COMUNICAT DNA
19 noiembrie 2015

Nr. 1822/VIII/3

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 noiembrie 2015, a inculpatului BĂLAN MIHAI, director general al CET Govora, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale).

În aceeași cauză, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanțele de punere în mișcare a acțiunii penale și de reținere întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Concret, inculpatul Șova Dan-Coman i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.
În schimbul acestui serviciu, Șova Dan-Coman a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.
În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.
În aceeași perioadă, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.
În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcția de director general al CET.
În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcția de director general al CET Govora.
În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro.
Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.

În sarcina inculpatului Bălan Mihai s-a reținut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocați două contracte și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora și a produs o pagubă patrimoniului societății în cuantum de 1.301,410 lei.

Inculpaților Șova Dan-Coman și Bălan Mihai li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 cod de procedură penală.

La data de 20 noiembrie 2015, inculpatul Bălan Mihai urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

27 COMMENTS

 1. Nicio problema. Are coana senator mir suficient sa il scape iar. Mama lor de dosare politice la asa ingerasi!

   • IOHANNIS AR FI TREBUIT MAI DE GRABA SA FACA NISTE PUSCARIE IMPREUNA CU NEVASTA SI SOACRA,pentru ca povestea cu obtinerea propietatilor este despre DOUA lucrari pe baza de doua acte false.Cele doua imobile nu fusesera revendicate de nimeni si conform legii au fost vandute locatarilor.Dar Hraparetul iohannis a pus la cale aparitia unui fals mostenitor de la care sa apara ca ar fi cumparat el casele “DE BUNA CREDINTA”si asta stiind ca imobilele fusesera deja cumparate de locatari si ei cu adevarat de buna credinta. Si au urmat reclamatii,dare cu subsemnatul de catre nea iohannis si toata cardasia pe la procuratura si in final tentativa a esuat, falsul mostenitor s-a ales cu un an cu suspendare iar iohannis a scapat nevatamat(unii spun ca datorita interventiei taticului lui kovesi)Asta a fost EPISODUL INTAI,dupa care nea klausse nu s-a potolit si s-a dus la un secretar de primarie dintr-un sat din zona si care a dat el o adeverinta cu care s-a inventat alt mostenitor ba chiar si-a facut si nevasta si soacre mostenitori si cu acea adeverinta si-au obtinut certificat de mostenitor cu care s-au dus si au anulat toate actele locatarilor celor doua imobile.Asta a fost EPISODUL DOI.Dar p’aia de la tribunalul din Brasov nu i-a mai putut pacali cu “buna credinta” dupa doua falsuri,si cand locatarii au venit cu reclamatii i-au confiscat smecherasului casele,si care in loc sa zica mersi ca nu a intrat la beci,ca intretimp fapta penala s-a prescris,acum are tupeu sa smechereasca iar problema ca se simte el Marele Smecher cu justitia lui si face ce vrea.A uitat ca au fost si altii care au crezut ca fac ei ce vor dar apoi le-a venit nota de plata.

   • Si în cazul lui Ponta ,si în cazul lui Sova functioneaza prezumtia de nevinovăție până la o hotărâre definitivă si irevocabilă.Asta dacă vrem să fim un stat de drept.

    • Pai da. Si popii aia prinsi de greci la furat de moaste vorbeau tot de prezumtia de nevinovatie. Asta dupa ce au platit enoriasii pentru cautiunea hotilor de moaste dar cica si alora le-a fost inscenat un dosar. Ce dracu ne mai miram ca sant atatia pe aici sa apere hotii cand se pune mana de la mana sa se platesaca cautiunea unor popi hoti? Dar au prezumtie de nevinovatie. La dracu cu asta. Da, au prezumtie de nevinovatie dar sa stea dracu cu ea acasa nu sa dea legi in parlament si guvern sau sa tina slujbe in biserici pana cand se duc dupa gratii definitiv.

 2. Daca este vinovat, sa raspunda. In continuare DNA nu se atinge de fostii lideri PDL. Cand o va face, abia atunci va fi credibil. Deocamdata doar anchete si dosare selective. Udrea este praf in ochi.

 3. Care e societatea de avocatura care a beneficiat de banii statului ? Ca si eu pot sa spun ca d nul Tudor mi a dat nu stiu ce…

  • Era politrucilor cu glumite si aroganta incomensurabila a trecut in negura timpului …Acest mare nimic si mic sova sper sa o traga in gaura neagra si pe galaxia-n devenire ponta! Mama lor de hoti!

   • Nu te agita ca ti se rupe ceva sub shunca.Mai trebuie si niste dovezi ca asa denunturi s-au mai pomenit si despre Basescu, Boc, Bleaga,Kiovesi,Stanciu,etc-basisti de soi ales, ca au luat cu manutele lor MORMAN, sute de mii si milioane de la spagari,dar nu i-a deranjat nimeni ca “nu s-au gasit dovezi”.

 4. Ca pe Anastase nu o mai cercetează nimeni cu probe la vedere. Ca nici pe Videanu nu l mai intreaba nimeni de sănătate, ca poate se prescrie…Ca pe ticălosul ala de base nu l intreaba nimeni cat l au costat bannerele alea puse pe fiecare alee din satele romanesti. Dar restul pdl ascuns in pnl ? Pe noi ne cred orbi si prosti.

