putea fi cercetate de autorităţi“, precizează procuratura.

Propunerea vine în contextul îngrijorării ridicate legată de securitate, în urma atacurilor teroriste de la Paris, în care cel puţin 129 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Între timp, directorul FBI, James Comey, a afirmat, în timpul unei conferinţe în domeniul securităţii cibernetice, că organizaţia Stat Islamic face recrutări pe reţelele de socializare, dar că după identificarea de voluntari pentru misiuni sinucigaşe discuţiile se mută pe pltaforme criptate.

Reprezentanţii Apple şi cei ai Google, companie inclusă în prezent în holdingul Alphabet, nu au fost disponibili pentru comentarii.

8 COMMENTS

 1. Hă hă hă!! marea putere a lumii!!! Cea mai puternică ţară!!!
  Se plînge de neputinţă!!! Dar dacă e ceva grav pe teritoriul lor, se ascund în subsoluri???
  De tot rîsul!

 2. Astept sa apara o lege prin care sa ne oblige sa ne punem camere de “supraveghere” in sufragerie, evident in spiritul luptei impotriva teroristilor. Daca proiectez o bomba o fac in casa nu in mijlocul strazi deci are logica.

  Apropo, criptarea datelor e una(dsi e de un real folos) iar accesul autoritatilor la datele din telefoane e alta si se poate face foarte simplu, companiile producatoare trebuie doar sa ofere back-door autoritatilor(intr-o oarecare masura exista in acest moment).

  Criptarea nu te fereste doar de ochii autoritatilor ci si de oamenii cu intentii nu tocmai bune.

 3. Cred ca a venit vremea ca modelul romanesc cizelat in laboratoarele DNA sa fie exportat in SUA, cu dna Kovesi si tehnocratii SRI aferenti, care sa intregeasca echipa lui George Maior, deja instalata pe (noul) continent.Nici macar nu e gluma, procurorii americani n-au reusit, in ciuda eforturilor sustinute de dupa 9/11, sa uzurpe locul Congresului, nici pe acela al judecatorilor; experimentul romanesc insa dovedeste ca se poate uzurpa, legal, orice loc din configuratia statala deci merita sa fie extins la nivelul unei federatii.

  • La americani nu mai tine vrajeala caci aia nu sunt tolomaci precum romanasii si nici uituci.Nu cred ca au uitat epoca vanatorii de “comunisti” declansata de BOUL DE SENATOR McCARTHY care a pricinuit nenorocirea a mii de oameni nevinovati.La noi s-a pornit cam acelasi mecanism,dar acum tinta sunt “coruptii” (dar chiar daca sunt si corupti cu adevarat, numai aia care trebuie sa cada sunt tinta,”CA SA FIE BINE”).Asa se incepuse si la americani cu “comunistii” de prin administratie dupa care s-au coborat MCCARTHYSTII cu prigoana si la nivelul intregii societati,ceea ce se poate intampla si pe la noi,caci tinte si motive altele decat coruptia se pot inventa pe parcurs.Totul este ,in afara de dominatie politica, sa se arate poporului neghiob ca Sistemul “lucreaza” pentru binele natziei si ca isi merita salariile uriase, iar poporul sa inteleaga ca trebuie sa-si plateasca cu voiosie birul.

 4. Hmm, eu cred că a fost o reclamă comercială şi procurorii care au promovat-o au trecut ulterior pe la casieria firmei de soft-ware …

Leave a Reply