 5. Staţi liniştiţi, mai aşteptăm pînă la finalizare. Acum sînt tensiuni şi amînări pînă la un probabil verdict.
  Dar e altă problemă mult mai gravă! Cum tati? Udrea pune gaj 2 terenuri de la băile Boghiş? Citez un pasaj:””Procurorii anticorupţie au admis, în 13 noiembrie, cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanţii reale imobiliare asupra a două terenuri în suprafaţe de de 67.258 metri pătraţi şi, respectiv, 15.917 metri pătraţi, precum şi asupra terenurilor aferente, aparţinând SC Băi Boghiş SRL, pentru constituirea cauţiunii de cinci milioane de lei, stabilită în 30 octombrie.”’
  Da cum bre? Această staţiune nu e proprietatea statului?
  Prin ce lege a cumpărat-o ”hoaşca” asta?
  Aşa se face şi se practică legea înşelînd cu bună ştiinţă statul dar şi pe cei care anchetează şi judecă???
  Cum dreacu e posibil ca acea staţiune cu terenul înconjurător să nu mai fie în proprietatea statului şi actualmente este în posesia ”momîi” de udrea care cred că a acaparat-o cînd era în funcţie şi nu numai acea staţiune sau nu numai ea!
  În ce hal a ajuns românica noastră pămînt strămoşesc!!!

 6. Primul comentariu era al cuiva numit “Aurel”. Ca să scapi de comentariul meu pe care l-am lăsat ca “răspuns” la ce a scris el, ai șters comentariul LUI.
  .
  Cum ar zice Badea: “așa ceva?”
  .
  P.S: Nu ți-au convenit referirile la Iohannis, Băsescu, Blaga, Boc, Berceanu, Boagiu, Anastase și penalii lui Cioloș precum “tehnocratul” Borc lăudat de tine la Antena 3 în urmă cu câteva zile? Păcat.
  .
  Nu te chinui să invoci și acum “limbajul”. Acum chiar am fost “cumsecade”, dar degeaba. Ghinion, nu-i așa?

 7. despre sova putem acum doar sa ne intrebam cum a rasarit denuntatorul si daca exista si probe. in rest vad de pe blog ca au sarit fericiti basistii! de unde si intrebarea fireasca: la denunturile scrise facute de fosti ministrii din guvernul boc la adresa fostei conduceri pedeliste boc-blaga alaturi de recunoasterea udrei ca o mare suma de bani din mita s-a dus in finantarea campaniei pedeliste si a lui basescu oare de ce aceast vajnic luptator contra coruptiei numit dna nu ia nici o masura? de unde si concluzia ca e o institutie profund corupta

 8. DNA nu doarme, nu uita si mai ales nu poate fi invinsa. Vezi cazul Rarinca. Apropo, daca d-na Rarinca a stat 6 luni in puscarie si in final a fost condamnata cu suspendare(deci nu trebuia inchisa) cum este considerata perioada in care a fost inchisa?

 9. Trebuie toti tinuti in sah, sa fie timorati ca asa e normal in viata politica romaneasca si numai de la o anumita parte.

 10. Nu stiu cât este de vinovat Sova ,dar văd că cei de la PDL fac doar plimbări de voie la DNA.Cei mai multi intră pe usa din spate ,dau bună ziua si pleacă linistiti.Pe domnul Blaga nu-l întreabă nimeni nimic ,desi apare in toate denunturile fostilor săi colegi.Pe de altă parte dacă Sova este vinovat,să plătească.Îmi pare rău de el,un tânăr inteligent ,ce se află într-o situatiei imposibilă.Nu cred că-l vor mai salva colegii săi.Acum Dragnea este si el parte a “guvernului meu” si apără justitia.

 11. Foarte triste si plicticoase razbunarile noului Duce de la Cotroceni. Sova avea, pe deasupra, un ochi vanat, cand l-au carat la DNA, sper din toata inima ca nu l-au batut ca sa-l poata scoate din casa. Urmeaza, probabil, ca tradatorii din senat sa voteze in favoarea arestarii, apoi demisia lui Tariceanu si alte asemenea fapte previzibile care fac sa caste spectatorul avizat. Excelenta-Sa ambasadorul Klemm va aplauda, desigur, fiindca par sa-l “inspire” actorii mediocri (programul lui Ciolos poate fi orice dar nu o sursa de inspiratie) si eroinele de melodrama (Madam Freedom House), in rest vor fi numai sforaieli printre spectatori.

 12. Circul merge mai departe cu vrajeli minore despre Sova,Ponta si alti fraieri de pe la PSD, ca doar trebuie sa prosteasca lumea in continuare.Vin alegeri iar sculele basiste trebuie realese si cu cine sa faca spectacol,cu Basescu,Gorghiu,Blaga,Boc s-au Iohannis cu catuse? Astia trebuie sa apara drept Ingerasii Neamului,sa stea cramponati de putere si sa indeplineasca marsaviile pentu care sunt programati.Dar mafiotii astia uita ca porcariile lor nu tin populatiei de foame sau frig ba fac mai rau si MAMALIGA va fi nevoita sa explodeze.

 13. Sa procedeze si Sova ca Udrea, atunci cand a incasat sumele acelea enorme de la RAPPS, tot pentru consultanta juridica, in perioada in care era consiliera la Cotroceni. Nu a avut dosar penal si a afirmat uletrior, dupa ce presa a divulgat, ca a restituit banii. Si a scapat. Sa spuna si Sova ca da banii inapoi. Dar marile firme de avocatura, care au incasat milioane de euro de la stat, pentru consultanta cu drumuri si autostrazi, o consultanta jalnica, statul fiind in pierdere de fiecare data, de ce nu sant in atentia DNA? Sau cabinetul Valeriu Stoica pentru consultanta acordata Oltchim, ani de zile? Sau poate Postei Romane? Sau poate penibila de Gorghiu, care nu tace deloc, propulsata in politica datorita amantlacului cu Olteanu, acum vice-guvernator BNR. Are un tupeu fantastic, vrea sa ne faca sa credem ca ea este imaculata.

Leave a Reply